Statistici privind dependența de jocuri video

Pentru mulți oameni, jocurile video sunt un hobby distractiv și plăcut, dar pentru alții, acestea pot deveni un obicei dăunător. Utilizarea jocurilor video devine problematică atunci când afectează relațiile și funcționarea zilnică a unei persoane. În prezent, dependența de jocurile video nu este inclusă în Manualul diagnostic și statistic al tulburărilor mentale (DSM-5), dar Organizația Mondială a Sănătății a clasificat tulburarea de joc ca fiind o boală în Clasificarea internațională a bolilor (ICD-11).

Debutul jocurilor video online devine o problemă reală și a devenit subiectul a numeroase studii de cercetare. Statisticile privind dependența de jocuri video tind să varieze, deoarece nu există criterii formale de diagnosticare, simptome sau comportamente care să definească dependența de jocuri video. Cu toate acestea, faptele despre dependența de jocuri video arată că jocurile compulsive reprezintă o problemă semnificativă pentru mulți oameni.

De ce sunt jocurile video dependente?

Cercetarea a încercat să exploreze motivul pentru care jocurile video creează dependență. Unul dintre motive este faptul că jocurile video sunt concepute pentru a-i atrage pe jucători să le joace. Jocurile video trebuie să fie suficient de provocatoare pentru a-i face pe jucători să joace, dar nu atât de provocatoare încât să-i facă pe jucători să renunțe. Unele jocuri video nu au un scop final sau un sfârșit definitiv, ceea ce permite jucătorilor să continue să le joace la nesfârșit.

Multe jocuri video care creează dependență încurajează oamenii să se conecteze electronic unii cu alții, ceea ce poate promova continuarea jocului. Unele jocuri video funcționează pe sisteme de nivelare și de recompensă variabilă, în care oamenii câștigă abilități sau recompense prin depășirea anumitor niveluri fără a ști exact când se va întâmpla acest lucru. Știind că o recompensă mare va veni în cele din urmă și jucând pentru a ajunge la nivelul următor poate crește timpul total de joc.

Există mai multe semne de avertizare emoționale și fizice ale dependenței de jocuri video care pot fi un indiciu al unei probleme. Indivizii pot fi consumați de gânduri despre joc și pot prezenta semne de nerăbdare și agitație atunci când nu pot juca. Oamenii pot fi necinstiți cu privire la cantitatea de timp pe care o petrec jucând jocuri video și se pot izola pentru a se juca mai mult timp. Simptomele fizice includ:

 • Oboseală
 • Dureri de cap și migrene
 • Sindromul tunelului carpian
 • Lipsă de igienă personală.

Demografia jucătorilor

Peste 2 miliarde de oameni joacă jocuri video la nivel global, inclusiv 150 de milioane în Statele Unite. Statisticile privind dependența de jocuri video online arată că între 1-10% dintre gameri au probleme de dependență compulsivă.

Alte date demografice despre gameri includ:

 • 64% din populația Statelor Unite sunt gameri
 • Bărbatul gamer mediu are 33 de ani.
 • Femeia gamer medie este de 37 de ani.
 • Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt cei mai expuși riscului de dependență de jocuri
 • 94% dintre bărbați și 6% dintre femei reprezintă distribuția pe sexe pentru dependența de jocuri
 • 69% caucazieni, 13% asiatici și 18% de alte etnii reprezintă distribuția pe etnii pentru dependența de jocuri.

Creșterea dependenței de jocuri

Industria jocurilor video continuă să se dezvolte într-un ritm rapid. În 1999, industria genera venituri de 7,4 miliarde de dolari, față de 131 de miliarde de dolari în 2018. Unele rapoarte speculează că industria jocurilor video ar putea face 300 de miliarde de dolari până în 2025.

Accesibilitatea jocurilor video este, de asemenea, în creștere datorită progreselor tehnologice. Indivizii pot juca acum jocuri video pe televizoare, telefoane mobile, computere desktop sau notebook-uri. Această accesibilitate a permis unui număr mai mare de persoane să joace jocuri video mai des.

