Consiliere pentru o mașină închiriată și pentru a conduce în Mexic

Ne place o călătorie bună. Deși Mexicul s-ar putea să nu fie prima destinație la care te gândești atunci când planifici o excursie cu mașina, această țară este, de fapt, destinația perfectă pentru a o explora cu propria mașină de închiriat. Prețurile de închiriere sunt rezonabile, drumurile sunt grozave, iar cele mai frumoase locuri îndepărtate de văzut sunt cel mai bine explorate cu mașina. În acest blog amplu vă spunem de ce v-am recomanda o mașină de închiriat în Yucatan, cum să rămâneți în siguranță pe șosele și la ce costuri ar trebui să vă așteptați.

Merida Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu

De ce să închiriezi o mașină în Yucatan?

Mexicul este cunoscut pentru conexiunile sale de autobuz super-rapide, accesibile și confortabile. Așadar, de ce ați cheltui bani pe o mașină de închiriat? Pentru a fi complet independent de orarele de autobuz și pentru a putea ajunge la cele mai îndepărtate puncte de atracție din Yucatán!

Sfat: pentru a obține o bună indicație a prețurilor pentru o mașină de închiriat, verificăm adesea prețurile pe Discover Car Hire. Ei au adesea cele mai bune oferte și vă oferă o bună indicație a prețurilor pentru închirierea de mașini în timpul călătoriei dumneavoastră.

Distanțe de conducere | Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu

Când călătorim, preferăm să nu ne bazăm pe orarul autobuzelor. De obicei, se compensează o zi întreagă de călătorie între diferitele destinații. Dar dacă avem propria noastră mașină de închiriat, putem pleca și conduce spre următoarea destinație oricând dorim, făcând câteva opriri pe drum pentru a vedea și mai multe atracții frumoase, cum ar fi cenotes mexicane, sate colorate sau restaurante frumoase. Adorăm acest gen de zile.

Și unele destinații sunt pur și simplu prea greu de atins fără o mașină de închiriat. Alternativa ar fi, de obicei, un taxi scump sau un tur ghidat. Atunci când explorați Yucatán, probabil că veți dori să vizitați faimoasele sale cenotes – bazine de apă subterane, de un albastru adânc – dar rareori le veți găsi la o distanță de mers pe jos sau cu bicicleta de orașe. Aveți nevoie de o mașină pentru a le vizita pe cele mai frumoase. Și ce-ar fi să vizitați imperiul mayaș pierdut de la Calakmul, ascuns adânc în jungla mexicană? Dacă vreți să urcați pe acele înalte piramide mayașe, ar fi bine să luați o mașină de închiriat pentru lungul drum prin junglă.

Am condus destul de mulți kilometri în aproximativ 3 săptămâni. Toate ocolurile către cascade, cenotes și piramide mayașe au însumat în cele din urmă 3.500 de kilometri (peste 2.000 de mile). În unele zile am stat în oraș și nu am folosit mașina, dar am condus și noi aproximativ 500 de kilometri într-o singură zi (de la și spre Palenque și ruinele mayașe din Calakmul).

Maya site Coba | Aldea Coba | Mexic
Merida Yucutan Mexico The Orange Backpack

Este sigur să conduci singur în Mexic?

Pentru a fi scurt: da, este sigur să conduci singur în Mexic. Cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont sunt (nu) excesul de viteză, pragurile și gropile ascunse în drumuri sau animalele care traversează șoseaua.

Creșterea vitezei atunci când conduceți în Yucatán este tentantă, deoarece drumurile sunt adesea drepte, lungi și de bună calitate. Le puteți conduce cu viteză mare, dar numai dacă vă uitați atent la starea drumului și vă feriți de denivelări și de animale.

Noi am considerat că denivelările sunt cea mai mare dificultate atunci când conducem în Mexic. Acestea sunt foarte înalte. Nu le poți trece decât cu o viteză foarte mică și chiar și atunci poți auzi uneori cum un limitator de viteză îți zgârie mașina. Dacă oricum conduci încet, asta nu ar fi o mare problemă. Dar ceea ce este ciudat este că aceste denivelări de viteză sunt peste tot în Mexic, chiar și pe drumurile principale mari, atunci când trec printr-un sat. Așadar, există chiar și limitatoare de viteză pe autostrăzi, atunci când se apropie un sat. Unele sunt bine marcate sau semnele avertizează asupra lor, dar nu tot timpul. Așa că asigurați-vă că vă țineți piciorul aproape de frână tot timpul, s-ar putea să aveți nevoie de el.

