Enurezis nocturnă: O poveste personală

DE COLIN ELLISON

CRED cu tărie că DIAPERS ar trebui să fie privite NUMAI DIFERIT DE ALTE FORME DE ECHIPAMENTE MEDICALE PENTRU GESTIONAREA DIVERSEI PROBLEME DE SĂNĂTATE, LA FEL CA OCHII DE OCHI, INHALATORII PENTRU ASMA & SCAUNELE CU ROTIȚE

Enurezisul nocturn (termenul clinic pentru a face pipi în pat) afectează milioane de oameni din întreaga lume, din toate grupele de vârstă. Deși unii oameni pot fi vindecați de enurezis prin utilizarea de alarme, medicamente, intervenții chirurgicale sau alte tratamente, există un număr semnificativ de persoane care nu au avut niciun succes în tratarea enurezisului. De fapt, mulți adulți fac pipi în pat toată viața lor. Majoritatea persoanelor aflate în această situație aleg să poarte o formă de îmbrăcăminte de protecție la pat. Din păcate, în cea mai mare parte, acest grup a fost stigmatizat pentru decizia lor de a purta protecție pe timp de noapte. Se pare că există mai puțină stigmatizare în jurul acestei probleme decât în trecut, iar unele dovezi că acest lucru ar putea fi cazul includ o creștere a varietății de mărci și stiluri de articole de îmbrăcăminte pentru incontinență disponibile în prezent pentru a face față la udarea patului și altor forme de incontinență, precum și o creștere a numărului de companii care vând scutece pentru adulți, în special online. Cu toate acestea, un număr mare de oameni îi privesc cu dispreț pe indivizii care aleg sau trebuie să poarte scutece pentru a-și gestiona băiatul în pat.

Am citit destul de mult despre acest subiect, atât online, cât și în diverse cărți de puericultură, și aproape toți experții în puericultură și profesioniștii din domeniul medical (cu câteva excepții – slavă Domnului că există persoane luminate) sfătuiesc împotriva folosirii scutecelor de noapte pentru copiii mai mari, adolescenții și adulții care suferă de această problemă. Îmbrăcămintea pe care cei mai mulți experți în îngrijirea copiilor și profesioniști din domeniul medical o recomandă pentru cei mai în vârstă care fac pipi în pat sunt produsele de tip lenjerie intimă, cum ar fi pull-up-urile și „Goodnites”. De fapt, pentru comercializarea articolelor de îmbrăcăminte pentru incontinență pentru copii mai mari, adolescenți și adulți, strategia folosită de aceste companii este de a face oamenii să simtă că poartă articole de îmbrăcăminte asemănătoare lenjeriei de corp și de a minimiza faptul că articolele de îmbrăcăminte sunt folosite pentru incontinență. Această strategie este evidentă atât în ambalaje, cât și în reclamele pentru produse. Ambalajele și reclamele spun adesea ceva de genul: „arată și se potrivește ca lenjeria de corp obișnuită” sau, „design asemănător lenjeriei de corp”. Am observat, de asemenea, următorul lucru – scutecele care sunt fabricate și vândute pentru adulți, copii mai mari și adolescenți arată și se potrivesc ca scutecele pentru bebeluși, cum ar fi Pampers, Luvs și Huggies și sunt numite „chiloți de unică folosință”. Acest eufemism a fost inventat cu ani în urmă, deoarece nimeni nu vrea să recunoască faptul că poartă scutece! Aceeași tactică de marketing este folosită pentru produsele de incontinență reutilizabile. În mod frecvent, folosim limbajul pentru a ne ascunde de realitatea situației. Alte câteva exemple care îmi vin în minte sunt utilizarea termenului „îmbrăcăminte de alergare” pentru a înlocui cuvântul „adidași” și cuvântul „groapă de gunoi” pentru a înlocui „groapa de gunoi.”

