5w30 vs 5w40 care este cel mai bun ulei de motor pentru mașina dumneavoastră?

5w30 și 5w40 sunt unele dintre cele mai populare tipuri de ulei utilizate pentru motoarele auto. Aceste uleiuri au caracteristici universale care permit utilizarea lor în diverse motoare.

În cele ce urmează vom explica, în detaliu, ce înseamnă fiecare tip de ulei, caracteristicile fiecărui tip, precum și diferențele dintre cele două tipuri de ulei.

Combinarea celor doi coeficienți (5 și 30 sau 40) în etichetare înseamnă că uleiurile pot fi folosite pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Din acest motiv, uleiurile 5w30 și 5w40 sunt foarte populare în rândul autoturismelor.

Contenit

Uleiuri sintetice, semisintetice și minerale pentru motoare auto.

De multe ori veți vedea pe eticheta uleiului sau pe ambalaj cuvintele:

: Complet sintetic, semisintetic și mineral

Uleiurile sintetice sunt de departe cea mai bună alegere de utilizat, în special în motoarele auto moderne, deoarece se deosebesc de uleiurile minerale și semisintetice prin metode specifice de prelucrare. Uleiurile sintetice au o rezistență excelentă la temperaturi extrem de scăzute și ridicate și oferă o protecție mai bună împotriva uzurii motorului și sunt, bineînțeles, mai scumpe decât restul.

Motorul este direct afectat de performanțele uleiului de lubrifiere. De aceea, mulți șoferi se întreabă mereu ce vâscozitate de ulei ar trebui să folosească în motorul lor pentru protecție, mai ales la temperaturi scăzute de iarnă. Aici, puteți găsi mai multe informații despre uleiurile de motor

Ce înseamnă ulei de motor 5w30?

Unul dintre tipurile comune de ulei este SAE 5W30. SAE este o abreviere de la „Society of Automotive Engineers”. Mărcile 5w înseamnă indice de vâscozitate la temperaturi scăzute. Cu cât numărul este mai mic, cu atât uleiul este mai subțire și cu atât mai bună este performanța de pornire a motorului la temperaturi scăzute. 30 înseamnă fluiditatea în timpul verii la temperaturi ridicate, caracteristicile de temperatură ridicată ale uleiului și capacitatea acestuia de a proteja piesele în mișcare în timpul funcționării motorului cu ardere internă

Scopul uleiului de motor este de a proteja motorul mașinii în timpul iernii, când temperaturile sunt scăzute, astfel încât uleiul să funcționeze fără dificultate la pornirea la rece și să fie suficient de dens pentru a menține motorul la aceeași temperatură de funcționare. Scopul este de a reduce vâscozitatea uleiului la temperaturi scăzute și de a o crește la temperaturi ridicate. Acest lucru permite utilizarea aceluiași ulei pe tot parcursul anului.

De asemenea, scopul este de a avea aceleași proprietăți benefice și la temperaturi mai ridicate.

Există uleiuri de motor care îndeplinesc doar condițiile de vară sau de iarnă acestea se numesc uleiuri de unică folosință sau de calitate unică. Pentru a obține proprietăți multiple, mai mult sezoniere, trebuie adăugați aditivi convenționali la diferite aditivări ale uleiului de motor, de exemplu baza SAE 5.

Acesti aditivi vor reduce vâscozitatea atunci când motorul funcționează în condiții mai reci, dar vor crește și vâscozitatea la temperaturile de funcționare a motorului. Acest produs face parte din categoria uleiurilor lubrifiante universale și, prin urmare, are un set mare de calități.

Uleiul 5w30 este eficient la o temperatură scăzută de -35° C (-31 F). În ceea ce privește temperatura înaltă, aceasta este de 35° C (95 F). Mulți producători își testează mașinile de calitate pe cabine speciale. Dar, oricum, caracteristicile pe care producătorul le pune pe ambalaj pot fi semnificativ diferite de cele pe care le va avea substanța în timpul lucrului intensiv cu motorul cu combustie internă.

În acest sens, dealerii auto efectuează propriul test de ulei în condiții de lucru. Testele sunt menite să arate când produsul își pierde caracteristicile.

Ce înseamnă ulei de motor 5w40?

După cum am explicat mai sus, mărcile indică modul în care funcționează uleiul la temperaturi ridicate și scăzute. Pentru această manieră, uleiul 5w40 poate funcționa la temperaturi de la – 35 grade C (-31 F) până la + 40º С (104 F).

Pentru a obține o rulare mai economică, inginerii americani au introdus mai mulți parametri care dau combinația potrivită a anumitor uleiuri cu vâscozitatea SAE 5w40 care duc la economii de energie. Este imperios necesar să se reducă consumul de ulei cu 1,5%. În practica europeană (ACEA, ILSAC), această valoare depășește o valoare minimă de 2,5%.