Mai puțin obișnuite, dar la fel de enervante și periculoase sunt gropile mari din drum. Uneori, un drum de cea mai bună calitate se transformă brusc într-unul cu gropi de mărimea unei întregi anvelope de mașină, sau chiar mai mari. Aveți grijă să fiți mereu atenți și să fiți cu ochii pe vehiculele din fața dumneavoastră. Dacă acestea fac o mișcare bruscă, știți că probabil se feresc de o groapă.

Apoi există pericolul animalelor de pe șosea. De-a lungul drumului sunt semne de avertizare pentru maimuțe sau chiar jaguari, dar noi nu i-am văzut în timpul călătoriei noastre pe șosea în Mexic. Câinii au fost cea mai mare problemă. Ei sunt peste tot în Mexic și pot traversa drumurile pe neașteptate. Am văzut mulți câini morți de-a lungul drumurilor, ceea ce a fost un lucru extrem de trist de văzut. Și un alt animal pe care l-am întâlnit foarte des: iguanele! Le-am văzut foarte mult pe drumurile mai mici din apropierea coastei.

Toate acestea ne conduc la încă o recomandare generală: nu conduceți pe întuneric, sau doar cât mai puțin posibil. Am făcut acest lucru doar o singură dată, după ce am mâncat ceva departe de hotelul nostru. Ne-am asigurat să conducem foarte atent și încet.

Ați putea întâlni ocazional controale ale poliției, dar acestea nu sunt un motiv de îngrijorare. De obicei, puteți trece încet pe lângă ele și, uneori, poliția vă întreabă câteva lucruri generale. O dată a trebuit să arătăm actele mașinii și permisul de conducere, altă dată am fost întrebați de unde venim și care este destinația noastră. Poliția a fost prietenoasă și nu a fost deloc stresant.

Există un ultim avertisment pe care am dori să îl dăm: aveți grijă la drumurile din Chiapas. În statele Yucutan, Campeche și Quintana Roo, nu ne-am simțit niciodată nesiguri pe șosea. Dar în Chiapas a fost diferit. Drumul de la Palenque la San Cristobal – trecând prin Ocosingo (cu ruinele mayașe Tonina) – este cunoscut ca fiind foarte nesigur. Asigurați-vă că vă informați cu privire la situația actuală de pe acest drum. Când am fost acolo (ianuarie 2020), ni s-a recomandat să nu circulăm pe acest drum din cauza triburilor și a bandelor locale. Aceștia au început un fel de revoltă în această zonă specifică, iar poliția și guvernul mexican nu mai pot garanta o trecere sigură pe aceste drumuri. Am auzit că unii călători au experimentat blocajele rutiere ca fiind pașnice și nu s-au supărat să doneze involuntar bani pentru oamenii săraci din Chiapas. Totuși, noi nu ne-am fi simțit la fel, fiind amenințați de macete și avariindu-ne mașina închiriată. Așa că am decis să nu vizităm San Cristobal.

Roadsign jaguar | Tulum Coba Mexic
Campeche Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu

Tipuri pentru închirierea unei mașini: atenție la costurile suplimentare

Închirierea unei mașini în Mexic este ușor diferită față de alte țări. Nu toate costurile sunt incluse în prețurile online, dar este greu de observat acest lucru atunci când rezervați online. Iar aceste costuri suplimentare pot fi destul de mari: aproximativ 15 euro pe zi! Prin urmare, vă recomandăm să rezervați o mașină online doar dacă puteți vedea clar că toate polițele de asigurare obligatorii, acoperirea completă și taxele sunt incluse în preț. Pentru a avea o bună indicație a prețurilor normale pentru o mașină de închiriat, noi obișnuim să verificăm prețurile pe Discover Car Hire. Discover are adesea cele mai bune oferte și, chiar dacă nu v-ați rezerva mașina la această companie, vă oferă o bună indicație a prețurilor pentru închirierea de mașini la destinație.

