Prolactina

La femeiEdit

Prolactina crește secreția de lapte din glanda mamară. Efectele sale asupra celulelor din alveolele mamare includ creșterea sintezei lactozei și a producției de proteine din lapte, cum ar fi cazeina și lactalbumina. Deși este adevărat că concentrația de prolactină este crescută înainte de naștere, secreția de lapte are loc numai după naștere, deoarece nivelurile ridicate de estrogen și progesteron la femeia însărcinată au un efect inhibitor asupra secreției de lapte. Atunci când nivelurile acestor hormoni scad după sarcină, apare lactația.

Prolactina are, de asemenea, un efect inhibitor asupra secreției de gonadotropine, astfel încât hipersecreția sa poate provoca absența menstruației la femei.

La bărbațiEdit

La bărbați comportamentul prolactinei poate afecta funcția suprarenală, echilibrul electrolitic, dezvoltarea sânilor, uneori galactoree, scăderea libidoului și impotența și afectează funcțiile prostatei, veziculelor seminale și testiculelor. De asemenea, în mod normal, după un raport sexual cu orgasm, prolactina ar fi o cauză majoră a perioadei refractare (care include adesea somnolență).

Valori normaleEdit

  • Bărbați: 2-18 ng/mL
  • Femeile care nu sunt însărcinate: 2.3- 25 ng/mL
  • Femeile gravide: 80 – 400 ng/mL

Nota: ng/mL = nanograme pe mililitru.

În afară de sarcină, cea mai frecventă cauză a nivelurilor crescute de prolactină în sânge, numită hiperprolactinemie, este prezența unui prolactinom, o tumoare producătoare de prolactină în glanda pituitară. Prolactinoamele sunt cele mai frecvente tumori hipofizare și sunt, în general, benigne. Acestea sunt mai frecvente la femei, dar pot apărea și la bărbați. Simptomele pe care le produc, dacă există, sunt legate de excesul de prolactină și, prin urmare, de producția de lapte la femeia care nu este însărcinată, ceea ce se numește galactorree.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.