Bine ați venit la Holistic Wellness Center of the Carolinas – Wellness funcțional bazat pe cercetare

CLICK AICI PENTRU UN APEL GRATUIT

Mulți oameni cred că nu trebuie să renunțe la gluten deoarece consumul de grâu nu le provoacă probleme intestinale. Cu toate acestea, zona din organism cel mai des afectată de gluten nu este intestinul, ci creierul și sistemul nervos. Dacă vă luptați cu anxietate, depresie, ceață cerebrală, pierderi de memorie, oboseală sau alte tulburări bazate pe creier, merită să stabiliți dacă o sensibilitate la gluten vă atacă creierul și vă provoacă simptomele.

Studiile au asociat sensibilitatea la gluten cu numeroase tulburări bazate pe creier și psihiatrice, inclusiv tulburări de mișcare (cum ar fi ticurile și distoniile), neuromielită, scleroză multiplă, vertij (amețeli), neuropatie, boli neuromusculare, migrene, pierderea auzului, demență, sindromul picioarelor neliniștite, schizofrenie și alte tulburări în aproape fiecare parte a sistemului nervos studiat.

Trei moduri în care sensibilitatea la gluten poate afecta creierul și sistemul nervos

Sensibilitatea la gluten poate afecta creierul și sistemul nervos în cel puțin trei moduri.

Reactivitate încrucișată. Poate cel mai distructiv este prin reactivitate încrucișată. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar confundă celulele nervoase cu glutenul, deoarece ambele au structuri similare. Acest lucru înseamnă că, dacă sunteți intolerant la gluten, de fiecare dată când îl mâncați, sistemul imunitar atacă atât glutenul, cât și țesutul cerebral, în funcție de locul atacului. Acest lucru se transformă într-o afecțiune autoimună.

Reactivitatea transglutaminazei 6. Într-un alt scenariu, glutenul declanșează un răspuns imunitar la transglutaminază, o enzimă care leagă proteinele din organism, dar care ajută și la digerarea grâului. Transglutaminaza-6 (TG6) se găsește în tot sistemul nervos central. Uneori, o sensibilitate la gluten implică reacția la transglutaminază în tractul digestiv. Acest lucru poate declanșa un atac împotriva TG6 în creier și în sistemul nervos. Transglutaminaza este, de asemenea, folosită ca lipici în cărnurile procesate (cum ar fi nuggets de pui), iar persoanele care reacționează la transglutaminază pot reacționa și la această formă a acesteia.

Bariera hemato-encefalică slăbită. Al treilea mod în care glutenul poate afecta creierul este prin ruperea stratului protector din jurul creierului numit barieră hemato-encefalică. Bariera hemato-encefalică acționează ca un gardian care permite compușilor necesari să intre și să iasă din creier, ținând în același timp la distanță lucrurile dăunătoare. Inflamația cauzată de o sensibilitate la gluten poate distruge această barieră, astfel încât substanțele nocive pot intra în mediul creierului și pot declanșa inflamația și deteriorarea țesutului cerebral. Acest lucru se numește barieră hemato-encefalică neetanșeizată.

Cum împiedicați glutenul să vă afecteze creierul

Una dintre cele mai bune modalități de a ști dacă glutenul provoacă atacuri împotriva creierului dumneavoastră este să renunțați strict la gluten timp de cel puțin șase luni. Din cauza naturii inflamatorii a glutenului care durează luni de zile, nu funcționează dacă mâncați puțin gluten din când în când. Trebuie să fiți foarte stricți.

Puteți, de asemenea, să faceți un test de sensibilitate la gluten, dar rețineți că testele standard ale medicilor nu testează decât o singură porțiune de gluten – alfa gliadină. Cercetările arată că oamenii reacționează la cel puțin 12 porțiuni diferite de gluten. Pentru a depista temeinic o sensibilitate la gluten, trebuie să comandați testul prin Cyrex Labs.

În sfârșit, unele persoane care reacționează la gluten reacționează și la alte alimente la fel de rău. Cel mai frecvent aliment secundar sunt lactatele. Uneori este o problemă a sistemului imunitar care confundă anumite alimente cu glutenul (lactatele și alte cereale sunt vinovate frecvent). Uneori este vorba de o sensibilitate de sine stătătoare. Dacă ați fost testat pozitiv pentru sensibilitatea la gluten sau dacă nu vă simțiți mai bine cu o dietă fără gluten, poate doriți să luați în considerare abordarea mai amănunțită a dietei autoimune.

Dacă vă confruntați cu depresie, anxietate, oboseală, ceață cerebrală, pierdere de memorie sau alte simptome bazate pe creier, întrebați la cabinetul meu cum vă putem ajuta.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.