De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă?

Mulți proprietari de dragoni bărboși se confruntă cu faptul că dragonii lor bărboși se zgârie pe sticlă, ceea ce se mai numește și glass surfing sau glass dancing. Comportamentul de zgâriere este foarte frecvent la dragonii bărboși și este cauzat de diverse motive. În această postare, vom discuta motivele pentru care dragonul dvs. bărbos se zgârie la sticlă/ glass surfing.

Ce este glass surfing, sau zgârierea pe sticlă?

Glass surfing este atunci când un dragon bărbos se ridică pe picioarele din spate și începe să vâslească cu brațele pe sticlă. Burta sa va atinge sticla și va încerca să scape din acvariu.

Câțiva dragoni bărboși aleargă, de asemenea, în jurul acvariului, ceea ce pare că își dorește foarte mult să scape. Comportamentul de a zgâria sticla este adesea legat de stres. Acest lucru se mai numește și dansul pe sticlă.

În mod similar, puteți vedea dragonul dvs. bărbos zgâriindu-se pe pereți. Zgârierea la pereți este, de asemenea, cauzată de motive similare.

De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă sau se zgârie pe pereți - Motive

De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă?

Razonul numărul 1: Dragonul tău bărbos vrea să iasă afară pentru a găsi un partener

Dacă totul este în regulă în habitatul dragonului bărbos, ar putea fi vorba de hormoni. În timpul sezonului de împerechere, dragonul dvs. bărbos ar putea zgâria sticla pentru a scăpa din acvariu și a căuta un potențial partener.

Comportamentele de împerechere la dragonii bărboși încep la aproximativ o lună după terminarea brumării, la începutul primăverii. Dacă barba dragonului dvs. bărbos este, de asemenea, neagră, acest lucru ar putea indica un interes pentru reproducere.

Razonul numărul 2: Dragonul dvs. bărbos vrea să petreacă timp afară

După ce dragonul dvs. bărbos va ajunge să vă cunoască, îi va face plăcere să petreacă timp cu dvs. în afara acvariului. Acest lucru include să stea și să se cațere pe tine, să se plimbe prin cameră, să petreacă timp afară și așa mai departe.

Dacă dragonul dvs. bărbos vrea atenție, poate începe să zgârie geamul pentru ca dvs. să îl scoateți afară.

Puteți pune o pernă moale lângă o fereastră/supra unui pervaz, iar dragonul dvs. se va bucura de priveliște. Unii dragoni bărboși pot petrece ore întregi uitându-se pe fereastră.

Vă puteți juca cu dragonul dumneavoastră, altfel poate deveni stresat și plictisit. Găsiți o listă de activități și jocuri distractive în această postare.

Dacă dragonul dvs. bărbos zgârie geamul noaptea, puteți înveli ușor dragonul bărbos într-un prosop subțire sau într-o batistă, astfel încât să se simtă confortabil și să poată dormi.

De ce se zgârie dragonul meu bărbos la sticlă, navighează, dansează pe sticlă - Motive și sfaturi

Razonul numărul 3: Dragonul tău bărbos este stresat

Dacă dragonul tău bărbos se zgârie la sticlă, ar putea fi o problemă cu o instalație din interiorul acvariului. Acestea ar putea fi probleme legate de temperatură, iluminare, umiditate și așa mai departe.

Temperatura ar putea fi prea ridicată, sau prea scăzută. Dacă temperaturile sunt ridicate, dragonul tău bărbos va încerca să găsească un loc răcoros și va gâfâi. Dar cu temperaturi scăzute, dragonul dvs. bărbos se va comporta letargic și nu va putea digera mâncarea.

Asigurați-vă că folosiți un termometru digital (și nu analogic) pentru citiri precise ale temperaturii. Așezați un termometru într-un loc răcoros și unul într-un loc cald. Puteți folosi, de asemenea, un termometru cu pistol cu infraroșu ca acesta, care facilitează obținerea temperaturii în orice punct.

Temperatura ideală în punctul cald (sub luminile basking și UVB) ar trebui să fie de 92-110 grade F (33-43 C). În partea rece, ar trebui să fie de 75-85 F (23,8-29), și nu mai mult de atât.

În timpul nopții – nu mai puțin de 65 F (18,3 C). Dacă temperaturile sunt prea ridicate, dragonul dvs. bărbos nu va putea să se termoregleze și va încerca să se ascundă în interiorul ascunzătorii sale, va săpa și va zgâria geamul pentru a ieși.

Ar putea exista multe alte probleme care pot face ca dragonul dvs. bărbos să fie stresat. Luminile ar putea fi prea strălucitoare, sau întunecate. Sau poate că îi schimbați prea des configurația acvariului?

Schimbarea configurației dragonului bărbos sau chiar mutarea locației sale mai mult de o dată la 3-4 luni nu este recomandată, deoarece trebuie să se obișnuiască cu ea. Vă rugăm să citiți acest post, să răspundeți la întrebări și să le comparați cu răspunsurile date pentru a vedea ce ar putea fi în neregulă cu setup-ul.

Dacă și barba dragonului dvs. bărbos devine neagră, acesta poate fi un semn de stres. Unii dragoni bărboși au, de asemenea, urme de stres pe burtă, care arată ca niște linii sau ovale.

În acest caz, dragonul dvs. bărbos ar putea fi rece, gata să se împerecheze etc. Dacă vrei să afli mai multe despre motivul pentru care dragonul tău bărbos devine negru, citește această postare.

