10 motive pentru a studia psihologia

Am putea să vă dăm o mie de motive pentru care credem că merită să studiați psihologia. Cu toate acestea, există unul care le însumează pe toate – este captivant! Puține discipline depășesc simpla dezvoltare profesională și ne îmbogățesc ca oameni, permițându-ne să ne dezvoltăm și să avem o viziune mult mai amplă asupra realității noastre. Deși nu este o disciplină ușor de studiat, este o aventură care cu siguranță merită.

Când participi la primul tău curs la universitate și afli ce gamă largă de materii compun diploma de Psihologie, s-ar putea să te întrebi dacă ai făcut sau nu alegerea corectă în a studia Psihologia. S-ar putea să trăiești un adevărat șoc atunci când vei avea de citit zeci de cărți, toate cu teorii și abordări diferite pe care trebuie să le înțelegi și să știi să le diferențiezi.

„Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui că vei face”

-C.G. Jung

Câteva persoane simt tensiune și chiar disperare atunci când se confruntă cu lumea mereu complexă, dar interesantă, a statisticii și a planurilor experimentale. O lume în care matematica este încă necesară – o veste proastă pentru cei care au amintiri urâte despre această materie specială. Cu toate acestea, munca de zi cu zi și contactul cu fiecare dintre domeniile care alcătuiesc această știință sunt cele care ne trezesc în cele din urmă la universul ei fascinant și ne ajută să ne îndreptăm pe drumul nostru.

Pe de altă parte, este corect să spunem că studiul psihologiei cu greu ne va îmbogăți sau chiar ne va garanta un loc de muncă imediat după terminarea studiilor. Societatea actuală și condițiile de pe piața muncii sunt ceea ce sunt, iar uneori trebuie să combinăm talentul cu ingeniozitatea, motivația cu oportunitatea și persistența cu răbdarea. Cu toate acestea, trebuie spus și faptul că există atât de multe fațete în care ne putem ramifica și că, dacă alegem o specializare bună, ne putem construi un viitor profesional bogat și excepțional.

Bărbat care ia fire din cap

10 motive pentru a studia Psihologia

Dacă ne aflăm în acel moment decisiv al vieții noastre în care trebuie să alegem în ce am vrea să lucrăm sau dacă ne gândim că este timpul pentru o schimbare și să învățăm ceva diferit, studiul Psihologiei va fi întotdeauna o opțiune bună. Fiecare ar trebui, bineînțeles, să reflecteze asupra a două puncte importante: ce caută și ce ar dori să ofere celorlalți. Psihologia este o materie în care ne putem dezvolta în timp ce ne formăm, pentru a oferi ce e mai bun din noi înșine în beneficiul celorlalți. Să vedem acum ce avantaje ne poate oferi licența în Psihologie.

Psihologia ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine

Pe măsură ce aprofundăm toate teoriile de mai sus, diferitele abordări ale personalității, dezvoltarea umană sau modul în care cultura are impact asupra comportamentului nostru, suntem nevoiți să ne analizăm propria viață, dar și pe cea a altora.

Studierea Psihologiei ne va face să ne punem multe întrebări. Întrebări care nu au întotdeauna un răspuns. Dar unele care ne vor ajuta să căutăm și să descoperim în mod constant. Va fi o aventură în care vom ajunge să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți oameni un pic mai mult în fiecare zi și în care vom putea lăsa în urmă anumite atitudini și idei care erau atât de importante pentru noi.

Vom învăța să prețuim metodele științifice

Psihologia nu este magie. Nu suntem mentaliști și nici nu avem un radar în minte care să ne permită să surprindem în 5 secunde de ce traume suferă persoana din fața noastră, de ce se teme sau care sunt punctele sale forte. De asemenea, vom fi aproape sigur acuzați de prieteni, rude sau cunoscuți că „îi analizăm”.

