Banii în sport: What's Right, What's Wrong, and Who Should Foot the Bill

De multe ori, mă trezesc amintindu-mi de o anumită vacanță de primăvară.

Familia mea și cu mine ne aflam în Caraibe (ca parte a unei croaziere) și ajunsesem în al treilea din cele patru porturi întâlnite în timpul călătoriei noastre pe vas.

„Portul” era frumoasa insulă Roaton, o întindere de pământ de dimensiuni moderate, la aproximativ 30 de mile la est de Honduras, care pretinde că este proprietar al terenului.

Dar pe măsură ce am debarcat de pe vas – și am permis ca degetele noastre entuziaste de la picioare să fie onorate de plajele calde și primitoare de nisip – o realitate înfiorătoare, dar din păcate nu șocantă, s-a instalat:

Insula mirosea a aceeași cultură din lumea a treia pe care o au mult prea multe terenuri din Caraibe.

Să spui că populația insulei era „lovită de sărăcie” ar fi ca și cum ai spune că starea actuală a economiei din America este „cam proastă” – ar fi o magnifică și vastă subestimare.

Cu toate acestea, oricât de săraci ar fi fost locuitorii, pur și simplu nu simțeai niciodată vibrații de consternare, descurajare sau nemulțumire din partea vreunui membru al populației ca întreg. Sigur, oamenii nu aveau prea multe din punct de vedere material, dar ceea ce aveau era mai mult decât putea oferi orice produs sau dispozitiv.

Au avut speranță, au avut viață și s-au avut unul pe celălalt – toate lucruri pe care niciun ban din lume nu le putea cumpăra.

În America, avem dreptul la aceste comori de mai sus și la multe altele. Suntem liberi să ne satisfacem dorințele prin orice mijloace legale, să practicăm orice religie, dacă o considerăm necesară, și să dăm glas la ceea ce gândim despre problemele de zi cu zi. Numai cei care nu apreciază găsesc motive să se agite în legătură cu norocul cu care am fost binecuvântați și în care ne-am născut.

Dar includeți-mă și pe mine în categoria celor care nu apreciază modul în care sunt distribuiți banii în țara noastră, mai ales către anumite persoane.

Nu mă refer la probleme politice, cum ar fi ajutoarele sociale sau impozitele, ci mai degrabă la diferența ridicolă de salariu anual dintre două populații relativ importante din țara noastră.

Aceste două populații sunt „americanii medii” și sportivii americani.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă de dragul acestui articol, salariul mediu anual pentru un american mediu este de 44.389 de dolari*. Comparați această sumă cu 1.470.000 de dolari** pentru un atlet profesionist într-una dintre cele patru asociații sportive majore.

Acum, în comparație, americanul mediu câștigă trei procente din ceea ce câștigă un atlet mediu.

Dar, în timp ce există aproximativ 304 milioane de americani care trăiesc printre noi, există doar 4.420 de atleți profesioniști care participă la unul dintre cele patru sporturi regești. Așadar, în timp ce toți acești bani sunt „acolo”, ei ajung la un procent astronomic de scăzut de indivizi – 0,0001 de procent, mai exact.

Este o discrepanță destul de mare, dacă mă întrebați pe mine.

Se pune apoi întrebarea: De ce ar trebui ca un adult care joacă un joc de copii să fie recompensat cu mult mai mulți bani decât un semen care folosește mult mai mult creier sau mai multe creiere decât el?

Nu se potrivește în ochii publicului, pentru că acei oameni au experimentat doar o parte a poveștii – fie ea și cea obișnuită, cea care nu este sportivă.

Se pare că ei înțeleg șansele de a ajunge mare și, totuși, nu pot înțelege beneficiile obținerii acelui stil de viață de basm. Ei sunt crescuți în mod natural și trăiesc normal. Au un salariu decent.

