Egiptul nu este țara cu cele mai multe piramide

Grație filmelor, atunci când cei mai mulți dintre noi ne formăm o imagine mentală a unei piramide, ne transportăm în Egipt, unde aceste morminte masive, triunghiulare, sunt aproape sinonime cu țara însăși.

Există o problemă – în ciuda a ceea ce mulți dintre noi ar fi putut presupune, Egiptul nu este capitala piramidelor din lume, sau chiar din nordul Africii. Această onoare aparține vecinului sudic al Egiptului: Sudanul.

Da, țara cu cele mai multe piramide din lume este Sudanul, și nu suntem pretențioși la detalii aici. Sudanul are între 200 și 255 de piramide cunoscute, în comparație cu cele 138 ale Egiptului, și nu, acestea nu au fost create de egiptenii antici care ar fi putut rătăci mai la sud.

În schimb, piramidele din Sudan au fost construite de membrii Regatului Kush, o civilizație antică care a condus zone de-a lungul râului Nil din 1070 î.Hr. până în 350 d.Hr.

În timp ce kushiții au început să construiască piramide la aproximativ 500 de ani după ce egiptenii le-au depășit, ambele culturi le-au folosit pentru a-și înmormânta morții.

Cum a relatat Fiona MacDonald pentru noi anul trecut:

„La fel ca egiptenii, kushiții își înmormântau regalitatea sub piramide înalte – probabil pentru a le ajuta sufletele să ajungă la ceruri – dar, din punct de vedere structural, clădirile sunt destul de diferite. Pentru început, piramidele nubiene sunt mult mai abrupte și mai înguste și sunt construite din pietre în trepte, spre deosebire de suprafețele netede ale piramidelor egiptene mai late.”

Dimensiunile piramidelor diferă și ele foarte mult. Piramida kushită medie are o înălțime de aproximativ 6 până la 30 de metri (20 până la 98 de picioare), în timp ce piramida egipteană medie are aproximativ 138 de metri (453 de picioare).

Una dintre cele mai mari concentrări de piramide kushite este orașul antic Meroë, care se află aproape de mijlocul Sudanului de astăzi. Numai acest oraș conține aproximativ 200 din cele 255 de piramide din țară, ceea ce sugerează că, la un moment dat, a fost o metropolă înfloritoare.

În ciuda faptului că se știe cine le-a construit și în ce perioadă de timp, cercetătorii au încă o mulțime de întrebări despre piramidele sudaneze la care încă nu pot răspunde pe deplin.

Au folosit aceleași metode folosite de egipteni? Cât timp a durat pentru ca una dintre ele să fie ridicată? Ce s-a întâmplat cu societatea în ansamblul ei? În acest moment, nimeni nu este foarte sigur.

Veste bună este că echipe de arheologi lucrează în prezent în Meroe pentru a afla acest lucru. Unul dintre cele mai îngrijite moduri în care arheologii fac acest lucru este prin utilizarea dronelor pentru a scana zona de sus.

Cum arată National Geographic în acest videoclip:

Pe lângă faptul că nu are cele mai multe piramide, Egiptul nu găzduiește nici cea mai mare piramidă din lume. Pentru asta, ar trebui să călătoriți la Marea Piramidă din Cholula, în Mexic, care este de fapt ascunsă în interiorul unui munte.

Așa că, doar pentru că piramidele Egiptului sunt cele mai discutate în cultura pop, nu înseamnă că națiunea este singura care are unele foarte impresionante.

Și avem încă atât de multe de învățat despre secretele pe care le ascund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.