Cum să gestionați umiditatea în camera de cultură

  • Publicat în 23 octombrie 2019
  • Categorie: Sfaturi de cultivare pentru începători

Încadrarea corectă a mediului este cheia unei cultivări de succes, iar umiditatea este cu ușurință unul dintre cei mai importanți factori. Perfecționați-o și veți vedea un impact uriaș asupra sănătății generale a plantelor. În acest blog, explicăm de ce umiditatea joacă un rol atât de important și prezentăm echipamentul de care aveți nevoie pentru a o obține perfect.

Când apa și substanțele nutritive sunt absorbite prin zona rădăcinilor, acestea sunt transportate în sus prin intermediul celulelor xilemice și distribuite în zonele în care sunt necesare. În cele din urmă, însă, 97% din lichidul absorbit se pierde prin stomate – porii minusculi care se găsesc pe suprafața frunzelor și care facilitează schimbul de gaze pentru procesul de fotosinteză. Plantele trăiesc într-un ciclu perpetuu de dobândire și pierdere a lichidelor și, din acest motiv, este esențial ca echilibrul corect să fie menținut în permanență. Pentru a complica și mai mult lucrurile, acest echilibru nu este doar un produs al activității din interiorul plantei, ci este dictat și de condițiile din încăpere (sau din zona exterioară).

  • Dacă atmosfera înconjurătoare are niveluri de umiditate prea ridicate, atunci plantele vor reține mai ușor apa.
  • Dacă atmosfera înconjurătoare este prea uscată, atunci plantele vor transpira (pierde apă) mai repede.

Un rezultat al acestui lucru este că mediul înconjurător va avea un impact uriaș asupra modului în care planta dvs. utilizează nutrienții. Atunci când plantele transpiră prea mult, veți observa că soluția de nutrienți din acvariu devine mai concentrată. Acest lucru se datorează faptului că planta a consumat apa din soluția dvs. nutritivă și a lăsat în urmă un exces de minerale, crescând nivelul CE. Dacă este lăsată prea mult timp, acest lucru va afecta în mod inevitabil rădăcinile, încetinind creșterea și provocând daune ireparabile jumătății superioare a plantei.

În mod invers, dacă umiditatea din camera dvs. este prea mare, atunci planta dvs. va avea probleme în a absorbi nutrienții de care are nevoie. Acest lucru se datorează faptului că, dacă planta pierde mai puțină apă prin stomate, atunci, la rândul său, mai puțină soluție nutritivă va fi absorbită de rădăcini, ceea ce va duce la deficiențe.

În plus, nivelurile ridicate de umiditate cresc masiv riscul de a întâmpina probleme legate de mucegai, cum ar fi otrăvirea – o boală fungică care infectează plantele, încetinind ratele de creștere și compromițând randamentele. Botrytis (cunoscută și sub numele de „putregaiul mugurilor”) este un alt agent patogen fungic care distruge fructele din interior spre exterior, ceea ce o face o boală greu de depistat. Numai aceste două probleme pot anihila complet culturi întregi și anula luni întregi de muncă!

Este deci destul de clar că nivelul de umiditate joacă un rol enorm în a decide soarta grădinii dumneavoastră de interior. Succesul sau eșecul va depinde de aducerea umidității (împreună cu temperatura) în regiunile optime. Rezolvați acest lucru și veți fi pe drumul cel bun spre producții mai mari și mai bune!

Dar care sunt nivelurile corecte de umiditate pe care trebuie să le urmăriți? Pentru a vă perfecționa cu adevărat mediul, va trebui să vă uitați la nivelurile VPD (deficit de presiune de vapori), dar pentru a păstra lucrurile frumoase și simple, vom lucra cu câteva medii aproximative, presupunând că temperaturile din timpul zilei se situează în jurul valorii de 25°C. Dacă doriți să treceți direct la chestii mai complicate, veți găsi mai multe informații despre VPD aici.

  • 80% clone
  • 65% în timpul creșterii vegetative
  • 50% înflorire

Atingerea unui nivel de umiditate de 80% în timpul etapei de clonare este de fapt destul de ușoară. Păstrați butașii neînrădăcinați într-un înmulțitor și folosiți gurile de aerisire reglabile pentru a permite umezelii să iasă în funcție de necesități.

În timpul creșterii vegetative, plantele sunt încă de dimensiuni mici, transpirând puțin. Pentru a aduce mediul dvs. în punctul dulce de 65%, s-ar putea să aveți nevoie de puțin ajutor – iar acesta va veni sub forma unui umidificator.

