Și șerpii au emoții? Well, Sort of

Dacă pentru tine este important să ai un animal de companie cu care să poți crea o legătură și ai sau te-ai gândit la un șarpe de companie, atunci poate te-ai întrebat dacă șerpii au emoții? Răspunsul la această întrebare este complicat, deoarece încercarea de a înțelege emoțiile animalelor într-un mod care să aibă sens pentru noi nu este cu adevărat fezabilă. Dar, în acest articol vom răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre șerpi și emoții.

Șerpii au emoții?

Da, dar emoțiile șerpilor sunt diferite de cele ale oamenilor. Cele două emoții pe care le pot simți șerpii care sunt cele mai asemănătoare cu emoțiile umane, sunt agresivitatea și frica.

Șerpii nu sunt chiar primul animal când te gândești la un animal de companie drăgălaș și afectuos. Una dintre criticile aduse șerpilor de companie este că sunt lipsiți de emoții și că nu sunt capabili să ofere dragostea și afecțiunea pe care poate le-ar putea oferi un câine sau o pisică. Dar, există și alte motive pentru a-ți lua un animal de companie, în afară de a-ți face rost de un tovarăș de viață.

Șarpele de porumb

Șerpilor le place să fie mângâiați?

Aceasta este mai degrabă o întrebare dacă pe șerpi îi deranjează sau nu să fie mângâiați. În cazul în care un șarpe nu dorește să fie mângâiat, veți ști pentru că șarpele poate reacționa prin șuierat, lovire sau prin încercarea activă de a se îndepărta de dumneavoastră. Cu toate acestea, unii șerpi sunt destul de mulțumiți să fie mângâiați și mângâiați și vor rămâne relaxați în timp ce sunt mângâiați.

Pot fi șerpii triști sau fericiți?

Cel mai probabil, nu. Cu toate acestea, șerpii pot deveni letargici, cu mișcări lente și inactivi, lucru pe care mulți proprietari de animale de companie îl pot lega de faptul că șarpele este deprimat. Dar această letargie poate fi legată, în schimb, de faptul că șarpele se află într-o stare fizică precară sau că nu îi sunt satisfăcute nevoile.

Serpii au nevoie de îmbogățire?

Este o idee excelentă să oferiți îmbogățire pentru șerpi, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să puneți o minge sau o altă jucărie în incinta lor. Șerpii par a fi animale curioase, iar în medii noi își pot explora împrejurimile. Așa că, în schimb, asigurați-vă doar că puneți în incinta șarpelui dvs. caracteristici care să le permită să se miște și să exploreze.

Obțineți întotdeauna o incintă de calitate
Puteți începe prin a vă asigura că puiul dvs. de șarpe începe într-o incintă adecvată, cum ar fi acest terariu de sticlă de 24 x 18 x 12 inch de la Exo Terra de pe Amazon. Este perfect pentru multe tipuri de pui de șerpi, cum ar fi pitonii cu bile sau șerpii de porumb, care au o lungime de până la 1,5 metri. După aceea, probabil că va trebui să faceți upgrade la o incintă mai mare pentru animalul dvs. de companie.

Diferitele specii de șerpi au comportamente diferite, iar acest lucru trebuie luat în considerare atunci când decorați sau proiectați incinta pentru șerpi. De exemplu, unii șerpi sunt în mare parte terestre, ceea ce înseamnă că își petrec timpul pe sol. Pentru acești șerpi, veți dori să puneți mai puține lucruri pe care să se cațere și mai multe lucruri pe sol pentru a le explora.

Pitonul birmanez

Șerpii își recunosc stăpânii?

Există proprietari de animale de companie și îngrijitori de grădini zoologice care sunt convinși că șerpii pe care îi îngrijesc îi recunosc. Acest lucru poate fi adevărat într-o anumită măsură, dar este puțin probabil ca un șarpe să își recunoască stăpânul în același mod în care majoritatea oamenilor se recunosc între ei, cum ar fi prin recunoaștere facială sau prin recunoașterea unei voci familiare.

Se leagă șerpii de stăpânii lor?

Natural, șerpii nu sunt animale sociale și nu au inteligență socială. Oamenii, pe de altă parte, sunt animale sociale și au evoluat de-a lungul timpului pentru a crea și menține relații. În schimb, șerpii nu au cu adevărat capacitatea de a crea legături cu stăpânii lor.

