Harry Gant este cel mai vârstnic câștigător NASCAR – din nou

La 6 mai 1991, pilotul de curse Harry Gant, în vârstă de 51 de ani, a obținut cea de-a 12-a victorie din cariera sa în Cupa Winston a National Association of Stock Car Auto Racing (NASCAR) Winston Cup, în cursa Winston 500 de la Talladega, Alabama. Astfel, Gant și-a îmbunătățit propriul record de cel mai în vârstă om care a câștigat vreodată un eveniment NASCAR.

Născut în Taylorsville, Carolina de Nord, Gant a renunțat la afacerea de tâmplărie a familiei în 1978 și a concurat în primul său sezon complet de Winston Cup în 1979, la vârsta relativ înaintată de 39 de ani. A fost candidat la titlul de Rookie of the Year, dar a pierdut în fața lui Dale Earnhardt. În 1981, Gant s-a alăturat echipei Mach I/Skoal Bandit Racing Team și a concurat cu Pontiac-ul nr. 33 al echipei, deținut de producătorul de film Hal Needham și de actorul Burt Reynolds și sponsorizat de U.S. Tobacco Company. A obținut prima sa victorie la cel de-al 107-lea start, la 25 aprilie 1982, în cursa Virginia National Bank 500 de pe Martinsville Speedway.

Cunoscut ca „Handsome Harry”, Gant a avut de departe cel mai bun sezon NASCAR în 1991. În acea zi de 6 mai, el a obținut victoria record pe cea mai rapidă pistă din circuit, Alabama Superspeedway din Talladega. Într-o cursă marcată de accidente, Gant a parcurs ultimele 56 de tururi fără să oprească pentru combustibil. În luna septembrie a aceluiași an, a câștigat patru evenimente consecutive, începând cu o victorie în Heinz Southern 500 pe circuitul oval îngust din Darlington, Carolina de Sud, la 1 septembrie. Până la sfârșitul lunii, Gant a triumfat la Richmond, Virginia; Dover, Delaware; și Martinsville, Virginia. Șirul de victorii a egalat recordul NASCAR pentru cele mai multe victorii într-o perioadă de o lună, iar presa l-a supranumit pe Gant „Domnul Septembrie”. Gant a terminat pe locul al patrulea în cursa pentru puncte din Winston Cup Series în acel an și a fost numit șoferul anului de către National Motorsports Press Association.

Gant a încetinit cu greu în 1992, depășindu-și pentru ultima dată propriul record de cel mai în vârstă câștigător NASCAR (la 52 de ani și 219 zile) când a câștigat Champion 400 pe 16 august pe Michigan International Speedway. La 31 mai anterior, el devenise cel mai în vârstă pilot care a câștigat o cursă de 500 de mile de orice fel, cu o victorie la Budweiser 500 de la Dover. Gant s-a retras ca pilot la sfârșitul sezonului 1994 și a fost inclus în International Motorsports Hall of Fame în aprilie 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.