De ce externalizează companiile? | News

Abstract:

Externalizarea este o practică de angajare a unei terțe părți pentru a finaliza servicii de lucru. Cele mai comune modalități sunt angajarea în afara țării, mai degrabă decât în țara de reședință.

Full Text

EXTERNALIZAREA LUCRĂRILOR

V-ați întrebat vreodată de ce întreprinderile externalizează sau ce înseamnă exact cuvântul „externalizare”? Ei bine, este mai simplu decât vă puteți imagina. În primul rând, „externalizarea” este, în esență, ceea ce cuvântul însuși implică: externalizarea; adică, primirea de „surse” din „afară” – din exterior, adică. Pentru a fi mai clar, este o practică obișnuită în rândul unor companii de a angaja o terță parte în străinătate sau în țările adiacente pentru a efectua servicii și a crea bunuri care au fost realizate cândva în interiorul companiei de către personalul propriu, dar, din motive X sau Y, preferă sau au nevoie de ajutor extern pentru moment. De obicei, acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de forță de muncă sau din motive legate de costuri, dar oricare ar fi motivul, scopul tinde să fie același: producerea de bunuri de înaltă calitate prin intermediul unor competențe pe care compania însăși le găsește, de obicei, greu de dezvoltat, dintr-un motiv sau altul.

De ce externalizează companiile
De ce externalizează companiile

O privire asupra externalizării

De când Donald Trump a ajuns la putere, americanii i-au cerut să readucă locurile de muncă în Statele Unite, aceasta fiind una dintre principalele componente ale președinției sale, dacă nu chiar principala sa promisiune. Cu toate acestea, statisticile arată că externalizarea este încă o practică majoră în rândul companiilor contemporane și nu există niciun semn că se va opri prea curând. Practic, se poate spune chiar că acesta este motivul pentru care companiile externalizează: au nevoie de un ajutor suplimentar care nu se găsește sau nu este la fel de accesibil în țara lor de origine.

De ce externalizează companiile?

Externalizarea în afaceri este o întrebare cu adevărat complexă. De ce anume externalizează companiile, mai exact? Cu adevărat nu există un singur motiv, ci mai degrabă mai multe, iar acesta depinde de contextul și nevoile reale ale companiei. Să ne amintim că externalizarea este atunci când o companie angajează ajutor extern, dar motivele pot și vor varia. Totuși, unele dintre cele mai comune motive sunt următoarele:

 • Reduceți și controlați costurile de operare (acesta este, de obicei, motivul principal).
 • Îmbunătățiți concentrarea companiei.
 • Liberarea surselor interioare pentru noi scopuri.
 • Creșteți eficiența pentru unele funcții consumatoare de timp pentru care compania poate fi lipsită de resurse.
 • Utilizarea resurselor externe cât mai mult posibil.
 • Împărtășirea riscurilor cu o firmă parteneră.

Ce este externalizarea
Ce este externalizarea

Chiar și cu toate avantajele, un motiv major pentru practica externalizării este acela de a derula un model de afaceri de succes. Cu toate acestea, chiar dacă o companie are suficiente motive pentru a derula un program de externalizare de succes, trebuie să ia în considerare și fiecare componentă pentru ca acesta să funcționeze. La fel ca multe alte operațiuni legate de afaceri, externalizarea ar putea costa mai mult decât se justifică, deoarece are potențiale riscuri de care compania ar trebui să se ferească, dacă nu cumva să cântărească mai mult decât avantajele reale, cel puțin în funcție de contextul lor specific.

Dezavantajele externalizării

Compania care apelează la externalizare trebuie să fie conștientă de faptul că, deși există multe avantaje în achiziționarea de ajutor extern pentru operațiunile afacerii lor, dezavantajele existente – și atenție, nu sunt puține – pot fi dificil de gestionat, dacă nu sunt luate în considerare în mod corespunzător. Companiile care se bazează pe o afacere de externalizare trebuie să fie atente la următoarele, în cazul în care doresc să evite o cădere fără speranță:

 • Angajații locali se pot simți de unică folosință sau amenințați și ar putea pleca.
 • Câțiva membri ai personalului ar putea deveni concediați.
 • În funcție de locația geografică a partenerului de afaceri externalizat, ar putea exista probleme în ceea ce privește calitatea produsului/serviciului, deoarece standardele pot fi diferite de la o țară la alta.
 • Probleme de comunicare, de obicei din cauza limbii sau a fusurilor orare dintre partenerii de externalizare.
 • Politicile și procedurile vor fi mai greu de controlat.
 • Securitatea datelor va fi pusă în pericol.

Ce companii externalizează?

Externalizarea a devenit populară doar până în anii ’90, când economisirea costurilor a devenit o piatră de temelie în mai multe companii. Resursele externalizate, chiar dacă erau necesare, nu lăsau neapărat un mare impact asupra afacerii în sine, deoarece erau în mare parte sarcini legate de serviciul clienți, care puteau fi rezolvate cu ușurință prin telefon (o practică care încă există, de altfel). Cu toate acestea, unele industrii cheie au supraviețuit și continuă să funcționeze până în prezent, mai ales pentru că oferă produse integrale companiilor cu nume mari.

