Ce este nămolul?

După orice proces industrial, rămân materiale care nu mai au nici o altă activitate asociată cu produsul final al procesului industrial, văzute ca deșeuri sau pentru alte scopuri. Se acumulează în principal în stațiile de epurare a apelor uzate și este un produs secundar al proceselor de tratare.

Aceasta este, în mod obișnuit, ceea ce înseamnă nămol, dar, în termeni de definiție, nămolul este acea suspensie semisolidă de deșeuri sau reziduuri care se acumulează pe fundul stațiilor de epurare, mai ales al stațiilor de epurare a apelor uzate.

Sursa: Canva

Nămolul există în stare solidă sau semisolidă și este un produs secundar al sistemelor de tratare a apelor reziduale, de epurare a apelor uzate, de tratare a apei sau al sistemelor de salubritate la fața locului. Producția sa este fie primară, fie secundară, ceea ce înseamnă că există nămol primar și nămol secundar.

Potrivit Wikipedia,

„Nămolul este o suspensie semisolidă care poate fi produsă de o serie de procese industriale, de la tratarea apei, tratarea apelor uzate sau de la sistemele de salubrizare la fața locului. De exemplu, poate fi produs ca suspensie sedimentată obținută din tratarea convențională a apei potabile, ca nămol de canalizare din procesele de tratare a apelor uzate sau ca nămol fecal din latrinele cu gropi și fosele septice.”

Nămolul primar este generat de procese precum sedimentarea, precipitarea chimică sau alte procese primare.

Nămolul secundar este biomasa reziduală care rezultă din procesele de tratare biologică. De asemenea, include orice nămol care se va acumula dacă nămolul primar este supus unor procese industriale suplimentare.

În termeni de valoare monetară, nămolul, cunoscut și sub numele de biosolide, este aproape lipsit de valoare, ceea ce înseamnă că companiilor care ajung să aibă produsul le este greu să îl dea. De asemenea, nămolul provenit de la diferite instalații conține valori nutritive foarte diferite și, ca atare, nu toate nămolurile sunt eficiente peste tot.

În cele mai multe cazuri, fermierii sunt utilizatorii finali ai nămolului în scopuri agricole, dar poate fi o provocare pentru ei, mai ales dacă nu știu ce cumpără de fapt. De asemenea, eficacitatea sa este contestată de îngrășămintele high-end, deoarece nămolul este destul de slab ca îngrășământ. Cu toate acestea, el conține mai puțini poluanți și este ieftin, ceea ce îl face să fie mai frecvent utilizat în rândul fermierilor.

Tipul de nămol depinde în principal de sursa sa și, de asemenea, determină modul în care va fi utilizat, dacă va fi utilizat. De exemplu, nămolul de la rezervoarele de apă are o utilizare aproape nulă. Nu are niciun beneficiu agricol și nici nu poate fi folosită pentru producerea de electricitate, încălzire sau gătit.

În schimb, nămolul provenit din sistemele de canalizare poate fi tratat anaerob pentru a produce electricitate și poate fi folosit, de asemenea, în scopuri agricole. Prin urmare, înainte de a utiliza orice tip de nămol, este imperativ să se ia în considerare sursa acestuia, agenții patogeni prezenți și modul în care este tratat și eliminat.

Tipuri de nămoluri

Nămoluri de apă potabilă

Acestea sunt nămolurile obținute de la stațiile sau rezervoarele de tratare a apei potabile. Acesta este eliminat în cea mai mare parte în depozitele de deșeuri ca deșeu nepericulos și nu necesită procese complexe pentru tratarea nămolului.

De asemenea, nu conține practic niciun agent patogen și, prin urmare, este sigur pentru eliminare. Cu toate acestea, deșeurile fac obiectul unor controverse, în special în Spania, deoarece nu este clar dacă nămolul de apă potabilă poate fi trimis la depozitele de deșeuri inerte sau dacă ar putea fi utilizat în alte scopuri.

