Cauzele, efectele și soluțiile la deversarea în ocean

Există mai mulți factori care contribuie la deversarea în ocean. Neglijența, ignoranța și lipsa unor sisteme eficiente de eliminare sunt doar câteva dintre cele mai mari cauze. Având în vedere că 70% din suprafața Pământului este umplută cu apă, oceanele și mările continuă să se confrunte cu tot felul de deversări, în special în ceea ce privește depunerile de materiale reziduale provenite din industrii, canalizări, petroliere și fabrici.

Deversarea de gunoaie, cum ar fi materialele plastice și deșeurile din construcții, a agravat, de asemenea, situația. Nu este o nouă preocupare de mediu: de fapt, ea continuă să se agraveze.

Peștele-vezi-poluarea-animalului
Definiția acceptată la nivel internațional a dumpingului oceanic este,

„Orice eliminare deliberată pe mare a deșeurilor sau a altor materii provenite de la nave, aeronave, platforme sau alte structuri artificiale pe mare, precum și orice eliminare deliberată pe mare a navelor, aeronavelor, platformelor sau a altor structuri artificiale pe mare.”

Oceanul este mai vechi decât munții și încărcat cu amintirile și visele Timpului

~ H.P. Lovecraft

Iată cauzele și efectele invocate ale deversării în ocean, inclusiv soluțiile în acest sens.

Cauzele dumpingului oceanic

Activitatea de încărcare în porturi

Diferitele activități de încărcare în port contribuie în mod persistent la problema dumpingului oceanic. Deversarea are loc adesea din încărcătura care mătură de pe nave atunci când acestea părăsesc portul. În cele mai multe cazuri, aceasta are loc în timpul îndepărtării deșeurilor, cum ar fi zgura, cărbunele și calcarul de pe punte. Aceasta este una dintre activitățile de neoprit din port care contribuie neîncetat la deversarea în ocean.

Nepăsarea în ceea ce privește deversarea canalizării și a deșeurilor industriale

Intensitatea deversării nepăsătoare a canalizării și a deșeurilor industriale în ocean a crescut amploarea și scara de deversare în ocean, mai ales având în vedere volumul de ape uzate care provin de la nave, case, industrii și fabrici. Din cauza neglijenței, deșeurile de la canalizare și din industrii nu sunt tratate înainte de a fi deversate în ocean.

În unele cazuri, sistemele de canalizare se varsă direct în ocean cu toate materialele periculoase, cum ar fi viruși, bacterii, criolit, mercur, plumb și DDT. Mai mult, unele dintre deșeurile industriale conțin chiar și materiale radioactive.

Ignoranță și lipsă de cunoștințe adecvate

Pentru o lungă perioadă de timp, populațiile umane au considerat aruncarea în ocean ca fiind o necesitate sau o metodă destul de sigură de eliminare a deșeurilor. Oamenii au păstrat mult timp credința că aruncarea gunoaielor în ocean diluează și reduce toxicitatea materialelor.

Apropoi, aruncarea deșeurilor în ocean este cauzată parțial de ignoranță și de lipsa de cunoștințe adecvate cu privire la impactul eliberării gunoaielor și a altor substanțe toxice în ocean. Atâta timp cât oamenii se agață de convingerea că este sigur să arunci gunoaiele în ocean, deversarea în ocean nu va înceta.

Deversările de pe platformele offshore și de pe petrolierele

Deversările de pe platformele offshore și de pe petrolierele sunt exemplele principale ale celor care contribuie la deversarea în ocean. De obicei, aceasta are loc fie pe scară largă din cauza accidentelor care varsă volume masive de petrol la suprafața oceanului, fie fără să se știe, în cazul în care cantități mici de petrol sunt scurse în ocean din petroliere sau de către navele petroliere.

Deversările de petrol pe scară largă se numără printre cele mai grave cazuri de deversare în ocean înregistrate în istorie. Un astfel de scenariu notabil este deversarea de petrol din Golful Mexic, care a dus la moartea a mii de creaturi oceanice.

