Memoriile sunt o binecuvântare și pentru binecuvântare

Joannie Rochette îndurerată după performanța sa olimpică de la Vancouver.

Este o tradiție evreiască ca atunci când cineva moare să se spună: „Fie ca amintirea lui sau a ei să fie pentru binecuvântare”. Onorificul propriu-zis este „de binecuvântată amintire”, o traducere a ebraicului „zikhrono livrakha” (m.) sau „zikhronah livrakha” (f.).

Este un tip ciudat de declarație într-adevăr. Am tendința de a spune: „Fie ca memoria lui sau a ei să fie o binecuvântare”. Cuvintele mele înseamnă că, atunci când vă gândiți la persoana care a trecut în neființă, fie ca amintirea să vă binecuvânteze. Cu toate acestea, cred de fapt că „Fie ca amintirea lui sau a ei să fie o binecuvântare” înseamnă că trebuie să binecuvântăm – sau că binecuvântăm – persoana decedată cu amintirile noastre.

Această frază a fost în mintea mea aseară și toată ziua de astăzi când m-am gândit la patinatoarea olimpică canadiană Joannie Rochette, a cărei mamă a murit cu doar două zile înainte de a concura aseară. În ciuda durerii sale, ea a ieșit pe gheață și a oferit performanța vieții ei. Deși ar fi putut refuza să patineze, a făcut-o, probabil, doar pentru că mama ei i-a oferit un motiv să patineze. Joannie nu a plănuit să fie patinatoare artistică. Mama ei i-a încurajat talentul evident și determinarea de a concura. Rochette a devenit olimpică pentru prima dată la Torino, în urmă cu patru ani, unde a terminat pe locul cinci.

În timp ce o priveam pe Joannie patinând – și în timp ce îl priveam pe tatăl ei cu ochii înlăcrimați care o privea cu mândrie, în timp ce stătea singur în loc să stea cu soția sa – știam că fiecare dintre ei avea în minte amintiri și gânduri atât de puternice despre Therese Rochette. Și cu fiecare gând, cu fiecare amintire, ei o binecuvântau… și amintirea ei îi binecuvânta pe ei. Pe un stadion plin din Vancouver, performanța lui Joannie a binecuvântat cu siguranță sufletul mamei sale cu fiecare mișcare – și, pe baza cât de bine a patinat, cu siguranță sufletul mamei sale a binecuvântat-o.

Cine cunoașteți care a murit? Imaginează-ți că tu îi binecuvântezi și ei te binecuvântează pe tine de fiecare dată când te gândești la ei sau îți amintești un moment fericit petrecut cu ei. Amintirile noastre sunt cu adevărat binecuvântate. Ele îi țin aproape de noi mereu pe cei care au trecut în neființă. Prin simpla închidere a ochilor și prin rememorarea timpului petrecut împreună, putem din nou să le simțim dragostea și să ne bucurăm de compania lor. Aceasta este cu adevărat o binecuvântare.

Dacă doriți să urmăriți spectacolele lui Joannie, faceți clic aici.

Share via:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.