Bookshelf

Structură și funcție

Structură macroscopică

Ligamentul cardinal este condensarea bilaterală în formă de evantai a parametrului și a fasciei endopelvine la baza ligamentului larg cu următoarele atașamente

  • Atașament medial (proximal): Peretele lateral al colului uterin și al vaginului inferior
  • Atașament lateral (distal): Peretele pelvian lateral în apropierea originii vaselor iliace interne
  • Atașament caudal: cu fascia superioară a levatorului ani
  • Atașament cranial: Ligamentul larg al uterului
  • Posterior: confluent cu atașamentul ligamentului uterosacrat, formând confluența cardinal-uterosacrată (CUSC).

De la atașamentul său medial, se desfășoară posterolateral, iar în apropierea peretelui pelvian, se întinde în formă de evantai în plan transversal.

Secțiuni

Lungimea medie totală a ligamentului cardinal este de aproximativ 10 cm, care este divizibilă în următoarele trei secțiuni.

  1. Secțiunea distală (cervicală): Aceasta este secțiunea cea mai medială care este atașată de colul & vaginului. Posterior, această parte este confluentă cu ligamentul uterosacral pentru a forma confluența cardinal- uterosacrală (CUSC). CUSC este foarte importantă pentru susținerea bolții vaginale. Absența unor structuri neuronale sau vasculare semnificative face ca această secțiune să fie potrivită pentru utilizare chirurgicală. Lungimea sa medie este de 2,1 cm, iar grosimea medie este de 2,0 cm.
  2. Secțiune intermediară: Această secțiune este legată de ureter. Ureterul din această secțiune este traversat superior de artera și vena uterină, iar vena uterină profundă poate separa ureterul de structurile neuronale din porțiunea dorsală. Așadar, această secțiune nu este deranjată în intervenția chirurgicală pentru prolapsul organelor pelvine. Lungimea sa medie este de 3,4 cm, iar grosimea medie este de 1,8 cm.
  3. Secțiunea proximală (pelviană): Aceasta este secțiunea cea mai laterală și cea mai groasă, care este triunghiulară pe o secțiune transversală. Este atașată de peretele lateral pelvian cu un apex la prima ramură a arterei iliace interne. Lungimea sa medie este de 4,6 cm, iar lățimea medie maximă este de 2,1 cm.

Potrivit lui Tauchi, ligamentul cardinal se împarte în formă de Y aproximativ la mijlocul atașamentelor proximal și distal în două părți (ramuri). O ramură care este compusă din fibre nervoase și venele care revin din peretele post-lateral al vezicii urinare este ramura vezicală a ligamentului cardinal, iar cealaltă ramură care este compusă din fibre nervoase și venele care revin din colul uterin este ramura cervicală a ligamentului cardinal).

Subdiviziuni și conținut

Ligamentul cardinal este divizibil în două părți: (a) partea vasculară craniană sau superficială, care conține în principal vase, și (b) partea neurală caudală sau profundă, care conține nervii plexului hipogastric inferior.

Pasajul ureterului în secțiunea intermediară împarte ligamentul cardinal în două părți. Țesuturile care sunt situate și trec cranial peste ureter sunt clasificate cu parametrul, iar țesuturile care sunt situate și trec pe sub ureter se clasifică împreună cu paracervixul. Primul a fost considerat ca fiind corespunzător porțiunii craniale a ligamentului cardinal, în timp ce al doilea a fost considerat ca fiind corespunzător porțiunii caudale a ligamentului cardinal.

(a) Partea vasculară (porțiunea craniană a ligamentului cardinal, parametrium): Este o extensie a învelișului perivascular al ramurilor vaselor iliace interne care se îndreaptă spre tractul genital și care conține – artera iliacă internă, artera și vena uterină, artera vaginală, artera vezicală, mușchi neted, țesut conjunctiv, ganglioni limfatici și țesut adipos.

(b) Partea neurală (porțiunea caudală a ligamentului cardinal, paracervix): secțiunea neurală este o prelungire a plexului hipogastric inferior. Conține fibre nervoase autonome, nervul hipogastric, prelungiri ale plexului hipogastric inferior (plexul pelvian) și vase.

Structura microscopică

Potrivit lui Range et al., din punct de vedere microscopic, ligamentul cardinal este alcătuit în principal din vase de sânge (în principal vene), nervi proveniți din plexul hipogastric inferior, vase limfatice și țesutul conjunctiv areolar liber din jur. Acesta conține o rețea de fibre de colagen și câteva fibre elastice izolate cu numeroase elemente celulare, în special fibroblaste. Ei au stabilit că nu este un ligament în sensul unei îngroșări separate a țesutului conjunctiv. Ligamentele cardinale ale femeilor cu prolaps uterin au prezentat o expresie mai mare de colagen III și tenascină și cantități mai mici de elastină. O distribuție modificată a țesutului conjunctiv în ligamentele cardinale, cu fibre de colagen mai puține și mai subțiri, a fost raportată la femeile cu prolaps al organului pelvian.

Funcții

În poziția în picioare, ligamentul cardinal are o orientare verticală, în timp ce ligamentele uterosacrale sunt orientate dorsal, iar împreună asigură suportul apical al uterului și vaginului. Oferă uterului un sprijin asemănător unui hamac care menține colul uterin în poziție și previne deplasarea acestuia în jos prin vagin.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.