America’s Best America’s Best Via Ferratas: 6 Great Vertical Adventures in the USA

Via ferratas oferă o formă mai convenabilă de escaladă pentru întreaga familie, fără a sacrifica aventura. Iată șase dintre preferatele noastre din SUA, excelente pentru călătoriile rutiere prin țară.

Probabil că ați văzut sau ați auzit de filmul premiat cu Oscar al lui Jimmy Chin, „Free Solo”, care prezintă cronica ascensiunii fără precedent a lui Alex Honnold pe The Nose de pe El Capitan – fără frânghii și echipament de siguranță. Unele dintre cele mai bune părți ale filmului sunt priveliștile impresionante ale văii Yosemite Valley mult sub picioarele lui Honnold. Există un sentiment de libertate când te cațeri pe stânci – și este un exercițiu foarte bun.

Problema este că, cățăratul tehnic pe stâncă necesită echipament și îndemânare. Dar există o alternativă mai sigură și mai accesibilă numită „via ferrata”. Un termen italian care se traduce liber prin „cale de fier”, o via ferrata vă duce în peisaje alpine spectaculoase fără a necesita experiență în escaladă. Dacă puteți urca o scară, vă puteți bucura de o via ferrata.

Nu există frânghii, noduri sau centuri. Traversați și urcați pe pereți stâncoși abrupți, dar o faceți purtând un ham care se atașează prin două șnururi la o serie de cabluri de oțel de jumătate de inch. Dacă alunecați, frânghiile scurte și cablurile opresc căderea. Acolo unde nu există cornișe de stâncă de care să vă agățați sau pe care să călcați, veți găsi puncte de sprijin din oțel pentru mâini și picioare găurite în stâncă – exact acolo unde aveți nevoie de ele.

Considerați via ferratas „porți” în lumea verticală. Veți avea parte de o experiență cu mai multe pante, care este accesibilă pentru persoane de aproape toate vârstele. (În general, în funcție de serviciul de ghidaj, copiii trebuie să aibă peste 10 ani din motive de responsabilitate). În multe privințe, via ferratas se aseamănă mai mult cu adevărata escaladă decât cu orice sală de gimnastică de interior.

Cu siguranță, există via ferratas care îți taie respirația în întreaga lume, dar Statele Unite găzduiesc o mulțime de trasee remarcabile. Iată șase care se află în fruntea listei noastre.

Cele mai bune via ferratas din America

Nelson Rocks via ferrata
Credit foto: Adam Theo

Ideea de trasee preprotejate, făcute de om prin terenuri muntoase nu este nouă. Civilizațiile anasazi, incașe și mayașe au sculptat puncte de sprijin și au construit scări pentru a avea acces la peșteri și stânci.

Până în anii 1840, primii alpiniști din Europa construiau trasee „turistice” pe munți folosind frânghii fixe, pitoni, puncte de sprijin artificiale și chiar trepte sculptate. În timpul Primului Război Mondial, armatele italiene și austro-ungare au folosit sistemul de cabluri de oțel și mânere de fier pentru a deplasa soldații prin stâncile de calcar stâncoase din zona Tirolului de Sud a Dolomiților.

În timp ce în Europa există cel puțin 2.000 de via ferratas, în SUA numărul acestora este mult mai mic. Cu toate acestea, noile reglementări privind terenurile publice (și echipamente de siguranță mai bune) au permis stațiunilor de schi și altor administratori de terenuri să dezvolte aceste căi ferate. Acum există via ferratas în Oregon, California, Colorado, Wyoming, Virginia de Vest și Kentucky.

Și chiar acum, o nouă via ferrata este în curs de înființare în Ouray, Colorado, plătită și instalată de comunitatea locală. În Europa, nu este neobișnuit ca oamenii să dețină echipament personal de siguranță. Dar, în America de Nord, este mai frecventă angajarea unui ghid care să asigure echipamentul necesar. Tot ce trebuie să aduceți sunt pantofi rezistenți, cu talpă rigidă, un mic rucsac de zi pentru apă și gustări și un simț al aventurii.

Waterfall Canyon, Utah

Ne place Waterfall Canyon pentru traseele sale bine concepute, care folosesc o mulțime de caracteristici naturale ale rocilor, împreună cu puncte de sprijin și puncte de sprijin făcute de mâna omului. Trei trasee separate de via ferrata se află la înălțime în lanțul Wasatch din Utah, aproape de orașul montan Ogden.

Waterfall Canyon via ferrata

Nu este de mirare că aceasta este una dintre cele mai distractive via ferrata din țară. Proprietarul terenului și ghidul șef Chris Peterson l-a angajat pe alpinistul de renume mondial Jeff Lowe pentru a-l ajuta să dezvolte zona. Stânca este un cuarțit propice pentru cățărare, iar fiecare „pas” are între 350 și 435 de metri de ascensiune. Traseele sunt atât de distractive încât chiar și cățărătorii experimentați își aduc încălțămintea cu talpă lipicioasă și încearcă să le urce fără să folosească punctele de prindere a mâinilor și picioarelor făcute de om.

Beta: Traseul 1 este un 5.7; dacă vă agățați de el, evitați reținerile artificiale. Traseul 2 prezintă un 5.9 cu un crux de 5.11. Iar traseul 3 ar fi un 5.13 dacă nu atingi niciuna dintre treptele scării, dar nimeni nu l-a făcut încă. Poți spune „provocare”?

Tarifele de grup încep de la aproximativ 110 dolari de persoană. Rezervați prin Utah Adventure Center.