Am încercat să contactăm câteva agenții locale, cerându-le prețul total, inclusiv costurile locale și asigurările. Nicio companie locală nu a fost în măsură să ne spună acest lucru și toate răspunsurile au fost vagi. De aceea, am decis să vizităm pur și simplu unele dintre birourile locale din Tulum și să le cerem cea mai bună ofertă, inclusiv acoperirea completă. Acest lucru a funcționat destul de bine pentru noi, deoarece am putut chiar să le punem să liciteze unul împotriva celuilalt.

Atunci, cea mai importantă recomandare a noastră pentru închirierea unei mașini în Mexic: rezervați-vă mașina la fața locului, la un birou de închiriere de mașini și numai online, atunci când este clar că totul este inclus în preț.

Campeche Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu

Consiliere pentru condus în Mexic

În general, condusul în Yucutan nu este foarte diferit de cel cu care suntem obișnuiți în Europa. Dar, după câteva zile de drum, am început să observăm câteva obiceiuri mexicane ciudate de conducere.

De exemplu, depășirea mexicană – sau așa cum i-am auzit pe unii americani descriindu-o: „the Mexican three-lane” – este un fenomen interesant. Acesta înseamnă că drumurile largi cu două benzi sunt adesea folosite ca un drum cu trei benzi. Nu ar trebui să fiți surprinși să vedeți o mașină care circulă în mijlocul drumului, creând o bandă de mijloc. Dacă vedeți o mașină care se apropie de dumneavoastră cu lumini intermitente, deplasați-vă ușor spre dreapta pentru a crea acea linie de mijloc suplimentară. S-ar putea să vi se pară foarte ciudat și nesigur, dar veți începe să faceți acest lucru și dumneavoastră în scurt timp.

Acest obicei ciudat de a conduce are și o utilizare proprie a indicatoarelor de direcție. Dacă mașina din fața dumneavoastră semnalizează intermitent la stânga, nu înseamnă întotdeauna că va merge la stânga. Înseamnă că se va deplasa spre dreapta pentru a crea această bandă de mijloc mexicană pentru ca tu să o depășești. Și da, asta s-a întâmplat și atunci când nu am vrut neapărat să depășim. De asemenea, atunci când conduci pe mijlocul drumului, am văzut mașini mexicane care au bătut indicatorul de direcție în timpul întregii manevre doar până când s-au întors pe partea lor de drum. Probabil pentru a arăta celor care vin din sens opus că fac „trei benzi mexicane”.

O altă observație: ceea ce ar putea părea a fi lumini de avarie, ar putea fi doar un set suplimentar de lumini de frână.

Un ultim lucru cu care a trebuit să ne obișnuim, au fost regulile de prioritate. Mai ales în orașele cu drumuri dispuse în grilă. Majoritatea drumurilor sunt doar cu sens unic, creând un labirint pe care nici măcar Google Maps nu l-a înțeles întotdeauna. Un lucru bun de știut: atunci când conduceți pe un drum într-un oraș în formă de grilă, fie veți avea întotdeauna prioritate, fie veți avea semne de oprire la fiecare intersecție.

Tip: descărcați în prealabil hărțile offline de pe Google Maps pentru a naviga. Noi folosim și hărțile offline de pe maps.me, dar doar pentru drumeții și nu în mașină.

Valladolid Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu
Merida Yucutan Mexic Rucsacul portocaliu

Reguli de parcare în Yucatán

Reguli de parcare în Yucatán pot fi un pic greu de înțeles, așa cum am aflat și noi pe insula Cozumel. Rezultatul a fost o amendă de parcare, chiar dacă eram destul de siguri că am folosit un loc de parcare liber desemnat.

Ne-am înșelat. Ulterior am aflat de la poliție că parcarea nu este deloc permisă în orașul de pe Cozumel. Acest lucru ne-a sunat destul de ciudat, în condițiile în care străzile sunt pline de mașini parcate. Ne gândim că poliția ar putea da amenzi de parcare doar pentru mașinile închiriate de turiști, dar nu vom afla niciodată. Amenda nu a fost foarte mare din fericire, așa că am plătit-o pur și simplu și am ales să nu purtăm această discuție în slaba noastră spaniolă.

