Imunoterapia ERC1671 se arată promițătoare la început în cazul glioblastomului recurent

Imunoterapia experimentală ERC1671 (Gliovac) în combinație cu factorul de stimulare a coloniilor de granulocite-macrofage (GM-CSF), ciclofosfamidă și bevacizumab (Avastin) a arătat o activitate promițătoare la pacienții cu glioblastom recurent, conform rezultatelor intermediare ale unui studiu de fază 2 (NCT01903330).

Rezultatele de la primii 10 pacienți din cadrul studiului au arătat o rată de supraviețuire generală (OS) la 6 luni de 100% la cei tratați cu imunoterapie. Mai mult, rata de SG la 12 luni în brațul experimental a fost de 40%, iar mediana SG a fost de 10,5 luni. Aceste constatări se compară favorabil cu controalele istorice care au arătat o rată de OS la 6 luni de 33% și o OS mediană de 5,3 luni.

Aceste constatări ilustrează o creștere „extrem de semnificativă” a OS cu ERC1671 în comparație cu practica clinică actuală (log rank test, P < .0001), potrivit ERC Belgium, dezvoltatorul agentului.

Mai mult, 10% dintre cei aflați în brațul experimental au cunoscut o recuperare totală și au supraviețuit mai mult de 3 ani atunci când au fost tratați după recidiva bolii și după ce au primit un tratament standard de îngrijire. Nu au fost raportate remisiuni spontane în brațul de control; toți participanții care au primit doar bevacizumab au prezentat progresie tumorală.

În mod special, s-a constatat că un subgrup de participanți care au progresat în urma tratamentului cu bevacizumab au prezentat un beneficiu disproporționat cu ERC1671, unul care s-a tradus printr-o dublare a supraviețuirii față de controalele istorice, potrivit companiei biofarmaceutice în stadiu clinic.

„Înainte de acest studiu al imunoterapiei cu ERC1671 pentru glioblastomul recurent, era aproape necunoscut ca astfel de pacienți să experimenteze o recuperare”, a declarat într-un comunicat de presă Daniela Bota, MD, PhD, cercetător principal al studiului de fază 2; vicedecan pentru cercetare clinică; director medical al UCI Center for Clinical Research; director al UCI Alpha Stem Cell Clinic; și director medical al UCI Health Comprehensive Brain Tumor Program, a declarat într-un comunicat de presă. „Suntem încântați să accelerăm recrutarea și să finalizăm acest studiu.”

ERC1671 se bazează pe celule tumorale proaspăt extrase și lizate și a fost conceput pentru a stimula sistemul imunitar să recunoască și să respingă celulele canceroase. Imunoterapia avansată este compusă dintr-o combinație de celule tumorale autologe și alogene, care sunt produse din țesuturile tumorale gliomatoase de la 3 pacienți cu cancer cu donatori diferiți, precum și din lizate ale acestor celule. Odată injectat, acesta trezește sistemul imunitar să răspundă împotriva celulelor tumorale și să le ucidă.

În cadrul studiului de fază 2 dublu-orb, controlat cu placebo, cercetătorii și-au propus să examineze ERC1671 plus bevacizumab la pacienții cu glioblastom recidivat. Un total de 84 de participanți au fost randomizați 1:1 pentru a primi fie imunoterapia plus GM-CSF și ciclofosfamidă, fie placebo plus bevacizumab.

ERC1671 și GM-CSF au fost administrate intradermic, în timp ce ciclofosfamida a fost administrată pe cale orală. GM-CSF a fost administrat la o doză fixă de 500 mcg, iar ciclofosfamida a fost administrată la o doză zilnică de 50 mg. Bevacizumab a fost administrat ca tratament standard, la o doză de 10 mg/kg. Tratamentul va fi repetat la fiecare 28 de zile, fie până la progresia bolii, fie până la apariția unei toxicități intolerabile.

Pentru a fi eligibili pentru înrolare, pacienții trebuiau să aibă un diagnostic confirmat histologic de glioblastom sau gliosarcom de gradul IV al Organizației Mondiale a Sănătății, recurent sau progresiv, să aibă vârsta de 18 ani sau mai mult, să aibă un scor de performanță Karnofsky de 70% sau mai mare, o speranță de viață de 12 săptămâni sau mai mult și să fie la prima sau a doua recidivă a glioblastomului. Tratamentul anterior pentru boala lor trebuie să fi inclus o intervenție chirurgicală, radioterapie convențională și temozolomidă.

Pacienții au fost excluși dacă nu au putut fi supuși unui RMN cu substanță de contrast; dacă era prezentă o boală leptomeningeală difuză; dacă aveau antecedente, prezența sau suspiciunea unei boli metastatice; dacă au primit agenți imunosupresori cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de prima doză a tratamentului de studiu, dacă au primit anterior bevacizumab sau alți inhibitori VEGF și dacă aveau o contraindicație sau hipersensibilitate cunoscută la bevacizumab.

Punctul final primar al studiului a fost OS la 12 luni, în timp ce punctele finale secundare cheie au inclus supraviețuirea fără progresie, răspunsul imunitar, procentul de efecte adverse de gradul 3-5 și rata de răspuns radiografic conform criteriilor MacDonald sau IRANO.

„Suntem încurajați de rezultatele atât de puternice pentru ERC1671 în studiul doctorului Bota și încântați să vedem un număr mare de pacienți care intră în remisiune”, a adăugat Apostolos Stathopoulos, MD, PhD, în comunicat. „Credem că ERC1671 deschide în sfârșit calea imunoterapiei pentru tratarea cancerelor greu de rezolvat, cum ar fi glioblastomul recurent, care în prezent nu au opțiuni terapeutice alternative.”

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.