Ca o scurtă paranteză, cred că toată această strategie de marketing este extrem de nesinceră și este un caz clasic de negare. Există mai multe motive pentru care cred că acesta este cazul. În primul rând, lenjeria intimă de tip „pull-on” comercializată pentru cei mai în vârstă care fac pipi în pat („Goodnites” fiind cea mai populară marcă) arată exact ca scutecele obișnuite, cu excepția faptului că se trag ca lenjeria intimă, spre deosebire de a fi lipite cu bandă adezivă sau prinse ca scutecele. După părerea mea, benzile și acele nu ar trebui privite altfel decât alte metode de fixare a hainelor, cum ar fi fermoarele, nasturii sau fermoarele. Mai mult decât atât, a fost subliniat de mai multe persoane (inclusiv de cei care suferă de incontinență) că, în general, scutecele de pânză și de unică folosință de tip tradițional tind să fie mai absorbante și să ofere o protecție mai bună decât produsele de tip „pull-on” pentru forme mai severe de incontinență, cum ar fi udatul patului.

În al doilea rând, punând accentul pe aspectul produselor în locul funcției lor, contribuim la percepțiile negative care înconjoară utilizarea hainelor pentru incontinență și contribuim astfel la stigmatizarea incontinenței în sine. În schimb, noi, ca societate, ar trebui să luăm măsuri pentru a diminua sau elimina acest stigmat.

În al treilea rând, ne ascundem de realitatea situației. Este echivalentul folosirii unui ciocan pe un șurub, când cel mai eficient instrument de folosit în această situație este o șurubelniță. Indiferent de tipul de design folosit pentru hainele de incontinență și de felul în care acestea arată, tot nu va schimba faptul că sunt folosite pentru a face pipi în pat sau pentru alte forme de incontinență. Așadar, nu ar trebui să conteze dacă produsul este conceput astfel încât să-l tragi, să-l lipești cu bandă adezivă, să-l prinzi, să-l fixezi cu Velcro sau să-l prinzi cu ace. Este folosit în continuare în același scop. Nici o modificare a designului sau utilizarea de eufemisme pentru a comercializa produsul nu va schimba acest fapt. Am observat că această strategie este deosebit de răspândită în ceea ce privește designul produselor pentru copii mai mari și adolescenți care fac pipi în pat, după cum o să ateste o vizită la magazinul alimentar local, la farmacie, la Walmart sau la Target. Din moment ce produsul este purtat doar noaptea și, prin urmare, copilul sau adolescentul va dormi în timp ce îl poartă, nu are niciun sens ca tânărul să fie preocupat de felul în care arată produsul. Cred că trebuie să fim mai pragmatici în legătură cu toată această situație și să ne concentrăm pe cât de eficiente sunt articolele de îmbrăcăminte pentru a menține persoana și patul uscate, precum și pe cât de confortabile sunt produsele, nu pe modul în care arată produsul sau pe imaginea pe care o are. Din nefericire, societatea noastră este foarte preocupată de imagine și statut, iar pentru majoritatea oamenilor scutecele au imaginea de a fi infantile.

În timp ce produsele de tip lenjerie intimă funcționează pentru unele persoane, așa cum am menționat, scutecele sunt stilul de îmbrăcăminte pentru incontinență cel mai potrivit pentru formele mai grele de incontinență, cum ar fi urinarea în pat. Un număr mare de persoane care fac pipi în pat udă abundent și/sau de mai multe ori în timpul nopții și, ca urmare, unele persoane care fac pipi în pat fac pipi prin produsele de tip „pull-on” și își udă lenjeria de pat și pijamalele. În plus față de inconvenientul de a trebui să se trezească în mijlocul nopții pentru a schimba cearșafurile (uneori de mai multe ori, ceea ce poate afecta tiparele de somn ale unei persoane), statul în haine și lenjerie de pat ude poate avea efecte dăunătoare asupra pielii. Într-o astfel de situație, ar fi prudent ca copilul, adolescentul sau adultul să doarmă în schimb în scutece. Există scutece de pânză cu ace, pantaloni de plastic (numiți de multe persoane și „pantaloni de cauciuc”, chiar dacă aceasta este o denumire greșită) și scutece de unică folosință cu file de bandă concepute pentru a se potrivi copiilor mai mari, adolescenților și adulților. Dar majoritatea persoanelor care fac pipi în pat și a celor care suferă de alte forme de incontinență sunt reticente în a le purta, deoarece am fost condiționați de mult timp să credem că doar bebelușii sau copiii foarte mici poartă scutece. După părerea mea, însă, s-ar putea spune că este mai degrabă copilăresc să nu porți scutece la culcare. Prin faptul că nu se protejează noaptea, copilul, adolescentul sau adultul nu își asumă responsabilitatea pentru problemă, ceea ce înseamnă că nu gestionează situația într-un mod matur și responsabil. O parte esențială a faptului de a fi adult este de a lua măsuri adecvate pentru a gestiona problemele de sănătate și, în unele cazuri, s-ar putea să nu ne placă opțiunile disponibile, dar, ca adulți, învățăm să ne adaptăm.

