Cum să se reseteze la zero o lunetă pentru tragere cu pușca și vânătoare

Lunetele pentru pușcă sunt mai populare ca niciodată. Lentilele de ochire pentru pușcă sunt folosite de vânători, de trăgătorii tactici, de persoanele care caută o optică de apărare casnică cu utilizare rapidă și, mai ales, de pasionații de puști tactice care caută să găsească optica perfectă pentru AR-15-ul lor. Având în vedere că optica devine din ce în ce mai populară, este important să știm cum să reglăm la zero o lunetă.

Există foarte multe, foarte multe tipuri diferite de lunete, dar acest articol este conceput ca un ghid general pentru reglarea la zero a unei lunete de pușcă. În timp ce acest articol acoperă modul de resetare la zero a unei lunete pentru majoritatea modelelor de puști, unele necesită instrucțiuni specifice.

Când aveți îndoieli, consultați manualul de instrucțiuni propriu-zis al lunetei dumneavoastră. Majoritatea lunetelor se vor încadra în acest ghid atunci când vine vorba de aducerea la zero a unei optici, dar pot exista mici modificări de detaliu. Acestea includ anumite intervale sau anumite încărcături pe care luneta ar trebui să le folosească.

Instalarea lunetei

Chiar dacă acesta nu este un ghid despre cum se instalează o lunetă, este incredibil de important ca luneta dvs. să fie instalată corect. Dacă luneta nu este instalată corect, poate fi imposibil de resetat. În funcție de inelele de lunetă sau de configurația monturii, instalarea poate fi ușor diferită pentru fiecare lunetă.

În primul rând, urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Pentru o lunetă tipică cu mărire variabilă, este adesea necesară utilizarea unui inel de lunetă sau a unei monturi dintr-o singură bucată. Orice șină de lunetă montată trebuie să se strângă la receptor și trebuie aplicat Loc Tite. Inelele de lunetă sau montura trebuie montate și fixate pe pușcă.

Sistemul de montare a lunetei trebuie strâns până când nu se mai mișcă, presupunând că montura folosește șuruburi tradiționale. Șuruburile tradiționale vor necesita de cele mai multe ori utilizarea unor substanțe precum Loc Tite pentru a se asigura că inelele de lunetă sau montura de lunetă nu se desprind din cauza reculului în timpul tragerii.

Dacă montura sau inelele utilizează o montură QD, aceasta trebuie să se blocheze bine și să se potrivească în mod corespunzător pe șina de lunetă. Luneta trebuie să fie poziționată pentru a se asigura că luneta are relieful ochilor corect. Distanța corectă a ochilor trebuie să fie listată în manualul de instrucțiuni. În cazul lunetelor holografice, relieful ochilor nu va conta la fel de mult ca atunci când se instalează o lunetă pentru o pușcă de vânătoare de calibru mic.

Reticulul trebuie poziționat astfel încât luneta să rămână la nivel. Reperul vertical ar trebui să se așeze perfect în sus și în jos.

Iată un videoclip grozav de la MidwayUSA care vă arată cum să montați o lunetă în mod corespunzător.

Selectarea muniției potrivite

Când resetați o lunetă pentru o pușcă, o resetați și pentru un anumit tip de muniție. Aceasta se numește încărcătură, iar factorii care modifică o încărcătură includ lungimea totală, greutatea glonțului, viteza și tipul de proiectil. Niciun ghid despre cum să se reseteze la zero o lunetă nu este complet fără să se ajusteze pentru muniție.

După ce o lunetă este resetată la zero pentru o anumită încărcătură de muniție, această încărcătură va fi cea mai precisă pentru acea lunetă. Alte încărcături de același calibru pot provoca ușoare variații de precizie. Aceste variații sunt de obicei mici și fac o diferență semnificativă doar la distanțe mari sau atunci când se măsoară grupurile cu dispozitive de precizie.

