Science Friday

Cele ce urmează reprezintă o excepție din Ha!: The Science of When We Laugh and Why, de Scott Weems.

Sunt prea tânăr pentru a-l fi văzut vreodată pe Lenny Bruce cântând live, dar îmi place munca lui și de multe ori m-a făcut să mă întreb: De ce găsim lucrurile amuzante? Este o întrebare atât filosofică, cât și științifică: De ce unele comentarii, inclusiv glumele, ironiile sau poveștile extinse, provoacă bucurie și râs, în timp ce altele nu? Sau, ca să fiu mai concret, de ce avem aceeași reacție la o glumă făcută de Lenny Bruce și la una făcută de Henny Youngman? Youngman a fost comicul care a rostit nemuritoarea replică „Luați-mi soția… vă rog”, genul de replică care acum este rară, dar care, la vremea ei, a făcut publicul să urle. Este posibil ca umorul să se fi adaptat la gusturile moderne, la fel ca și alte forme de divertisment, dar acest lucru nu explică de ce ceva amuzant pentru o persoană nu este pentru alta sau de ce ceva care este hilar într-un deceniu este banal și învechit în alt deceniu.

Cred că răspunsul la aceste întrebări se află în faptul că, în cele din urmă, umorul nu se referă la jocuri de cuvinte sau replici unice. Deși glumele tradiționale sunt acum rare datorită unor artiști precum Bruce, umorul rămâne viu și sănătos pentru că este un proces, unul care reflectă vremurile și nevoile publicului său. Este prelucrarea socială sau psihologică a ideilor care nu sunt ușor de gestionat de mințile noastre conștiente.

În calitate de neuroștiințific cognitiv cu o experiență de peste o duzină de ani în studierea modului în care funcționează creierul, am învățat că înțelegerea umorului necesită recunoașterea complexității masive a creierului uman. Dacă creierul ar fi un guvern, acesta nu ar fi o dictatură, o monarhie sau chiar o democrație. Ar fi o anarhie. S-a spus că creierul seamănă foarte mult cu președinția Reagan – caracterizată de nenumărate module care interacționează între ele, toate acționând independent, cu doar o aparență de executiv central. Lăsând la o parte opiniile politice, majoritatea oamenilor de știință ar fi de acord cu această evaluare. Creierul este într-adevăr masiv de complex: părțile sunt conectate la alte părți, care sunt apoi conectate la altele, dar nicăieri în sistem nu există o „parte finală” care să decidă ce spunem sau ce facem. În schimb, creierul nostru acționează lăsând ideile să concureze și să se certe pentru atenție. Această abordare are beneficiile sale, cum ar fi faptul că ne permite să raționăm, să rezolvăm probleme și chiar să citim cărți. Cu toate acestea, ea duce uneori la conflicte, de exemplu atunci când încercăm să reținem două sau mai multe idei inconsecvente în același timp. Când se întâmplă acest lucru, creierul nostru știe un singur lucru să facă – să râdă.

Ha! The Science of When We Laugh and Why

Ne gândim adesea la mintea umană ca la un computer, unul care primește informații din mediul înconjurător și acționează în funcție de obiectivele noastre imediate. Dar această viziune este eronată. În loc să lucreze într-o manieră logică și controlată, creierul face mai multe sarcini. Acesta nu cedează în fața ambiguității, ci, în schimb, folosește confuzia pentru a obține o gândire complexă. Atunci când creierul primește obiective sau informații contradictorii, el folosește acest conflict pentru a genera soluții noi, producând uneori idei la care nu s-a mai gândit niciodată. Umorul reușește pentru că ne bucurăm de acest proces, motiv pentru care o minte plictisită este o minte fără umor. Ne face plăcere să lucrăm prin confuzie și râdem atunci când am găsit o soluție.

O provocare care decurge din considerarea umorului ca fiind un fenomen social și psihologic este că nu este ușor de măsurat. Majoritatea oamenilor de știință preferă să se concentreze asupra râsului, care este un comportament concret. Ca urmare, râsul a fost relativ bine studiat; sondajele arată că este mai probabil să fim văzuți împărtășind râsul decât orice alt răspuns emoțional. Acest lucru înseamnă că, în medie, râdem între cincisprezece și douăzeci de ori pe zi. Totuși, există o mulțime de variații. Femeile au tendința de a râde mai puțin pe măsură ce îmbătrânesc, dar nu și bărbații. Și cu toții avem tendința de a râde mai mult după-amiaza și seara, deși această tendință este mai puternică pentru cei tineri.

Nu ar trebui să fie surprinzător, deci, că primele noastre încercări de a înțelege umorul au implicat studiul râsului. Aristotel spunea că oamenii sunt singurele specii care râd și că bebelușii nu au suflet până când nu rostesc primul lor chicotit. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, el a mai afirmat că fiecare copil râde pentru prima dată în a patruzecea zi. Friedrich Nietzsche a descris râsul ca fiind o reacție la singurătatea existențială. Freud a avut o viziune mai pozitivă (un rol neobișnuit pentru el), susținând că râsul este o eliberare a tensiunii și a energiei psihice. Problema cu fiecare dintre aceste definiții, bineînțeles, este că sunt inutile. Nu există nicio modalitate de a măsura energia psihică sau singurătatea existențială și nici nu va exista vreodată. Poate că acesta este motivul pentru care Thomas Hobbes s-a simțit în largul său să încurce complet lucrurile numind râsul „gloria care decurge din concepția bruscă a unei eminențe în noi înșine”. Râsul, pe care îl putem observa și măsura cu adevărat, este într-adevăr infinit de interesant, dar umorul dezvăluie mai multe despre umanitatea noastră, despre cum gândim și simțim și despre modul în care ne raportăm la ceilalți. Umorul este o stare de spirit. Și despre asta este vorba în această carte.

Extras cu permisiune din Ha! The Science of When We Laugh and Why, de Scott Weems. Disponibil la Basic Books, un membru al grupului Perseus Books Group. Copyright © 2014.

Întâlnire cu scriitorul

Scott Weems

Despre Scott Weems

@ScottAWeems

Scott Weems este cercetător științific la Universitatea din Maryland și autor al cărții Ha! The Science of When We Laugh and Why (Basic Books, 2014) în Little Rock, Arkansas.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.