Onager

Asiatic wild ass
Khulan am Wasser Abend.jpg

Statutul de conservare
Statutul iucn3.1 RO.svg
Endangered

(IUCN)

Clasificare științifică
Regat: Animalia
Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordine: Perissodactyla
Familie: Equidae
Genul: Equus
Subgenus: Asinus
Specii: E. hemionus
Nume binomial
Equus hemionus
Pallas, 1775

Asin sălbatic asiatic sau asin sălbatic asiatic, este denumirea comună a unui membru sălbatic al familiei de cai Equidae, Equus hemionus, caracterizat prin marcaje albe distinctive pe partea anterioară a crupei și pe partea posterioară a umărului și o dungă pe spate mărginită de alb. Acest ungulat cu degete ciudate se găsește ca animal nativ în Mongolia, China, India, Iran și Turkmenistan și a fost reintrodus și în alte națiuni din fostul său areal. Este una dintre cele câteva specii de măgari din familia cailor. Măgarul sălbatic asiatic este cunoscut și sub denumirea de onager, deși aceasta se referă mai ales la una dintre subspecii, E. h. onager, din Iran.

Măgarul sălbatic asiatic este o parte importantă a ecosistemelor deșertice și de pajiști și, în timp ce adulții care aleargă repede pot fugi de majoritatea prădătorilor, membrii speciei, în special cei tineri și infirmi, sunt sensibili la prădători precum lupii care vânează în haită. Măgarul sălbatic asiatic asigură, de asemenea, funcții pentru oameni, atât în mod direct, sub formă de carne, cât și sub formă de turism.

Cu toate acestea, la fel ca multe alte animale mari de pășunat (cu excepția notabilă a speciilor domestice, cum ar fi calul și măgarul), arealul său s-a contractat foarte mult sub presiunea vânătorii și a pierderii habitatului. Ca specie, măgarul sălbatic asiatic este considerat pe cale de dispariție și chiar și subspecia Mongolian khulan (E. h. hemionus), care reprezintă aproape optzeci la sută din populația globală, este în pericol și a scăzut semnificativ în ultimii ani.

Vizualizare și descriere

Măgarul sălbatic asiatic (Equus hemionus) este un membru al Equidae, o familie de mamifere ungulate cu degete ciudate de cai și animale asemănătoare cailor. Există trei grupuri de bază recunoscute în Equidae – cai, măgari și zebre – deși toți ecvideii existenți fac parte din același gen Equus. Măgarul sălbatic asiatic este una dintre cele trei sau patru specii de măgari existente, care sunt plasate împreună în subgenul Asinus. Celelalte specii cunoscute ca măgari sunt măgarul sălbatic african (E. africanus, uneori E. asinus), măgarul sau măgarul (E. asinus) și kiangul (E. kiang). Kiangul este înrudit cu măgarul sălbatic asiatic și în unele clasificări este o subspecie a măgarului sălbatic asiatic, listată ca E. hemionus kiang.

Măgarii sălbatici asiatici au o înălțime a umerilor de aproximativ 108 până la 126 centimetri (43-50 inch) (Grzimek et al. 2004), o lungime cap-corp de aproximativ 2,1 metri (6,9 picioare) și o greutate cuprinsă între 200 și 290 de kilograme (441-639 de lire sterline).

Asinii sălbatici asiatici se aseamănă puțin mai mult cu un cal decât măgarii, dar au picioare scurte în comparație cu caii. Culoarea lor variază în funcție de anotimp. În general, au o culoare brun-roșiatică în timpul verii, devenind brun-gălbui în lunile de iarnă. Au o dungă neagră mărginită de alb care se întinde pe mijlocul spatelui. Coama erectă este de culoare închisă. Au burta și pieptul albe și marcaje albe distinctive pe partea posterioară a umărului și pe partea anterioară a șoldului (Grzimek et al. 2004). Botul este alb, cu zona din jurul nărilor și buzele de culoare cenușie (Grzimek et al. 2004).

Este cunoscut faptul că sunt de neîmblânzit. Ecvideii au fost folosiți în Sumerul antic pentru a trage căruțe în jurul anului 2600 î.e.n. și sunt reprezentați ca trăgând căruțe pe Stindardul din Ur, un artefact sumarian, cam în aceeași perioadă. Deși s-a sugerat că aceștia ar fi fost măgari sălbatici asiatici, în prezent se crede că ar fi fost măgari sălbatici africani domestici (Clutton-Brock 1992).

