Cum să dezvolți o strategie de social media pentru marketingul în domeniul sănătății

În ultimul deceniu, rețelele sociale au evoluat de la „un accesoriu plăcut” la o necesitate pentru comercianții din domeniul sănătății.

Dacă nu ați integrat încă rețelele sociale în mixul dvs. de marketing, este timpul să o faceți. Nu numai că marketingul prin social media este mai accesibil decât formele tradiționale de marketing, dar este, de asemenea, mai responsabil, având la dispoziție opțiuni specifice de urmărire și monitorizare.

Când folosiți social media în scopuri de marketing, este important să înțelegeți că marketingul prin social media este mai mult decât crearea de conturi sociale și postarea de actualizări din când în când. Nu este nici doar un instrument digital pentru a difuza actualizări. Pentru a face din social media un mijloc eficient de a ajunge la pacienți, trebuie să adoptați o abordare strategică.

Înainte de a vă scufunda în social media, trebuie să vă gândiți la ceea ce încercați de fapt să realizați. Tentația este de a începe imediat prin construirea unui număr de urmăritori pe una sau mai multe dintre platformele populare de social media. Dar, de fapt, nu de aici ar trebui să începeți.

Imagine: Marie Ennis-O’Connor

Trebuie să începeți cu „de ce” înainte de „cum”. Într-un interviu, Lee Aase, director de comunicare pentru Mayo Clinic Social Media Network (MCSMN), a subliniat că „Totul începe cu motivul pentru care folosești social media Dacă nu ai acel „de ce” acolo, atunci va fi ușor să nu fii suficient de motivat să rămâi cu el.”

Când iau un client nou, încep întotdeauna prin a lucra în profunzime cu el pentru a-i descoperi motivația pentru care dorește să folosească social media. Cred că acest pas este atât de critic încât, ocazional, trebuie să îi sfătuiesc pe unii clienți că nu sunt pregătiți să se angajeze în social media.

Social media va funcționa pentru dumneavoastră doar dacă sunteți pregătit să depuneți efort.

Pentru aceia dintre voi care citesc aceste rânduri și care sunt pregătiți pentru provocare și dispuși să muncească, citiți mai departe pentru a afla următorii pași pe care trebuie să îi faceți pentru a vă asigura că timpul și efortul pe care îl investiți în social media va da roade.

Pasul #1 Stabiliți obiective SMART

Fără obiective, este greu să știți exact cât de bine funcționează strategia dvs. de social media. Obiectivele clare nu numai că vă vor propulsa strategia înainte, dar vor servi, de asemenea, ca măsurători definite atunci când vine vorba de măsurarea progresului dumneavoastră. Descrieți obiectivele și rezultatele specifice pe care încercați să le obțineți prin activitatea dvs. de social media. Acestea ar trebui să fie aliniate cu obiectivele dvs. de afaceri și prioritățile clinice.

Vreți să atrageți mai mulți pacienți? Să comunicați mai eficient cu pacienții existenți? Creați și mențineți o reputație online? Să atrageți trafic pe site-ul dumneavoastră? Sunt șanse să doriți să faceți toate aceste lucruri, dar cel mai bine este să identificați primele două-trei obiective și să vă concentrați mai întâi asupra lor. Oricare ar fi obiectivul pe care doriți să îl urmăriți, faceți-l cât mai detaliat și mai specific posibil. Cu cât obiectivul dvs. este mai ușor de urmărit, cu atât mai ușor va fi peste câteva luni să vedeți dacă l-ați atins.

Acționați: Pentru ca un obiectiv să devină realitate, acesta trebuie să fie specific, măsurabil, realizabil și realist, precum și specificat în timp – acestea sunt adesea numite obiective SMART.

Pasul #2 Înțelegeți-vă audiența

Înainte de a trece la detaliile tactice și practice ale planului dvs. de social media, este esențial să vă acordați timp pentru a vă înțelege audiența. Unde se duc pacienții dvs. online pentru cercetare? Ce probleme de sănătate îi preocupă cel mai mult? Ce comunități online îi informează sau îi influențează? La ce ore sunt ei online? Luați în considerare timpul de implicare al audienței dvs. și nu orele dvs. de lucru.

Acționați: Începeți prin a găsi date despre publicul dvs. existent. Folosiți secțiunile Demografie și Interese din Google Analytics și funcțiile de analiză a audienței conținute în Facebook Insights și Twitter pentru a vă ajuta.

Pasul #3 Stabiliți-vă bugetul de marketing

Precepția că social media este gratuită este greșită. Zilele în care puteai avea un impact cu câteva tweet-uri sau postări pe Facebook sunt de mult apuse. Administrarea unei prezențe sociale necesită acum o investiție de resurse. Este posibil să fie nevoie să achiziționați servicii precum SEO (optimizarea motoarelor de căutare), software de analiză, conținut sau sprijin creativ. De asemenea, va trebui să alocați un buget pentru publicitate plătită, în special dacă doriți să aveți un impact pe Facebook, unde reach-ul organic a scăzut constant în ultimii ani.

Acționați: Stabiliți un buget realist și creați o strategie de marketing digital care să funcționeze în cadrul acestuia. Indiferent de ceea ce decideți să cheltuiți bani sau timp, asigurați-vă că urmăriți modul în care se comportă conținutul dvs. în social media în raport cu cantitatea de timp și bani pe care i-ați investit. Acesta este randamentul investiției (ROI) în social media și este strâns legat de obiectivele pe care le-ați stabilit la pasul nr. 1.

