Filip

Philip: Conducător evreu, a domnit între anii 4 î.Hr. și 34 d.Hr. în sud-vestul a ceea ce este astăzi Siria.

Diviziune a regatului lui Irod

Filip a fost fiul regelui evreu Irod cel Mare și al soției sale Cleopatra din Ierusalim. El a fost căsătorit cu ruda sa Salomeea. (În Evanghelia după Marcu 6.17, Filip este menționat ca fiind primul soț al Irodiadei. Aceasta este o greșeală; Irodiada nu a fost niciodată căsătorită cu Filip.)

Împreună cu frații săi vitregi, Irod Arhelau și Irod Antipa, a fost educat la Roma, un fel de detenție onorabilă pentru a garanta loialitatea tatălui său. Când Irod cel Mare a murit în anul 4 î.e.n., Filip a devenit tetrarh al părților periferice din nord-estul regatului tatălui său: Gaulanitis (înălțimile Golan), Batanaea (sau Basan, partea de sud a Siriei moderne), Trachonitis și Auranitis (Hauran).

Printre supușii săi, evreii erau o minoritate; majoritatea oamenilor erau de origine siriană sau arabă. Aceștia din urmă aveau un mod de viață nomad, deși Irod a înființat câteva orașe (cum ar fi Adraa, modernul Dar`a). Filip avea să continue această politică în jumătatea vestică a regatului său, consolidând satele Paneas – la izvoarele Iordanului – și Betsaida, numindu-le Cezareea și Iulia în onoarea împăratului și a fiicei sale Iulia.

Pentru supușii săi nomazi, Filip s-a comportat ca un șeic. El călătorea în mod constant prin țara lor doar cu un mic anturaj. Când cineva îi invoca ajutorul, el ordona imediat să se așeze pe tron, asculta plângerile și își dădea cu părerea. Supușii săi din orașe considerau acest comportament destul de remarcabil, dar arabii trebuie să se fi gândit la regele lor ca la „unul dintre noi”.

Codul lui Filip cu un templu păgân

Avea și supuși greci și romani, care trăiau de obicei în orașe. Aceștia trebuie să fi apreciat monedele sale. Exemplarul din stânga îl înfățișează pe împăratul roman Tiberius purtând coroana de lauri; pe revers se poate distinge un templu grecesc neidentificat cu numele tetrarhului în jur. (De altfel, această monedă dovedește că Filip nu avea mulți supuși evrei, deoarece reprezentarea unui templu păgân și a împăratului divin erau considerate blasfemiatoare de către orice evreu pios.)

A murit la Iulia în anul 34 d.Hr. după ce și-a condus domniile timp de treizeci și șapte de ani. Potrivit istoricului evreu Flavius Josephus, a fost o persoană moderată și liniștită în conducerea vieții și a guvernării sale.nota Deoarece nu a lăsat niciun fiu, împăratul Tiberius a ordonat ca regatele sale să fie adăugate la provincia Siria. Când Tiberius a murit în anul 37, succesorul său Caligula a restabilit aproape imediat principatul; ca rege al acestuia, el l-a numit pe nepotul lui Filip, Irod Agripa.

Literatură

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.