Torrent Falls, Red River Gorge, Kentucky

Red River Gorge este cunoscut ca fiind un paradis al cățărătorilor. Gresia cu buzunare care formează pereții canionului te face să crezi că Mama Natură trebuie să fie o alpinistă. În 2001, proprietarii proprietății Torrent Falls au decis că există o piață pentru opțiuni de escaladă pentru familii. Ei au angajat experți francezi care i-au ajutat să construiască mai mult de trei sferturi de milă de cabluri de protecție și prize care traversează o secțiune în formă de potcoavă de 3.400 de metri a canionului.

Beta: Un pod lung de 70 de picioare și o platformă la 120 de picioare de pe punte oferă o priveliște de pasăre asupra defileului. Pentru 52 de dolari, primiți un abonament de o zi, echipament și instrucțiuni pentru a explora șase secțiuni diferite din cele 3.400 de metri de dificultate variabilă. Odată ce stăpâniți traseele mai ușoare, puteți mări cota de aventură. Aflați mai multe aici.

Nelson Rocks, West Virginia

Nelson Rocks via ferrata
Creditul fotografiei: Adam Theo

Această via ferrata privată din West Virginia oferă priveliști extinse asupra munților Allegheny. Puteți vedea vârful Spruce Knob (4.863 de metri, cel mai înalt punct din Virginia de Vest) și istorica Germany Valley, care găzduiește unele dintre cele mai îngrijite peșteri de calcar din țară.

Via ferrata urcă pe două aflorimente de cuarțit în formă de aripioare. Este o drumeție scurtă până la baza aripioarei de vest, unde urcați 200 de metri până la o creastă și traversați de-a lungul unor cornișe solide. Cele două aflorimente sunt conectate de un pod suspendat, de unde pendulezi la înălțime în timp ce traversezi spre aripioara de est. Traseul devine abrupt aici, dar există o mulțime de puncte de sprijin naturale și artificiale pentru mâini și picioare care să vă ajute pe parcurs.

Beta: Nelson Rocks costă 53 de dolari de persoană și include ghid și echipament. De asemenea, vă puteți înscrie pentru excursii în luna plină până în octombrie (se asigură faruri).

Jackson Hole Mountain Resort, Wyoming

Jackson Hole via ferrata
Fotografie prin amabilitatea Jackson Hole Mountain Resort

Orașul Jackson este cunoscut pentru munții săi mari. Majoritatea necesită mult mers pe jos chiar și pentru a ajunge la bază. Dar, din iunie până în septembrie, vă puteți urca în Bridger Gondola și, după o scurtă plimbare, vă puteți prinde într-una dintre cele mai noi via ferratas din țară. Traseul trece peste gneiss cu unghiuri joase și pegmatită de granit, cu priveliști uluitoare. Există trei trasee principale conectate de un sistem de trasee. Dacă plănuiți să vă deplasați rapid, le puteți parcurge pe toate trei în jumătate de zi.

Beta: Punctul culminant este un pod suspendat de 120 de picioare (locul mai multor propuneri). Traseele ușoare și intermediare se strecoară pe versanții Casper Buttress și Ranger Ridge. Iar cea mai dificilă cățărare (Ascender și Venturer) este pe spinarea abruptă și stâncoasă a lui Casper. Trebuie să urcați cu un ghid de munte din Jackson Hole; tarifele de grup încep de la 135 de dolari și cresc pentru excursii private.

Telluride, Colorado

Telluride via ferrata
Credință foto: Charles Gage

Telluride a fost întotdeauna un pic de Vest Sălbatic, iar via ferrata din canionul box de la ieșirea din oraș nu face excepție. Via ferrata de 1,5 mile a fost înființată neoficial pe flancul vârfului Ajax Peak, care se ridică la 12.785 de picioare în afara canionului de la marginea orașului.

Alpinistul local Chuck Kroger a făcut din construirea via ferrata munca sa de o viață. Deoarece nu avea un permis oficial, a instalat multe dintre punctele de sprijin pentru mâini și picioare cu ajutorul unei lanterne frontale. Cablurile nu sunt continue, ceea ce înseamnă că vă desprindeți ocazional atunci când mergeți pe potecile dintre pereții stâncilor. Dar asta nu face decât să sporească aventura.

Beta: Puteți angaja un ghid, dar persoanele cu echipament adecvat se pot aventura pe cont propriu. Priveliștile asupra orașului, a cascadei Bridal Veil Falls și a vârfurilor din jur sunt fabuloase. Cea mai dificilă secțiune, cunoscută și sub numele de The Main Event, se înalță la câteva sute de metri deasupra fundului văii! Aflați mai multe și planificați o excursie aici.

Tahoe Via Ferrata, Squaw Valley Resort, California

Squaw Valley Tahoe via ferrata
Credit foto: Logan Talbott, Alpenglow Expeditions

Această via ferrata spectaculoasă a fost finalizată în octombrie 2018. Un 4×4 supranumit cu afecțiune „The Beast” vă duce la bază. Apoi urcați în sus, cu peste 500 de metri verticali de cățărare. Un traseu urcă pe o linie de creastă (Sundial Arete), în timp ce calea mai dificilă urcă pe emblematica Față Tram de 1.000 de picioare (Skyline Traverse).

Beta: În timp ce Fața are o expunere mai mare, Creasta prezintă un pod de maimuță de 15 metri (două cabluri, unul pentru mâini și altul pentru picioare) și câteva hornuri care dau de gândit. Considerați aceste experiențe via ferrata ca fiind porți de intrare în alpinism. Veți primi o priveliște uluitoare în schimbul curajului dumneavoastră – o privire în jos spre vasta Olympic Valley. Sunt disponibile tururi de grup și private începând de la 99 de dolari pentru 2,5 ore.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.