Principalele diferențe în ceea ce privește calitatea SAE 5w40:

 • Stabilitate ridicată la oxidare
 • Intervalul de înlocuire mărit
 • Stabilitatea uleiului
 • Proprietăți de curățare a motorului

Specificații și recenzii SAE 5w40:

 • Contaminare minimă a motorului
 • Creșterea duratei de viață datorită proprietăților antioxidante îmbunătățite
 • Reducerea frecării pe timp rece, atunci când unitatea de putere este rotită pornit
 • Rezistență la evaporare (economii la umplere)
 • Reduce uzura motorului datorită curgerii simple a uleiului sintetic SAE 5w40 la temperaturi scăzute

Datorită acestei proprietăți, motorul nu va funcționa „uscat” în condiții de îngheț, ci uleiul va ajunge în toate componentele importante, iar durata de viață a motorului va dura. Grosimea uleiului, în primul rând, depinde de mărimea acestei cifre.

Diferența dintre tipurile de ulei de motor 5w30 și 5w40

Cea mai notabilă diferență dintre 5w30 și 5w40 este vâscozitatea lor la temperaturi ridicate.

5W30 la temperaturi ridicate are o fluiditate mai mare și o vâscozitate mai mică în comparație cu 5w40. Acest lucru înseamnă că acesta creează o peliculă protectoare mai subțire pe piesele motorului decât uleiul 5W40, care este mai gros.

5W30 va fi mai lichid, iar 5W40 va fi mai vâscos. În același timp, la pornirea motorului în timpul iernii, uleiurile se comportă exact la fel, iar diferența dintre aceste uleiuri este neglijabilă.

Vâscozitatea de lucru a 5w40 este de 12,5 până la 16,3 mm2 / s la 100 g, în timp ce al 5w30 caracteristica vâscozității la temperaturi ridicate este în intervalul 9,3-12,6 mm² / s

Debitul de ulei

5w40 asigură o presiune mai mare, dar un debit mai mic.

Grosimea de 5w30 și 5w40

5W30 este mai ușoară, deci are un consum mai bun de combustibil.

Economie de combustibil

5w40 are o economie de combustibil mai mică.

Utilizare

5w30 poate fi folosit de diferite tipuri de mașini la diferite temperaturi, dar este ideal și pentru temperaturi mai scăzute. 5w40 este adesea folosit la mașinile ale căror motoare au un kilometraj și o uzură mai mare, care funcționează mai bine la temperaturi mai ridicate, dar și mai bine decât 5w30 la temperaturi mai scăzute.

Costuri

5w30 este de obicei mai scump.

5w30 sau 5w40. Ce ulei ar trebui să aleg pentru mașina mea?

Alegerea uleiului potrivit între aceste două tipuri depinde de o mulțime de aspecte, cum ar fi stilul de condus, recomandarea producătorului, kilometrajul motorului, toleranța și condițiile de temperatură-viscozitate

Deși mulți producători recomandă utilizarea uleiului de tip 5w40 datorită proprietăților sale benefice universale, se recomandă totuși utilizarea uleiului 5w30 la motoarele noi care nu au un kilometraj ridicat, cel puțin până când acestea ating maxim 100k km (aprox. 63k mile).

După aceea, puteți opta pentru 5W40, deoarece începe uzura pieselor motorului, iar acestea necesită o protecție mai bună datorită vâscozității crescute la temperaturile de funcționare.

5W40 este recomandat pentru utilizarea la motoarele moderne care funcționează sub sarcini grele, multe dintre ele fiind echipate cu turbosuflante. Acesta creează o peliculă protectoare fiabilă și suficient de densă, care asigură o frecare redusă, prelungește durata de viață a motorului, reducând probabilitatea unei defecțiuni bruște.

Concluzie

Caracteristicile la temperaturi scăzute ale acestor lubrifianți sunt aceleași. Ambele produse mențin o vâscozitate optimă pentru pornirea motorului la rece, precum și o vâscozitate bună.

5w30 are o putere de pompare mai mare prin sistemul de lubrifiere. Acesta curăță mult mai eficient piesele motorului, ajută la răcirea acestora și contribuie la economisirea combustibilului. Dar dacă numărul de goluri în cuplul de frecare crește, pot apărea scurgeri atunci când se folosește acest ulei și este mai bine să treceți la 5w40 pentru o protecție mai mare a motorului.

Recomandări de ulei 5w30 pe Amazon

Consultați întotdeauna manualul de utilizare al mașinii înainte de a alege tipul de ulei potrivit. Pe baza sfaturilor de mai sus, vă recomandăm următoarele:

 • Castrol 03084 EDGE 5W-30 Advanced Full Synthetic Motor Oil, 5 Quart
 • Valvoline – 882837 Daily Protection SAE 5W-30 Synthetic Blend Motor Oil 5 QT
 • Pennzoil Platinum Full Synthetic 5W-30 Motor Oil
 • Motul 8100 X-Clean EFE 5W-.30 Ulei sintetic
 • Pennzoil Ultra Platinum Full Synthetic 5W-30 Motor Oil
 • Eneos 5W-30 Fully Synthetic Motor Oil

Recomandări de ulei 5w40 pe Amazon

 • Liqui Moly 2332 Leichtlauf High Tech 5W-.40 Motor Oil
 • Liqui Moly 20232 Molygen New Generation 5W40 Motor Oil
 • Castrol 06249 EDGE 5W-40 Advanced Full Synthetic Motor Oil
 • Valvoline Premium Blue Extreme SAE 5W-40 Full Synthetic Engine Oil
 • Castrol 03057 GTX MAGNATEC 5W-30 Full Synthetic Motor Oil

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.