Sfaturi pentru profesioniștii din domeniul comunicării: Luați în considerare Tech PR

Post scris de

Juliet Shavit

Juliey Shavits este Președinte și CEO al SmartMark Communications.

uncaptioned

Getty

În mod istoric, scrierea despre tehnologie a fost considerată o abilitate tehnică. Profesioniștii care se găseau încadrați în industriile tehnologice se mândreau cu stăpânirea acronimelor și a limbajului ingineresc de tip manual. Ei scriau pentru publicul din industria lor, cu cât mai puțin limbaj hiperbolic sau licență creativă posibil – pur și simplu pentru că nu era acceptabil. Ar trebui să știu; am fost acea persoană acum 20 de ani.

Dar, chiar recent, fiica mea adolescentă mi-a adus în atenție realitatea unei situații dezastruoase care există astăzi. Ca parte a unui program STEM menit să atragă o nouă generație de minți în domeniul tehnologiei și al inovației inginerești, ea și-a petrecut anul învățând cum să codifice, să construiască prototipuri de mașini și să învețe componența unui atom. A venit acasă într-o zi și m-a rugat să vorbesc în fața grupului STEM.

Am fost șocat de cerere și m-am întrebat de ce adolescenta mea a vrut să fie văzută oriunde cu mine, cu atât mai puțin în școala ei. Dar când mi-a spus de ce, am simțit un imens sentiment de mândrie. Ea a spus: „Mamă, tot ce vorbește profesoara mea sunt carierele în inginerie. Poți să vii tu să discuți despre alte meserii în tehnologie? Poți să-i spui lui și clasei mele că există locuri de muncă în tehnologie în marketing, relații publice și comunicare?”. Apoi a continuat spunând că o astfel de discuție ar putea fi o ușurare binevenită pentru colegii ei de clasă.

Ca cineva care a petrecut peste două decenii în domeniul relațiilor publice în tehnologie, am constatat că această întrebare ajunge la inima a ceea ce lipsește din multe dintre programele educaționale STEM din ziua de azi, precum și o mare parte din marketingul de carieră pentru tinerii studenți la arte liberale și profesioniști în comunicare. Se pare că există o lipsă de conștientizare și de înțelegere a carierelor creative în tehnologie, care sunt mai potrivite pentru scriitori buni, designeri, profesioniști în PR etc.

Am observat că, în timp ce industriile STEM se confruntă cu o lipsă de resurse și de talente pentru a-și comunica eficient realizările și a-și vinde soluțiile, tinerii profesioniști din domeniul comunicării suferă de o lipsă serioasă de oportunități. Adevărul este că și industria media suferă (paywall). Zilele în care mă plimbam pe holurile unei reviste aspectuoase, dornic să simt mirosul proaspăt al galeriilor tipărite, parcă sunt la secole distanță și, chiar mai rău, când le povestesc copiilor mei despre acele zile, par un dinozaur.

Multe locuri de muncă în domeniul comunicării sunt mai greu de găsit astăzi, pe măsură ce social media devine una dintre formele dominante de media. Nimeni nu ar putea argumenta declinul veniturilor din publicațiile tipărite. Există mai puține reviste tipărite pe care să le prezinți ca persoană de PR și mai puține locuri de muncă pentru scriitorii aspiranți în căutarea acelui viitor lucios.

Mesajul meu pentru profesioniștii în comunicare este să vă deschideți mintea la oportunități. Dacă vă place designul și tipăriturile, marketingul corporatist poate fi un job foarte interesant. Companiile sunt mereu în căutare de scriitori creativi, editori și profesioniști cu un ochi bun și care știu cum să învârtă o poveste.

În timp ce algoritmii care fac ca produsele tehnologice să facă ceea ce trebuie să facă pot fi copleșitori și înfricoșători, nimeni nu îi cere unui director de marketing corporativ de la una dintre aceste companii să înceapă să facă matematică. Construirea produselor este departe de a le aduce pe piață. Aș provoca orice scriitor creativ îndoielnic să considere că lansarea produsului lor la Consumer Electronics Show este plictisitoare sau că nu necesită creativitate.

În timp ce inginerii și profesioniștii din domeniul tehnologiei se grăbesc să folosească acronimele și limbajul tehnic pentru a explica ce se întâmplă și ce nu se întâmplă, am constatat că mulți dintre ei se străduiesc adesea să transforme jargonul complex în concepte ușor de înțeles. Aici este momentul în care a scrie despre tehnologie într-un limbaj simplu, dar atrăgător, devine o artă.

Poveștile despre inovația tehnologică au potențialul de a fi captivante, dar cheia este să înțelegi despre ce scrii. Să vă faceți timp să le puneți experților în tehnologie întrebările potrivite pentru a vă asigura că înțelegeți de ce au făcut lucrurile, precum și ceea ce fac, poate face toată diferența.

Ca un profesionist creativ, vi se dă niște lut și trebuie să îl modelați nu doar într-o propoziție, ci și într-o campanie de marketing cu multiple fațete sau într-un comunicat de presă. Depinde de tine să evaluezi și să pronunți știrea și apoi să o articulezi lumii.

Ce au învățat multe dintre cele mai de succes startup-uri din domeniul tehnologiei – și ce am învățat și eu prin propria mea experiență în PR în domeniul tehnologiei – este că o tehnologie bună este la fel de bună ca și modul în care este comercializată. Cui îi pasă dacă ai construit următorul mare widget dacă nimeni nu a auzit vreodată de el sau dacă investitorul care citește pitch-ul nu poate trece dincolo de descrierea teribilă a produsului?

Am petrecut cea mai mare parte a vieții mele profesionale ajutând companiile de tehnologie să obțină finanțare, să fie achiziționate sau să devină publice. Am văzut cum cele mai mici companii se transformă în dominatori ai pieței de miliarde de dolari și cum tehnologii pe care odată aveam nevoie de un dicționar al industriei pentru a le înțelege se transformă în mainstream și se globalizează.

Iată sfatul meu pentru orice profesionist din domeniul comunicării care se străduiește să-și găsească viitorul în lumea tehnologiei:

– Nu vă fie teamă să întrebați. Mergeți mai departe și rugați-i pe ingineri și pe designeri să vă explice tehnologia în același mod în care le-ar spune familiei lor la cină, în termeni profani. Am constatat că mulți oameni preferă să își petreacă timpul scriind despre sau lansând un lucru greșit decât să pară că nu înțeleg ceva. Nu vă fie teamă să cereți ajutorul experților.

– Întrebați: „Și ce dacă?”. Odată ce ați înțeles produsul și v-ați educat cu privire la modul în care acesta diferă de concurenții săi, întrebați-vă: De ce este acest lucru interesant?

– Cunoașteți-vă publicul. Asigurați-vă că prezentați sau scrieți ceva de care le pasă cititorilor sau consumatorilor dumneavoastră. Cel mai interesant lucru este irelevant dacă publicului nu-i pasă.

Așa cum am spus grupului STEM al fiicei mele și așa cum le-aș spune tuturor profesioniștilor din domeniul ingineriei și al comunicării, este nevoie de cei care pot face ca tehnologia care este interesantă să sune interesant. În caz contrar, aceeași tehnologie, dacă este lăsată doar în mâinile dezvoltatorilor, s-ar putea să nu-și atingă cel mai mare potențial.

Forbes Agency Council este o comunitate doar pe bază de invitație pentru directorii din agențiile de succes de relații publice, strategie media, creație și publicitate. Mă calific?
Încărcare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.