Nămoluri fecale

Este nămolul colectat de la latrinele cu gropi, sistemele de canalizare la fața locului sau fosele septice. Conține înăuntru excremente umane, deșeuri solide, urină și apă și orice alte materiale care ar putea fi eliminate în gropile, bolțile sau rezervoarele sistemelor de canalizare.

Buruienile fecale sunt, de obicei, transportate cu ajutorul unor camioane cu vidanjă la stații de tratare a nămolurilor fecale dedicate. După procesul de tratare, nămolul poate fi folosit pentru irigații, ca balsam de sol sau pentru producerea de biogaz, biodiesel, cărbune sau combustibil industrial sub formă de pulbere și electricitate.

Nămoluri de ape uzate industriale

Este vorba de nămolul care se obține din depozite, spații de producție, industrii și alte întreprinderi. Acesta conține cantități mari de metale grele, agenți patogeni și alte substanțe chimice, care se pot leviga în cazul în care nămolul nu este gestionat bine.

Contaminanții din nămol pot avea efecte adverse asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor. Din acest motiv, necesită un management adecvat și precaut înainte de a fi eliminat pe uscat.

Nămoluri de epurare

Este nămolul produs ca un produs secundar al tratării nămolurilor de ape uzate industriale sau în timpul epurării apelor uzate. Acesta conține atât materiale organice, cât și anorganice, cantități mari de nutrienți pentru plante, unii agenți patogeni și cantități mici de oligoelemente. Poate conține, de asemenea, deșeuri umane și alte produse de consum.

Ca atare, după tratare, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ, pentru amenajare sau horticultură. Tratarea sa anaerobă ar putea duce, de asemenea, la obținerea de metan, utilizat pentru gătit sau încălzit la domiciliu. De asemenea, se poate face incinerarea nămolurilor de epurare, deoarece distruge agenții patogeni, reduce volumul nămolului și descompune majoritatea substanțelor chimice organice.

Dar, din nou, eliberează gaze cu efect de seră și poluanți în atmosferă. În același timp, duce la producerea de cenușă inertă și anorganică, care nu are o mulțime de utilizări sau beneficii.

Utilizări ale nămolului

În scopuri agricole

Nămolul tratat poate fi folosit pentru practici agricole în grădinăritul de casă, silvicultură și parcuri. Din nefericire, nămolul provenit de la stațiile de epurare conține niveluri mai scăzute de nutrienți pentru azot, potasiu și fosfor, decât îngrășămintele obișnuite.

Acesta a fost, de asemenea, criticat pentru că conține niveluri potențial ridicate de metale și contaminanți. Indiferent, îngrășămintele obișnuite conțin, de asemenea, diferite grade de metale și alți contaminanți.

Nămolul fecal este un pic mai sigur, deoarece nu conține intrări de substanțe chimice în comparație cu nămolul de ape uzate industriale. Din acest motiv, ele sunt preferate pentru a fi utilizate ca îngrășăminte. De fapt, aproximativ 80% din cele 1,4 milioane de tone de nămoluri produse în Marea Britanie în fiecare an, sunt împrăștiate pe câmpuri ca îngrășământ.

Ajută la controlul eroziunii solului

S-a constatat că nămolul are proprietăți cum ar fi umflarea și reținerea apei. Capacitatea nămolului de a reține mai multă apă ajută, de asemenea, la reținerea unei cantități mai mari de sol. Din acest motiv, este preferat pentru a controla eroziunea solului, în special în zonele sloiuri unde eroziunea solului ar putea fi frecventă.

Amenajarea teritoriului

Buruienile se vor usca în cele din urmă și vor deveni parte a terenului. Acest lucru îl face excelent pentru amenajări peisagistice, în loc de a obține sol din alte locații.