Umidificatorul cu ultrasunete Ram este excelent pentru cultivatorii amatori, cu un rezervor de 5 litri și un preț de numai 47,95 lire sterline.

Pentru cultivatorii care operează la o scară mai mare, umidificatoarele HR-15 și HR-50 își fac treaba foarte bine. Ambele vin cu higrostate, permițându-vă să adăugați umezeală când și cum este nevoie. Acestea acoperă suprafețe de 30m2 și, respectiv, 150m2.

SunicAir Pro este un alt umidificator premium de la G.A.S. Folosește tehnologia cu ultrasunete pentru a emite până la 6,5 litri de apă în aer pe oră!

Este important de reținut că, dacă folosiți apă plată de la robinet cu umidificatorul dumneavoastră, aceasta va lăsa în cele din urmă depuneri minerale pe suprafețele echipamentului dumneavoastră. Mai jos, puteți vedea un reflector Dimlux care ne-a fost oferit de un client; îl folosim în magazin pentru a educa cultivatorii cu privire la pericolele utilizării apei de la robinet cu echipamentul lor de umidificare. Veți observa că depunerile de sare au corodat complet suprafața reflectorizantă, favorizând rugina și degradarea. Acest reflector ar fi fost practic inutilizabil cu mult înainte ca deteriorarea să ajungă în acest stadiu… Problema poate fi rezolvată relativ ușor prin utilizarea umidificatoarelor cu apă de osmoză inversă, care are o citire EC de zero. Consultați gama noastră de filtre pentru mai multe informații sau, mai bine, aruncați o privire la kiturile noastre complete de umidificatoare RO automatizate, care includ tot ce aveți nevoie.

Reflector deteriorat

În timpul fazei de înflorire, plantele ajung la maturitate deplină, dublându-și aproximativ dimensiunea din momentul în care sunt trecute pentru prima dată la un ciclu de 12/12. Pentru a facilita această creștere, ele vor folosi în mod natural mai multă soluție nutritivă. Majoritatea covârșitoare a apei care este adăugată în rezervorul dvs. va fi eliberată în cameră sub formă de vapori. Și toate acestea se întâmplă într-un moment în care trebuie să mențineți nivelul de umiditate scăzut… Din fericire, această problemă poate fi anulată prin utilizarea unui dezumidificator. Dezumidificatoarele funcționează cel mai bine în sistemele cu circuit închis, deoarece nu trebuie să lupte împotriva efectelor ventilatorului (ventilatoarelor) dvs. de extracție, dar pot fi totuși utile pentru cei care cultivă fără aer condiționat.

Mulți clienți folosesc dezumidificatoare pentru a menține nivelurile de umiditate în punctul optim atunci când usucă și vindecă cantități mari de material vegetal. Făcând acest lucru ajută compușii organici, cum ar fi clorofila, să se descompună complet pentru un produs final superior. Dacă umiditatea este prea scăzută, materia vegetală se usucă prea repede, afectând consistența și aroma. Pe de altă parte, dacă nivelurile de umiditate încep să se strecoare peste limitele optime, atunci probabilitatea de a întâlni mucegaiuri este crescută dramatic.

Cu orice aplicație, avem în stoc o gamă de dezumidificatoare care sunt la înălțimea sarcinii!

Dezumidificatorul RAM este grozav pentru cei care au un buget redus și se va ocupa cu ușurință de spațiile de cultivare mai mici.

Pentru cei care operează la scară mai mare, dezumidificatoarele Quest sunt ideale. Acestea sunt construite conform specificațiilor de nivel militar și sunt folosite în industrii importante, la bordul portavioanelor și chiar în interiorul submarinelor. Sunt de încredere pentru utilizarea în medii de înaltă intensitate și nu veți găsi o unitate mai bine construită pe piață.

Dezumidificatoarele de deasupra capului Quest 70 și Quest 155 extrag 26 de litri și, respectiv, 75 de litri din aer, pe zi.

Există și o versiune numită Quest CDG 114 care este mai ușor de transportat, ceea ce o face ideală pentru mutarea între mai multe locații.

Nu uitați că personalul nostru este întotdeauna bucuros să vă vorbească dacă aveți nevoie de ajutor sau sfaturi. Pentru mai multe informații, dați-ne un telefon la 01782 749955 sau trimiteți-ne un e-mail la [email protected]

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.