Cum am înlocuit LVM cu sistemul de fișiere ZFS pentru serverul meu NAS de acasă

Ing. Jan Jileček
7 mai, 2020 – 3 min citește

Nu am rezolvat foarte bine problema utilizării mai multor discuri în NAS-ul meu de acasă cu LVM în ultimul articol, așa că am de gând să îmbunătățesc acum soluția cu ZFS.

ZFS este un sistem de fișiere avansat, cu caracteristici impresionante, cum ar fi stocare în comun, instantanee, reparare automată și verificare a integrității datelor, RAID-Z și limită de dimensiune a fișierelor de 16 Exabyte.

Stocare în comun

ZFS a combinat caracteristicile unui manager de volum (ca LVM pe care l-am folosit data trecută) și ale unui sistem de fișiere. Asta înseamnă că sistemul de fișiere se poate întinde pe mai multe unități sau pe un pool.

Soluția anterioară cu LVM

Am avut următoarea configurație în soluția anterioară, folosind Logical Volume Manager:

Doar o grămadă de HDD-uri într-un volum logic mare (2,3 TB). Asta aduce o mare problemă – dacă una dintre unități cedează, întregul volum logic este corupt.

Aici intervine ZFS.

Înlocuirea LVM cu ZFS

Primul lucru a fost să fac o copie de rezervă a datelor mele pe o altă unitate (externă). Apoi am demontat volumul logic și l-am șters.

În prima soluție nu am verificat starea de sănătate a discurilor, așa că am făcut-o acum. Am folosit SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology).

Am constatat că 3 dintre discuri erau pline de erori și defecte, așa că am ales doar discurile sdd (WD 1TB) și sde (WD 320GB), care au și cele mai mari viteze de citire (nu am testat viteza de scriere, vitezele de citire mi-au fost suficiente ca punct de referință). Am testat vitezele de citire cu hdparm.

(sdb este SSD-ul de sistem și sdd este HDD-ul SATA3)

Instalarea și utilizarea ZFS

În primul rând am formatat discurile pe un sistem de fișiere Solaris (codul „be” din fdisk, tutorial în articolul anterior).

Apoi am folosit zfstools (apt install zfsutils-linux) pentru a crea pool-ul, a-l monta pe un punct de montare și a începe să folosesc ZFS.

Lista poolei

Punctul de montare – spațiu liber

Punctul de montare…point a fost deja înregistrat în configurația samba din ultimul articol, așa că am putut începe să folosesc imediat unitatea de rețea.
Făcut.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.