R.I.P. Miss Mercy, muziciană și asociată a lui Frank Zappa, care a ajutat la popularizarea Groupies, moare la 71 de ani

Miss Mercy, muziciană și simbol al stilului care a co-fondat grupul The GTOs (Girls Together Outrageously), a murit la 71 de ani. Mercy a fost asociată cu Frank Zappa, iar apariția ei într-un număr din 1969 al revistei Rolling Stone a contribuit la popularizarea termenului „groupies” (via RS).

Fosta ei colegă de trupă, Miss Pamela, alias Pamela Des Barres, a dezvăluit vestea pe Instagram. Ea a scris: „Sora mea iubită pentru cea mai mare parte a vieții mele, Miss Mercy tocmai a murit. Cuvintele nu funcționează pentru mine în acest moment. Nu-mi pot imagina lumea mea fără ea în ea”. Nu a fost precizată cauza decesului.

Mercy s-a născut Judith Edna Peters pe 16 februarie 1949, în Los Angeles County, California. La vârsta de 16 ani, ea s-a alăturat mișcării hippie în plină expansiune din Haight-Asbury, San Francisco. S-a aruncat pe scena muzicală, iar în 1966 polițiștii au aruncat-o în centrul pentru minori. Despre acea perioadă din viața ei, ea a spus: „Toate lucrurile pe care părinții mei credeau că le voi evita fiind în închisoare, le-am învățat în închisoare. Părinților mei nu le-a păsat; au crezut că închisoarea va fi bună pentru mine. Așa că am fost înăuntru cu lesbiene, drogați și restul.” Dar, deși nu a fost o experiență groaznică, „nu mă puteam vedea fiind o hippie pentru tot restul vieții mele”, așa că s-a întors în Los Angeles.

S-a mutat într-o cameră la Hotelul Landmark împreună cu alte două membre fondatoare ale trupei The GTOs, Miss Christine și Cinderella. Aici l-a cunoscut pe Frank Zappa, iar Zappa a fost cel care a împins grupul de prieteni să formeze o trupă. The GTOs a fost activă din 1968 până în 1970, cu o scurtă reuniune în 1974. Împreună, au scos un singur album experimental și înflăcărat: Permanent Damage, produs de Zappa însuși.

În timp ce aventurile muzicale ale grupului au fost de scurtă durată, simțul lor de stil a fost imortalizat în ediția din februarie 1969 a revistei Rolling Stone, „Special Super-Duper Neat Issue”: The Groupies and Other Girls”. Potrivit acelui articol, „Mercy este o fată grea, cu predilecție pentru haine largi, confecționate din pânză veche (uneori putredă), cizme și machiaj negru pentru ochi care arată ca și cum ar fi fost aplicat cu o vâslă de canoe”. Mercy a spus-o mai pe scurt: „Sunt Mae West a anului 1968.”

În timp ce groupies au devenit mai târziu cunoscute pentru prieteniile încărcate sexual cu vedete rock, ele au captat inițial imaginația publicului prin prezentarea lor vie de sine. Baron Wolfman, fotograful acelei faimoase ședințe foto din 1969, a declarat pentru New York Times: „Lucrul pe care l-am observat imediat la aceste femei a fost că au petrecut mult timp aranjându-se în moduri atât de creative, încât nu-ți venea să crezi”. El a continuat: „Au amestecat ținutele de zi cu lucruri din magazinele de haine vechi pentru a crea o adevărată viziune. Nu apăreau pe jumătate dezbrăcate pentru a atrage atenția bărbaților. Se îmbrăcau pentru a face un spectacol.”

Acesta a fost un an în care am privit înapoi la cele mai extravagante elemente experimentale ale rockului clasic. The Mothers of Invention a lui Frank Zappa a primit recent un box set aniversar de 50 de ani, iar Trout Mask Replica a lui Captain Beefheart a ajuns pentru prima dată pe platformele de streaming.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.