Câțiva pediatri și alți profesioniști din domeniul medical susțin că punerea unui copil sau adolescent mai mare care face pipi în pat în scutece îi poate afecta stima de sine. Au fost prezentate o serie de teorii cu privire la problema utilizării scutecelor în cazul copiilor mai mari care fac pipi în pat și la modul în care acest lucru le poate afecta stima de sine. O teorie este că copilul sau adolescentul ar putea simți că părinții îi pedepsesc pentru că udă patul. Gândul din spatele acestei ipoteze este că el sau ea ar putea simți că părinții lor folosesc scutecele ca o modalitate de a-i umili sau de a-i face de rușine pentru a înceta să mai facă pipi în pat. O altă teorie este că, din cauza asocierilor negative pe care le au scutecele cu majoritatea oamenilor, tânărul s-ar putea simți jenat sau rușinat de purtarea scutecelor. După cum am menționat, mulți oameni consideră scutecele ca fiind „copilărești” și, prin urmare, un număr mare de persoane din această grupă de vârstă se vor împotrivi folosirii scutecelor pentru a face față problemei. În cele din urmă, în cazul unor copii sau adolescenți, scutecele ar putea servi ca o reamintire constantă a faptului că încă nu sunt capabili să-și controleze vezica urinară pe timp de noapte, ceea ce i-ar putea face să se simtă mai rău în legătură cu udatul în pat.

Chiar dacă înțeleg raționamentul din spatele acestor teorii, cred că ele ratează ținta. În ceea ce privește prima teorie, ar trebui să i se sublinieze copilului mai mare sau adolescentului că nu îi puneți scutece pentru a-l pedepsi sau umili, ci pentru a-l face să se simtă mai confortabil noaptea, pentru a-l ajuta să își mențină o piele sănătoasă. Așa cum am menționat anterior, faptul de a nu purta o protecție adecvată poate avea un efect negativ asupra pielii unei persoane, deoarece faptul de a sta toată noaptea în așternuturi și haine ude nu face decât să expună mai multe zone de piele la efectele negative ale urinei), precum și pentru a elimina sau a reduce cantitatea de rufe ude de care trebuie să se ocupe. Un alt motiv pentru a purta scutece în pat este acela de a elimina mirosul care poate rezulta în urma accidentelor nocturne. Într-un articol intitulat „Pediatric Nocturnal Enuresis (Bedwetting)” publicat pe site-ul Asociației Naționale pentru Continență, în secțiunea intitulată „Sfaturi practice de gestionare”, se menționează că mirosurile pot persista într-o cameră chiar dacă lenjeria de pat și hainele ude sunt îngrijite cu promptitudine. Purtarea scutecelor poate ajuta în această privință și acesta este un alt aspect pe care părinții îl pot aduce în discuție cu tânărul care are dificultăți de adaptare la purtarea protecției la culcare.

În ceea ce privește cea de-a doua teorie, trebuie să subliniați că există oameni din întreaga lume, din toate grupele de vârstă, care trebuie să poarte scutece fie în timpul zilei, fie ziua și noaptea, fie numai noaptea, din diverse motive. Făcutul în pat (și alte forme de incontinență) poate fi cauzat de multe lucruri, inclusiv de boli, un rezultat al rănilor suferite în accidente de mașină sau alte accidente, probleme fiziologice și genetice, traume psihologice, ca efect secundar al diferitelor medicamente și mulți alți factori. În unele dintre aceste situații, purtarea scutecelor este cel mai bun mod de acțiune.

