Să devii neînfricat: Cum să-ți învingi fricile

Fricile tale îți distrug viața

Cea mai veche și mai puternică emoție a omenirii este frica, iar cel mai vechi și mai puternic tip de frică este frica de necunoscut. ~ H. P. Lovecraft

Poate fi o persoană complet lipsită de frică? În opinia mea, nu – nu am întâlnit niciodată o astfel de persoană. Unul dintre secretele cărții FEARLESS este că, de fapt, nu este vorba despre a scăpa de frică. Este vorba despre a simți frica și a păși oricum în aventuri și creativitate – a acționa în ciuda fricii.

Oamenii care sunt percepuți ca fiind „neînfricați” au devenit maeștri în gestionarea fricilor lor. Ei au dezvoltat o relație diferită cu frica. În loc ca frica să îi paralizeze, ei se bucură de iureșul ei. Îi face să se simtă mai vii.

Dar haideți să facem un pas înapoi. Indiferent cu câtă frică te confrunți, ai două opțiuni: o poți folosi în avantajul tău pentru a-ți extinde viața la noi niveluri, sau o poți lăsa să te schilodească într-o existență mizerabilă pe care o urăști.

Văd asta în fiecare zi. Oameni extraordinari la fel ca tine se rețin pentru că durerea de a munci este mai mare decât dorința lor arzătoare de a obține rezultatele pe care pretind că le doresc – să ajungă unde și cine vor să fie.

Pierdem o cantitate ridicolă de timp încercând să navigăm în jurul acestor temeri în loc să le înfruntăm cu capul înainte. Pentru a fi neînfricat trebuie să înveți să te bucuri de tensiunea de a-ți înfrunta temerile – să stai în acea tensiune și să te bucuri cu adevărat de ea.

Există un citat pe care îl ador din filmul lui Frank Hubert, Dune:

Nu trebuie să-mi fie frică.
Frica este ucigașul minții.
Frica este mica moarte care aduce ștergerea totală.
Îmi voi înfrunta frica.
Îi voi permite să treacă peste mine și prin mine.
Și când va fi trecut, voi întoarce ochiul interior pentru a-i vedea calea.
Unde frica a plecat nu va mai fi nimic.
Doar eu voi rămâne.
~Frank Herbert

Schimbă-ți relația cu frica prin intrarea în tensiune
Sunt un parașutist pasionat și în prezent lucrez la următorul mare pas în sus: BASE jumping. Dar, cu doar câțiva ani în urmă, nu mă pricepeam prea bine să îmi înfrunt temerile. Înainte de cariera mea de parașutist, nu puteam nici măcar să mă urc într-un avion fără să am un atac de panică.

Fără călătorii cu avionul, viața mea se micșora și mă micșoram încet într-o existență patetică și minusculă. Mă simțeam literalmente ca și cum lumea se închidea în jurul meu și tot ce îmi doream era să explorez lumea. Aveam această frică masivă de zbor și, în același timp, o dorință puternică de a călători. Deși îmi împlineam o parte din această dorință călătorind prin țară cu vehiculul, nu era suficient și mă uram pentru că îmi creasem această viață.

Una dintre lecțiile fundamentale pe care îi învățăm pe studenții noștri din coaching este că a avea o dorință puternică nu este suficient! În plus față de o dorință puternică, trebuie să ai o stimă de sine puternică și o atitudine bună față de viața ta.

Acesta este modul în care am reușit să trec peste frica de zbor. Aveam o dorință puternică pentru călătorii și aventură și îmi dezvoltasem o stimă de sine solidă ca o stâncă, fiind antreprenor și atlet. În loc să mă concentrez pe această teamă de a zbura, m-am concentrat și am simțit bucuria și fericirea pe care mi le dădea plecarea în aventuri și explorarea lumii. Și m-am concentrat pe cât de mult faptul de a intra în frica (tensiunea) mea de a zbura ar extinde aceste sentimente de bucurie și fericire și mi-ar extinde viața ca întreg. Acesta a fost un punct de cotitură uriaș pentru mine. Am ales să acționez chiar și atunci când zborul mă îngrozea, iar acesta a fost cel mai eliberator lucru pe care l-am făcut vreodată pentru mine.
„Succesul vine după ce treci la acțiune.”
~Brian Begin
Astăzi, mă întâlnesc cu sportivi de sporturi extreme care au devenit maeștri în gestionarea fricii. Ajungi în acest punct cu o acțiune consecventă de a păși în frică din nou și din nou până când îți condiționezi sistemul nervos să aibă o relație diferită cu frica.

