Convingeri de sănătate în legătură cu apa îmbuteliată: un studiu calitativ

Acest studiu a constatat că majoritatea oamenilor au avut convingeri de sănătate în legătură cu apa îmbuteliată, dar că, în majoritatea cazurilor, aceste convingeri de sănătate nu au fost factori puternici de motivare pentru a cumpăra apă îmbuteliată. Alți factori precum comoditatea, costul și gustul au apărut ca motive mult mai importante pentru orice preferință pentru apa îmbuteliată. În plus, majoritatea participanților au considerat că nu există un beneficiu semnificativ pentru sănătate în consumul de apă îmbuteliată în comparație cu apa de la robinet. De aici rezultă că este puțin probabil ca recenta creștere a consumului de apă îmbuteliată să se datoreze convingerilor privind beneficiile pentru sănătate asociate cu apa îmbuteliată.

Aceste rezultate sunt importante deoarece până acum nu au fost efectuate studii calitative care să exploreze percepțiile publicului despre apa îmbuteliată și factorii care îi motivează pe oameni să o cumpere. Constatările completează studiile cantitative anterioare care au fost efectuate în acest domeniu . Abordarea calitativă a acestui studiu a permis o explorare mai profundă a temelor care au fost folosite în datele cantitative și, de asemenea, a lăsat loc pentru apariția unor teme noi, care nu au fost acoperite în abordarea de sus în jos a studiilor cantitative.

Conveniența a fost un factor major de motivare pentru cumpărarea apei îmbuteliate, și unul care nu a fost acoperit în studiile cantitative anterioare. Acest lucru se poate datora faptului că abordarea „de sus în jos” a conceperii chestionarului nu a inclus comoditatea ca o categorie. Pare evident că persoanele care ar bea în mod normal apă de la robinet ar fi motivate să cumpere apă îmbuteliată atunci când apa de la robinet nu este disponibilă, de exemplu într-un centru comercial sau la cinema. „Comoditatea” este un factor de motivare determinat de situația consumatorului, nu de convingerile consumatorului cu privire la apa îmbuteliată.

Participanții au exprimat convingeri legate de sănătate cu privire la apa îmbuteliată care ar putea fi clasificate ca beneficii generale pentru sănătate sau beneficii mai specifice pentru sănătate. Deși acesta este primul studiu care identifică convingerile legate de sănătate cu privire la apa îmbuteliată, recenzia din 2006 a lui Doria sugerează că există un mare interes pentru acest subiect atât în literatura gri, cât și în literatura de specialitate, unde afirmațiile nesusținute privind convingerile consumatorilor sunt ușor de găsit . De exemplu, Petrie și Wessely susțin că apa îmbuteliată este văzută ca un „antidot natural” la toate lucrurile rele pentru sănătatea lor din cauza modernității .

O credință majoră emergentă în materie de sănătate a fost aceea că majoritatea oamenilor sunt mulțumiți de calitatea apei de la robinet și că aceasta nu ar reprezenta un risc negativ pentru sănătatea lor. Acest lucru este în concordanță cu datele lui Mackey et al , care au demonstrat un grad ridicat de satisfacție față de apa de la robinet, chiar și în grupurile care au băut apă îmbuteliată de preferință față de apa de la robinet.

În mod interesant, în timp ce majoritatea participanților și-au exprimat convingerea că apa îmbuteliată are anumite beneficii pentru sănătate, în mod paradoxal, aceiași participanți au declarat, de asemenea, că beneficiile pentru sănătate ale apei îmbuteliate sunt neglijabile sau inexistente. Acest lucru reflectă, probabil, confuzia publicului larg, așa cum a sugerat Olson , în sensul că aceștia cred doar pe jumătate în marketingul care promovează beneficiile pentru sănătate ale apei îmbuteliate.

Un astfel de marketing ar putea explica, de asemenea, de ce mulți participanți, deși au fost capabili să declare convingeri de sănătate cu privire la apa îmbuteliată, nu au fost capabili să le explice sau să le califice. Capacitatea companiilor de marketing de a crea cerere pentru apa îmbuteliată „prin utilizarea abilă a limbajului și a imaginii” a fost discutată într-o analiză a culturii americane . Această analiză sugerează că, în mintea publicului, puritatea, naturalețea și sănătatea sunt asociate cu apa îmbuteliată prin intermediul strategiilor de marketing specifice ale companiilor de apă îmbuteliată. Următoarele declarații preluate de pe site-urile web a două mărci de top par să susțină această sugestie:

„Vrei ce e mai bun pentru corpul tău și noi îl avem. Gustați și simțiți diferența Volvic, pură și naturală… prin amabilitatea Mamei Pământ.”

„Reîncărcați-vă corpul cu puritatea Evian.”

