Ecografia și cancerul

Alte denumiri pentru acest studiu: ultrasonografie, ecografie, sonogramă și ultrasunete.

O ecografie îi ajută pe medici să caute tumori în anumite zone ale corpului care nu se văd bine la raze X. Medicii folosesc adesea ecografiile pentru a ghida un ac de biopsie. Ecografiile se fac de obicei rapid și majoritatea nu necesită o pregătire specială. Acestea se fac adesea în ambulatoriu.

  Sonografia este folosită în mod obișnuit pentru a monitoriza femeile însărcinate și copiii lor nenăscuți.

Ce arată acest test?

Un ecograf creează imagini numite sonograme prin emiterea de unde sonore de înaltă frecvență care trec prin corpul dumneavoastră. Atunci când undele sonore ricoșează în organe și țesuturi, ele creează ecouri. Aparatul produce aceste ecouri în imagini în timp real care arată structura și mișcarea organelor și chiar fluxul sanguin prin vasele de sânge. Aceste imagini pot fi vizualizate pe un monitor de calculator.

Sonografia este foarte bună la crearea de imagini ale unor boli ale țesuturilor moi care nu se văd bine la raze X. Ecografia este, de asemenea, o modalitate bună de a distinge chisturile umplute cu lichid și tumorile solide, deoarece acestea produc modele de ecou foarte diferite. Este utilă în anumite situații, deoarece de obicei se poate face rapid și nu expune oamenii la radiații.

Imaginile cu ultrasunete nu sunt la fel de detaliate ca tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Ecografia nu poate spune dacă o tumoare este cancer. Utilizarea sa este, de asemenea, limitată în unele părți ale corpului, deoarece undele sonore nu pot trece prin aer (ca în plămâni) sau prin oase.

Medicii folosesc adesea ultrasunetele pentru a ghida un ac pentru a face o biopsie (îndepărtarea lichidului sau a unor bucăți mici de țesut pentru examinare la microscop). Medicii urmăresc ecranul cu ultrasunete în timp ce mișcă acul și pot vedea cum acul se deplasează spre și în interiorul tumorii.

Pentru unele tipuri de studii cu ultrasunete, transductorul (dispozitivul portabil care trimite undele sonore și detectează ecourile) este apăsat și deplasat pe suprafața pielii. Undele sonore trec prin piele și ajung la organele de sub piele. În alte cazuri, pentru a obține cele mai bune imagini, medicul trebuie să folosească un transductor care este plasat într-un orificiu din corp, cum ar fi esofagul (tubul care face legătura între gât și stomac), rectul sau vaginul.

Mașini speciale cu ultrasunete, cunoscute sub numele de ecografe eco-Doppler, pot arăta cât de repede și în ce direcție circulă sângele prin vasele de sânge. Acest lucru este util deoarece fluxul sanguin în tumori este diferit de cel din țesutul normal. Unele dintre aceste aparate realizează imagini color. Ecografia Doppler color a facilitat medicilor să afle dacă cancerul s-a răspândit în vasele de sânge, în special în ficat și pancreas.

Cum funcționează acest test?

Un ecograf are trei părți cheie: un panou de control, un ecran de afișare și un transductor, care este de obicei foarte asemănător cu un microfon sau un mouse de calculator. Transductorul emite unde sonore și captează ecouri. Medicul sau ecograful deplasează transductorul peste partea corpului care este studiată. Calculatorul din interiorul părții principale a aparatului analizează semnalele și produce o imagine pe ecranul de afișare.

Forma și intensitatea ecourilor depind de cât de dens este țesutul. De exemplu, majoritatea undelor sonore trec direct printr-un chist umplut cu lichid și trimit înapoi ecouri foarte puține sau abia perceptibile, ceea ce le face să apară negre pe ecranul de vizualizare. Cu toate acestea, undele ricoșează într-o tumoare solidă, creând un model de ecouri pe care computerul le afișează ca o imagine mai deschisă la culoare.

Cum mă pregătesc pentru ecografie?

Pentru majoritatea ecografiilor, nu este necesară nicio pregătire; totuși, acest lucru depinde de ceea ce se studiază. Medicul sau asistenta medicală vă va da instrucțiuni cu privire la orice măsuri pe care trebuie să le luați înainte de test. În funcție de organul studiat, este posibil să fie nevoie să nu mâncați, să luați un laxativ sau să folosiți o clismă. Dacă vi se face o ecografie abdominală (pe burtă), este posibil să trebuiască să beți multă apă chiar înainte de test pentru a vă umple vezica urinară. Acest lucru va crea o imagine mai bună, deoarece undele sonore călătoresc bine prin lichid.

Cum se efectuează testul?

Ecografia poate fi efectuată în cabinetul medicului, în clinică sau în spital. Purtați haine confortabile. În funcție de partea corpului care este studiată, este posibil să trebuiască să purtați un halat de spital.

De cele mai multe ori, veți sta întins pe o masă. Poziția dvs. va depinde de partea corpului care este studiată. Tehnicianul va pune un gel pe bază de apă pe piele și va muta transductorul peste zona respectivă. Gelul lubrifiază pielea și ajută la conducerea undelor sonore. Gelul se simte rece și alunecos. În cazul în care se utilizează o sondă, aceasta va fi acoperită cu gel și plasată în interiorul deschiderii corpului. Acest lucru poate provoca presiune sau disconfort.

În timpul testului, tehnicianul sau medicul deplasează transductorul în timp ce acesta este apăsat ferm pe pielea dumneavoastră. Este posibil să vi se ceară să vă țineți respirația în timpul scanării. Operatorul poate regla butoanele sau cadranele pentru a mări adâncimea la care sunt trimise undele sonore. Este posibil să simțiți o ușoară presiune din partea transductorului.

După scanare, gelul este șters de pe piele. Gelul nu vă pătează pielea sau hainele.

Cât durează testul?

O ecografie durează de obicei între 20 și 30 de minute. Durata depinde de tipul de examinare și de cât de dificilă este găsirea oricăror modificări în organele studiate.

Care sunt posibilele complicații?

Sonografia este o procedură foarte sigură, cu un risc scăzut de complicații.

Ce altceva ar trebui să știu despre acest studiu?

 • Sonografia nu utilizează radiații.
 • Sonografia costă, în general, mult mai puțin decât alte studii imagistice.
 • Calitatea rezultatelor depinde în mare măsură de îndemânarea tehnologului sau a medicului care operează transductorul.
 • Este mai dificil să se obțină imagini bune la persoanele obeze.
 • Formele mai noi de ecografie pot furniza imagini 3-D.
 • Formele mai noi de ecografie pot furniza imagini 3-D.
 • Formele noi de ecografie pot furniza imagini 3-D. Formele noi de ecografie pot furniza imagini 3-D. Formele noi de ecografie pot furniza imagini 3-D. Formele noi de ecografie pot furniza imagini 3-D.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.