Papagalii au emoții?

Emoțiile papagalilorCercetătorii îi acuză de mult timp pe proprietarii de animale de companie de antropomorfism, care este actul de a atribui animalelor de companie caracteristicile umane de gândire, simțire și conștiință. Chiar dacă susținerea noțiunii că animalele au emoții este echivalentă cu comiterea unei erezii în lumea științifică, există o acceptare din ce în ce mai mare a faptului că animalele au și simt emoții.

Din perspectiva proprietarului de animale de companie, omenirea nu este singura care are capacitatea de a gândi și simți. Oricine a trăit cu un papagal știe că aceștia nu au doar o capacitate intelectuală uimitoare, ci și o dorință de companie și capacitatea de a simți și exprima emoții. În fiecare zi dovezile sunt chiar în fața ochilor noștri, emoțiile papagalilor noștri sunt exprimate prin ochii lor, postura corpului, comportamentul și vocalizările care sunt adesea verbale.

Legătura pe care o avem cu păsările noastre este în primul rând una de emoție și această relație emoțională este cea care ne îmbogățește viețile. Oare această interacțiune emoțională are același impact asupra papagalilor noștri? Nu știm cu siguranță, dar, de altfel, știm măcar cu adevărat ce simte o altă ființă umană?

Păsările noastre au capacitatea de a demonstra o multitudine de emoții:

  • Iubire – exprimată prin dorința lor de a fi aproape de „alesul” lor, dorința de a fi atinse, entuziasmul atunci când intrați în cameră și prin apelurile lor de contact.
  • Temerea – emoție primară comună tuturor animalelor care la păsări declanșează un comportament defensiv automat, cum ar fi zborul de fugă.
  • Joia – exprimată prin vocalize și limbajul corpului, în special atunci când stăpânul lor se întoarce acasă și prin activitățile lor de joacă independentă și vocalize (cântece, fluierături)
  • Singurătatea – indicată cel mai adesea prin dezvoltarea unor comportamente stereotipe atunci când sunt lipsite de contact social și companie.
  • Plictiseala – cel mai adesea indicată prin dezvoltarea unor comportamente stereotipe atunci când este lipsit de stimulare mentală și de oportunități de joacă.
  • Doliu – un papagal se comportă adesea deprimat sau apatic atunci când moare un proprietar sau un partener
  • Gelozie – poate odată cu sosirea unui nou membru al familiei (de ex, bebeluș, soț/soție, un alt animal de companie)
  • Mânia – demonstrată prin limbajul corpului sau printr-o mușcătură provocată sau neprovocată.
  • Încredere – neîncredere față de un străin

Mulți proprietari de papagali au raportat, de asemenea, că papagalii lor, în special African Greys, sunt foarte empatici, ceea ce reprezintă capacitatea de a înțelege „starea de spirit” sau emoțiile altcuiva. Papagalii sunt foarte sensibili la emoțiile noastre, uneori mai bine decât noi. Păsările noastre sunt observatori atenți ai expresiilor noastre faciale, ai limbajului corporal, ai tonului și chiar ai nivelului de energie și, prin urmare, trebuie să fim conștienți de modul în care emoțiile noastre pot avea un impact asupra păsărilor noastre. Dacă viața noastră de familie și relațiile noastre sunt stresante, păsările noastre vor percepe acest lucru și se pot simți amenințate și pot începe să manifeste comportamente negative. Sănătatea emoțională a tuturor membrilor din cadrul stolului uman poate influența sentimentul de siguranță al unei păsări.

Dacă acordăm o atenție egală indiciilor pe care acestea ni le oferă prin acțiunile, tonul și limbajul corporal, poate că vom putea înțelege și aborda mai bine nevoile emoționale ale păsărilor noastre.

Cei șapte Cei șapte pitici „papagali hormonali”

Astăzi, în…

Înțelegerea limbajului corporal al păsării taleÎnțelegerea limbajului corporal al păsării tale

Înțelegerea limbajului corporal al păsării tale

Învățarea limbajului…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.