Alexander McGillivray

Alexander McGillivray a trăit până la vârsta de 14 ani la postul comercial al tatălui său de pe râul Tallapoosa. Mama sa aparținea unui clan al indienilor Creek și era pe jumătate franțuzoaică; tatăl său, un scoțian, era un comerciant cu influență politică printre Creeks. În 1773, McGillivray a plecat la Charleston, S.C., și apoi la Savannah, Ga, unde a primit o educație bună. Apoi a lucrat într-o firmă mercantilă și a continuat să studieze istoria.

În timpul Revoluției Americane, tatăl lui McGillivray i-a servit pe britanici. Pentru că era un loialist, proprietățile sale au fost confiscate, iar el a fugit în Scoția; McGillivray s-a întors la poporul mamei sale. După război, alianța lui McGillivray cu comercianții britanici din Florida spaniolă împotriva americanilor a fost de mare importanță, deoarece, la moartea mamei sale, consiliul l-a ales ca lider al tribului lor. Curând a fost numit Împărat al Națiunii Creek, un titlu pe care și-l dorea.

Obiectivul lui McGillivray era să formeze o alianță a indienilor din sud și să folosească ajutorul Angliei și Spaniei pentru a forța Statele Unite să se retragă din Georgia, Kentucky și Tennessee. În 1784 a semnat un tratat cu Spania prin care a fost numit colonel cu un salariu de 50 de dolari pe lună. În schimb, Spania urma să monopolizeze comerțul cu Creeks, iar McGillivray urma să-i expulzeze pe americani.

Urându-i pe americani pentru că i-au confiscat proprietățile familiei sale, McGillivray a început un război împotriva Statelor Unite; în curând s-au dat bătălii din Georgia până în Cumberland, Tenn. Acest război a avut atât de mult succes încât, în 1787, un agent al Congresului l-a vizitat pe McGillivray. Posibil ca șeful Creek să fi sugerat organizarea și admiterea Creeks ca stat. În același an, spaniolii au încetat să îi mai livreze muniții lui McGillivray. Această aprovizionare a fost reluată în 1789, dar spaniolii nu au mai avut niciodată încredere deplină în el.

Cu organizarea unui guvern american mai puternic, președintele George Washington a trimis agenți să negocieze cu Creeks. Prima încercare a eșuat. Dar, în 1790, McGillivray a fost convins să călătorească la New York; acolo a repudiat tratatul cu Spania și a semnat un acord cu Statele Unite prin care ceda o parte din pământurile Creek și era numit general de brigadă cu un salariu de 1.200 de dolari pe an. Cu veniturile sale, McGillivray a devenit proprietarul a trei plantații și a 60 de sclavi.

La scurt timp după ce s-a întors de la New York, McGillivray a încheiat un nou acord cu Spania, repudiind tratatul de la New York; el a primit 2.000 de dolari pe an de la spanioli (majorat ulterior la 3.500 de dolari anual). La 17 februarie 1793, în timp ce negocia cu spaniolii pentru a crea o altă confederație indiană care să se opună Statelor Unite, a murit de febră.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.