Ratele de utilizare a jocurilor video

Statisticile privind utilizarea jocurilor video tind să arate o creștere a timpului mediu petrecut jucând jocuri video. Un studiu raportează că, în timp ce indivizii jucau jocuri video în medie 26 de minute pe zi în 1999, acest lucru a crescut la 32 de minute pe zi în 2004. Un alt studiu a constatat că, până în 2009, tinerii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani au petrecut în medie 1 oră și 13 minute jucând jocuri video pe console, playere portabile și alte dispozitive.

Cele mai captivante jocuri video

Cele mai captivante jocuri video includ jocurile online multiplayer masiv (MMO) și jocurile de rol (RPG). Unele jocuri prezintă elemente ale acestor două stiluri populare (MMORPG-uri). MMO-urile pot crea dependență deoarece indivizii pot interacționa confortabil cu numeroase persoane într-un cadru colaborativ sau competitiv. RPG-urile creează dependență prin faptul că indivizii pot juca un rol într-o altă viață pe care ar putea fi invidioși sau pe care și-o doresc. Statisticile privind jocurile online multiplayer arată că 22% dintre gameri au petrecut între 61-80% din timpul lor jucând jocuri online multiplayer.

Câteva dintre cele mai captivante jocuri video jucate astăzi includ:

 • Fortnite. Fortnite este un joc de tip shooter în care un individ joacă împotriva altor 99 de jucători cu scopul de a fi ultimul în viață. Jocul este jucat de peste 200 de milioane de persoane și a adus cel puțin 1,2 miliarde de dolari prin V-Bucks, sau moneda din joc.
 • League of Legends. League of Legends este un joc multiplayer în care o echipă de indivizi se luptă cu o altă echipă de jucători cu scopul de a le distruge structura „nexus”.
 • World of Warcraft. World of Warcraft presupune ca o persoană să controleze un avatar pentru a explora ținuturi, a se lupta cu monștrii, a cuceri misiuni și a interacționa cu alți jucători. În 2009, 11 milioane de persoane din întreaga lume jucau acest joc
 • Call of Duty. Call of Duty este un joc de împușcături la persoana întâi care se desfășoară în diverse cadre. În 2003, prima versiune a jocului a fost plasată în cel de-al Doilea Război Mondial, dar de-a lungul anilor au fost adăugate decoruri mai moderne, cum ar fi Războiul Rece sau spațiul.
 • Assassin’s Creed. Assassin’s Creed este un joc de acțiune și aventură în perspectiva persoanei a treia, în care indivizii luptă, explorează și completează misiuni. În timp ce jocul are misiuni individuale, iar unele jocuri sunt jocuri competitive și cooperative la care pot participa mai multe persoane.

Efecte nocive ale dependenței de jocuri video

Există mai multe efecte negative pe termen scurt și lung ale dependenței de jocuri video. Pe termen scurt, indivizii pot experimenta perturbări ale obiceiurilor lor de somn, ceea ce duce la oboseală, somnolență sau insomnie. Aceștia pot avea, de asemenea, o perturbare a obiceiurilor lor alimentare, ceea ce duce la sărituri peste mese, alimentație deficitară și foame. Este posibil ca persoanele să se izoleze și să rateze oportunitățile de socializare, ceea ce poate duce, potențial, la pierderea de prieteni și la scăderea abilităților sociale. De asemenea, persoanele pot fi expuse unui risc crescut de convulsii din cauza imaginilor intermitente și rapide incluse în jocurile video. Efectele pe termen lung ale dependenței de jocuri video pot afecta succesul academic, profesional sau financiar al unei persoane.

Video Game Addiction and Co-Occurring Disorders

Individualii joacă jocuri video din diverse motive, fie că este vorba de divertisment, competiție sau ca mecanism de adaptare pentru alte afecțiuni. De asemenea, s-a constatat că dependența de jocuri video coexistă adesea cu alte afecțiuni.