Deversarea directă de deșeuri

Materialele nedegradabile și de unică folosință, cum ar fi materialele plastice, ajung adesea în oceane din cauza deversării directe. Aceasta se califică drept unul dintre principalii factori care contribuie la deversarea în oceane pe motiv că, odată ce materialele sunt introduse în oceane, ele rezistă acolo timp de sute sau mii de ani. Un exemplu foarte bun al impactului distructiv al deversării directe a plasticului în ocean este Pata de gunoi din Oceanul Pacific.

Exploatarea minereurilor metalice

Minerele metalice eliberate din regiunile în care se fac exploatări miniere de foraj, în special în apropierea sistemelor de apă, cum ar fi râurile și fluviile, duc în cele din urmă la deversarea în ocean. Motivul este acela că minereurile metalice se depun în mod continuu în cursurile de apă și în râuri până la niveluri toxice ridicate, după care sunt transportate de sistemele de apă și deversate în ocean.

În mod alternativ, mineritul de adâncime și activitatea de exploatare a minereurilor metalice adiacente oceanelor au, de asemenea, un impact direct asupra deversării în ocean. De exemplu, depozitele de fier, arsenic, mercur și sulf sunt asociate exploatării aurului de mare adâncime.

Fără reglementări stricte și acte de observare

Absența unor acte de reglementare și de observare stricte pentru a controla problema deversării în ocean este un alt factor care contribuie enorm la această amenințare. Autoritățile de reglementare și persoanele cărora li s-a atribuit sarcina de a monitoriza și de a observa regiunile care sunt foarte susceptibile de a fi afectate obișnuiesc să treacă în plan secundar în loc să se afle în prima linie în ceea ce privește executarea legilor instituite pentru a se proteja împotriva dumpingului oceanic.

Acesta este motivul pentru care unii oameni și fabrici sau industrii profită, angajându-se astfel în dumpingul direct și în deversarea de deșeuri industriale în ocean.

Reziduurile de pe uscat

Una dintre cauzele majore ale dumpingului oceanic este scurgerea de pe uscat – scurgerile, în special de pe câmpurile agricole. Mulți fermieri folosesc îngrășăminte chimice pe câmpurile lor. Excesul acestora, se amestecă cu apa de irigații și se scurge în cel mai apropiat corp de apă care apoi, în cele din urmă, se varsă în ocean și îl poluează.

Accidente legate de încărcătură

Se întâmplă uneori ca încărcătura care transportă materiale toxice să se întâlnească cu un accident. Ar putea rezulta o scurgere accidentală de petrol sau alte materiale toxice ar putea fi eliberate în ocean. Aceste materiale ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea vieții marine.

Efectele deversării în ocean

Extincția vieții marine

Efectul direct foarte înregistrat al deversării în ocean este moartea și dispariția vieții marine. Toate modurile de deversare în ocean amenință existența și supraviețuirea creaturilor marine. Deversările de petrol, de exemplu, pun în pericol viața viețuitoarelor marine și pot distruge recifele de corali, care oferă terenuri de reproducere și adăpost adecvate pentru numeroase specii marine.

Se știe în special că petrolul înfundă branhiile peștilor, care sunt folosite pentru respirație. De asemenea, petrolul poate prinde creaturi marine precum păsările marine, mamiferele și broaștele țestoase, făcându-le astfel vulnerabile la atac sau sufocare.

Când petrolul plutește la suprafața oceanului, acesta blochează pătrunderea luminii solare, care este vitală pentru fotosinteză. Pe de altă parte, prezența virușilor, a bacteriilor și a substanțelor chimice toxice, cum ar fi mercurul, arsenicul, în materialele aruncate, poate răspândi boli grave sau distruge unele dintre organele vitale ale creaturilor marine, provocându-le moartea.

Plasticele sunt, de asemenea, confundate de obicei cu hrana de către creaturile marine care, uneori, duc la moarte dacă sunt înghițite. De fapt, mai multe păsări marine și broaște țestoase au fost găsite moarte cu materiale plastice în stomac.