În ceea ce privește cea de-a treia teorie, dacă copilul sau adolescentul simte că scutecele sunt un memento că încă nu a obținut controlul pe timp de noapte, aș aborda problema în felul următor. Le-aș spune că, chiar dacă nu poartă scutece la culcare, acest lucru tot nu va schimba faptul că fac pipi în pat și, prin urmare, nu ar trebui să le afecteze sentimentele legate de udatul în pat. În al doilea rând, le-aș sugera că purtarea unui scutec la culcare le-ar da un sentiment de control asupra situației și, chiar dacă s-ar putea să se simtă în continuare prost în legătură cu udatul în pat, cel puțin scutecele îi vor face să se simtă mai în siguranță pentru că nu se vor trezi în așternuturi ude. Acest lucru i-ar putea face să se simtă un pic mai bine în legătură cu problema, în timp ce faptul că nu poartă protecție ar trebui să îi facă să se simtă mai rău. După părerea mea, este mai umilitor (ca să nu mai spun că este inconfortabil și neigienic) să te trezești în așternuturi și haine ude, decât să porți scutece.

Un alt lucru care ar putea să-l facă pe copilul mai mare sau pe adolescent să se simtă mai liniștit în legătură cu purtarea protecției este să subliniezi că trebuie să poarte scutecele doar în timpul nopții, ceea ce înseamnă că nimeni, în afară de familia apropiată, nu va ști că le poartă. Dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere financiar, părinții ar putea lua în considerare posibilitatea de a duce copilul sau adolescentul la un specialist în sănătate mintală pentru consiliere, pentru a face față sentimentelor pe care le are în legătură cu băiatul în pat. Mulți psihologi pentru copii au experiență în acest domeniu și ar trebui să fie în măsură să ofere o terapie concepută pentru a-i ajuta să se descurce cu băiatul în pat și cu utilizarea protecției pentru a gestiona problema. În timp, terapeutul ar trebui să îi poată ajuta să se simtă mai puțin rușinați de această problemă, lăsându-i să știe că aceasta este o problemă comună, că mulți adulți udă și ei patul și că nu este neobișnuit ca oamenii să poarte scutece pentru a gestiona problema. De fapt, chiar dacă există o cantitate enormă de stigmă asociată cu purtarea de scutece de către persoanele în vârstă care udă patul, este mai frecventă decât cred oamenii. La unele persoane (poate un număr mare), comoditatea folosirii scutecelor pentru a face față problemei depășește jena de a le purta. La urma urmei, dacă ai nevoie de ele, ai nevoie de ele. Acesta este un alt punct bun pe care un terapeut îl poate discuta în cursul terapiei concepute pentru a ajuta copilul mai mare sau adolescentul (sau adultul care se confruntă cu băiatul care face pipi în pat) – să se adapteze la utilizarea scutecelor pentru a face față problemei, precum și la alte sentimente negative pe care le-ar putea experimenta cel care face pipi în pat.

Părinții ar putea, de asemenea, să ia în considerare implementarea unui anumit tip de sistem de recompensă pentru a-l motiva pe copilul mai mare sau adolescentul să poarte scutece la culcare. De exemplu, părinții ar putea stabili un sistem prin care cel care se culcă la pat să câștige un anumit număr de puncte sau stele de aur de fiecare dată când poartă scutecele noaptea. Aceștia pot apoi să încaseze aceste puncte la un anumit moment pentru a cumpăra un cadou de care sunt interesați, cum ar fi un joc video sau un alt lucru care le-ar putea plăcea. Cu cât poartă mai multe nopți scutecele la culcare, cu atât câștigă mai multe puncte. Părinții ar putea, de asemenea, să se ofere să le mărească alocația cu o anumită sumă sau să-l facă pe cel mic să câștige o anumită sumă de bani. Aceeași idee se aplică și aici – cu cât poartă mai multe nopți scutecele, cu atât mai mulți bani pot câștiga. Aceasta este doar o idee pe care o am. Părinții care au un copil sau un adolescent care face pipi în pat și căruia îi este rușine să poarte scutece ar putea dori să experimenteze această idee pentru a vedea dacă funcționează.

După cum am menționat mai devreme, deși mulți oameni pot fi vindecați de udatul în pat folosind alarme, medicamente sau alte metode, există cazuri de persoane care suferă de această problemă toată viața lor. De fapt, ceea ce mulți oameni s-ar putea să nu realizeze este că există un număr semnificativ de adulți care udă patul. În aceste cazuri, ar fi indicat să purtați scutece la culcare pentru a menține igiena, pentru a rămâne uscați și confortabili, precum și pentru a minimiza curățenia (este o bătaie de cap să trebuiască să vă ocupați de rufele ude datorită faptului că este foarte consumator de timp). În plus, ar fi prudent ca adultul să poarte scutece la culcare dacă are o persoană semnificativă, astfel încât partenerul său să rămână uscat. Purtarea scutecelor pe timp de noapte demonstrează că cel care se culcă la pat dă dovadă de considerație față de partenerul său.