Este mai probabil ca șerpii să se aclimatizeze cu stăpânii lor și să se obișnuiască cu ei, ceea ce ar putea fi interpretat ca o legătură cu aceștia. Dacă aveți un șarpe de companie care a avut nevoie de ceva timp înainte de a fi mulțumit să fie ținut în brațe, dar care acum poate fi ținut fără probleme, acest lucru se datorează probabil faptului că șarpele s-a familiarizat cu dumneavoastră, nu unei legături emoționale puternice.

Șarpele de porumb

Șerpii își cunosc numele?

Nu. Șerpii nu aud, cel puțin nu în felul în care o fac oamenii. În schimb, șerpii au un „timpan auditiv” modificat care este atașat de maxilarul lor, numit columelă. Șerpii pot „auzi” când se apropie oameni sau animale plasându-și maxilarul pe pământ și simțind vibrațiile, ceea ce este similar cu auzul. Cu toate acestea, ei nu ar fi capabili să audă sau să le recunoască numele.

Șerpii de companie recunosc mirosul stăpânului lor?

Șerpii au un simț al mirosului foarte dezvoltat. Șerpii își folosesc simțul mirosului pentru a-i ajuta să detecteze prădătorii sau prada, să detecteze schimbările din mediul înconjurător și îl pot folosi chiar și pentru a-i ajuta să se orienteze. Simțul mirosului este probabil unul dintre cele mai importante simțuri pentru șerpi, așa că este foarte probabil ca șerpii să poată, de fapt, să recunoască mirosul stăpânului lor.

Șerpilor de companie le place să se îmbrățișeze?

Șerpii de companie pot fi mulțumiți să se „îmbrățișeze” sau să se ghemuiască în poala ta, dar îmbrățișarea nu este o dovadă de afecțiune pentru șerpi. De fapt, dacă șarpele dvs. pare a fi mai îmbrățișat decât în mod normal, este posibil să vă folosească pentru căldura corporală, nu pentru afecțiunea dvs. Acestea fiind spuse, nu există niciun motiv pentru care să nu vă puteți îmbrățișa cu șarpele dumneavoastră! Trebuie doar să știi că șarpele tău nu vede îmbrățișarea în același mod drăguț și afectuos ca și tine.

Înțelegerea emoțiilor șerpilor

Înțelegerea totală a sentimentelor și emoțiilor șerpilor nu este cu adevărat posibilă din punct de vedere științific în prezent. Acest lucru se datorează faptului că șerpii au un set unic de nevoi, procese biologice și comportamente care sunt total diferite de noi, ca oameni, ceea ce face imposibilă descrierea spectrului de sentimente și emoții ale șerpilor.

Șarpele de porumb

Concluzie

Pentru a rezuma, șerpii pot prezenta comportamente pe care oamenii le pot antropomorfiza, sau explica prin utilizarea sentimentelor și emoțiilor umane. Cu toate acestea, șerpii și oamenii sunt diferiți și, prin urmare, experimentează sentimente și emoții în mod diferit. Cele mai ușor de recunoscut emoții pe care le pot manifesta șerpii sunt frica și agresivitatea, pe care le pot manifesta prin fugă (frică) sau prin lovire, șuierat și mușcătură (agresivitate).

Este absolut normal să îți dorești o conexiune emoțională cu animalul tău de companie, acesta este unul dintre beneficiile de a fi proprietarul unui animal de companie! Dar cu un șarpe de companie, trebuie să fiți dispus ca această conexiune să fie unilaterală. Dar nu trebuie să vă întristați pentru că șerpii nu sunt capabili să simtă afecțiune față de stăpânii lor, ei nu sunt creaturi sociale și cu siguranță nu au nevoie de această validare!

Acestea fiind spuse, există lucruri care pot fi făcute pentru a face șerpii „fericiți” în modul în care numai șerpii pot fi fericiți. Să te asiguri că șarpele tău are nevoile sale satisfăcute (hrană, apă, căldură) este, evident, cel mai important lucru, dar să te asiguri că șarpele tău are spațiul și capacitatea de a explora în incinta sa este o modalitate excelentă de a îmbunătăți calitatea și a vieții pentru animalul tău de companie.

Sperăm că acest lucru răspunde la întrebarea: „Șerpii au emoții?”.

Wildlife Informer

Bună, numele meu este Jesse și sunt tipul din spatele Wildlife Informer. Încă de când eram copil mi-a plăcut să învăț despre viața sălbatică. Acum îmi împărtășesc cunoștințele aici, pe acest site, cu voi!

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.