Toată persoana de succes pe care am întâlnit-o a stăpânit pasul în tensiune.

Cum să cultivi încrederea reală și să devii FĂRĂ FRICĂ
Majoritatea bărbaților visează să aibă o carieră satisfăcătoare și împlinită și o viață amoroasă, sexuală și socială grozavă, plină de aventuri diverse și femei frumoase.

Dar foarte puțini și-au dezvoltat abilitatea de a face față tensiunii și de a urmări această viață de vis. Așa că ei se mulțumesc. Ei optează pentru un loc de muncă sigur, sigur, cu puține riscuri, și se blochează în managementul de mijloc, cu un salariu stabil și beneficii. Același lucru zi după zi. Să muncești pentru weekend… pentru a petrece weekend după weekend amorțind durerea săptămânii cu bere și urmărind alți oameni (atleți & actori) pășind în tensiune pe marele tău ecran.

Este o viață bună, nu?

Pentru unii este. Dar dacă nu vreți să vă mulțumiți?

În calitate de antrenor de succes, mă angajez să îi ajut pe studenți să își identifice temerile, să descopere rădăcinile acestor temeri și să își întărească puterea personală prin muncă interioară. Ați dat fricii puterea de a vă controla. Dar asta înseamnă, de asemenea, că aveți capacitatea de a vă lua această putere înapoi.

Am lucrat recent cu un client care își ura viața. Când Brian și cu mine am explorat acest lucru cu el, am aflat că își petrecea doar 10% din zi făcând lucruri pe care voia să le facă – lucruri care îl făceau fericit. 20% din zi își petrecea făcând sarcini pe care trebuia să le facă (de exemplu, să meargă la serviciu), iar restul de 70% din zi era irosit, complăcându-se în evaziune și frică. Șaptezeci la sută.

Vă puteți imagina cum ar fi să vă treziți în fiecare zi și să vă bucurați doar de 10% din ea? Pentru mulți dintre voi care citiți aceste rânduri, aceasta este de fapt realitatea; pentru unii dintre voi lucrurile pot fi chiar mai sumbre.

Am atribuit acestui client sarcina de a-și documenta ziua cu un „jurnal al fricii” timp de două săptămâni. La fiecare șaizeci de minute, el ar fi consemnat în jurnal (1) sarcina curentă la care lucra și (2) cum se simțea în legătură cu acea

sarcină – evita sarcina, o făcea pentru că trebuia să o facă sau se bucura de ea. am descoperit rapid care erau evitările și temerile sale, iar jurnalul său a dezvăluit, de asemenea, de unde preluase în mod inconștient unele dintre aceste convingeri negative pentru început. Apoi ne-am apucat de treabă pentru a-i schimba percepția – schimbând tiparele de gândire pe care ni le-am repetat în mod inconștient – cu privire la sentimentele și emoțiile puternice care îl rețineau, una câte una.
Nu a fost ușor, dar lucrul amuzant despre durerea anticipată… de multe ori realitatea nu este chiar atât de dureroasă și nici pe departe la fel de rea ca agonia pe care am redat-o în capul nostru.

Avansarea fricii a fost mult mai dureroasă decât frica în sine a clientului.

Atunci, cum putem deveni FĂRĂ FRICĂ și să ne eliberăm de aceste obstacole inutile?

Devenirea fără frică în viață începe mai întâi prin a avea încredere în tine însuți: cu cât ai mai puțină încredere, cu atât mai multă frică ai. Dacă nu poți fi neînfricat cu tine însuți, cum poți să lansezi acea idee nouă, să planifici acea strategie sau să găsești o nouă modalitate de a face profit în afacerea ta… la naiba, chiar să îți începi propria afacere?

Oamenii de succes nu evită frica – ei o caută! Ei aleargă cu capul înainte spre ea, o abordează și îi smulg capul. Și încă un lucru – nu se gândesc prea mult la ea înainte; se aruncă și, așa cum spune proverbul popular, „just do it.”

Cât de mult din viața ta pierzi din cauza fricii?

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.