Cât de sigur este zborul cu parapanta?

Cât de sigur este zborul cu parapanta? Poate părea destul de periculos să fii la înălțime pe cer, cu puțin între tine și pământ, dacă ar fi să cazi. Dar haideți să fim realiști și să ne uităm la cifre – un studiu privind accidentele de parapantă a constatat că în 242.355 de salturi cu parapanta examinate între 2004 și 2011, 82 au suferit răni grave, iar 18 dintre aceste persoane și-au pierdut viața. Asta înseamnă doar 0,007%.

Dacă vă gândiți să zburați cu parapanta pentru prima dată la o școală de parapantă sau în vacanță cu un operator de turism, nu vă faceți griji, veți zbura cu parapanta în tandem. Acești operatori angajează piloți de parapantă care nu numai că au mulți ani de experiență, dar au și abilități deosebite de relaționare cu oamenii și vă pot explica ce fac în timpul zborului și vă pot face să vă simțiți în siguranță. Majoritatea începătorilor de zbor în tandem cu parapanta descoperă că, odată ce sunt pe cer, se simt în largul lor și se bucură cu adevărat de priveliște.

Siguranța zborului cu parapanta poate fi sporită prin abordarea acestui sport cu o abordare sistematică. Verificările corecte de siguranță ale echipamentului și disciplina în timpul zborului vă pot ajuta să evitați cele mai multe situații periculoase și să vă asigurați că veți trăi pentru a mai zbura încă o zi.

Iată câteva sfaturi cheie de siguranță în zborul cu parapanta:

Măstrați relații cu parapantiști experimentați

Să zburați în siguranță cu piloți de parapantă experimentați

Inclusiv după ce ați terminat un curs de certificare în parapantă și vi s-a spus că sunteți gata să zburați solo, este o idee bună să continuați să zburați cu piloți experimentați. Alăturați-vă unui club sau unei asociații, cum ar fi USHPA din Statele Unite, SAFA din Australia și British Hang Gliding and Paragliding Association din Regatul Unit.

Motivul pentru aceasta este că, în timpul pregătirii, este posibil să nu dobândiți experiență în toate tipurile de condiții. Piloții experimentați vă pot informa cu privire la diferite condiții pe care nu aveți prea multă experiență în a le gestiona și vă pot oferi sfaturi despre cum să le navigați în siguranță.

Este o idee bună să continuați să zburați cu parapanta în condiții noi în timp ce învățați pentru a vă crește competența. Să vă alăturați piloților experimentați este o modalitate excelentă de a face acest lucru.

Utilizați echipamentul adecvat

Nu este suficient să aveți un echipament sofisticat, trebuie să îl folosiți în mod constant. Un variometru și un GPS vă pot informa cu privire la schimbările de altitudine și dacă derivați în afara traiectoriei sau înapoi. Acești factori pot fi indicatori ai schimbărilor meteorologice și ai faptului că pierdeți treptat controlul parapantei.

Asigurați-vă că zburați cu o parașută de rezervă, nu merită să zburați fără una.

Utilizați o parapantă pentru nivelul dvs. de experiență

siguranța zborului cu parapanta

Este tentant, atunci când sunteți un amator cu prieteni experimentați, sau când doriți să cumpărați ceva pe termen lung, să cumpărați o parapantă de cross-country sau de performanță care este proiectată pentru piloți experimentați. Acestea necesită abilități superioare în ceea ce privește manevrabilitatea și pot fi dificile de manevrat pentru un începător. Nu este nicio rușine să începi cu o parapantă cu rating EN A. Aceasta nu vă va reduce plăcerea de a zbura cu parapanta, ci chiar vă va crește plăcerea, deoarece veți zbura cu ceva mai ușor de controlat și vă veți simți mai stabil.

Citește mai multe despre diferitele tipuri de parapante.

Controlați echipamentul de parapantă înainte de fiecare zbor

Această regulă se aplică tuturor piloților, indiferent de experiență. Este posibil ca aripa ta de parapantă să fi fost deteriorată la aterizare în cel mai recent zbor al tău. Este posibil ca liniile dvs. să se fi încurcat la despachetare. Nu riscați!

Majoritatea piloților își efectuează verificările de siguranță în același mod de fiecare dată, urmând o ordine prestabilită pentru a reduce șansele de a uita ceva. Casca (de asemenea, asigurați-vă că o purtați) aripa, liniile, hamul și înălțătoarele.

Înțelegeți și verificați condițiile meteo

Meteorologia este ceva ce toți piloții de parapantă trebuie să înțeleagă. Componentele cheie a termice, norii și vântul. Nu este suficient să verificați buletinul meteo, chiar și rapoartele online din oră în oră. Este important să fii capabil să observi schimbările de vreme pe măsură ce se întâmplă.

Și pentru zborul în termic, norii cumulati sunt importanți pentru a oferi termice calde pentru zbor. Învățați cum să îi observați pe aceștia și să îi încorporați în zborul dumneavoastră.

Cele mai bune condiții meteo pentru zborul cu parapanta sunt vremea însorită, caldă, cu nori cumulus moderați. Cu toate acestea, zborul cu parapanta poate fi făcut în condiții reci și înnorate.

Condițiile meteorologice care nu sunt potrivite includ ploaia moderată sau puternică, iluminarea sau vântul excesiv. Este important să vă recunoașteți abilitățile și experiența atunci când vă confruntați cu vântul, vor exista unele vânturi puternice pe care un pilot experimentat le poate gestiona, dar piloții amatori pot întâmpina dificultăți, în special decolarea în siguranță.

Este de asemenea important să luați în considerare direcția vântului. Dacă aveți un vânt puternic din față, acesta va îngreuna decolarea și va face dificilă planarea spre destinație în siguranță și în timp util. Din nefericire, vor exista momente în care va trebui să renunțați la planurile de zbor cu parapanta, dar cel puțin veți pleca fără să vă răniți.

Măstrați distanțe de siguranță

Dacă trebuie să zburați deasupra drumurilor și caselor, asigurați-vă că sunteți suficient de sus în aer, cu spațiu mai mult decât suficient pentru a vă corecta în cazul în care ceva v-ar face să vă pierdeți stabilitatea. Evitați să zburați deasupra grupurilor mari de oameni, a școlilor, a terenurilor de sport aglomerate, a parcărilor sau a oricărui alt loc unde un accident ar putea afecta un număr mare de persoane.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.