Pe lângă toate acestea, deversările de petrol și alte activități de deversare în ocean creează un strat de toxine la suprafața apei. Acest strat se aseamănă mult cu o pătură. Această pătură împiedică razele soarelui să pătrundă în adâncurile oceanului. Acest lucru, la rândul său, împiedică plantele din fundul oceanului să facă fotosinteză. Ca urmare, plantele din oceane mor, iar întregul echilibru ecologic al oceanului este perturbat.

Efecte negative asupra sănătății umane

Potrivit ecologiștilor, oceanele sunt vii și interconectate. Ceea ce vor ei să spună poate fi altfel definit ca – tot ceea ce se alimentează în ocean este ceea ce iese din ocean.

Aceasta înseamnă, așadar, că dacă deversarea se face în zone apropiate de cele în care se practică pescuitul, substanțele toxice vor fi consumate de pești și se vor acumula treptat în organismul lor. La consumul peștelui de către oameni, substanțele toxice sunt introduse în organism, făcând astfel ca victimele să se confrunte cu complicații nedorite de sănătate.

Au fost raportate cazuri de toxiinfecții alimentare datorate consumului de pește afectat de substanțe toxice reziduale. De exemplu, OMS a raportat că peste 50.0000 de persoane au fost afectate de otrăvirea cu fructe de mare.

De asemenea, a legat o boală gravă cu numele de Minamata de otrăvirea cu mercur a fructelor de mare, care a fost înregistrată în peste 2.000 de cazuri, începând cu anii 1950, în China, Groenlanda, Canada, Brazilia și Columbia.

În plus, consumul de fructe de mare otrăvite, cum ar fi crabii, creveții și sepia, a fost asociat pe scară largă cu paralizia, delirul, leziuni cerebrale, malformații congenitale și cancer.

Peisajele oceanice sărace

Problema cu oceanele contaminate și cu cele care se confruntă cu rate ridicate de deversare este că arată dezgustător și murdar. Ca urmare, acestea afectează peisajul, deoarece culoarea apei ar putea deveni neagră sau verde. Acest lucru distruge turismul și activitățile recreative, cum ar fi plimbările cu barca, surfingul, pescuitul și înotul. Pe termen lung, are un impact asupra imaginii și economiei țării.

Alte efecte negative ale deversării în ocean includ:

  • Distrugerea recifelor de corali
  • Dezechilibru ecologic marin
  • Pierderea mijloacelor de subzistență a micilor pescari și a pescarilor
  • Distrugerea habitatelor naturale ale marinei. vieții marine
  • Pierderea biodiversității marine

Soluții la dumpingul oceanic

Managementul și minimizarea depozitării deșeurilor în port

Provocările legate de dumpingul oceanic se agravează zi de zi. Indiferent de acestea, substanțele reziduale care sunt aruncate în oceane pot fi controlate prin eforturi eficiente de gestionare și minimizare. În primul rând, eforturile ar trebui să se concentreze asupra controlului și monitorizării activității de încărcare în port, limitând în același timp cantitatea de substanțe reziduale aruncate în ocean de către nave.

Mai mult, prin adoptarea unor strategii eficiente de gestionare și minimizare în porturi, activitatea de măturare a încărcăturii care eliberează zgură și peleți de minereu de fier poate fi controlată pentru a reduce posibilitățile de aruncare în ocean.

Educație și conștientizare

Inițierea unor campanii menite să stopeze dumpingul oceanic poate contribui în mare măsură la educarea oamenilor și la crearea unei conștientizări asupra faptelor concrete cu privire la această problemă. Cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de pericolele deversării în ocean pur și simplu pentru că nu sunt lămuriți cu privire la repercusiunile sale.

De exemplu, pentru o lungă perioadă de timp, unii oameni au păstrat credința că deversarea în ocean elimină toxicitatea gunoiului. În realitate, această concepție greșită se datorează pur și simplu unei lipse de creare a unei conștientizări. Așadar, lipsa de educație și de conștientizare din partea celor care aruncă deșeurile este de vină pentru aruncarea în ocean. Cu toate acestea, rețelele de mediu, cum ar fi campaniile „Stop Ocean Dumping”, pot ajuta enorm în abordarea problemei.

