Stuart Atkinson

banner 1

În ultimul an am scris o carte care spune povestea uneia dintre eroinele uitate ale Epocii Spațiale – o mică pisică neagră și albă numită Felicette. Cartea este acum terminată și sunt în curs de a încerca să găsesc un agent sau un editor pentru ea. Am creat această pagină pentru a promova cartea și pentru a-i pune la curent pe toți cei interesați cu progresul ei.

Povestea din spatele „FELICETTE – Pisica spațială”

Cu ani înainte ca oamenii să îndrăznească să părăsească Pământul, alții au fost trimiși în necunoscut în locul lor. Animalele, nu oamenii, au fost primele care au ajuns și au străbătut acea ultimă frontieră.

Toată lumea interesată de spațiu cunoaște povestea blândei Laika, primul câine care a călătorit pe orbită – și a murit în mod tragic pe orbită (dar nu primul câine care a mers în spațiu) în 1957, sacrificat pentru a face posibil zborul istoric al lui Iuri Gagarin patru ani mai târziu, în 1961. Unii știu cum, în același an, un cimpanzeu american zâmbăreț pe nume Ham a privit de sus oceanele albastre și norii albi ca zăpada ai Pământului, cu câteva luni înainte ca astronauții umani Alan Shepherd și John Glenn să se bucure de aceeași priveliște magică.

Dar aceștia sunt doar cei mai faimoși „astronauți animali”. Mulți alții au zburat în spațiu de-a lungul anilor. Anul trecut s-au împlinit 50 de ani de la istorica aselenizare a lui Apollo 11 pe Lună, iar multe dintre documentarele și filmele TV lansate pentru a sărbători acest eveniment au povestit cum curajosul echipaj al lui Apollo 8 a fost primul om care a ajuns pe Lună și a orbitat în jurul ei; niciunul dintre ele nu le-a spus telespectatorilor că acei astronauți nu au fost primii copii ai Pământului care au ajuns pe Lună și au orbitat în jurul ei. Cu trei luni mai devreme, capsula rusească Zond 5 a ocolit satelitul Pământului, transportând pasageri ciudați: primele ființe vii care au văzut ridicarea Pământului de pe Lună nu au fost astronauții Apollo cu fălci pătrate Frank Borman, Jim Lovell și Bill Anders, ci o pereche de broaște țestoase destul de dezorientate – și până în ziua de azi nimeni nu le știe numele…

În iulie 1959, la doi ani după zborul lui Laika și cu zece ani întregi înainte ca Neil Armstrong să facă „Un pas mic”, o veritabilă „Arcă în spațiu” a fost lansată de ruși. O capsulă spațială care transporta doi câini și primul iepure în spațiu – „Marfusha” sau „Mica Marta” – a decolat, revenind pe Pământ câteva zile mai târziu. Tot curajosul său echipaj de animale a supraviețuit.

Această carte spune povestea unui alt „astronaut animal” de care aproape nimeni nu a auzit: Felicette, prima pisică care a călătorit în spațiu. Și ar fi prima carte completă scrisă despre ea.

feli3

Este ironic – și foarte nedrept – că, în timp ce Laika este celebră în întreaga lume, mai puțin cunoscută este povestea lui Felicette, prima pisică care a zburat în spațiu, la șase ani după Laika. Cartea mea spune povestea lui Felicette – de unde a venit, cum a fost selectată, cum a fost antrenată și ce s-a întâmplat în timpul – și după – zborului ei. Descrie racheta și capsula în care a zburat, precum și moștenirea lăsată de scurtul ei zbor. Se analizează modul în care Felicette a fost onorată de la misiunea sa din 1963 – o statuie din bronz a fost recent dezvelită în Germania – și se uită la modul în care ar putea fi onorată în viitorul îndepărtat, de către bărbații și femeile care călătoresc pentru a se stabili pe planetele care orbitează în jurul altor stele. Cartea include, de asemenea, poezii inspirate de Felicette, scrise de mine.

Ar trebui să precizez că cartea mea nu este o versiune diluată și îndulcită a poveștii lui Felicette. Este o relatare onestă și adesea emoționantă a ceea ce i s-a întâmplat și a ceea ce eu – ca scriitor și iubitor de animale – simt în legătură cu aceasta. Este un fapt că, după zborul ei, Felicette a fost adormită pentru ca oamenii de știință să poată studia modul în care corpul ei a fost afectat de experiența ei, iar eu nu ocolesc problemele sau emoțiile ridicate de acest lucru.

