Sănătate de la A la Z

Conjunctiva sunt membranele care căptușesc interiorul pleoapelor calului, iar conjunctivita înseamnă că aceste membrane au devenit inflamate. Aceasta poate fi o problemă primară, dar poate apărea și din cauza unei boli în alte părți ale ochiului. Caii cu ulcere corneene, de exemplu, vor avea adesea și un anumit grad de conjunctivită. Este o afecțiune extrem de frecventă, mai ales la mijlocul sau la sfârșitul verii, când muștele joacă un rol important în provocarea ei.

Semnele la care trebuie să fiți atenți

  • Pleoapele umflate – pleoapele în sine vor părea umflate. Acest lucru se numește chemoză. În cazurile ușoare, acest lucru va fi vizibil doar pe partea interioară a pleoapelor, dar atunci când este mai grav, pleoapele pot părea mărite și din exterior.
  • Scurgere – pot fi prezente diferite cantități și tipuri de secreții. Aceasta poate varia de la foarte apoasă la foarte groasă și asemănătoare cu puroi. În unele cazuri, secreția se datorează unei supraproducții de lacrimi (cunoscută sub numele de epiforă), în altele atunci se datorează faptului că umflătura a închis canalul lacrimal, astfel încât lacrimile nu se pot scurge în mod normal. În cele mai multe cazuri, ambele apar într-o oarecare măsură.
  • Pleoape înroșite – interiorul pleoapei poate deveni roșu difuz (numit hiperemie) sau poate prezenta un număr crescut de vase mici de sânge (numit injecție conjunctivală). În unele cazuri, albul ochiului va prezenta, de asemenea, un număr crescut de vase mici de sânge, cunoscut sub numele de injecție sclerală.
  • Durere ușoară la nivelul ochilor – ochiul poate fi ținut ușor închis. Conjunctivita nu este de obicei asociată cu semne severe de durere.

Eye-Ulcer-Conjunctivitis-300x224

Acest cal are un ulcer cornean cu conjunctivită secundară. Observați cât de roșu este interiorul pleoapelor și, de asemenea, cantitatea crescută de secreție la colțul ochiului.

Cum o diagnosticăm

Conjunctivita este adesea prezentă într-o oarecare măsură cu multe afecțiuni oculare diferite, așa că este important să determinăm dacă semnele pe care le observăm se datorează în primul rând conjunctivitei sau dacă acestea apar secundar la o altă problemă. Acest lucru se bazează pe un examen amănunțit al ochiului, așa cum este descris aici.

Veterinarul va dori, de asemenea, să se asigure că canalul lacrimal (cunoscut și sub numele de canalul nazolacrimal) nu a fost blocat. El va face acest lucru plasând colorant de fluorosceină în ochi și apoi urmărind apariția acestuia în partea de jos a canalului, care se află chiar în interiorul nărilor. Acest lucru poate dura până la 20 de minute.

Dacă medicul veterinar suspectează o cauză infecțioasă sau dacă conjunctivita nu răspunde la tratament așa cum se așteaptă, acesta poate lua un tampon din ochi pentru a face o cultură de bacterii și poate modifica terapia cu antibiotice în funcție de aceasta.

Tratament

Tratamentele topice sunt punctul de plecare obișnuit, iar medicul veterinar poate alege să folosească antibiotice, steroizi sau o combinație a celor două. Antibioticele sunt folosite pentru a trata orice infecție bacteriană, iar steroizii pentru a reduce inflamația.

Dacă calul dvs. are un canal lacrimal blocat, atunci este posibil ca acesta să trebuiască să fie spălat cu soluție salină. Adesea, picături pentru ochi vor fi apoi plasate în canalul în sine pentru a ajuta la prevenirea inflamării și a blocării acestuia din nou.

Muștele pot fi o problemă cu acești cai – ele pot provoca boala în primă instanță, și chiar dacă nu sunt cauza inițială, ele vor fi atrase de scurgere și vor înrăutăți problema. Dacă acesta este cazul, atunci o mască împotriva muștelor poate fi extrem de utilă. Am avut un succes bun folosind masca împotriva muștelor de tip „Guardian”, care are avantajul suplimentar de a proteja de lumina UV.

Succes

Prognosticul pentru caii cu conjunctivită este excelent, iar majoritatea se va rezolva rapid, fără efecte de durată. În foarte rare ocazii, canalul lacrimal poate să se cicatrizeze și să nu mai fie capabil să dreneze eficient lacrimile de la ochi. Acest lucru poate duce la un ochi care plânge în mod persistent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.