Câteva dintre cele mai comune firme de outsourcing oferă servicii financiare, producție farmaceutică, retail și, bineînțeles, IT, tehnologie și testare software, servicii de dezvoltare web. Unele dintre cele mai mari exemple de companii care le externalizează pe acestea din urmă, de exemplu, sunt ZS, Synoptek, Fidelity IT Solutions etc. Sunt mai multe, dar această listă speră să evidențieze doar principalii jucători din interiorul locului de externalizare a companiilor.

Cum să realizezi o operațiune de externalizare de succes

În trecut, reducerea costurilor a fost cea mai mare cauză din spatele externalizării. În zilele noastre, însă, strategia și activitățile care aduc valoare adăugată în interiorul companiei au devenit două dintre principalele cauze care stau la baza practicilor de externalizare. Dacă așa stau lucrurile, totuși, de ce externalizează companiile în alte țări? Practic, companiile care externalizează nu speră atât de mult ca firmele străine să facă treaba în locul lor, ci mai degrabă să aibă parteneri care să le ajute să se dezvolte în mod independent, ca să mă exprim într-un fel. Totuși, și așa cum am evidențiat mai înainte, acest lucru trebuie făcut cu grijă pentru a nu aduce prejudicii propriei companii, altfel, aceasta va pierde mai mult decât altfel în externalizare. Așadar, în esență, pentru ca externalizarea unei companii să aibă succes, următoarele sunt puncte cheie de care trebuie să se țină cont:

 • Scopuri și obiective clare, atât pentru companie, cât și pentru firma de outsourcing.
 • O viziune și o planificare strategică.
 • O selecție bună și atentă când vine vorba de furnizori.
 • Un bun management între relațiile dintre firme.
 • Subcontracte și acorduri bine puse la punct cu furnizorii.
 • O bună și constantă comunicare cu părțile interesate.
 • Conducerea superioară trebuie să ofere un sprijin constant și să se implice în permanență.
 • Atenție detaliată la orice potențială problemă în rândul personalului.
 • Toate justificările financiare trebuie să fie pe termen scurt.

Rețineți, toate acestea sunt importante. Cu toate acestea, haideți să aprofundăm aceste două componente cheie: comunicarea deschisă și sprijinul conducerii.

Comunicare

O comunicare bună și constantă, alături de sprijinul constant al executivului, sunt actori cheie într-un proces de externalizare de succes. Acest lucru se datorează în principal acordului de nivel de servicii (SLA), deoarece implică, de asemenea, fiecare individ din interiorul personalului companiei, care sunt, evident, celulele sanguine din orice industrie.

Comunicarea este importantă datorită rezultatului acordului de externalizare. Fie că este bun sau rău, trebuie să fii capabil să gestionezi schimbarea, iar acest lucru este posibil doar printr-o bună comunicare. Fie că este vorba de evaluarea cerințelor părților interesate sau pur și simplu de menținerea liniei de producție în bună stare de funcționare, este vital să aveți canale de comunicare deschise în această perioadă. Toată lumea, indiferent cât de mare sau de mic este rolul lor, este vital în timpul acestui proces.

Sprijin pentru conducere

Evident, toate obiectivele strategice trebuie să fie aprobate de șefii de vârf ai companiei. Conducerea superioară este cea care articulează și definește care sunt cele mai bune strategii de externalizare și comunică obiectivele și beneficiile tuturor celor implicați în proces. Fără aprobarea și sprijinul lor, cu siguranță orice proiect de externalizare devine sortit eșecului încă de la început.

În zilele noastre, managerii de top recunosc marile beneficii pe care externalizarea le aduce industriilor lor și nu se sfiesc nici după ce se usucă cerneala în contract. De altfel, câteva exemple de companii care apelează la externalizare sunt câteva branduri importante la nivel mondial. De exemplu, relația dintre Apple și Foxconn din China este destul de bine cunoscută, iar gigantul de îmbrăcăminte sportivă Nike externalizează producția majorității bunurilor sale către mai multe fabrici de producție din străinătate, în special din Asia. Aceste relații durează de o bună bucată de vreme, iar succesul se datorează unei bune comunicări și unei implicări excelente a executivilor.

Cum poate un bun management al relațiilor salva un eșec al externalizării

Lipsa de certitudine și de atenție a făcut ca multe contracte de externalizare să fie renegociate sau anulate în doar trei ani, astfel că managementul permanent al relațiilor a devenit vital pentru ca acest proces să supraviețuiască și să devină un parteneriat real, de lungă durată. De aceea, conducerea superioară trebuie să rămână mereu implicată pe parcursul implementării contractului, mai ales în ceea ce ar putea fi considerate „ultimele zile”; este momentul în care implicarea lor strălucește mai mult ca oricând.

În afară de o procedură clară, conducerea superioară a unei companii trebuie să mențină vie relația de externalizare în orice moment, fie prin întâlniri, mesaje… Adică o comunicare continuă. Procesul de externalizare trebuie să fie mereu plasat în topul acestor reuniuni, mai ales pentru a se asigura că acesta se desfășoară fără probleme și că fiecare capăt este atins la finalul zilei pentru a asigura o satisfacție continuă. La urma urmei, externalizarea a devenit o parte integrantă pentru majoritatea firmelor de succes (amintiți-vă doar companiile menționate mai jos care externalizează), așa că a o face corect și a urma pașii este crucial pentru a supraviețui și a fi o companie de succes.
De ce firmele externalizează munca de proiect sau de ce companiile din SUA externalizează locuri de muncă? Simplu, pentru a finaliza lucrările, dar, în același timp, să sperăm că vor economisi bani.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.