Subspecii

În prezent sunt recunoscute patru sau cinci subspecii existente și o subspecie dispărută (Moehlman et al. 2008):

 • Mongolian wild ass sau Mongolian kulan, Equus hemionus hemionus (Mongolia de Nord)
  • Gobi kulan sau dziggetai, Equus hemionus luteus, este considerat probabil a fi sinonimul lui E. h. hemionus (Moehlman et al. 2008)
 • Indian wild ass sau khur, Equus hemionus khur (India)
 • Turkmenian kulan sau Turkmen kulan, Equus hemionus kulan (Turkmenistan, dar reintrodus în Kazahstan, Uzbekistan și Ucraina)
 • Persian onager sau onager, Equus hemionus onager (Iran, introdus în Arabia Saudită)
 • Syrian wild ass, Equus hemionus hemippus (dispărut din 1927, anterior din Peninsula Arabică până în Siria)

Distribuție și habitat

Cele patru (sau cinci) subspecii rămase se găsesc în areale limitate în Mongolia, China, India, Iran și Turkmenistan. Specia a avut cândva o arie de răspândire mult mai largă, incluzând Rusia, Kazahstan, Arabia Saudită, Armenia, Azerbaidjan, Turcia, Ucraina, Siria, Liban, Iordania, Irak, Afganistan și Pakistan. În prezent, au fost reintroduse populații în Kazahstan, Uzbekistan, sudul Israelului și Ucraina, dar populațiile din Ucraina, Israel și Arabia Saudită nu sunt subspecia care a fost găsită inițial acolo (Moelhman et al. 2008).

Cea mai mare populație a subspeciei este cea a măgarului sălbatic mongol (E. h. hemionus) din nordul Mongoliei și din nordul adiacent al Chinei, cu o estimare în 2003 la aproximativ 18.000 de indivizi. Sudul Mongoliei are cea mai mare populație de asin sălbatic asiatic din lume, cu o estimare de 80 la sută din populația globală. (Este posibil ca populația de kulani din China să fie o populație sezonieră care migrează din Mongolia). Cu toate acestea, această subspecie, cândva mai larg răspândită, a suferit un declin major al populației și al mărimii arealului, iar acum se găsește doar în regiunea deșertului Gobi. De asemenea, khur indian (E. h. khur) a fost cândva răspândit în India și Pakistan, dar în prezent se pare că se găsește doar în Micul Rann of Kutch din Gujarat, India, deși există rapoarte care arată că se găsește de-a lungul graniței dintre India și Pakistan. Aceasta este a doua subpopulație ca mărime, cu o cifră estimată la 3.900 de exemplare în 2004. Se estimează că există 1.300 de kulani turkmeni în Trukmenistan în 2005 și aproximativ 600 de onagri în Iran (Moelhman et al. 2008)

Asinul sălbatic asiatic locuiește în stepe, stepe montane, câmpii deșertice și zone semideșertice și se găsește de obicei în stepele deșertice (Moelhman et al. 2008). Ei pot sta în condiții extreme de deșert sărat (Grzimek et al. 2004).

Comportament, dietă și reproducere

Asinii sălbatici asiatici sunt ierbivori și tind să fie predominant pășunatori atunci când iarba este abundentă, dar în timpul sezonului uscat și în habitatele mai uscate, ei răscolesc pentru o parte semnificativă din dieta lor.

Femele și puii lor tind să formeze grupuri relativ mici și stabile, de mai puțin de cinci indivizi, dar există agregări temporare, iar aceste turme pot număra până la 1.200 de indivizi. Reproducerea este sezonieră, iar timpul de gestație este de unsprezece luni. Puii se nasc între aprilie și septembrie, iar nașterile tind să aibă loc pe o perioadă de două-trei luni, cu un vârf între jumătatea lunii iunie și jumătatea lunii iulie. Vârsta la care femelele se reproduc pentru prima dată este de cinci ani, iar femelele produc de obicei un mânz viu la fiecare trei ani. Rata de supraviețuire în primul an este de aproximativ cincizeci la sută (Moehlman et al. 2008, Grzimek et al. 2004).

Conservare

Asinul sălbatic asiatic se confruntă cu numeroase amenințări la adresa supraviețuirii sale, printre care se numără pierderea habitatului (din cauza așezărilor umane, a culturilor, a pășunatului excesiv, a activităților de dezvoltare, a extracției de sare), braconajul pentru carne și piei, concurența cu animalele domestice și concurența pentru apă. Braconajul reprezintă o amenințare deosebit de gravă. Kulanul turkmen (Equus hemionus kulan) a suferit un declin catastrofal la sfârșitul anilor 1990 ca urmare a braconajului pentru vânzarea de carne, iar kulanul mongol (E. h. hemionus) suferă în prezent din cauza vânătorii ilegale pentru carne și piei (Moehlman et al. 2008).

