Legile privind ocuparea forței de muncă și concedierea abuzivă în Arizona

Legile privind concedierea abuzivă dictează ce este și ce nu este considerat legal în ceea ce privește încetarea relațiilor cu angajații. Pe de altă parte, acestea le oferă, de asemenea, angajaților care consideră că au fost concediați pe nedrept orientări cu privire la modul în care pot întreprinde acțiuni în justiție împotriva angajatorilor pe care consideră că i-au concediat pe nedrept. În centrul majorității legilor actuale de concediere abuzivă se află doctrina angajării la voință.

Angajarea la voință în Arizona

Majoritatea lucrătorilor din sectorul privat din Arizona sunt considerați „angajați la voință”, ceea ce înseamnă că relația dintre angajat și angajator nu este legată de niciun acord contractual de angajare existent și că fie angajatorul, fie angajatul poate rezilia contractul de muncă în orice moment și pentru orice motiv. Deși statele de angajare at-will permit angajatorilor să concedieze lucrătorii, în esență, fără motiv, există o serie de excepții importante pe care proprietarii de afaceri din Arizona trebuie să le cunoască și să le înțeleagă.

Terminarea abuzivă în Arizona

În statul Arizona există mai multe excepții de la noțiunea de angajare at-will, în primul rând pentru a se asigura că angajatorii nu profită de anumite tipuri de angajați. Arizona recunoaște trei excepții principale de la noțiunea de angajare at-will. În primul rând, orice contract existent (de exemplu, un contract verbal, scris sau tacit) anulează relația angajat/angajator at-will. În al doilea rând, angajatorii din Arizona nu pot concedia în mod legal lucrătorii din motive discriminatorii sau pe baza unui drept protejat. În al treilea rând, angajatorii din Arizona nu pot concedia o persoană care depune o plângere cu privire la ei sau la afacerea lor sau care se angajează în alt mod în ceea ce sunt considerate practici de „denunțare”. Este imperativ ca proprietarii de afaceri din Arizona să se familiarizeze cu aceste excepții pentru a evita eventualele procese de concediere abuzivă din partea angajaților.

Încălcarea contractului: Statul Arizona recunoaște trei tipuri de contracte de muncă: contracte verbale, contracte scrise și contracte „implicite”. Contractele implicite sunt cele care pot să nu fie contracte de muncă reale, semnate, ci mai degrabă sunt orice promisiuni sau garanții date angajaților de către angajatorul lor cu privire la condițiile de angajare. De exemplu, dacă un manual de angajare prevede că toți angajații vor avea o perioadă de probă de 60 de zile, iar apoi un angajat este concediat după numai 30 de zile, acesta poate decide să intenteze un proces pentru concediere abuzivă. Toate aceste trei tipuri de contracte anulează relația tradițională „at-will”. De asemenea, este important de reținut că legile din Arizona privind încălcarea contractului se aplică și contractelor colective de negociere în cadrul sindicatelor.

Discriminare: Angajații din Arizona sunt protejați împotriva practicilor discriminatorii la locul de muncă atât la nivel de stat, cât și la nivel federal. La nivel federal, angajatorii cu 15 sau mai mulți lucrători nu pot concedia pe motive de rasă, culoare, țară de origine, stare de graviditate, sex, apartenență religioasă, genetică sau handicap. Angajatorii cu patru sau mai mulți angajați nu pot rezilia relații pe baza statutului de cetățean, în timp ce cei cu 20 sau mai mulți lucrători nu pot face discriminare pe bază de vârstă. Conform legii din Arizona, angajatorii din stat nu pot, de asemenea, să discrimineze angajații din cauza statutului HIV/SIDA. Legile privind discriminarea din Arizona se aplică întreprinderilor din stat care angajează 15 sau mai multe persoane. Deoarece majoritatea cazurilor de concediere abuzivă din zilele noastre implică acuzații de practici discriminatorii, este deosebit de important ca angajatorii din Arizona să ajungă să înțeleagă pe deplin legile de discriminare ale statului.

Retaliații: Angajatorilor din Arizona le este interzis prin lege să concedieze angajații care se angajează în comportamente de tip whistleblowing sau pentru alte motive care pot fi considerate represalii într-o instanță de judecată. De exemplu, aceștia nu pot concedia angajații care fac rapoarte cu privire la condiții de muncă nedrepte sau nesigure sau pe cei care depun reclamații de hărțuire sexuală împotriva angajatorului.

Politică publică: Arizona se numără printre numeroasele state care susțin o excepție de politică publică de la doctrina angajării la voință. În esență, acest lucru înseamnă că angajatorii din Arizona nu pot concedia lucrătorii pentru motive pe care societatea le-ar considera ilegale. De exemplu, angajații nu pot fi concediați pentru că refuză să depună mărturie mincinoasă sau să comită infracțiuni față de angajatorul lor, deoarece ambele acțiuni sunt contrare legii și, prin urmare, dacă ar face acest lucru, ar încălca politicile publice existente.

Denunțare legală

Conținutul de pe site-ul nostru este menit doar să ofere informații generale și nu reprezintă consultanță juridică. Facem toate eforturile pentru a ne asigura că informațiile sunt corecte, dar nu le putem garanta. Nu vă bazați pe conținut ca fiind consultanță juridică. Pentru asistență cu probleme juridice sau pentru o anchetă juridică, vă rugăm să vă contactați avocatul dumneavoastră.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.