Pasul nr. 4 Alegeți canalele sociale

Înarmați cu informații despre cine formează publicul dvs., următorul pas este să determinați ce platforme de social media folosesc și să vă direcționați eforturile în consecință. Cele mai multe eforturi de marketing se concentrează pe trifecta Facebook, Twitter și LinkedIn, dar platformele vizuale precum Pinterest, Snapchat și Instagram sunt, de asemenea, foarte populare pentru marketingul în domeniul sănătății. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fiți peste tot în același timp. Este important, mai ales dacă resursele dvs. sunt limitate, să vă concentrați eforturile de social media în locurile care vor genera cel mai mare randament pentru timpul dvs. online.

Acționați: Faceți cercetări pentru a determina unde să vă concentrați cel mai bine eforturile de social media pentru a avea succes. Citiți Ce rețea socială este cea mai potrivită pentru cabinetul dumneavoastră medical? pentru mai multe sfaturi.

Pasul #5 Creați o strategie de conținut

Dacă pacienții caută informații despre sănătate online, trebuie să creați și să împărtășiți ceea ce aceștia caută. Fiți la curent cu poveștile despre sănătate pe care le citesc pacienții și fiți gata să oferiți context, să contracarați dezinformarea și să risipiți miturile cu informații factuale din punct de vedere medical.

Când creați o strategie de conținut pentru cabinetul dvs. medical, luați în considerare următoarele puncte.

Ce vă face să fiți unic? Care sunt valorile pe care le reprezintă organizația dumneavoastră? Folosiți social media pentru a comunica „cine” și „de ce” cabinetul dumneavoastră. Ce calități unice vă fac să ieșiți în evidență?

Considerați tonul și vocea dvs. în social media. Cum doriți să comunicați în social media? Doriți să fiți văzut ca fiind autoritar, inspirat, prietenos, abordabil sau util? Comunicarea autentică și implicarea sunt trăsături foarte apreciate atât online, cât și offline. Căutați să construiți și să consolidați încrederea și credibilitatea în toate interacțiunile dvs. online. Tonul și vocea pe care le folosiți ar trebui să fie consecvente pe toate canalele sociale. Pacienții dvs. ar trebui să fie capabili să recunoască instantaneu tonul din mesajele dvs. din social media ca fiind identitar pentru dvs. Stabilirea unei voci clare și identificabile poate, de asemenea, să faciliteze altora din cabinetul dumneavoastră să posteze în social media pentru cabinetul dumneavoastră.

Considerați tipul de conținut care funcționează cel mai bine pe fiecare platformă. Facebook, Instagram și Pinterest necesită elemente vizuale de înaltă calitate pentru a ieși în evidență. Un blog, pe de altă parte, este mai potrivit pentru articole de gândire de formă lungă. Gândiți-vă cum puteți varia livrarea mesajului pentru a completa modul în care oamenilor le place să consume informații online. Alternați între conținut scris, video, infografice și podcasturi pentru a vă potrivi cu preferințele publicului dumneavoastră.

Acționați: Creați conținut care rezonează cu adevărat cu pacienții dumneavoastră. În general, pacienții sunt mai puțin interesați de brandul dumneavoastră, de medicii dumneavoastră sau de tehnologia dumneavoastră, decât de modul în care îi puteți ajuta să își rezolve problemele. Un conținut excelent nu este despre dumneavoastră, ci despre ceea ce puteți face pentru pacienții dumneavoastră pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Folosiți un mix de conținut original și conținut curatoriat din surse foarte credibile bazate pe dovezi.

Pasul #6 Urmăriți și măsurați activitățile din social media

Cum veți ști dacă vă atingeți obiectivele din social media? Pentru a determina cât de eficiente sunt eforturile dvs. de social media, va trebui să vă măsurați rezultatele. Unii dintre parametrii cheie pe care trebuie să-i urmăriți sunt numărul de adepți pe care îi atrageți și îi păstrați, ce spun oamenii despre dvs., compania sau brandul dvs. și ce canale de social media conduc cel mai mult trafic către site-ul dvs. web. Măsurătorile social media ar trebui să fie întotdeauna legate de obiectivele dvs. de marketing în social media și de publicul țintă.

Acționați: Folosiți instrumente integrate, cum ar fi Facebook Insights și Twitter Analytics, instrumente de la terți și măsurarea traficului social și a conversiilor cu Google Analytics pentru a urmări și măsura progresul dumneavoastră.

În prezent, cu 2,8 miliarde de utilizatori de social media la nivel global, care se așteaptă să crească la aproape 3 miliarde de utilizatori până în 2020, influența social media nu a atins încă apogeul. Este un mediu dinamic în care apar noi rețele, rețelele vechi evoluează, iar bazele de utilizatori continuă să crească exponențial. Este ușor să te simți copleșit de acest peisaj în mișcare rapidă și nesigur de progresul tău. Construindu-vă strategia de social media pe o fundație solidă, aveți mai puține șanse să fiți distras de instrumente noi și strălucitoare și mai multe șanse să vedeți rezultate pe termen lung.

Aveți nevoie de ajutor pentru a crea o strategie de social media pentru afacerea dumneavoastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.