Laika este faimoasă în întreaga lume, ceea ce este corect și echitabil. Povestea Felicettei merită să fie și ea cunoscută.

edit3b

CAPITOL DE EXEMPLU:

1: Félicette – Începutul

Dacă veți cerceta online povestea Félicettei, veți descoperi că originile ei sunt învăluite în mai mult decât o mică confuzie. Multe site-uri și bloguri spun că a fost o pisică vagaboandă, smulsă de pe străzile Parisului, dar acest lucru nu este adevărat. Laika – care nu a fost, așa cum spun unii, primul câine care a mers în spațiu, ci a fost primul câine (de fapt, prima ființă vie) care a orbitat în jurul Pământului – a fost o pisică vagaboandă, cu siguranță, dar nu și Félicette. De fapt, Félicette a fost obținută, împreună cu alte 13 pisici, de la un „comerciant de animale de companie”.

Care dintre ele? Nimeni nu știe. Unde erau ele? Din nou, necunoscut.

Obținută… Acum ce înseamnă asta? Cum au fost obținute? Acesta este doar primul din multele mistere care alcătuiesc povestea fascinantă a lui Félicette…

Să fim sinceri aici. Având în vedere numărul mare de pisici implicate, este probabil ca totul să fi fost aranjat foarte formal și oficial. Probabil că un comerciant de pisici parizian a fost contactat prin poștă sau prin telefon și a fost întrebat dacă poate furniza un număr mare de pisici pentru a fi folosite într-un proiect științific și a făcut acest lucru într-o tranzacție comercială rece și eficientă. Războiul lui Occam sugerează că, ceva timp mai târziu, pisicile au fost livrate în mod corespunzător și descărcate dintr-o dubă banală în cutii sau lăzi la fel de banale. Acest lucru are un sens perfect, deși plictisitor.

Dar acest scenariu ridică totuși o întrebare intrigantă cu privire la dealer. De unde au luat pisicile? Aveau crescători care îi aprovizionau cu pisici sau se plimbau cu mașina prin Paris culegând pisici de pe străzi ca prinzătorul de copii din Chitty Chitty Bang Bang până când își completau comanda? Dacă este așa, Félicette ar fi putut fi o pisică vagaboandă până la urmă…

Dacă Pixar, Disney sau Spielberg vor face vreodată un film cu povestea lui Félicette, sunt sigur că originile ei vor fi prezentate cu mai mult decât o urmă de licență artistică. După fanfara din titlu și genericul de început, muzica se va stinge și ecranul se va umple cu o imagine aeriană care privește în jos pe o stradă fără nume undeva în Paris. În timp ce o legendă va spune publicului că este o zi de vară la începutul lunii august 1963, camera va coborî spre pământ, vizând o ușă, ușa unui magazin neidentificat. În fața ușii se află un bărbat înalt, foarte serios, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o expresie și mai serioasă pe față. El apasă pe ușă și aceasta se deschide în sunetul unui clopoțel, iar când intră înăuntru, vedem că magazinul este un magazin de animale de companie, plin de jucării, hrană, cutii, tot ce și-ar putea dori un proprietar de animale de companie iubitor. Dar bărbatul trece cu pași mari pe lângă toată această dezordine, ignorând-o, la fel ca și pe toți ceilalți clienți care răsfoiesc magazinul, în timp ce se îndreaptă cu hotărâre spre partea din spate a magazinului, având în mod clar o misiune. Când intră pe o ușă din partea din spate a magazinului, este întâmpinat de o tânără femeie cu un aer nervos care îi arată spre o cușcă mare de pe podea. Înăuntru se află mai mult de o duzină de pisici, unele luptându-se într-o încurcătură de picioare și cozi, altele țopăind sau jucându-se cu jucării, câteva stând singure, inclusiv o pisică mică, albă și neagră, care pare a fi outsiderul din grup. Bărbatul se îndreaptă spre cușcă și îi examinează conținutul. Oricine altcineva ar zâmbi sau ar râde, amuzat de năzbâtiile pisicilor, dar el doar privește în jos și dă din cap. „Perfect”, spune el cu răceală, „le iau eu”. Câte? întreabă nervoasă tânăra femeie. Bărbatul se uită la ea cu o indiferență rece. „Toate…”

S-a întâmplat așa ceva în viața reală? Cine știe. Dar oricum ar fi fost „obținute”, prima întrebare evidentă este: de ce pisici?

Cu șase ani mai devreme, un câine rus pe nume Laika a zburat în spațiu și a devenit un superstar mondial în timp ce a înconjurat Pământul, călătorind acolo unde niciun câine nu mai ajunsese până atunci – pe orbită. Nu că drăguța și drăgălașa Laika a avut șansa de a se bucura de faima ei; misiunea ei fusese întotdeauna concepută pentru a fi strict unidirecțională, iar ea a murit în spațiu – în mod oribil, s-a aflat abia mulți ani mai târziu – după aproximativ șapte ore de zbor, după doar patru orbite ale Pământului. Corpul ei fără viață a rămas apoi pe orbita planetei noastre în interiorul Sputnik 2 timp de încă cinci luni, înainte de a arde ca o stea căzătoare în atmosfera Pământului.