Conține nutrienți care permit creșterea plantelor și a ierbii și, ca urmare, poate accelera creșterea acestora. De asemenea, poate accelera reîmpădurirea în cazul în care locația pe care se depozitează nămolul este folosită în astfel de scopuri.

Utilizat ca sursă alternativă de combustibil în industria cimentului

Este o metodă atractivă de eliminare a nămolului de epurare. Este o practică care a fost adoptată în mai multe țări europene, cum ar fi Germania și Elveția. Nămolul de epurare are o putere calorifică netă relativ ridicată de 10-20MJ/Kg și un factor de emisie de dioxid de carbon mai mic în comparație cu cărbunele din cuptoarele de ciment.

Utilizare casnică pentru încălzire și gătit

Nămolul tratat prin metoda digestiei anaerobe, poate fi benefic pentru locuințe în scopuri de încălzire și gătit. Aceste nămoluri sunt ținute în depozit fără aer și unde temperaturile sunt cuprinse între 20 și 55° C (68 și 131°F), timp de 15 până la 60 de zile.

Acest proces va duce la producerea, printre alte gaze, a metanului. Metanul, monoxidul de carbon și hidrogenul colectate pot fi arse sau oxidate cu oxigen. Aceasta înseamnă că biogazul eliberat va fi folosit ca și combustibil pentru gătit și poate fi, de asemenea, transformat într-un motor pe gaz pentru a produce electricitate și căldură.

Sursa: Canva

Metode de îndepărtare a nămolului

Îngroșarea

Este, de obicei, primul pas în tratarea nămolului, deoarece nu este posibil să se manipuleze nămolul subțire, deoarece este o suspensie de solide în suspensie în apă. Un rezervor numit îngroșător gravitațional își face treaba și reduce volumul nămolului la mai puțin de jumătate. Nămolul îngroșat este, prin urmare, mai ușor de îndepărtat de pe orice suprafață

Digestia nămolurilor

Este un proces biologic în care solidele prezente în nămol se descompun în substanțe stabile. Procesul reduce, de asemenea, masa solidelor, deshidratează nămolul și ucide agenții patogeni prezenți în el. Ca urmare, este mai ușor și mai sigur de îndepărtat nămolul de pe orice suprafață.

Dezhidratare

Nămolul conține aproximativ 70% apă, în ciuda stării sale solidificate. Deshidratarea are loc cel mai bine în centrifuge, deoarece toată apa este recuperată, iar deșeurile solide sunt manipulate mai ușor, economisind timp și bani. Paturile de uscare a nămolului sunt cele mai frecvente în cazul deshidratării, dar acestea sunt extrem de consumatoare de timp, consumând săptămâni întregi înainte ca procesul să fie finalizat.

Eliminarea

Este procesul final și după ce nămolul a fost eficient deshidratat, poate fi ușor îndepărtat și îngropat în subteran sau utilizat pe teren ca îngrășământ. Dacă nămolul este prea toxic pentru a fi îngropat sau reutilizat, este incinerat și transformat în cenușă.

Nămolul care conține substanțe chimice industriale toxice nu ar trebui să fie împrăștiat pe pământ, deoarece va afecta pământul, culturile și, în cele din urmă, oamenii și animalele care consumă astfel de culturi. Substanțele chimice toxice afectează adesea oamenii ca urmare a bioacumulării și bio-magnificării.

Digestia anaerobă

Este o altă metodă de tratare a nămolului și în acest caz, nămolul este ținut în depozit fără aer și unde temperaturile sunt între 20 și 55° C (68 și 131°F), timp de 15 până la 60 de zile.

Bacteriile anaerobe se vor hrăni cu nămolul, producând metan și dioxid de carbon. Metanul poate fi folosit pentru gătit și încălzit la domiciliu. Procesul reduce mirosurile, scade agenții patogeni viabili și solidele volatile și conservă substanțele nutritive pentru plante.