 • Jocurile de noroc și depresia: Există o corelație semnificativă între dependența de jocuri video și depresie. Un studiu a constatat că 9% dintre elevii din școlile primare și secundare au fost clasificați ca jucători patologici și foloseau jocurile video ca strategie de coping atunci când erau deja deprimați și anxioși. Indivizii care sunt deprimați se pot izola și pot încerca să scape de factorii de stres cu ajutorul jocurilor video.
 • Jocuri și anxietate: O altă legătură a fost găsită între jocurile video și anxietate. Unele persoane folosesc jocurile video pentru a face față stresului și anxietății, deoarece reușesc să scape de factorii de stres și să ignore gândurile recurente menținând concentrarea asupra jocurilor lor. O altă corelație există între jocurile video și anxietatea socială, deoarece jocurile le permit persoanelor cu anxietate socială să se conecteze cu ceilalți fără a fi nevoite să interacționeze fizic cu ei. Pe măsură ce oamenii devin mai confortabili în interacțiunea virtuală, ei tind să devină mai anxioși în ceea ce privește interacțiunile din viața reală, ceea ce cauzează o mai mare izolare și o creștere a jocurilor. Un studiu a cercetat persoanele care joacă MMORPG-uri și a constatat că nivelurile crescute de tulburare de anxietate socială au fost legate de cei care aveau tulburări de joc pe internet. Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu tulburare de anxietate socială erau mai puțin anxioase atunci când interacționau cu alții prin intermediul avatarurilor lor.
 • Jocurile de noroc și ADHD: ADHD și dependența de jocuri video au, de asemenea, o legătură. Indivizii cu ADHD se pot juca în exces din cauza gestionării deficitare a timpului și au capacitatea de a se hiperconcentra pe un joc video, care tind să recompenseze scurte reprize de atenție. Un studiu a constatat că persoanele cu ADHD au avut o rată ridicată de utilizare compulsivă și problematică a jocurilor video.
 • Jocurile de noroc și autismul: Corelația dintre autism și dependența de jocuri video sugerează că persoanele cu autism pot deveni excesiv de implicate în jocuri din cauza comportamentelor repetitive, ceea ce duce la neatenție și comportamente obsesive care conduc la modele de joc dependente. Un studiu a constatat că timpul mediu al copiilor de sex masculin cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani cu un diagnostic de spectru autist a fost de 2,4 ore pe zi, iar cei care au jucat jocuri de rol au fost mai predispuși să manifeste comportamente de opoziție.

Statistici privind tratamentul dependenței de jocuri video

Dependența de jocuri video este o tulburare de control al impulsurilor care poate fi la fel de gravă ca și alte tipuri de dependențe. Tratamentul este necesar pentru a ajuta o persoană să își depășească dependența de jocurile video. Deoarece dependența de jocuri video este o tulburare destul de nouă, cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a ajuta la dezvoltarea unor metode de tratament dovedite.

Tratamentul dependenței de jocuri video este comparabil cu alte tratamente pentru dependență. Consilierea individuală și familială, împreună cu modificarea comportamentului, este tratamentul de alegere. Uneori și dacă este justificat, medicația poate fi inclusă în planul de tratament. Spre deosebire de alte tipuri de dependențe, este dificil să rămâi abstinent atunci când computerele sunt o parte integrantă a vieții pentru majoritatea oamenilor. Datorită acestui fapt, tratamentul se poate concentra pe controlul jocurilor video și a utilizării calculatorului, mai degrabă decât pe abținerea completă de la acestea.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se luptă cu o tulburare de consum de substanțe și o dependență co-ocurrentă de jocuri video, The Recovery Village vă poate ajuta. Reprezentanții specializați în dependență pot fi contactați la 352.771.2700 și vă pot ajuta să găsiți un program de tratament potrivit pentru dumneavoastră. Facilitățile sunt localizate pe întreg teritoriul Statelor Unite.