Asinul sălbatic asiatic este listat ca fiind în pericol de dispariție, deoarece se estimează că populația sa a scăzut cu mai mult de cincizeci la sută în ultimii 16 ani și se preconizează că va scădea cu mai mult de cincizeci la sută în următorii 10 până la 21 de ani. Aria sa de răspândire istorică s-a redus foarte mult, iar în prezent a dispărut în multe națiuni în care se găsea cândva. Cea mai mare subspecie rămasă, khulanul mongol (E. h. hemionus), a scăzut de la o populație estimată la 43.165 de exemplare în 1997 la 18.411 +/- 898 în 2003 (Moehlman et al. 2008).

Asinul sălbatic asiatic este protejat din punct de vedere legal în Mongolia, Iran, India și Turkemistan. Au existat proiecte de reintroducere de succes într-o serie de națiuni, inclusiv în Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Israel, Arabia Saudită și Ucraina. Riscul ca o populație sănătoasă să fie rapid redusă numeric este evident în cazul Rezervației Badkhyz din Turkmenistan; o populație care a fost de numai 200 de animale la mijlocul anilor 1940 a crescut până la 6.000 de animale până în 1993, când au fost protejate, dar apoi au fost ucise în număr mare la sfârșitul anilor 1990 când au migrat din rezervație în lunile de vară și au scăzut în curând la aproximativ 600 de animale (Moehlman et al. 2008).

 • Clutton-Brock, J. 1992. Puterea cailor: A History of the Horse and the Donkey in Human Societies (O istorie a calului și a măgarului în societățile umane). Harvard University Press. ISBN 978067440406469.
 • Duncan, P. (ed.). 1992. Zebre, măgari și cai: An Action Plan for the Conservation of Wild Equids: An Action Plan for the Conservation of Wild Equids. IUCN/SSC Equid Specialist Group. Gland, Elveția: IUCN.
 • Grzimek, B., D. G. Kleiman, V. Geist, și M. C. McDade, Grzimek’s Animal Life Encyclopedia. Detroit: Thomson-Gale, 2004. ISBN 030739494913.
 • Moehlman, P. D. 2004. Equidae. În B. Grzimek, D. G. Kleiman, V. Geist și M. C. McDade, Grzimek’s Animal Life Encyclopedia. Detroit: Thomson-Gale, 2004. ISBN 030739394913.
 • Moehlman, P. D., N. Shah, and C. Feh. 2008. Equus hemionus. În IUCN, 2008 IUCN Red List of Threatened Species. Rubrica din baza de date include o justificare a motivului pentru care această specie este pe cale de dispariție. Retrieved February 7, 2009.
 • Savage, R. J. G., and M. R. Long. 1986. Evoluția mamiferelor: An Illustrated Guide. New York: Facts on File. ISBN 081601194X.

Subgenul Equus: Cal sălbatic (E. ferus) – Cal domestic (E. caballus)
Subgenus Asinus: Măgarul sălbatic african (E. africanus) – Măgarul (E. asinus) – Măgarul sălbatic asiatic (E. hemionus) – Kiang (E. kiang)
Subgenus Dolichohippus: Grevy’s Zebra (E. grevyi)
Subgenus Hippotigris: Plains Zebra (E. quagga) – Mountain Zebra (E. zebra)

.

Indian Rhinoceros (R. unicornis) – Rinocerul de Javan (R. sondaicus)

Rinocerul de Sumatra (D. sumatrensis)

Rinoceri albi (C. simum)

Rinoceri negri (D. bicornis)

.

Extant Perissodactyla (Odd-toed ungulates) specii pe subordonate

Kingdom Animalia – Phylum Chordata – Class Mammalia – Infraclass Eutheria – Superorder Laurasiatheria

Hippomorpha

Equidae
(Familia cailor)

Equus
(inclusiv zebrele)

Ceratomorpha

Rhinocerotidae
(Rhinoceros)

Rhinoceros Dicerorhinus Ceratotherium Diceros
Tapiridae
(Tapiri)
Categoria

Credite

Scriitorii și editorii New World Encyclopedia au rescris și completat articolul din Wikipediaîn conformitate cu standardele New World Encyclopedia. Acest articol respectă termenii Licenței Creative Commons CC-by-sa 3.0 (CC-by-sa), care poate fi folosită și difuzată cu atribuirea corespunzătoare. Meritul este datorat în conformitate cu termenii acestei licențe, care poate face referire atât la colaboratorii New World Encyclopedia, cât și la colaboratorii voluntari dezinteresați ai Fundației Wikimedia. Pentru a cita acest articol, faceți clic aici pentru o listă de formate de citare acceptabile.Istoricul contribuțiilor anterioare ale wikipediștilor este accesibil cercetătorilor aici:

 • Istoria Onagerului

Istoria acestui articol din momentul în care a fost importat în New World Encyclopedia:

 • Istoria „Onager”

Nota: Unele restricții se pot aplica la utilizarea imaginilor individuale care sunt licențiate separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.