Obiective ale tratării nămolului

Reducerea volumului său

Nămolul poate veni în volume masive, mai ales dacă este netratat sau are un conținut mare de apă. Ca atare, acesta trebuie să fie tratat, pentru a-i reduce volumul înainte de eliminare. În plus, volumele mai mici de nămol, reduc costurile de pompare și depozitare.

Stabilizarea materialelor sale organice

Nămolul provenit de la stațiile de tratare chimică sau de epurare a apelor uzate ar putea conține substanțe chimice și materiale care vor continua să reacționeze dacă sunt eliminate în aer liber.

Din acest motiv este tratat pentru a stabiliza astfel de substanțe chimice, astfel încât acestea să nu afecteze negativ sănătatea plantelor, animalelor și oamenilor din zonă, sau a mediului în general. Nămolul stabilizat miroase mai puțin, are substanțe nutritive și microorganisme benefice pentru plante și sol și este mai previzibil.

Înlătură mirosul

Nămolul stabilizat nu are un miros ofensiv, în comparație cu nămolul netratat, care este o pacoste și poate provoca pericole pentru sănătate. Este important să se trateze nămolul înainte de a-l expune în mediul înconjurător.

Pentru a vă asigura că poate fi utilizat în siguranță

După ce nămolul este tratat, acesta poate fi utilizat în siguranță, ca îngrășământ sau pentru controlul eroziunii solului, printre alte utilizări. Dacă nu este tratat, poate fi periculos, nu numai pentru cei care îl ating, ci și pentru terenul pe care este depozitat, precum și pentru orice cultură de pe un astfel de teren.

Inactivarea patogenilor

Patogenii din nămol sunt numeroși și includ helminți, bacterii, protozoare și virusuri care provoacă boli. Tratarea nămolurilor, în special a nămolurilor fecale, dezactivează acești agenți patogeni în mai multe moduri.

Dacă nămolul va fi aplicat pe culturi, acesta necesită mai mult tratament pentru a reduce agenții patogeni decât în cazul în care urmează să fie îngropat.

Deshidratare

Nămolul transportă cu el o cantitate mare de apă. Deshidratarea este diferită de uscare, iar deshidratarea nămolului scade volumul și greutatea acestuia, făcându-l mai sigur, mai ușor și mai ieftin de gestionat.

Nămolul deshidratat atrage mai puțini șobolani, muște și alți vectori și rareori miroase. Agenții patogeni din nămolul umed se vor infiltra, de asemenea, în sol un pic mai repede decât dacă nămolul ar fi uscat, ceea ce înseamnă că vor părăsi suprafața destul de ușor și rapid, reducând riscul de contaminare a apelor subterane.

Alternativa (incinerarea și depozitarea la groapa de gunoi) nu este prietenoasă cu mediul

Nămolul poate fi, de asemenea, eliminat într-o groapă de gunoi sau incinerat. Cu toate acestea, incinerarea nu este ecologică, deoarece produce multă energie. De exemplu, 1 kg de nămol uscat conține 3.300 kcal de energie, în timp ce 1 kg de anvelope de mașină produce 8.300 kcal. Deși produce mult mai puțină energie, tot nu este o opțiune atractivă, mai ales pentru mediu.

  • Autor
  • Recent Posts
Un adevărat ecologist din suflet ❤️. A fondat Conserve Energy Future cu singurul motto de a oferi informații utile legate de mediul nostru înconjurător care se epuizează rapid. Cu excepția cazului în care credeți cu tărie în ideea lui Elon Musk de a face din Marte o altă planetă locuibilă, amintiți-vă că nu există cu adevărat o „Planetă B” în tot acest univers.

Ultimele postări ale lui Rinkesh (vezi toate)
  • De ce își instalează oamenii sisteme solare casnice? – January 30, 2021
  • Când ar trebui să instalați baterii solare? – 30 ianuarie 2021
  • Sunt reciclabile piscinele gonflabile? (și 5 moduri de a le refolosi) – 30 ianuarie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.