Există o oarecare discrepanță între beneficiile specifice pentru sănătate pe care participanții credeau că le are apa îmbuteliată și realitate. Participanții au considerat adesea că apa îmbuteliată avea un conținut mai mare de minerale în comparație cu apa de la robinet și că acest lucru conferea un beneficiu pentru sănătate. Un studiu amplu realizat în SUA de Azoulay et al. a comparat conținutul de minerale al apei de la robinet din diferite zone și o serie de ape îmbuteliate americane și europene disponibile în comerț. Unele mărci de apă minerală au într-adevăr un conținut mai ridicat de minerale decât apa de la robinet, care s-a dovedit a fi în general săracă în minerale, și au fost recomandate ca surse alimentare importante de calciu și magneziu. Cu toate acestea, există o diferență considerabilă între mărcile de apă îmbuteliată, de care niciun participant la studiul nostru nu părea să fie conștient.

În plus, în studiul din SUA, s-a constatat de fapt că unele ape minerale aveau un conținut de minerale mai mic decât apa de la robinet, astfel încât credința că toate apele îmbuteliate sunt superioare apei de la robinet în ceea ce privește conținutul de minerale este incorectă. Deși studiul în cauză a fost realizat în SUA, este probabil ca situația să fie similară în Marea Britanie. În plus, deși acest studiu a identificat că unele ape îmbuteliate furnizează o cantitate semnificativă din doza zilnică recomandată pentru magneziu și calciu, niciuna dintre aceste mărci nu se potrivea cu cele pe care le beau participanții noștri. Dintre acestea, mărcile preferate exprimate s-au încadrat toate în clasificarea apelor îmbuteliate cu conținut scăzut de minerale, cu excepția uneia, care a fost clasificată ca având un conținut moderat de minerale .

Este, de asemenea, important de reținut că aceste minerale pot fi obținute din alte surse din alimentație, astfel încât beneficiile pentru sănătate ale mineralelor conținute în apa îmbuteliată nu sunt exclusive acestei surse. În plus, cercetările arată că consumul de ape cu un conținut scăzut de minerale nu duce la deficiențe minerale .

În cazul în care participanții au fost în măsură să ofere beneficii specifice pentru sănătate ale apei îmbuteliate, nu am putut găsi dovezi de susținere în toate cazurile. Un participant credea că simptomele E.M. erau ameliorate de apa îmbuteliată, lucru pe care literatura de specialitate existentă nu pare să îl susțină. Cu toate acestea, un alt participant a menționat că, în opinia sa, apa îmbuteliată este benefică în special pentru bebeluși. În ciuda faptului că nu am găsit nicio recomandare pentru această practică, am reușit să găsim un studiu care a sugerat că alegerea unei ape minerale cu un conținut scăzut de sodiu poate fi utilă în prepararea laptelui praf, deoarece o dietă hiperosmolară a fost asociată cu hipertensiunea și obezitatea la vârsta a doua . Acestea fiind spuse, nu au putut fi găsite dovezi care să sugereze că apa de la robinet este nepotrivită în acest scop.

Siguranța a fost identificată anterior ca un factor important de motivare pentru cumpărarea de apă îmbuteliată . Într-adevăr, aceasta a fost o temă care a apărut în acest studiu. Merită să subliniem din nou că participanții nu au considerat că apa de la robinet din Marea Britanie nu era sigură. Într-adevăr, calitatea acesteia a continuat să crească în ultimii 10 ani , dar participanții au considerat în continuare că apa îmbuteliată era mai sigură și mai pură în comparație cu apa de la robinet.

Doar un singur participant a afirmat corect că apa de la robinet era de fapt supusă unor teste mai stricte decât apa îmbuteliată în Uniunea Europeană (UE). Directiva europeană din 1980 privind apa minerală naturală trasează standardele pentru aceste ape . Aceasta a devenit lege britanică în 1985 . Conform acestor reglementări, apa minerală naturală nu poate fi sterilizată sau tratată în alt mod pentru a distruge microorganismele. Apa îmbuteliată nu este lipsită de microorganisme așa cum ar putea crede unii și acest lucru a fost demonstrat de numeroase studii .

Deși reglementările europene sunt considerate mai riguroase decât cele din SUA , apele minerale naturale sunt testate doar o dată la două luni de laboratoare independente , în comparație cu apa de la robinet care este testată la fiecare două zile în zonele urbane . În plus, controalele de calitate pentru apele de la robinet se bazează pe 62 de parametri, față de numai 26 pentru apele minerale .

Doria notează că, deși au existat focare de boală atribuibile apei de la robinet, cum ar fi cel din Sydney în 1998, care a dus la o creștere a vânzărilor de apă îmbuteliată, apa îmbuteliată nu este lipsită de evenimente similare. Binecunoscuta marcă Perrier a fost contaminată cu benzen în 1990, iar în 2004, Coca-Cola a retras Dasani, propria sa apă îmbuteliată, din cauza îngrijorărilor legate de nivelurile unui potențial carcinogen din apă .

