Atenție, vă rog

Cercetare de atenție?

Aceasta este o dificultate majoră întâmpinată de multe persoane care se automutilează. A fi perceput ca fiind „în căutare de atenție” este dureros și departe de adevăr. Dacă căutarea atenției a fost într-adevăr cea mai mare motivație pentru cineva care se luptă cu automutilarea, este departe de a fi cea mai eficientă modalitate de a o obține. Autoagresiunea poate fi o modalitate prin care o persoană comunică faptul că este afectată din punct de vedere emoțional sau că viața îi este greu de gestionat, dar există un număr foarte mare de modalități de a „atrage atenția” care nu implică provocarea de durere asupra propriei persoane sau rănirea celor din jur. Autoagresiunea are legătură cu exprimarea, nu cu atenția.

Chiar dacă ar fi vorba de atenție, ce este atât de îngrozitor pentru acea persoană încât să se rănească a devenit cel mai bun mod de a se face remarcată? Poate că trebuie să încetăm să mai vedem „căutarea atenției” ca fiind ceva negativ și să acceptăm de fapt că fiecare dintre noi are nevoie și se bucură uneori de atenție de un fel sau altul. Atenția înseamnă să ne conectăm cu ceilalți și să ne simțim ca și cum am conta – acest lucru nu este negativ în sine.

Persoanele care se luptă cu automutilarea sunt, de asemenea, acuzate că sunt manipulatoare cu ceilalți, în special cu profesioniștii. În realitate, nu mulți oameni frecventează secțiile A&E și chiar mai puțini vorbesc cu medicii lor de familie. Autoagresiunea este, în esență, un comportament foarte privat și mulți oameni vor trece mai multe luni – sau chiar ani – înainte de a fi „descoperiți” sau de a avea curajul de a face o dezvăluire. Multe dintre persoanele care își fac rău o fac în locuri de pe corp care este puțin probabil să fie văzute. Este adevărat că unele persoane își pot folosi autoagresiunea într-un mod manipulator, pentru a controla relațiile sau pentru a solicita servicii, dar aceste comportamente trebuie privite în contextul dificultăților mai largi, mai degrabă decât să fie respinse.

Să fii perceput ca fiind un căutător de atenție – în sensul negativ al acestor cuvinte – nu va face decât să îngreuneze căutarea ajutorului de care au nevoie pentru a înceta să mai facă rău. În schimb, haideți să întărim mesajul că ei contează și că există oameni dispuși să îi asculte.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.