Pentru vânătorii și țintașii de precizie cu lunete variabile, ar trebui să alegeți un singur tip de muniție și să rămâneți cu acesta în timp ce vânați sau trageți la țintă. Pentru lunete, cum ar fi cele cu puncte roșii, aceste variații între muniții nu vor crea aproape niciodată o variație notabilă a preciziei.

Selectarea țintei potrivite

Nu sunteți sigur cum să resetați la zero o lunetă cu diferite ținte? Nu vă faceți griji: puteți reseta la zero o armă cu aproape orice țintă. Cele mai ușor de utilizat sunt țintele care sunt concepute pentru tragerea cu ochiul mare și sunt împărțite în grile. Aceste cutii de grilă sunt cel mai frecvent de un centimetru pătrat.

Aceasta îi permite trăgătorului să ajusteze cu ușurință luneta în funcție de câți centimetri se află la distanță de țintă. Aceste ținte sunt foarte comune și ușor de găsit în magazinele de arme și în magazinele de articole sportive.

Când agățați ținta, folosiți o bucată mai mare de material în spatele țintei. Acest material este cel mai bine adesea lăsat gol și permite trăgătorilor să vadă dacă nimeresc în afara țintei. Bucăți simple de carton funcționează bine ca suport pentru o țintă.

Distanță & Configurare

După ce ținta este stabilită, dați-vă înapoi la aproximativ jumătate din distanța la care intenționați să trageți cu pușca. La jumătate din distanța standard, un trăgător își poate ajusta cu ușurință pușca la țintă înainte de a se întoarce la distanța normală de tragere.

De aici vă veți stabili poziția de tragere. Cea mai precisă și mai exactă metodă este folosirea unui suport de bancă și a unei sanie sau a unei menghine de armă pentru a fixa arma.

Aceasta elimină elementul uman din reglarea la zero a lunetei și o stabilizează cât mai aproape de perfecțiune. Alternativ, un trăgător se poate instala în spatele unei puști în poziția culcat, cu saci de nisip sau cu un biped pentru a ajuta la stabilizarea puștii.

Indiferent de metoda de tragere, stabilizarea este cel mai important factor în modul de a reseta la zero o lunetă. Pentru a aduce corect la zero o pușcă și o lunetă, trăgătorii au nevoie de o platformă stabilă de pe care să tragă.

Începeți procesul de aducere la zero

Acum, să intrăm în esența modului de aducere la zero a unei lunete. Odată ce un trăgător este în poziție, începe procesul de resetare. În cazul acțiunilor cu bolț, al puștilor cu un singur foc și al puștilor de tip AR, trăgătorul poate scoate bolțul, poate separa acțiunea și se poate uita în josul țevii. Trăgătorii ajustează apoi arma până când țeava este în linie relativă cu ținta.

Trăgătorul poate privi prin țeavă, apoi prin lunetă. Dacă luneta este în afara țintei, vederea între țeavă și luneta va fi semnificativ diferită.

Alte modele de puști sunt mai dificil de resetat. Pentru aceste puști, trăgătorii pot utiliza o lunetă cu laser. Acest dispozitiv se potrivește în camera armei și trimite un laser direct pe țeavă.

Un trăgător poate regla luneta până când reticulul acoperă laserul de pe țintă. Această metodă poate fi folosită cu orice pușcă și este un mod foarte eficient de a ajuta la reglarea la zero a unei optici. Acest lucru îi ajută pe trăgători să reducă timpul și muniția necesară pentru a reseta la zero o optică.

Aceste dispozitive sunt destul de accesibile și sunt ușor de găsit și de folosit.

Pregătirea pentru Range Hot

După ce un trăgător a obținut reticulul cât mai aproape posibil de a fi pe țintă, este timpul să meargă la cald. Atunci când se resetează la zero o lunetă de pușcă, cea mai bună practică este să vă luați timpul necesar pentru a o face corect. Aplicați principiile fundamentale la fiecare împușcătură efectuată.

Încărcați și trageți trei focuri fără a face ajustări sau a muta ținta sau pușca. După ce cele trei focuri au fost trase, puteți descărca pușca și vă puteți asigura că acțiunea este deschisă. După ce ați făcut acest lucru, deplasați-vă în josul distanței până la țintă.