Un număr de participanți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o legătură între recipientul de plastic al apei îmbuteliate și cancer. O substanță cancerigenă cunoscută sub numele de DEHA (di-etilhexil adipat) este într-adevăr folosită la fabricarea PET (polietilen tereftalat), un plastic folosit la fabricarea majorității recipientelor de apă îmbuteliată . Cu toate acestea, studiile de laborator efectuate de Agenția de Protecție a Mediului din SUA au concluzionat că scurgerea DEHA din sticlă nu este dăunătoare pentru sănătatea umană . Deși nu sunt adevărate, îngrijorările exprimate de participanți cu privire la sticlele de plastic nu sunt iraționale și reproduc îngrijorările pe care par să le aibă și alte persoane. De exemplu, în 2004, în SUA a circulat un e-mail fals, atribuit Universității Johns Hopkins, care sugera că plasticul folosit la fabricarea recipientelor pentru apa îmbuteliată conținea dioxine dăunătoare, ceea ce nu este adevărat .

Peste o treime dintre participanți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul apei îmbuteliate asupra mediului. Aceste preocupări reflectă interesul recent al mass-media pentru acest subiect . Aceste preocupări au inclus comentarii despre „amprenta de carbon” creată de transportul apei îmbuteliate importate. Un studiu realizat în 2006 de Earth Policy Institute a constatat că industria britanică a apei îmbuteliate generează aproximativ 30.000 de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce a fost estimat ca fiind egal cu consumul de energie a 6.000 de locuințe pe an .

Impactul de mediu al sticlelor de plastic în sine, în producția și eliminarea lor, a fost, de asemenea, menționat de unii participanți. Ambalajele sunt în general fabricate din plastic, fie din policlorură de vinil (PVC), fie din PET; acesta din urmă este din ce în ce mai utilizat pe scară largă, deoarece este mai ușor de reciclat decât PVC-ul și nu eliberează clor atunci când este ars . În SUA, producția anuală de PET pentru a satisface nevoile industriei de apă îmbuteliată utilizează aproximativ 18 milioane de barili de petrol , care este o resursă limitată. Deși piața britanică mai mică ar însemna o utilizare mai redusă a petrolului, având în vedere că, în 2006/2007, doar 58,4% din deșeurile municipale și 28,6% din deșeurile menajere au fost reciclate în West Midlands, participanții au probabil dreptate în preocupările lor .

Limitări

Acest studiu are mai multe limitări. Este posibil să se fi produs o prejudecată de selecție în sensul că participanții la studiu au avut atât timpul disponibil, cât și înclinația de a lua parte la studiu. Acest lucru ar putea însemna că cei cu opinii deosebit de puternice cu privire la această problemă au fost mai predispuși să se ofere voluntari, dar acest lucru nu pare să se fi confirmat în rezultatele noastre. Este posibil să se fi produs o prejudecată de disponibilitate, deoarece problemele legate de apa îmbuteliată se pot schimba în timp și anumiți factori pot deveni tranzitoriu de importanți. Un exemplu ar fi convingerile negative de sănătate cu privire la apa de la robinet ca factor de motivare pentru a cumpăra apă îmbuteliată ca urmare a rapoartelor din mass-media privind contaminarea aprovizionării.

Faptul că toți participanții la acest studiu au avut legături cu centrul sportiv Munrow, iar majoritatea erau angajați sau studiau la Universitatea din Birmingham, are implicații asupra generalizării rezultatelor acestui studiu. Prin urmare, este posibil ca rezultatele să nu fie aplicabile persoanelor care sunt șomere sau care nu urmează studii cu normă întreagă sau persoanelor care nu sunt utilizatori ai centrului sportiv. Prin urmare, repetarea studiului cu un eșantion mai reprezentativ pentru populația generală ar putea fi valoroasă.

Validarea respondenților s-ar fi putut dovedi utilă, deoarece reacțiile respondenților la constatările emergente pot ajuta la rafinarea explicațiilor și pot consolida rigoarea unei cercetări calitative amănunțite .

Recomandări

Din acest studiu reies o serie de aspecte care ar putea justifica cercetări suplimentare. Și anume legătura dintre strategiile de marketing pentru apa îmbuteliată și rolul lor în crearea convingerilor de sănătate în rândul publicului larg. De asemenea, ar fi interesant de văzut dacă este posibil să se identifice persoanele care beau exclusiv apă îmbuteliată și să le chestionăm cu privire la motivele pentru care fac acest lucru și la convingerile lor de sănătate cu privire la apa îmbuteliată. Astfel de informații ar putea fi apoi comparate cu rezultatele acestui studiu pentru a determina dacă persoanele care beau numai apă îmbuteliată sunt motivate să o cumpere de aceiași factori ca și participanții la acest studiu și care este rolul convingerilor de sănătate în acest sens. În cele din urmă, având în vedere lipsa de cunoștințe despre procesul de purificare și siguranța apei de la robinet în Marea Britanie constatată de acest studiu, ar putea fi utilă educarea în continuare a publicului în ceea ce privește siguranța apei de la robinet, având în vedere prevalența îngrijorărilor care apar și care par a fi nefondate.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.