De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă - Semne de stres

Razonul numărul 4: Poate vedea un alt animal/șopârlă și este speriat

Dacă dragonul tău bărbos poate vedea un alt dragon bărbos, o șopârlă sau chiar o pisică sau un câine, ar putea deveni stresat. Chiar dacă un alt dragon bărbos nu se află în același acvariu, dragonul dvs. îl poate mirosi sau îl poate vedea dacă se află în apropiere.

Dacă dragonul dvs. bărbos poate vedea o altă șopârlă, își poate, de asemenea, mișca capul sau își poate flutura brațul. Asigurați-vă că dragonul dvs. bărbos nu poate vedea alte șopârle din acvariu.

Câinii și pisicile sunt mai puțin susceptibile de a provoca stres dacă nu vă deranjează dragonul. Este mai probabil ca alte șopârle și dragoni bărboși să provoace interes sau stres.

Razonul numărul 5: Dragonul dvs. bărbos își poate vedea propria reflexie

Dacă dragonul dvs. bărbos își poate vedea propria reflexie în sticla acvariului, ar putea crede că este un alt dragon bărbos. Acest lucru poate provoca stres sau interes, iar acesta ar putea să dea din cap, să dea din brațe și așa mai departe.

Dacă dragonul dvs. bărbos continuă să își vadă propria reflecție și să reacționeze la ea, puteți pune ceva pe laterale pentru a acoperi părțile laterale ale terariului.

De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă, Glass Surfing - Motive și sfaturi

Razonul numărul 6: Dragonul tău bărbos nu înțelege că sticla este o barieră

Câțiva dragoni bărboși nu par să înțeleagă că sticla este o barieră și încearcă să o treacă. Unii fac acest lucru pentru a merge să caute mâncare atunci când le este foame sau dacă nu au niciun spațiu unde să se ascundă.

Dacă dragonii bărboși cred că nu există o barieră, vor încerca să treacă de ea pentru a o explora. Majoritatea dragonilor bărboși încetează să mai încerce să treacă de geam după un anumit timp.

Asigură-te că dragonul tău bărbos are o ascunzătoare (cel puțin 1 per dragon bărbos) pentru a se ascunde atunci când are nevoie. Temperaturile foarte ridicate și lipsa unui gradient de temperatură ar putea, de asemenea, să vă determine dragonul bărbos să încerce să evadeze din acvariu.

Razonul numărul 7: Dragonul tău bărbos gravid se pregătește să depună ouăle

Câțiva dragoni bărboși gravide (gestante) devin anxioși înainte de depunerea ouălor. S-ar putea să observați că se plimbă prin acvariu, sapă și încearcă să se cațere pe sticlă. De asemenea, este posibil să refuze să mănânce și să devină destul de inactiv la sfârșitul sarcinii.

Dragonul dumneavoastră bărbos femelă ar putea deveni gravidă fără a fi cu un mascul – în acest caz va depune ouă infertile.

Majoritatea femelelor de dragoni bărboși devin mature din punct de vedere sexual până la vârsta de 18-24 de luni. Asigurați-vă că îi pregătiți o cutie de ouat pentru ea, altfel s-ar putea să nu depună ouăle și să devină ovoidă. Citiți despre reproducere și depunerea ouălor în această postare.

Razonul numărul 8: Acvariul dragonului tău bărbos este prea mic

Dragonul tău bărbos ar putea începe să se streseze dacă terariul său este mult prea mic. Vă rugăm să rețineți că dragonul dvs. bărbos tânăr (0-6 luni) va avea nevoie de un terariu de cel puțin 25 de galoane (cel puțin 24 de centimetri lungime).

Dragii bărboși adulți au nevoie de un terariu de cel puțin 55 de galoane. Și nu trebuie să vă uitați doar la numărul de galoane – ar trebui să aibă o lungime de cel puțin 36 de centimetri și o înălțime de cel puțin 18 centimetri.

Una dintre cele mai bune opțiuni de terariu pentru un dragon bărbos adult este un terariu mare și lat de la Exo Terra. Citiți mai multe despre dimensiunile potrivite ale terariului pentru un dragon bărbos în această postare.

Dacă acvariul dragonului dvs. bărbos este prea mic, este foarte probabil să vă vedeți dragonul zgâriind sticla. Acesta va încerca să iasă pentru că nu este suficient spațiu.

De ce se zgârie dragonul meu bărbos pe sticlă, face surfing, dansează pe sticlă - Motive

Razonul numărul 9: Dragonul tău bărbos bebeluș are multă energie

Majoritatea dragonilor bărboși bebeluși și juvenili au multă energie. Mulți pui de dragoni bărboși se cațără foarte mult, de exemplu pe capacul ecranului unui acvariu, sărind și așa mai departe.

Dacă totul în rest este în regulă, zgârieturile pe sticlă ar putea fi izbucnirile de energie. Creați un mediu stimulativ pentru puiul de dragon și lăsați-l să se plimbe pentru a-l menține sănătos din punct de vedere mental și fizic.

Rezumat:

În concluzie, poate fi greu de spus de ce anume dragonul dvs. bărbos face surf pe sticlă. Înainte de a face orice schimbare, asigurați-vă că acesta este cel care cauzează problema.

Dacă dragonul dvs. bărbos tocmai a început să zgârie sticla, atunci gândiți-vă la orice schimbări recente. Dacă dragonul dvs. bărbos nu este mulțumit de nicio schimbare și continuă să zgârie geamul, este mai bine să faceți totul ca înainte.

Citiți această postare și răspundeți la toate întrebările pentru a afla posibilele motive pentru care dragonul dvs. face surf pe geam. Dacă dragonul dvs. bărbos este, de asemenea, letargic, nu mănâncă sau face caca în mod corespunzător, este posibil să aveți nevoie să consultați un veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.