Care anomalie care intră în contact cu oamenii în ceea ce privește un aspect familiar al vieții (să zicem banii) atrage după sine un fel de sentiment exterior – de obicei gelozie sau milă pentru partea opusă a lucrurilor.

Confuzat de adevăr? Un exemplu a fost deja dat în poveste:

Americanii normali câștigă 44.389 de dolari pe an. Sportivii câștigă 1.470.000 de dolari pe an. Americanii normali detestă și sunt – probabil – invidioși pe faptul că cineva poate avea un salariu cu mult mai mare decât al lor, când ei simt că muncesc la fel de mult, (dacă nu chiar mai mult) la un loc de muncă pe care poate că l-au ocupat sau nu pentru o perioadă viabilă de timp.

Dar este corect ca astfel de emoții să fie stârnite de cineva care, din nou, nu poate spune cu adevărat decât o jumătate din poveste?

Este adevărat, sportul poate revendica multe amintiri dragi din copilăria noastră, dar asta nu înseamnă că sportul este doar pentru copii.

Nivelurile cele mai înalte ale atletismului sunt o profesie la fel de mult ca și cea de bancher, profesor și asistent medical. Toate acestea necesită o cunoaștere extinsă a subiectului lor și o execuție la superlativ din partea individului atunci când momentul și situația o cer. În plus, toate necesită o minte de om de afaceri și o dorință de a reuși.

Nu reușiți să posedați prea multe dintre aceste atribute și vă veți vedea retrogradați sau concediați mai repede decât poate să ocolească a doua secundă vitezomanul din baseball Andrew McCutchen.

Adevărul este că sporturile profesioniste sunt remarcabil de asemănătoare cu alte profesii pe atât de multe planuri – doar că asemănările nu sunt prezentate publicului pe o tavă de argint. Ele rămân ascunse și întunecate în spatele altor povești, de obicei pufoase, care au întâietate asupra chestiunilor care au cu adevărat vreo importanță.

De fapt, nu învinuiesc publicul pentru resentimentele pe care le transmite față de lumea sportului și față de atleți în mod specific. Vreau să spun, nu este vina lor că sunt dezinformați și induși în eroare de imaginea de obicei descurajantă pe care mass-media o prezintă despre sport și ocupanții lor – nu-i așa?

Ei (membrii mass-media) vor ca tu să te familiarizezi cu toți sportivii bănoși și stridenți din lume – toți cei 4.420 de sportivi. Ei vor ca tu să te îndrăgostești nebunește de anumiți jucători și să devii fanatic cu privire la evenimentele acelor indivizi respectivi – sau zei, așa cum ar vrea mass-media să fie.

Nu poți să-i învinovățești, totuși – este modul în care generează venituri. Ei fac bani mulți exagerând evenimentele și prezentând poveștile în moduri care să evoce o reacție din partea publicului, fie ea pozitivă sau negativă, făcându-i astfel pe fani să dorească să se întoarcă pentru mai mult, acesta fiind în esență scopul.

Și și-au îndeplinit și misiunea – fapt dovedit de modul în care au rămas în afaceri. După cum s-a afirmat mai sus, mulți oameni au „supărare” față de contractele ridicole pe care sportivii le primesc în zilele noastre – cifre pe care mass-media le glorifică.

Alex Rodriguez a primit mega-înțelegerea sa de 225 de milioane de dolari de la Yankees în noiembrie 2007. Manny Ramirez a primit 45 de milioane de dolari pentru a rămâne cu Dodgers timp de doi ani. Superstarurile baschetului Lebron James și Kobe Bryant urmează să câștige o sumă de bani nemaiîntâlnită până acum în sport, atunci când vor deveni agenți liberi de contract în vara anului viitor.

Dar nu doar jucătorii veterani adună sume enorme de bani. Bobocilor, acum mai mult ca oricând, li se oferă contracte enorme, încărcate cu garanții în avans.