Reglementări și legi

Reglementările și legile reprezintă cel mai eficient instrument de abordare a problemelor legate de dumpingul în ocean. Pe cât de mult sunt puse în aplicare legile, pe atât de importantă este implementarea ulterioară a acestora. Nu este suficient să se promulge legi și reglementări pentru a atenua problemele legate de deversarea în ocean.

În schimb, părțile responsabile, oamenii și organizațiile trebuie să își asume în mod serios responsabilitatea de a face față problemelor comune. Interdicțiile ar trebui să se concentreze pe condamnarea industriilor, instituțiilor și persoanelor care se angajează în activități de deversare în ocean.

Un exemplu excelent este Ocean Ban Act din 1988, menit să pună capăt deversării în mare a nămolurilor și deșeurilor industriale de canalizare în SUA. Alte acte eficiente proeminente din istorie includ Ocean Dumping Act (ODA) și Clear Water Act (CWA) inițiate de SUA pentru a face față problemelor legate de dumpingul oceanic. Cu alte cuvinte, promulgarea și utilizarea unor legi și reglementări adecvate împotriva deversării în ocean pot face minuni în atenuarea problemei.

Organizarea unei acțiuni de curățare

Pentru a preveni sau a reduce deversarea în ocean, este esențial ca noi toți să ne facem partea noastră în curățarea mizeriei. Și, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar putea fi organizată o campanie de curățenie pentru a curăța țărmul.

Dacă țărmul poate fi curățat corespunzător de mizerie, ratele de deversare în ocean pot fi reduse de mai multe ori. În timp ce deșeurile mici pot fi adunate manual, ar putea fi angajate agenții pentru a curăța mizeria mai grea de pe țărm. Un țărm curat ar putea asigura cu ușurință un ocean mai curat.

Securizarea obiectelor de pe bărci

De multe ori, s-a văzut că micile bărci pe care pescarii navighează în oceane pot fi o cauză a problemei de aruncare a deșeurilor în ocean. Acest lucru se întâmplă deoarece materialele pe care aceștia le transportă pe barcă nu sunt adesea asigurate corespunzător.

Aceasta oferă vântului șansa de a arunca lucrurile de pe barcă. De asemenea, dacă valurile sunt mari, turbulențele ar putea avea același efect sau chiar unul advers. Pentru a preveni orice eveniment de acest fel, este mai bine să vă asigurați că toate lucrurile de pe barcă sunt asigurate corespunzător.

Înalțați-vă vocea împotriva răului

Toată lumea trebuie să își aducă aportul la salvarea oceanului. Așadar, dacă cineva este văzut aruncând lucruri în ocean sau chiar dacă este văzut aruncând gunoaie pe țărm, este esențial să fie oprit să facă același lucru. Este important să ne ridicăm în mod deschis vocea împotriva unui astfel de act. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea aruncării deșeurilor în ocean.

  • Autor
  • Recent Posts
Un adevărat ecologist din suflet ❤️. A fondat Conserve Energy Future cu singurul motto de a oferi informații utile legate de mediul nostru înconjurător care se epuizează rapid. Cu excepția cazului în care credeți cu tărie în ideea lui Elon Musk de a face din Marte o altă planetă locuibilă, amintiți-vă că nu există cu adevărat o „Planetă B” în tot acest univers.

Ultimele postări ale lui Rinkesh (vezi toate)
  • Sunt reciclabile mingile de golf? (Și sunt ele biodegradabile?) – 2 martie 2021
  • Sunt bețișoarele reciclabile? (Și sunt ele compostabile sau biodegradabile) – 2 martie 2021
  • Este banda Sellotape reciclabilă? (Și este compostabilă sau biodegradabilă?) – 2 martie 2021

peștele-seamănă-animalul-poluant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.