De ce m-am săturat să trăiesc la Paris

Probabil voi șterge asta mai târziu

Capture d'écran 2019-03-07 à 13.46.51

Este 3 dimineața și a trebuit să intru aici și să scriu asta. Sincer, nu știu de unde să încep. Lucrurile au fost grele în ultima vreme.

Simt că toată lumea mă cunoaște ca fiind clișeul ambulant al fetei străine din Paris care vine în oraș după ce și-a dezrădăcinat întreaga viață în străinătate pentru a se îndrăgosti de brânză și baghete și tot ceea ce este asociat cu cele mai grotești stereotipuri franceze pe care ți le poți imagina. Pe instagram și de multe ori aici, pe blogul nostru, postez constant despre cât de mult iubesc Parisul și, la un nivel foarte superficial, dragostea mea pentru oraș este reală. Iubesc orașul ca oraș. Indiferent unde te duci aici, ești mereu înconjurat de lucruri frumoase, restaurante șic, buticuri și cafenele, iar fiecare stradă este plină de atât de multă istorie încât ar fi imposibil să cunoști fiecare detaliu despre ea. Dar adevărul despre Paris este că încercarea de a te descurca aici ca străin este de multe ori o mizerie.

Acum nu vreau ca cineva să creadă că sunt nerecunoscătoare pentru că am avut oportunitatea de a trăi aici, pentru că nu asta încerc să spun deloc în această postare. Ceea ce vreau să vorbesc aici este despre cum Parisul nu este un oraș amabil cu cei care nu vin din Franța și uneori te poate doborî cu adevărat.

Câteodată am impresia că fiecare zi în Paris este o bătălie în care trebuie să mă apăr. Dacă oamenii de aici îmi ascultă accentul, atunci sunt înclinați să îmi vorbească imediat în engleză, ignorând complet faptul că pot și sunt aici pentru a le vorbi în limba lor. Învățarea limbii franceze este extrem de dificilă în Paris numai din acest motiv. Întotdeauna simt că trebuie să-mi apăr dreptul de a vorbi franceza, fie pentru că mi se va vorbi în engleză de cineva care râde de accentul meu, fie pentru că nu voi fi luat în serios pentru că oamenii aud imediat că sunt străin și presupun că sunt un turist, chiar dacă locuiesc aici de doi ani.

Toată această chestiune de a avea un accent străin are de fapt un impact foarte mare asupra vieții mele. De fiecare dată când am aplicat pentru un loc de muncă sau un stagiu în ceva pentru care sunt calificată să fac, am fost respinsă pentru că firmele vor doar vorbitori nativi de franceză …deci, cu alte cuvinte, nu vor să angajeze străini. Toată vara am căutat locuri de muncă prin intermediul limbii franceze și răspunsul este mereu același. Numai francezi nativi. Mă face să mă întreb de ce m-am deranjat vreodată să învăț limba pentru a începe cu.

În viață suntem cu toții o victimă a locului de unde venim. Acesta este un lucru pe care mi-aș dori ca mai mulți oameni să îl realizeze. Este ușor să faci presupuneri despre oameni pe baza felului în care vorbesc sau a modului în care arată, dar sunt unele lucruri pe care pur și simplu nu le putem evita. A avea un accent este unul dintre ele. Oricât de mult m-aș strădui, nu voi vorbi niciodată engleza ca cineva din Marea Britanie sau din Statele Unite și mai ales nu voi vorbi niciodată franceza ca cineva care s-a născut și a crescut aici toată viața.

Întotdeauna voi vorbi ca Amanda din Irlanda și asta este în regulă. Mi-aș dori ca oamenii din Franța să realizeze acest lucru pentru că nu mi-aș putea imagina niciodată că noi, ca vorbitori de engleză, îi discriminăm pe cei care au venit din țări precum Franța, Spania, Italia, etc. din cauza modului în care vorbesc. Aceste așteptări sunt ridicole și ar trebui să acceptăm oamenii pentru ceea ce sunt și de unde vin. Am atât de multe experiențe de prejudecăți anti-străini și sunt albă de tot, așa că nici măcar nu-mi pot imagina cum trebuie să fie pentru oricine este judecat pe nedrept pentru diferențele rasiale. Dacă aceste lucruri mi se întâmplă mie, atunci trebuie să existe o problemă și mai mare pentru străinii din Paris și este departe de a fi ok.

Există atât de multe lucruri despre Paris care fac din acesta o luptă dificilă. Oricine a avut vreodată de-a face cu administrația franceză va ști despre ce vorbesc, dar lăsând asta la o parte, uneori parizienii sunt pur și simplu răi. Acestea sunt experiențele pe care le-am avut în ultima vreme:

1.) Să mi se refuze un post la o companie de frumusețe pentru că angajatorul a văzut în CV-ul meu că sunt irlandeză. (Nici măcar nu m-a sunat sau nu mi-a auzit vocea. Practic, a spus doar „pas d’accent anglais” fără ca măcar să vorbească cu mine.)

