Artemisinina: A Promising Adjunct for Cancer Therapy | Online Stream

Editorial

Cancerul este una dintre principalele cauze ale deceselor netransmisibile din Pakistan. Odată cu îmbătrânirea populației, se așteaptă ca povara bolii să crească, ceea ce face din cancer o povară de sănătate potențial semnificativă și se adaugă la povara bolilor într-o țară în curs de dezvoltare precum Pakistanul . Chiar dacă progresele recente în domeniul terapiilor oncologice s-au dovedit a fi foarte promițătoare, acestea implică un cost masiv al asistenței medicale. Ca urmare, aceste terapii prezintă o utilizare limitată într-o țară cu venituri mici, în care majoritatea pacienților își suportă singuri cheltuielile medicale.

Este esențial ca modul de terapie utilizat în tratamentul cancerului să aibă o potență favorabilă, eficacitate și efecte secundare reduse sau inexistente asupra celulelor normale ale organismului. Deși asistența medicală avansată pentru tratamentul cancerului promite îmbunătățirea ratelor de supraviețuire și vindecarea completă, povara efectelor adverse asupra calității vieții a dus la ezitare și dezaprobarea pacienților pentru diverse modalități de îngrijire a cancerului. Până de curând, o plantă medicinală chineză numită în mod tradițional qing hao sau pelin dulce, care are ca ingredient activ artemisinina, o lactonă componentă a plantei Artemisia annua, a prezentat rezultate promițătoare ca intervenție farmacologică anticancerigenă. Compusul artemisinina a fost utilizat în mod activ ca medicament puternic împotriva malariei, precum și pentru stimularea sistemului imunitar și tratarea afecțiunilor hepatice . Cercetările ulterioare asupra acestui compus au arătat că mecanismul anticancerigen al artemisininei este similar cu mecanismul său antimalarie, fiind astfel activat de heme, un compus care conține fier. Artemisinina are o fracțiune endoperoxid care formează radicali liberi atunci când reacționează cu fierul, iar formarea de radicali liberi mediază deteriorarea celulară și apoptoza celulelor care conțin niveluri anormal de ridicate de fier. Datorită diviziunii celulare rapide și ratei ridicate de metabolizare a celulelor canceroase, nivelurile ridicate de aport de fier constituie artemisinina ca terapie țintită pentru cancer și fac celulele canceroase mai sensibile la efectele citotoxice ale compusului . O doză specifică pentru o eficacitate maximă nu a fost încă stabilită; cu toate acestea, ca principiu general, 400 până la 800 mg pe zi pot fi utilizate timp de cel puțin șase până la 12 luni, fără efecte adverse aparente .

Artemisinina este invariabil un compus valoros pentru combaterea cancerului, iar eficacitatea sa este sporită de faptul că este eficientă pe cale orală și este ieftină, în comparație cu alte intervenții farmacologice disponibile pe piață. Produce mai puține efecte secundare, ceea ce o face o opțiune favorabilă pentru tratament în mediile cu venituri mici, unde cancerul are rădăcini adânci, în principal din cauza tratamentelor costisitoare și a reticenței de a opta pentru regimurile tradiționale pentru cancer . În plus, un studiu recent realizat de Lin Qingsong et al. a constatat că adăugarea de acid aminolevulinic (ALA) sporește proprietățile anticancerigene ale artemisininei împotriva liniilor celulare de cancer colorectal . Astfel, în cazul în care se elaborează un plan intenționat de dezvoltare a compușilor de artemisinină ca adjuvant pentru a fi utilizați în tratamentele împotriva cancerului, acesta va contribui la diminuarea costurilor financiare pentru terapiile medicale. Având în vedere că mai mult de 25 de specii de artemisinină se găsesc în Pakistan , oncologii din Pakistan ar trebui să profite de acest medicament și să exploreze beneficiile sale în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.