Semnificația simbolică a unei fântâni de apă

Fântâna de apă de la Chenal Country Club
Evident, se poate vedea simbolistica falică a apei care pătrunde dedesubt într-o yoni, dar într-un sens mai profund, în mod ironic un sens al chakrelor superioare, forma unei fântâni reprezintă fiecare persoană și ființă vie în sine care se manifestă dintr-o lume a transcendenței. Și cum fiecare particulă este de natură divină, la fel și întreaga ta ființă.

Apa reprezintă energia, ambrozia eternității care se revarsă în câmpul timpului. Curgerea nesfârșită, curgerea continuă, reprezintă natura eternă a acestei dimensiuni mistice și, de asemenea, natura infinită a sursei sale. Din moment ce nu puteți vedea sursa apei, aceasta reprezintă faptul că provine din pământul ființei și, de asemenea, că provine dintr-o altă dimensiune care este invizibilă pentru simțurile noastre. La un nivel mai profund, există paradoxul și sensul arhetipal al infinitului care provine din neant, care, în mod ironic, este postulat ca adevăr literal în cele mai recente povești științifice despre origini, cum ar fi teoria Big Bang.

Majoritatea fântânilor pe care le vedeți izvorăsc dintr-un recipient sau o vază rotundă în formă de bol. Interiorul bolului sau al bazinului este un spațiu sacru, un „Sfântul Graal”, ați putea spune, care reprezintă transcenderea dualității sau, la nivel psihologic, decalajul dintre gândurile noastre.

Apa a fost mult timp văzută ca simbol al ambroziei eternității – și în mitologie și psihologie ca simbol al subconștientului. O fântână reprezintă o deschidere sacră, un decalaj sau un tunel care este o conexiune cu eternitatea însăși – precum și cu adâncurile propriei noastre ființe.

Într-un fel, un fel de mini-templu, dar complet natural: o experiență religioasă, mistică, care combină în mod paradoxal atât misticul, cât și fizicul, reprezentând o conexiune creată de natura însăși.

De aceea evocă un răspuns arhetipal de frumusețe la majoritatea oamenilor: Esteticul fiind, cel puțin la nivel simbolic, manifestarea unui mister.

02/09/16 Update: Un element care m-a frapat recent, mai ales uitându-mă la fotografia fixă, este simbolismul Lingam/Yoni. Și există o dihotomie puternică a Lingamului, care îl reprezintă pe Shiva, ieșind din Yoni în formă de bol/vas, care este reprezentativ pentru aspectul feminin. Dar dacă te gândești din perspectivă hindusă, acest lucru are un sens total: „Vidul” din care totul iese și în care totul se întoarce este Zeița Mamă a Universului. Ea este ea. Din punct de vedere simbolic, divinul feminin reprezintă viața însăși, iar Lingam, divinul masculin, reprezintă șarpele, care, străpungând viața, chiar prin mijloc, alungă moartea, așa cum un șarpe își aruncă pielea.

Faptul că Lingam și Yoni sunt văzute împreună, precum Ying și Yang din Asia, precum și apa și vasul unei fântâni, reprezintă faptul că cele două sunt una, că femininul și masculinul sunt doar două aspecte diferite ale aceluiași lucru, la fel ca eternul și iminentul, misteriosul și manifestul și, de fapt, viața și moartea: aceasta reprezintă pentru suflet natura transcendentă a propriei sale ființe.

Citește acest citat de Joseph Campbell

„Cu toate acestea – și aici este o mare cheie pentru înțelegerea mitului și a simbolului – cele două regnuri sunt de fapt unul singur. Tărâmul zeilor este o dimensiune uitată a lumii pe care o cunoaștem. Iar explorarea acestei dimensiuni, de bunăvoie sau fără voia noastră, reprezintă întregul sens al faptei eroului.” – Eroul cu o mie de fețe, pagina 217, Trecerea pragului de întoarcere

Aici, „tărâmul zeilor” este simbolizat de Yoni, vidul, bolul, femininul. Iar „lumea pe care o cunoaștem” este reprezentată de Lingam/aspectul masculin. Masculinul este reprezentativ pentru manifestare, dar această manifestare are potențialitatea de a intra în contact cu divinul, ba chiar de a deveni divină, dacă are energia, impulsul și intenția de a se convoca într-o singură direcție, și anume cea a spontaneității care rezidă în interiorul bolului propriei sale inimi.

O altă dihotomie: Observați că în fântână și în templele hinduse, aspectul Lingam iese din Yoni, nu intră: Aceasta este simbolul unei învieri. Viața nouă (Nova Vita) în acest caz nu provine din actul sexual, ci dintr-o naștere a inimii.

Este timpul să mergem la culcare aici, dar am vrut să vă ofer 30 de secunde de Zen, așa că am făcut asta doar pentru voi.
Noapte bună, tocilarilor. ? pic.twitter.com/iezo7duRqE

– Fr. Robert R. Ballecer, SJ (@padresj) September 11, 2019

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.