Cum afectează violența domestică divorțul?

În timp ce există multe motive pentru care un cuplu poate decide să divorțeze, unul dintre cele mai serioase este prezența violenței domestice într-o relație. Deși în mod obișnuit ne gândim la violența domestică ca fiind violență fizică, în realitate aceasta poate include și suferința emoțională și mentală.

De exemplu, violența domestică poate apărea atunci când un partener izolează emoțional un soț sau o soție, îi controlează accesul la bani și îi limitează libertatea. Violența domestică poate apărea, de asemenea, atunci când un partener mustră, umilește sau insultă un soț sau îi uzează treptat valoarea de sine.

Toate aceste forme de violență domestică pot duce, în cele din urmă, la divorț, în cazul în care un soț abuzat își face curaj să plece din căsnicie. Și, deși efectele imediate ale violenței domestice pot lua sfârșit în acel moment, consecințele persistente pot juca un rol important în procesul de divorț.

Este violența domestică un motiv de divorț în Cedar Rapids

În unele state, un soț care dorește să divorțeze trebuie să demonstreze un motiv, sau un temei, pentru divorț. În esență, trebuie să existe o bază pentru a da vina pe celălalt soț pentru necesitatea de a divorța. În Iowa, acest tip de divorț „pe bază de culpă” nu există.

Iowa este un stat de divorț fără culpă, ceea ce înseamnă că una dintre părți nu este obligată să dovedească faptul că s-a întâmplat ceva rău sau că un alt partener este de vină pentru a obține divorțul. În schimb, partenerul poate doar să susțină că au existat diferențe ireconciliabile în căsnicie, astfel încât căsătoria nu poate fi salvată.

Aceasta înseamnă că, în toate scopurile practice, violența domestică nu este un motiv de divorț în Iowa, deoarece nu sunt necesare motive. Cu toate acestea, un istoric de violență domestică este un aspect pe care instanțele îl vor lua în considerare atunci când evaluează anumite aspecte ale unui divorț.

Divorțul și ordinele de protecție

În primul rând, în cazul în care violența domestică este prezentă într-o căsătorie, mulți soți pot solicita atât un divorț, cât și un ordin de protecție care să interzică soțului abuziv să se apropie de ei. În timp ce divorțul semnifică sfârșitul unei căsnicii, nimic despre un divorț nu cere în mod specific ca doi soți să stea departe unul de celălalt sau le ordonă să nu fie în contact.

Din acest motiv, dacă un fost soț care a fost abuzat dorește să își asigure siguranța după ce a solicitat divorțul, acesta poate solicita, de asemenea, un ordin de protecție temporar sau permanent. Legea din Iowa prevede în mod specific ordinele de protecție pentru a interzice abuzul domestic. Procedurile privind ordinele de protecție se desfășoară separat de procedurile de divorț. Atunci când sunt acordate, ordinele de protecție pot impune soților să păstreze o anumită distanță fizică unul față de celălalt – sau să se abțină de la a interacționa unul cu celălalt pe toată durata procesului de divorț.

Din păcate pentru unii, pentru a obține un ordin de protecție, Iowa cere ca abuzul să se ridice la nivelul de vătămare fizică reală sau de amenințare cu vătămarea fizică. Abuzul emoțional sau mental singur nu este adesea suficient. Deși multe instanțe din Iowa vor înțelege, în funcție de circumstanțe, că sentimentul de amenințare cu vătămări fizice merge adesea mână în mână cu abuzul emoțional sau mental, instanța va analiza situația din perspectiva unei persoane rezonabile: „O persoană rezonabilă în situația dvs. s-ar teme de vătămări fizice iminente?”