2.) Să-i răspund la telefon fratelui meu într-o cafenea și o bătrână să țipe la mine în franceză că vorbesc pe terasă. O ignor și continui să vorbesc, iar ea țipă și mai tare, așa că plec pur și simplu.

3.) Să fiu numit turist de bază de către un grup de fete care credeau că nu le înțeleg când făceam o poză la gară.

Vreau să subliniez că nu toată lumea este așa și că majoritatea celor mai apropiați prieteni ai mei din lume sunt parizieni, dar după un timp toate întâlnirile negative încep să devină obositoare. Chiar dacă par prostești și știu că ar trebui să le trec cu vederea, nu mă pot abține să nu simt că Parisul mă doboară. Oamenii nu sunt întotdeauna drăguți dacă ești străin și de multe ori se poate simți ca și cum întregul oraș își bate joc de tine.

De aceea nu cred că viitorul meu va fi în Franța.

Și în afară de complexul de inferioritate pe care îl am pentru că sunt străin, există și această absență de identitate care mă doboară cu adevărat și mă face să mă simt ca un nimeni în Franța. Nimeni nu-mi recunoaște identitatea de irlandez. Aici pare ca și cum Irlanda, SUA și țările din Regatul Unit sunt amestecate în cuvântul „anglais” și mă simt atât de golită de identitatea mea culturală și etichetată ca „une anglaise”. Educația mea în Irlanda a fost axată pe céilís, GAA și pe vorbirea în gaeilge și știu că în Irlanda râdem adesea de acest gen de lucruri, dar este ceea ce suntem și ceea ce ne face unici ca popor. Având în vedere și istoria noastră, întreaga noastră cultură se învârte în jurul faptului de a NU fi englezi și de a fi independenți față de Marea Britanie.

De când locuiesc în Franța nu mai am asta și de multe ori mă întristează faptul că nimeni nu înțelege cine sunt cu adevărat pentru că nu au nicio idee despre locul de unde vin cu adevărat. Nu am de gând să mint când spun că mă face să mă simt cu adevărat pierdută.

În afară de problemele culturale pe care le am în Paris, o problemă masivă sunt și bărbații. Sunt atât de mulți tipi sordizi în jur și să fii hărțuită pe stradă și să fii strigată ca un câine este, din păcate, destul de normal aici. Nu am avut niciodată această problemă când încă locuiam în Dublin, dar aici nu este surprinzător dacă te urmărește un bătrân ciudat în metrou, dacă ospătarul de la cafeneaua pe lângă care treci în fiecare zi în drum spre serviciu îți fluieră lupul în timp ce-și fumează țigara pe terasă, dacă tipi la întâmplare îți strigă ceva degradant pe stradă este normal, iar a fi urmărită în baie de bărbați ciudați în baruri nu este o întâmplare necunoscută. Au fost momente în Paris în care chiar m-am temut pentru viața mea din cauza cât de insistenți au fost bărbații și ceea ce este mai rău este că poliției nu pare să-i pese când aceste lucruri sunt raportate, așa că ei continuă să scape basma curată.

Am iubit Parisul pentru ceea ce este la suprafață, dar dincolo de asta, de fapt, am atât de multe probleme cu el și sunt zile în care pur și simplu nu mai am chef să merg mai departe. Blogul meu și youtube mă ajută să-mi distrag atenția de la toate astea, pentru că cel puțin atunci mă pot concentra asupra aspectelor pozitive ale orașului, dar nu pot nega faptul că aspectele negative mă afectează cu adevărat.

Acestea fiind spuse, totuși, am prieteni extraordinari aici pe care îi iubesc foarte mult și care m-au ajutat încă de la început. Problema pe care o am este că în Dublin nu au mai rămas prea multe pentru mine, deloc. Simt că de când am plecat toată lumea a mers mai departe în viață și nu mai am mulți prieteni. Toți prietenii mei sunt aici, cu mine, la Paris, iar plecarea ar însemna să o iau de la capăt.

Este uneori greu să fii un expat pentru că la un moment dat casa ta încetează să se mai simtă ca acasă pentru tine și vei fi mereu un străin în noua ta țară. Acesta este un lucru cu care încă nu am reușit să mă obișnuiesc și nu știu dacă voi putea vreodată să îl accept pe deplin.

În orice caz, dacă ați ajuns până aici în postare, ar trebui să vă mulțumesc că ați citit. Îmi pare rău că nu a fost obișnuitul lucru amuzant despre modă și frumusețe în Paris, dar am vrut doar să împărtășesc unde mă aflu în gândurile mele chiar acum. Probabil că voi șterge acest post la un moment dat pentru că știu că se simte destul de negativ.

Îmi pare rău că sunt atât de multe greșeli de scriere în acest post. Am scris-o noaptea târziu și când aveam nevoie de ceva care să mă calmeze în momentul meu de suferință. Următoarea postare va fi mult mai elocventă și mai pozitivă, promit.

~Mandy xx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.