Aceste crăpături de pe marginea drumului…Ce le provoacă?

Liniile centrale

Sunt sigur că le-ați văzut. Crăpături lungi și arcuite lângă marginea trotuarului. Mai întâi apare una, apoi mai târziu alta. Și înainte de prea mult timp marginea drumului începe să se zdrențuiască și să se deterioreze.

V-ați întrebat vreodată de ce se formează? De ce se curbează spre exterior, spre marginea trotuarului? De ce le vedeți mai des pe drumurile rurale decât pe cele din oraș? M-am gândit adesea la aceste întrebări. Nu sunt sigur că am răspuns corect, dar vă voi împărtăși conjectura mea.

Cred că o combinație de factori duce la fisurarea marginilor, nu doar un singur factor. Să ne uităm la câteva exemple pentru a vedea dacă ne putem da seama ce s-ar putea întâmpla.

Prima fotografie ilustrează tipul de fisuri la care mă refer și ne oferă primele indicii. Crăpăturile de aici sunt destul de extinse, acoperind întregul traseu exterior al roții. Natura curbată a fisurilor nu este atât de ușor de observat aici, deoarece între arcurile paralele s-au format fisuri transversale.

Fotografie a unei autoutilitare care circulă pe un drum a cărui margine este grav crăpată

Individu #1

Rețineți materialul foarte murdar de pe acostament. Acesta nu lasă apa să iasă din baza de sub marginea trotuarului după ce a intrat prin crăpături. Acest lucru înmoaie subsolul și baza de sub marginea trotuarului.

Cluzul #2

Rețineți șanțul puțin adânc din calea de rulare interioară. Acest lucru sugerează că suprafața și baza sunt slabe (adică prea subțiri).

Indiciul #3

Rețineți, de asemenea, că drumul nu este foarte lat. Vehiculul care se îndepărtează de noi în fotografie ar trebui să se deplaseze mai aproape de marginea trotuarului pentru a depăși un vehicul care vine în direcția opusă. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru siguranță.

Câteva indicii suplimentare sunt evidente în cea de-a doua fotografie. Apa este băltită pe acostament, aproape de marginea trotuarului. Marginea trotuarului s-a rupt și s-a desprins.

În prim-plan este vizibilă o linie albă de margine. Pavajul din depărtare a fost amplasat de peste 30 de ani, în timp ce pavajul mai apropiat este acolo de mai puțin de 4 ani. Cu toate acestea, crăpăturile sunt la fel de extinse în pavajul mai nou și este evidentă o ravenare minoră a marginilor.

Linia mediană galbenă care este vizibilă în colțul din dreapta sus al fotografiei arată că lățimea benzii este relativ îngustă.

Indiciul #4

Fisura principală pare a fi la o distanță scurtă înăuntru de la marginea pavajului (săgeata roșie).

Indiciul #5

Suprafața asfaltică este destul de subțire, probabil cu o grosime de numai 1-1/2 inch. Fisurile transversale(săgeata galbenă) formează mici blocuri care sunt ușor de dislocat de către trafic. Cele mai ușor de desprins blocuri sunt cele de la marginea exterioară a pavajului, de unde și zdrențuirea marginilor.

Analizând toate aceste indicii, iată ce cred eu că se întâmplă.

 • Suprafața și baza sunt amândouă relativ subțiri și, prin urmare, nu sunt foarte rezistente.
 • Materialul umărului și probabil și baza sunt murdare, ceea ce le face „sensibile la îngheț”. Astfel de materiale au tendința de a dezvolta lentile de gheață și de a se înălța în timpul iernii și devin foarte slabe și instabile în timpul dezghețului de primăvară.
 • Baza de sub asfalt se dezgheață înaintea subsolului. Excesul de apă nu se poate scurge la începutul primăverii până când umărul nu este complet dezghețat.

Fotografie de fisurare a drumului care evidențiază detaliile fisurării

 • Drenajul departe de marginea drumului este slab. Apa este reținută în apropierea marginii trotuarului și slăbește materialele murdare de bază și de acostament.
 • În unele cazuri poate fi vorba de „construcție în cutie”. Aceasta înseamnă că s-a tăiat un șanț și drumul a fost așezat în el. În cele din urmă, apa ajunge sub drum, dar baza se află într-o „cutie”, astfel încât apa nu se poate scurge.