Apoi, inspectați ținta. Cele trei focuri de armă reprezintă „grupul” dumneavoastră. Acest grup ar trebui să împărtășească unele caracteristici relativ similare.

Aceste trei focuri ar trebui să fie toate într-o zonă generală a țintei. De exemplu, cele trei împușcături pot să nu fie chiar una peste alta, dar să fie toate în stânga și jos față de țintă.

Dacă cele trei împușcături sunt plasate la întâmplare atât sus cât și jos sau atât în stânga cât și în dreapta, există o problemă externă. Această problemă poate fi legată de oricare dintre următoarele:

  • probleme fundamentale de îndemânare.
  • metoda prin care luneta dvs. este atașată la pușcă.
  • metoda prin care este stabilizată arma.
  • o problemă de muniție evidentă și ciudată.

Dacă acesta este cazul, trăgătorul trebuie să își reevalueze pușca, muniția, luneta și abilitățile.

Fine-Tuning the Adjustments

Dacă grupul este de rutină, trăgătorul trebuie să măsoare și apoi să aplice aceste măsurători la turelele lunetei puștii sale. Turelele sunt diferite de la o lunetă la alta, iar turelele prezintă diferite măsurători de reglare per clic.

Turelele reglează reticulul în sus și în jos și de la stânga la dreapta. Acest lucru vă permite să aliniați luneta la locul de tragere al puștii. Această măsură va corespunde distanței deplasate pe țintă.

Repetați procesul de tragere a trei focuri de armă și de reglare a lunetei până când aceasta atinge ochiul de bou al țintei. După ce acest lucru este finalizat, plasați o nouă țintă pe suportul de țintă și trageți încă trei focuri pentru a confirma zero.

După ce trăgătorul își confirmă zero-ul, el sau ținta ar trebui să se deplaseze la distanța la care se așteaptă să tragă. Odată ajuns la acest poligon, trăgătorul își curăță alicea cel puțin o dată. Trăgătorii ar trebui să se asigure că arma este curată, apoi să treacă prin țeavă un boresnake sau o tijă de perforare cu perie pentru a o curăța.

Zeroul final

Trăgătorul ar trebui apoi să tragă trei focuri și să observe unde lovește pe țintă. Când poate face acest lucru în condiții de siguranță, ar trebui să repete procesul de resetare la zero a puștii, făcând ajustări și trăgând. Trăgătorul va repeta apoi acest proces până când pușca este reglată la zero la acest poligon.

În acest moment, trăgătorul a finalizat pașii privind modul de reglare la zero a unei lunete. Un trăgător poate apoi să spună că a terminat ziua, să împacheteze și să plece acasă. Alternativ, ei pot muta ținta sau pe ei înșiși înapoi și mai mult și pot reseta la zero pușca pentru a se asigura că este precisă la distanțe mai mari decât cele la care se așteaptă trăgătorul.

Acest lucru este opțional, dar poate fi foarte util în situații neplanificate.

Cum se resetează o lunetă: Gânduri finale

Știți cu încredere cum să resetați la zero o lunetă? Reglarea la zero a unei puști la o lunetă este o necesitate absolută. Cu cât un trăgător alocă mai mult timp și aplică elementele fundamentale, cu atât mai precisă va fi luneta sa. Fiecare pas trebuie făcut în mod corespunzător, de la așezarea lunetei pe pușcă până la fixarea puștii într-o poziție stabilă de tragere.

Săritul oricărui pas sau lenea în această privință va avea ca rezultat, în cel mai bun caz, frustrare sau, în cel mai rău caz, o pușcă prost reglată la zero. Trăgătorii ar trebui să nu se grăbească, să fie în siguranță și să își verifice întotdeauna de două ori punctele zero.

Vortex Optics a realizat, de asemenea, un filmuleț bun care prezintă modul de a reseta la zero o lunetă de la început până la sfârșit.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.