Psihologia, după cum știm, are multe mituri false asociate cu ea și va trebui să ne confruntăm cu ele în multe contexte, fie că ne place sau nu. Există însă un aspect care trebuie să ne fie clar de la bun început -psihologia este o știință socială care se bazează pe metoda științifică.

Trebuie să înțelegem că pentru a ajunge la anumite concluzii, la anumite date și intuiții, trebuie să trecem prin multă muncă laborioasă, obiectivă și răbdătoare. Această muncă se bazează întotdeauna pe o serie de metode de cercetare, iar aceasta este modalitatea de a avea succes ca profesionist în psihologie. De cealaltă parte se află „psihologia pop”, pe care publicul larg o iubește atât de mult și pe care o vedem zilnic în reviste sau pe rețelele de socializare. Aceasta însă are foarte puțin sau chiar deloc de-a face cu realitatea.

Capul omului de suflet

Vă veți dezvolta gândirea critică

Multe dintre materialele, teoriile, abordările și domeniile care alcătuiesc studiile de Psihologie ne ajută să ne dezvoltăm gândirea critică. Fie că ne place sau nu, aceasta este o cerință esențială dacă vrem să fim buni profesioniști și dacă vrem cu adevărat să fim utili oamenilor fără să ne pierdem integritatea și onoarea. Numai așa vom putea diferenția lemnul de copaci, luciditatea de înșelăciune, realitatea de manipulare.

„Nu credeți niciodată că știți totul. Oricât de mult te-ai prețui pe tine însuți, ai întotdeauna curajul de a-ți spune: Sunt ignorant”

-Ivan Pavlov-

O mai bună înțelegere a relațiilor umane

Studierea psihologiei nu ne va transforma spontan în oameni mai sănătoși din punct de vedere psihologic, mai de succes sau mai fericiți (cel puțin nu majoritatea). Psihologii suferă și ei de depresie și anxietate. Ei nu sunt imuni la eșecuri în relațiile lor emoționale și chiar au micile lor fobii și limitări.

Cu toate acestea, faptul că au toate aceste cunoștințe îi face mult mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu ei și în jurul lor. Îi face să înțeleagă mult mai bine dinamica relațională. Îi ajută să știe când să ceară ajutor cu privire la cum să se ajute cel mai bine pe ei înșiși sau pe alți oameni.

Vă veți aprecia dezvoltarea umană în etapele sale

Înțelegerea modului în care ne dezvoltăm și a modului în care noi, ca oameni, ne schimbăm de-a lungul vieții nu ne oferă doar cunoștințe valoroase. De regulă, ne face, de asemenea, mai sensibili și mai deschiși la problemele celorlalți și la suferințele sau îndoielile lor, de asemenea.

Există, de asemenea, faptul că Psihologia dezvăluie particularități asociate cu anumite etape ale dezvoltării noastre, cum ar fi copilăria sau bătrânețea. Putem, de asemenea, să devenim pasionați de acele etape ale vieții și să decidem să ne dedicăm timpul unui anumit grup.

Vă veți dezvolta o nouă perspectivă asupra bolilor mintale

Studierea psihologiei vă va permite să dărâmați multe dintre miturile pe care oamenii le cred despre bolile mintale. Veți înțelege, de exemplu, diferențele dintre ceea ce este un sindrom, o tulburare și o boală. Vă veți da seama că medicamentele nu vindecă anumite boli, ci doar le „tratează”. Veți descoperi singuri complexitatea stabilirii unui diagnostic și multiplele nuanțe pe care le are o depresie, o tulburare anxioasă sau o schizofrenie.