În ceea ce privește această problemă, unul dintre principalele lucruri care m-a nedumerit este următorul: de ce publicul și majoritatea profesioniștilor din domeniul medical nu au nicio problemă cu bebelușii, bătrânii, copiii cu nevoi speciale, persoanele cu afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, paralizia cerebrală, scleroza multiplă, spina bifida, boala Huntington sau alte afecțiuni medicale care poartă scutece? Cu toate acestea, ei consideră că copiii mai mari, adolescenții sau adulții care fac pipi în pat sunt prea mari pentru a le purta. Avem un dublu standard în ceea ce privește opiniile noastre cu privire la cine ar trebui să folosească scutece. Cred cu tărie că scutecele nu ar trebui privite altfel decât alte forme de echipament medical pentru a gestiona diverse probleme de sănătate, la fel ca ochelarii de vedere, inhalatoarele pentru astm, scaunele cu rotile și alte materiale medicale. Ținând cont de acest lucru, susțin că atitudinile noastre cu privire la utilizarea scutecelor pentru a gestiona băiatul în pat la copiii mai mari, adolescenții și adulții sunt greșite. De asemenea, se pare că băiatul în pat la adulți poartă mai mult stigmat decât alte forme de incontinență, ceea ce nu are sens nici pentru mine.

Una dintre ideile care ar putea ajuta la eliminarea stigmatului în acest domeniu (care este preluată din articolul meu din Wiki How Cum să reducem stigmatul copiilor mai mari, adolescenților și adulților care poartă scutece pentru băiatul în pat) este de a schimba definiția scutecului. Majoritatea definițiilor din dicționare definesc scutecul ca fiind un articol de îmbrăcăminte purtat strict de bebeluși. Dacă aș fi responsabil pentru a scrie definiția scutecului care se găsește în dicționare, aș spune ceva de genul următor: „O piesă de lenjerie absorbantă, impermeabilă și protectoare, confecționată dintr-un material de unică folosință sau reutilizabil, care este trasă între picioare și fixată la talie cu ajutorul unor file de bandă, ace de siguranță sau alte metode. Este concepută pentru gestionarea episoadelor de incontinență cu care se confruntă persoanele de toate vârstele, inclusiv bebelușii, copiii mici înainte de a fi învățați să meargă la oliță, precum și adulții, pe lângă faptul că oferă protecție pentru persoanele care fac pipi în pat.” În opinia mea, acest lucru descrie mai exact situația și, de asemenea, are potențialul de a-i face pe copiii mai mari, pe adolescenți, precum și pe adulți, să se simtă mai puțin stânjeniți să poarte protecție. Să sperăm că acest articol îi va face pe oameni să își reevalueze opiniile cu privire la acest subiect.-

Despre autor:
Colin Ellison (pseudonimul autorului) are 47 de ani și lucrează în învățământul special ca asistent al elevilor. A suferit de enurezis nocturn în copilărie și a experimentat episoade ocazionale de udare a patului ca adult. El folosește în primul rând scutece de pânză de mărime adultă, de tip „pin-on”, acoperite cu o pereche de pantaloni de plastic de mărime adultă, dar, uneori, folosește și scutece de unică folosință de tip „tape-tab” de mărime adultă. În prezent, urmează o facultate, cu jumătate de normă, unde studiază securitatea națională. Interesele sale sunt colecționarea de discuri și cititul.

Tips on Managing Bedwetting

Autorul are un blog numit „Tips on Managing Bedwetting” (Sfaturi pentru gestionarea udării patului) care enumeră mai multe mărci de scutece de pânză de tip pin-on, pantaloni de plastic și scutece de unică folosință cu file de bandă concepute pentru a se potrivi copiilor mai mari, adolescenților și adulților care udă patul, precum și locurile care vând aceste scutece. Adresa blogului este: www.tipsonmanagingbedwetting.blogspot.com

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.