Bible Commentaries

Vers. 1-13

Acest psalm oferă o descriere a experienței și comportamentului lui David când era întins pe un pat de boală. Se pare că el a simțit nerăbdarea lucrând în el, ceea ce îmi pare rău să spun că este o boală foarte frecventă la cei mai mulți dintre noi atunci când mâna lui Dumnezeu este grea asupra noastră. Cu toate acestea, David a luptat împotriva nerăbdării sale, deși o simțea, nu a vrut să o știe, ca nu cumva să deschidă astfel gura dușmanilor săi și să-i facă să vorbească de rău despre Dumnezeul său. Să-i imităm cumpătarea, dacă ne asemănăm cu el în ispita nerăbdării.

Psalmi 39:1. Am zis: Voi avea grijă de căile mele, ca să nu păcătuiesc cu limba mea:–

Această guvernare a limbii este o parte foarte importantă a căilor noastre; ea într-o parte foarte esențială a disciplinei sfinte, și totuși am auzit de un sfânt care a spus că a trăit șaptezeci de ani și că a încercat să-și controleze limba, dar că abia când a murit a început să înțeleagă această artă. David a spus: „Mă voi îngriji de căile mele, ca să nu păcătuiesc cu limba mea;” –

Psalmi 39:1. Îmi voi ține gura cu frâu, cât timp cel rău este înaintea mea.

Ei au urechi atât de iuți și sunt atât de gata să interpreteze și să denatureze cuvintele noastre, și dacă pot găsi un singur cuvânt greșit, vor predica imediat o lungă predică pe seama lui, așa că să ne punem botniță la gură cât timp ei sunt aproape. Cuvintele rele ale creștinilor fac adesea texte pentru păcătoși, și astfel Dumnezeu este blasfemiat din gura propriilor săi copii iubiți. Să nu se întâmple așa cu niciunul dintre voi, iubiților.

Psalmi 39:2. Am rămas mut de tăcere, am tăcut, chiar de bine, și mi s-a răscolit durerea.

Știm cu toții că, dacă durerea noastră nu-și găsește expresie, ea se umflă și crește până când inima noastră este gata să se frângă. Am auzit de un medic înțelept care i-a cerut unui om aflat în mare necaz să plângă cât mai mult posibil. „Nu-ți stăpâni durerea”, a spus el, „ci las-o să iasă toată”. El a simțit că numai în acest fel inima sărmanului suferind va fi împiedicată să se frângă. David s-a hotărât ca, în fața celui rău, să nu aibă absolut nimic de spus și, cu toate că durerile lui se revărsau înăuntrul lui, totuși, pentru o vreme, le-a ținut să nu izbucnească.

Psalmi 39:3. Inima mea era fierbinte în mine, în timp ce meditam, focul ardea; atunci am vorbit cu limba mea,

Nu a mai putut să tacă; ar fi fost bine dacă ar fi făcut-o, pentru că a rostit o rugăciune nechibzuită când fi vorbit cu limba lui.

Psalmi 39:4. Doamne, fă-mă să-mi cunosc sfârșitul meu,

Acesta este ceea ce tu și cu mine suntem înclinați să spunem atunci când intrăm într-un mic necaz; vrem să murim și să scăpăm de toate acestea. Spunem că tânjim să fim cu Hristos, dar mi-e teamă că adesea este doar o dorință leneșă de a împărți prada victoriei fără a lupta în bătălie, de a primi plata sfinților fără a face lucrarea sfinților și de a intra în ceruri fără greutățile și pericolele de pe calea pelerinilor. Poate că așa s-a întâmplat și cu noi uneori, când am crezut că aspirațiile noastre sunt de cea mai bună și mai sfântă natură. Când David s-a rugat: „Doamne, fă-mă să-mi cunosc sfârșitul”, rugăciunea lui nu a fost una foarte înțeleaptă, dar următoarele propoziții nu au fost chiar atât de nebunești:–

Psalmi 39:4. Și măsura zilelor mele, care este; ca să știu cât sunt de firav.

Oh, de am putea ști cu toții cât de firavi suntem! Dar noi socotim că vom trăi ani de zile când abia dacă mai avem multe minute rămase, credem că clepsidra vieții noastre este plină când nisipul aproape că s-a scurs și, deși mâna marelui ceas al lui Dumnezeu poate fi pe punctul de a bate, credem că scurta noastră oră abia a început.

Psalmi 39:5. Iată, Tu ai făcut zilele mele ca, o lățime de mână;

Aceasta este o măsură foarte comună, lățimea mâinii umane; și David spune că această întindere este măsura vieții sale. Unii dintre cei de aici trebuie să fi cheltuit cu siguranță o mare parte din această palmă de mână; fie ca ei și noi toți să fim pregătiți să ne întâlnim cu Dumnezeul nostru atunci când se va ajunge la limita acestei scurte durate.