Diagrama modului în care cedă și se fisurează marginile drumurilor

 • Cărările înguste forțează traficul să se apropie foarte mult de marginea trotuarului. Traficul face acest lucru numai atunci când există un vehicul în trecere; în caz contrar, vehiculele se aliniază mai aproape de mijlocul drumului. Camioanele, fiind mai late, au tendința de a se deplasa mai des aproape de marginea benzii, punând cele mai grele încărcături pe marginea trotuarului. Acesta este un factor major care cauzează această problemă.
 • Sarcinile roților în apropierea marginii drumului îndoaie pavajul în jos, în special atunci când materialele de bază și ale acostamentelor sunt slabe, ca în timpul dezghețului de primăvară. Acest lucru determină formarea unei fisuri de tensiune, care se lărgește și se propagă odată cu încărcarea repetată.
 • Pe măsură ce fisura se lungește, ea se întoarce în cele din urmă spre marginea exterioară a pavajului, realizând forma caracteristică de „C”. Ea nu se întoarce spre interior deoarece pavajul este mai rezistent la fisurarea în această direcție. Nu este paralelă cu marginea pavajului pentru că la un moment dat suportul devine mai puternic și astfel fisura se întoarce spre exterior.
 • Fisurile de pe margine permit apei de suprafață să se filtreze în bază și să o slăbească și mai mult. Mai multe fisuri duc la mai multă apă și la o bază și un substrat mai moale.

Desenul de mai jos ilustrează aceste aspecte. Devierea marginilor sub roată este mult exagerată.

Ce puteți face pentru a opri progresia fisurării marginilor? Ar trebui să se facă trei lucruri. Scopul este de a restabili marginea trotuarului pentru siguranța publicului călător.

 1. Promovați un bun drenaj de-a lungul marginii drumului. Asigurați-vă că apa de suprafață se va scurge spre șanțul din apropiere, și nu se va aduna de-a lungul marginii trotuarului.
 2. Îndepărtați materialul murdar și cu drenaj slab de pe acostament și înlocuiți-l cu un material mai permeabil. „Luminați” materialul până la șanț, astfel încât apa din bază să poată ieși.
 3. Dacă aveți mult trafic de camioane, puneți o suprapunere structurală substanțială pe suprafața drumului. Aveți nevoie de trei sau patru centimetri de mixtură caldă pentru a oferi un suport adecvat pentru încărcăturile mai grele ale vehiculelor de astăzi.

De asemenea, ar fi utilă lărgirea drumului, dacă aveți suficient drept de trecere pentru a permite acest lucru. Benzile de 11 sau 12 picioare sunt utilizate în mod obișnuit în zilele noastre pentru siguranța traficului. Ne gândim că benzile mai largi se fac doar din acest motiv. Cu toate acestea, există, de asemenea, un beneficiu suplimentar în a ajuta la longevitatea pavajului prin îndepărtarea încărcăturilor grele de la marginea drumului.

Amintiți-vă, suprafața crăpată de-a lungul marginii drumului nu este cu mult mai bună decât o bază granulară în ceea ce privește susținerea încărcăturii sale. Așadar, pentru a evita ca acele fisuri de pe margine să revină imediat (așa cum se vede în prim-plan în a doua fotografie), trebuie să puneți o grosime substanțială de suprafață nouă peste materialul fisurat și răzleț.

Dacă deteriorarea este la fel de extinsă ca în prima fotografie, cea mai bună soluție poate fi îndepărtarea și înlocuirea suprafeței și a bazei. Îndepărtați secțiunea crăpată, apoi asigurați o nouă bază de pietriș care să fie curată și să se dreneze bine, îmbunătățiți drenajul umărului și puneți din nou grosimea pavajului care va susține traficul. Suntem conștienți de faptul că, în cele mai multe cazuri, o astfel de reconstrucție extinsă pur și simplu nu se va face. Dar cele trei măsuri de remediere enumerate mai sus vor restabili marginea trotuarului, ceea ce va face ca drumul să fie mai sigur și mai ușor de parcurs pentru o perioadă de timp.

Primavara 2008

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.