 • Surse

  American Academy of Pediatrics. „Jocurile video pot duce la probleme de sănătate mintală”. 17 ianuarie 2011. Accesat la 4 iunie 2019.

  Addictions.com. „Statistici alarmante privind dependența de jocurile video”. 2019. Accesat la 27 mai 2019.

  Anxiety.org. „The Strong Relationship Between Social Anxiety Disorder and Your Video Game Avatar” (Relația puternică dintre tulburarea de anxietate socială și avatarurile din jocurile video). 2 iulie 2017. Accesat la 4 iunie 2019.

  Game Quitters. „Câți oameni sunt dependenți de jocurile video?”. 14 august 2018. Accesat la 27 mai 2019.

  Healthline. „Ce spune știința despre jocurile video și ADHD”. September 16, 2018. Accesat la 27 mai 2019.

  Healthyplace.com. „The Relationship Between Video Games and Anxiety” [Relația dintre jocurile video și anxietate]. April 24, 2019. Accesat la 27 mai 2019.

  Kaiser Family Foundation. Generația M: Utilizarea mass-media în viața copiilor de 8-18 ani. Menlo Park, CA: Kaiser Family Foundation, 2005.

  Kietglaiwansiri, Tanyawan și Chonchaiya, Weerasak. „Pattern of video game use in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and typical development” (Modelul de utilizare a jocurilor video la copiii cu tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate și dezvoltare tipică). Societatea Japoneză de Pediatrie, 23 martie 2018. Accesat la 20 iunie 2019.

  Cummings, Hope și Vendewater, Elizabeth. „Relația dintre jocul de jocuri video pentru adolescenți și timpul petrecut în alte activități. ” Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 10 ianuarie 2018. Accesat la 4 iunie 2019.

  Hastings, Erin, et. al. „Young Children’s Video/Computer Game Use: Relations with School Performance and Behavior” (Relații cu performanța școlară și comportamentul). Issues in Mental Health Nursing, 18 februarie 2011. Accesat la 15 iunie 2019.

  Organization for Autism Research. „How Do Video Games Affect Boys on the Spectrum”. 1 mai 2013. Accesat la 4 iunie 2019.

  TechAddiction. „Why are Video Games Addictive” (De ce creează dependență jocurile video). 2015. Accesat la 27 mai 2019.

  The Telegraph. „World of Warcraft ‘More Addictive Than Cocaine'” (World of Warcraft ‘Mai dependentă decât cocaina’). February 27, 2009. Accesat la 27 mai 2019.

  Usa Today. „‘This Game is Like Heroin’ Fortnite Addiction Sending Kids to Gaming Rehab”. 9 decembrie 2018. Accesat la 27 mai 2019.

  Lanier, Liz. „Video Games Could Be a $300 Billion Industry by 2025 (Raport)”. Variety, 1 mai 2019. Accesat la 27 mai 2019.

  WePc. „2019 Video Game Industry Statistics, Trends & 2019 Video Game Industry Statistics, Trends & Data-The Ultimate List”. 27 aprilie 2019. Accesat la 27 mai 2019.

  Griffiths, Mark. „Jocurile video și sănătatea”. BMJ, iulie, 16, 2005. Accesat la 14 iunie, 2019.

  World Health Organization. „Gaming Disorder”. Septembrie 2018, accesat la 20 iunie 2019.

Denunț medical: The Recovery Village își propune să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor care se luptă cu o tulburare de consum de substanțe sau de sănătate mintală cu conținut bazat pe fapte despre natura afecțiunilor de sănătate comportamentală, opțiunile de tratament și rezultatele aferente. Publicăm materiale care sunt cercetate, citate, editate și revizuite de profesioniști medicali licențiați. Informațiile pe care le oferim nu sunt menite să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Nu trebuie utilizate în locul sfatului medicului dumneavoastră sau al altui furnizor de servicii medicale calificat.

Share on Social Media:

FacebookTwitterLinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.