Psihologul îi explică unui pacient

Există o specialitate pentru fiecare pasiune

Nu toți psihologii sunt psihanaliști sau urmează principiile lui Freud. Mai mult, sunt mult mai mulți cei care nu le urmează decât cei care le urmează. Nu toți practică hipnoza sau au clinici. Studiile de psihologie ne oferă posibilitatea de a ne forma ulterior într-o gamă largă de specialități, astfel încât să putem alege pe cea care ne place cel mai mult. Opțiunile sunt multe:

  • Psihologie clinică
  • Psihologie educațională
  • Psihologie sportivă
  • Psihologie medico-legală
  • Psihologie sanitară
  • Psihologie organizațională
  • Psihologie pentru copii și adolescenței
  • Psihologie socială sau comunitară

Psihologia – o completare perfectă a altor discipline

Nu multe domenii de studiu completează alte discipline la fel de mult ca psihologia. Putem avea, de exemplu, o diplomă în jurnalism, medicină, asistență medicală, farmacie, filologie, antropologie, artă sau economie și, în același timp, să decidem să începem o facultate de Psihologie pentru a dobândi o pregătire mult mai bogată și mai completă și, în același timp, fascinantă.

„Chiar și atunci când acesta nu este complet realizabil, devenim mai buni în încercarea de a urmări un scop mai înalt”

-Viktor Frankl-

Mult mai mult decât a avea un curriculum bun, studiul Psihologiei ne îmbogățește prin faptul că înțelegem mult mai bine comportamentul uman, cu tot ceea ce înseamnă interacțiune socială, limbaj, comunicare, motivație, emoții și luare de decizii. Aceste procese sunt adesea esențiale pentru a avea o viziune mai completă asupra celorlalte științe.

Voi învăța să comunici mult mai bine

Este un aspect despre care nu vorbim întotdeauna. Cu toate acestea, un lucru pe care studentul la psihologie îl descoperă în studiile de zi cu zi, este faptul că dobândirea unor abilități în gestionarea emoțiilor sau prin înțelegerea limbajului corporal mult mai mult împreună cu toate nuanțele sale îi conferă de fapt o mai mare abilitate în comunicarea interpersonală.

Nu vorbim doar despre îmbunătățirea abilității noastre de a vorbi în public, ci și despre cum vom începe să comunicăm mai bine cu oamenii noștri. Vom înțelege persoana din fața noastră prin comunicarea non-verbală, prin tonul vocii și expresiile sale, și vom putea avea un dialog mai empatic și mai eficient cu ea.

Studierea psihologiei

Studierea psihologiei poate fi primul pas spre cea mai bună etapă a vieții tale

Am spus la început că am putea să vă dăm 1000 de motive pentru a studia psihologia, dar există unul care le transcende pe toate celelalte – este o știință fascinantă și ne poate deschide o nouă etapă în viață. Întotdeauna vom găsi ceva care, la un moment dat, ne atinge în așa fel încât să ne spunem „ăsta sunt eu”, asta vreau să aprofundez, ăsta este domeniul în care vreau să ajut oamenii.

În unele ocazii va fi neuroștiința și toate misterele ei. În alte cazuri va fi un anumit tip de terapie. Uneori este dorința de a ajuta copiii sau de a se concentra pe un domeniu de cercetare mai experimental. Lumea psihologiei este atât de vastă încât toată lumea, la un moment dat, va găsi în ce aspect specific vrea să lucreze. Și în acea clipă totul se schimbă și totul capătă sens.

Așa că, dacă luați în considerare posibilitatea de a studia Psihologia, am dori să vă încurajăm să întreprindeți această aventură uimitoare care nu dezamăgește aproape niciodată.

Referințe bibliografice

Triglia, A, Regader, Bertrand, și García-Allen Jonnatahn, (2016). Din punct de vedere psihologic.

Paidós.Sheena Iyengar, (2006). The Art of Choosing (Arta de a alege). Psychology Press.

Pink, Daniel (2010). Adevărul uimitor despre ceea ce ne motivează. Management 2000.

Butler-Bowdon, Tom (2004). 50 de clasici ai psihologiei: Cine suntem, cum gândim, ce facem: Insight and Inspiration from 50 Key Books. New York: H. Books.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.