Psalmi 39:5. Și vârsta mea este ca un nimic înaintea Ta:

Este un grăunte incalculabil de mic când este comparat cu vârsta nemăsurată a Eternului: „Vârsta mea este ca nimic înaintea Ta”. Când Alcibiade s-a lăudat cu marile sale averi, filozoful i-a adus o hartă a lumii și l-a întrebat: „Poți să-ți găsești averile pe această hartă?”. Chiar și Atena însăși era cât un vârf de ac; unde erau atunci moșiile lui Alcibiade? Nu se vedeau nicăieri. Așadar, când vedem marea hartă a eternității întinsă în fața noastră, unde se află întreaga istorie a acestei lumi? Nu este decât o pată, și atunci unde sunt viața ta și a mea? Ele sunt ca un nimic înaintea lui Dumnezeu.

Psalmi 39:5. Cu adevărat, orice om, în cea mai bună stare a sa, este cu totul deșertăciune.

Atunci ce trebuie să fie el în cea mai rea stare a sa

Psalmi 39:6. Cu siguranță că fiecare om umblă în deșert, cu siguranță că se neliniștesc în zadar:

Se agită, se frământă, se frământă, se agită și se îngrijorează, și toate acestea pentru ce? Despre nimic. Noi spunem uneori: „Totul va fi la fel și peste o sută de ani”. Ah! dar totul va fi la fel mult mai devreme decât atât, când cele șase picioare de pământ vor fi toată moștenirea noastră.

Psalmi 39:6. El adună bogății și nu știe cine le va aduna.

„Gândește-te”, spune un vechi scriitor, „de fiecare dată când îți închizi banii într-o cutie, cât de curând moartea te va închide în sicriu.” Unii oameni par a fi ca niște cutii de bani ale copiilor noștri, în care se pun bani, dar care trebuie sparte înainte de a putea ieși vreunul. Pentru unii oameni, cât de trist trebuie să fie gândul că au acumulat bogăție în toate zilele lor și nu știu pentru cine au strâns-o! Un străin poate, poate, să o moștenească; sau dacă rudele lor o vor primi, o pot risipi la fel de temeinic cum au strâns-o cei răi.

Psalmi 39:7. Și acum, Doamne,-

Dacă toate lucrurile pământești nu sunt altceva decât goliciune,-

Psalmi 39:7.Ce aștept eu?

„Nu aștept nimic aici, căci nu este nimic aici de așteptat.”

Psalmi 39:7. Speranța mea este în tine.

Ah! această speranță face ca viața să merite să fie trăită. Acum că nădăjduim în Dumnezeu, acum că știm că rămâne o altă lume și o lume mai bună decât această lume a umbrelor, viața este investită de o adevărată solemnitate.

Psalmi 39:8-9. Izbăvește-mă de toate fărădelegile mele; nu mă face ocara celor nebuni. Am fost mut, nu mi-am deschis gura, pentru că Tu ai făcut-o.

Este întotdeauna un motiv binecuvântat de resemnare atunci când putem spune despre orice doliu sau suferință: „Domnul a făcut-o”. Oare nu va face El ce vrea cu ai Săi? Atunci să spunem, împreună cu Iov: „Domnul a dat și Domnul a luat; binecuvântat fie numele Domnului.”

Psalmi 39:10-12. Îndepărtează de la mine lovitura Ta: Sunt mistuit de lovitura mâinii Tale. Când cu mustrări îndrepți pe om pentru nelegiuire, faci ca frumusețea lui să se mistuie ca o molie; cu siguranță, orice om este deșertăciune. Selah. Ascultă rugăciunea mea, Doamne, și dă ascultare strigătului meu; nu-Ți tăgădui lacrimile mele:

Lacrimile au avut întotdeauna o mare prevalență la Dumnezeu. Hristos a folosit aceste arme sacre atunci când, „cu strigăte și lacrimi puternice”, s-a rugat Tatălui Său în Ghetsimani, „și am auzit în ce se temea”. Păcătosule, există o asemenea putere în lacrimile unui penitent, încât poți avea întâietate în fața lui Dumnezeu dacă vei veni la El plângând asupra păcatului tău și pledând pentru sângele prețios al lui Hristos. Lacrimile tale nu pot merita cerul și nici nu-ți pot spăla păcatele, dar dacă te plângi cu penitență pentru ele și te încrezi în marea jertfă ispășitoare a lui Isus Hristos, rugăciunile tale pline de lacrimi vor avea un răspuns plin de har și pace. Domnul Bunyan descrie orașul Mansoul ca trimițându-l pe domnul Wet-eyes ca unul dintre ambasadorii săi la Prințul Emanuel, iar el este încă un ambasador foarte acceptabil la Regele regilor. Cel care știe să plângă din toată inima la picioarele crucii nu va sta mult timp fără să găsească milă. Lacrimile sunt diamante pe care Dumnezeu iubește să le privească.

Psalmi 39:12. Căci sunt un străin la Tine și un călător, cum au fost toți părinții mei.

„Nu sunt un străin pentru Tine, Dumnezeul meu! Binecuvântat fie numele Tău cel sfânt, Te cunosc bine; dar ‘sunt străin la Tine’. Tu ești străin în lumea ta strălucitoare, și eu sunt la fel. Lumea nu Te cunoaște pe Tine, și lumea nu mă cunoaște pe mine; și când mă port așa cum te porți Tu, lumea mă urăște așa cum Te urăște pe Tine.”

Psalmi 39:13. O, cruță-mă, ca să-mi recapăt puterea, înainte de a pleca de aici și de a nu mai fi.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.