Poliția a încercat să ne explice cum funcționează sistemul de parcare. Concluzia: nu parcați nicăieri cu marcaje galbene. Totuși, acest lucru este destul de confuz pentru noi, deoarece se pare că toate locurile de parcare sunt delimitate cu marcaje galbene, de exemplu la supermarketuri. Și totuși, de ce ar exista un loc de parcare marcat, doar pentru a indica faptul că nu poți parca acolo? Poliția ne-a explicat că acest lucru se face pentru că în Cozumel poți folosi acele locuri seara, dar nu și ziua (indicat prin semne pe care noi nu le-am văzut). Acest lucru a fost la fel în tot Yucatán, au spus ei.

Deci, despre amenda de parcare în sine. Ne-a luat ceva timp să înțelegem că de fapt aveam una. Am găsit o bucată de hârtie sub ștergătoarele de parbriz, dar nu am înțeles ce ar însemna. Nu doar pentru că era în spaniolă (Google Translate este cel mai bun prieten al nostru), ci și pentru că nu am înțeles formatul. Din ceea ce am înțeles acum, este că acest formular indica faptul că plăcuța noastră de înmatriculare a fost luată de pe mașina închiriată ca un fel de pârghie. Am primit-o înapoi după ce am plătit amenda pe loc. Așadar: dacă aveți o bucată de hârtie sub ștergătoarele de parbriz sau dacă vă lipsește plăcuța de înmatriculare, s-ar putea să aveți o amendă de parcare. În mod remarcabil, multe mașini mexicane au doar o singură plăcuță de înmatriculare sau chiar niciuna. Ar putea exista o legătură? Le îndepărtează ei înșiși pentru a împiedica poliția să ia una?

Tip: asigurați-vă că verificați dacă mașina dvs. are ambele plăcuțe de înmatriculare atunci când o ridicați de la compania de închirieri.

Tip suplimentar: plătiți amenda cât mai repede posibil. Am mers la poliție în aceeași zi și am obținut o reducere mare. A trebuit să plătim doar 15 euro.

Cât costă o mașină închiriată și benzina?

Noi am plătit 600 de pesos pe zi când am închiriat o mașină pentru 18 zile. Este mult și, în mod normal, prețurile sunt mult mai mici. Dar am fost în Mexic în decembrie / ianuarie, în jurul marilor sărbători, deci în cea mai scumpă perioadă a anului pentru călătorii în Mexic. Dacă călătoriți în Mexic în sezonul scăzut, ați putea închiria o mașină pentru aproximativ 20 de euro pe zi.

Gazul este un alt lucru de luat în considerare. Nu veți face niciodată plinul mașinii, deoarece acest lucru este făcut de obicei de un operator de pompă. Aceștia îți spală adesea și geamurile și se așteaptă la un mic bacșiș pentru asta. Asigurați-vă că contorul pompei pornește de la zero atunci când realimentați. Această înșelătorie este deja atât de depășită încât mulți operatori de pompă indică ei înșiși în mod explicit zero înainte de a începe. Adesea puteți plăti cu un card de credit, dar este posibil să se accepte doar numerar. Asigurați-vă că verificați acest lucru în prealabil cu operatorul pompei dacă nu aveți bani lichizi la dumneavoastră.

Prețul benzinei în ianuarie 2020 a fost puțin sub 1 euro pe litru. Am plătit 700 de pesos pentru un rezervor plin, ceea ce a însemnat aproximativ 35 de euro.

Încă un ultim lucru: drumurile cu taxă. Aceste drumuri sunt cele mai bune. Sunt de calitate superioară și practic nu au intrări sau ieșiri. Drumurile cu taxă sunt cel mai rapid mod de a ajunge dintr-un loc în altul. Am plătit 25 de pesos pentru un pod spre Palenque și 165 de pesos pentru Autopista 180 între Valladolid și Merida. Am putut plăti doar cu numerar.

Salvați acest pin pentru mai târziu:

  • Mexico | închiriere de mașini și conducere în Yucatan
  • Mexico | închiriere de mașini și conducere în Yucatan

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.