Violența domestică și împărțirea bunurilor și a custodiei

În majoritatea divorțurilor, două dintre cele trei întrebări principale care trebuie rezolvate sunt modul în care ar trebui împărțite bunurile conjugale și cine ar trebui să primească custodia copiilor (dacă există copii). Faptul că violența domestică a avut loc într-o căsnicie nu înseamnă, în mod inerent, că bunurile conjugale ar trebui împărțite altfel decât de obicei. În Iowa, există prezumția că bunurile conjugale ar trebui împărțite în mod egal, cu excepția cazului în care există factori care sugerează contrariul.

Un mod în care violența domestică poate juca un rol în modificarea împărțirii bunurilor este în cazul în care a existat o manipulare financiară în timpul căsătoriei. În cazul în care unui soț i s-a refuzat anterior posibilitatea de a obține o educație sau de a obține oportunități de muncă din cauza violenței domestice, acest lucru poate afecta împărțirea activelor.

În aceste tipuri de situații, o instanță poate stabili că un soț care a fost abuzat are dreptul la pensie alimentară (sau la un cuantum mai mare de pensie alimentară) din partea fostului agresor. Acest sprijin îi poate permite să obțină oportunități care i-au fost refuzate anterior sau îi poate oferi posibilitatea de a se pune din nou pe picioare după ani de zile în care a fost constrâns de fostul soț.

Unul în care violența domestică joacă adesea cel mai important rol în divorț este luarea în considerare a custodiei copiilor. Atunci când evaluează unde ar trebui să fie plasat un copil după un divorț, instanțele sunt însărcinate să stabilească ce este în interesul superior al copilului. Evident, acest lucru include luarea în considerare a siguranței și bunăstării copilului.

Un istoric de violență domestică nu exclude în mod automat custodia comună sau îngrijirea comună după un divorț. Cu toate acestea, poate fi foarte dificil pentru un soț care și-a abuzat soția în trecut să demonstreze că ar fi un mediu sigur și de susținere pentru un copil. Din acest motiv, mulți agresori vor constata că instanțele pur și simplu nu sunt dispuse să le acorde custodia cu normă întreagă.

În unele cazuri, mai extreme, instanțele pot fi dispuse să acorde vizită supravegheată unui părinte care a fost acuzat de comportament abuziv. Vizitele supravegheate îi oferă părintelui posibilitatea de a petrece timp cu copilul lor și de a-și menține relația de familie – asigurându-se în același timp că copilul nu poate fi supus unui prejudiciu în timpul vizitei.

În cele mai grave situații, violența domestică poate duce la încetarea drepturilor părintești pentru un părinte. În cazul în care părintele a abuzat, de asemenea, de copil sau s-a angajat într-o violență atât de semnificativă încât a fost găsit vinovat de abuz și neglijare, o instanță poate stabili că părintele abuziv nu are dreptul la niciun fel de drepturi părintești.

Avocatul de drept al familiei din Iowa vă ajută să treceți peste violența domestică

Dacă ați fost într-o relație care a fost abuzivă și căutați o modalitate de a pune capăt căsătoriei, de a merge mai departe și de a o lua de la capăt, este posibil să doriți să solicitați asistența unui avocat de drept al familiei care are experiență în probleme de violență domestică.

Primul și cel mai important pas este să vă asigurați că sunteți în siguranță atunci când vă părăsiți căsătoria. Trebuie să luați toate măsurile necesare pentru a vă asigura siguranța dumneavoastră și a oricăror copii, cum ar fi solicitarea unui ordin de protecție. Divorțul nu ar trebui să vină niciodată în detrimentul siguranței dumneavoastră sau al siguranței copiilor dumneavoastră.

Avocatul de drept al familiei Jonathan D. Schmidt poate lucra cu dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă planificați siguranța. El vă poate ajuta să evaluați modul în care un istoric de violență domestică vă poate afecta divorțul, ce puteți face pentru a vă asigura siguranța copiilor dvs. după divorț și dreptul dvs. la custodia fizică și juridică asupra acestora. Pentru mai multe informații sau pentru a discuta orice întrebări pe care le aveți, contactați-ne online sau la (319) 423-3031.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.