Arbalerul Matthew Stafford de la Detroit Lions a primit un contract record de șase ani și 72 de milioane de dolari în luna aprilie a anului trecut, care includea o sumă absurdă de 42 de milioane de dolari în garanții.

În baseball, aruncătorul Stephen Strasburg de la Nationals – care este reprezentat de faimosul agent de bani Scott Boras – se luptă pentru 50 de milioane de dolari.

Partea comică este că, deși nu au jucat nici măcar o secundă în noile lor ligi, sunt plătiți ca niște superstaruri – la fel ca A-Rods și ManRams din lumea sportului, care chiar și-au câștigat veniturile.

Ei sunt în posesia unei abilități colosale și a unui talent suprem, dar sunteți cu adevărat dispuși să pariați că vor deveni jucători mai buni decât cei mai buni în prezent în sportul lor respectiv?

Știu că eu nu sunt, și de două ori cred că nu ar trebui să fie plătiți ca atare.

Ar fi o greșeală, totuși, să dăm vina pe figurile sportului actual – proprietari, sportivi sau agenți – pentru cifrele copleșitoare în dolari distribuite în jocul de astăzi.

Pentru a fi pe deplin informați, trebuie să aruncăm o privire asupra modului în care contractele în sport au progresat de-a lungul anilor.

În anii 1950 și 1960, când baseball-ul a izbucnit cu adevărat, contractele de 100.000 de dolari erau la modă. Jucători precum Ted Williams, și Joe DiMaggio au primit aceste contracte, cândva considerate profitabile, pentru a completa statisticile lor impresionante.

La fel, în fotbal, cu aproximativ un deceniu în urmă, super-studentul Barry Sanders și-a renegociat contractul în valoare de 34,5 milioane de dolari pe șase ani***.

Îți amintești cum Stafford a primit 42 de milioane de dolari în garanții? Cine credeți că și-a câștigat mai mult banii?

Ideea este că, în toate sporturile, contractele mari au rămas constante pe măsură ce vremurile au trecut.

Așa că puteți reproșa atletismului că a progresat? Pentru evoluție?

Este vina lor că economia s-a umflat?

Acum nu mă înțelegeți greșit, nu sunt atât de naiv încât să nu fiu conștient de faptul că inflația în sport a crescut într-un ritm mult mai mare – și mult mai rapid – decât cea din restul economiei.

Dar, în apărarea lor, ei doar progresează alături de cecurile lor – așa cum face întreaga societate – iar contractele „record” rămân un semn revelator al acestui lucru.

Vreau să spun că nu ar avea sens ca jucătorii să primească ceea ce primeau omologii lor în urmă cu 50 de ani, așa că de ce această aversiune pentru toți banii pe care îi obțin acum?

Cred că este din cauza mass-media. Ei sunt artiștii care pictează tabloul – fie roz, fie ofilit – despre cum vor ca sportul să fie perceput de public. De cele mai multe ori, ei aleg să prezinte imaginea „ofilită”, deoarece asta este ceea ce vinde preponderent.

Ne lasă sătui, deoarece auzim informațiile într-o lumină cât se poate de negativă.

Cu toate acestea, noi suntem cei care am modelat aceste standarde îngrozitoare. Noi suntem cei care alimentăm focul jurnalismului, râvnind și fiind obsedați de faimă, avere și personalități umflate.

Dacă nu ar fi fost fascinația noastră pentru sport, atunci sportivii nu ar fi fost plătiți așa cum sunt. Cu toate acestea, în timp ce noi continuăm să ne plângem de banii pe care îi primesc, rămânem, de asemenea, neputincioși în sensul că noi controlăm ceea ce se întâmplă.

Dintr-un motiv oarecare, nu pot găsi simpatie în asta.

Taylor Rummel este redactor la Bleacher Report.

*Numere obținute de pe Wikipedia

**Numere obținute de pe ESPN the Magazine

***Numere obținute de pe Wikipedia

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.