După Laika, mai mulți câini au zburat în spațiu, dar și alte animale, și în curând multe țări, nu doar superputerile care se duelau după război, au decis că trebuie să fie „în spațiu”, din motive de securitate, progres tehnologic și, bineînțeles, de mândrie națională. Francezii nu au făcut excepție și au decis că trebuie să revendice un culoar în cursa spațială. Dar în loc să folosească câini, sau cimpanzei, au optat pentru un animal mai mic.

Dar nu o pisică.

La 22 februarie 1961, Franța a devenit a treia țară care a trimis un animal în spațiu, când a lansat în spațiu un șobolan numit Hector. Nouă luni mai târziu, alți doi șobolani fără nume au urmat pașii lui Hector – dar nu poți învăța prea multe de la ceva atât de mic precum un șobolan. Pentru francezi, era timpul să își îmbunătățească jocul. Dar, în loc să lanseze în spațiu câini care lătrau sau cimpanzei care bolborosesc, așa cum făcuseră deja rușii și, respectiv, americanii, autoritățile spațiale franceze au decis, cu o contrarietate tipic franceză, să folosească pisici.

De ce? În mod oficial, motivul a fost că oamenii de știință francezi au acumulat deja o mulțime de date despre neurologia pisicilor (traducere: au făcut experimente pe pisici), astfel încât erau bine plasați pentru a putea vedea cum ar fi afectată o pisică dacă ar merge în spațiu. Poate că au fost atrași de pisici și din motive practice – pentru că erau mai mici decât câinii și, prin urmare, ar fi avut nevoie de o capsulă mai mică. Poate că au crezut că pisicile, fiind renumite pentru independența lor, erau mai potrivite pentru a zbura singure în spațiu într-un spațiu restrâns. Sau poate pentru că pisicile erau și încă sunt considerate mult mai inteligente, mai elegante și mai sofisticate decât câinii (și, cu siguranță, decât cimpanzeii rânjind!) și, prin urmare, au fost considerate cumva mai… franțuzești.

Care ar fi fost motivul, a fost luată decizia de a trimite o pisică în spațiu la bordul unei rachete franceze, iar autoritățile au început să planifice misiunea istorică. Cu șase ani mai devreme, Laika fusese trimisă în spațiu într-o misiune foarte ambițioasă, în cadrul căreia urma să orbiteze în jurul Pământului de mai multe ori, pe parcursul mai multor ore. Misiunea primei pisici spațiale urma să fie mult mai puțin ambițioasă: ele urmau să facă un zbor suborbital, practic să urce direct în spațiu înainte de a coborî din nou doar câteva minute mai târziu.

Și mai era și o altă diferență uriașă. Oamenii de știință care o trimiseseră pe Laika în spațiu o împachetaseră în capsula Sputnik 2 știind foarte bine că o trimit la moarte: nava spațială fusese construită în grabă, fără niciunul dintre sistemele necesare pentru a o readuce, și pe ocupanta ei, în siguranță pe Pământ, așa că Laika avea să moară întotdeauna în spațiu, într-un fel sau altul. Laika a fost condamnată la moarte din momentul în care a fost aleasă. Dar misiunea primei pisici spațiale avea să se încheie cu întoarcerea ei pe Pământ din nou în siguranță, după ce capsula sa a fost aruncată din rachetă și a coborât cu parașutele. Odată ce capsula ar fi fost localizată la sol, ea ar fi fost apoi recuperată și ocupantul ei felină ar fi fost recuperat cu grijă din interior, sperăm că încă foarte viu.

Deși acest profil de misiune nu era nici pe departe la fel de complicat ca misiunea orbitală a lui Laika, era totuși foarte provocator. Dacă reușeau să facă toate acestea, s-au gândit cercetătorii spațiali francezi, ar fi obținut informații neprețuite despre efectele călătoriei în spațiu asupra ființelor vii, informații care ar fi anticipat ziua glorioasă în care un astronaut francez l-a urmat pe Gagarin pe orbită.

Dar mai întâi aveau nevoie de o pisică.

Cum au fost „obținute” și cum au ajuns la centrul spațial, 14 feline – toate de sex feminin – au fost în cele din urmă livrate cercetătorilor spațiali și procesul de selecție a început în mod serios. Este ușor să ți-i imaginezi pe toți acei bărbați în cămașă albă stând în fața pisicilor, privindu-le de sus, privindu-le îndeaproape în timp ce se rostogoleau entuziasmate, trăgându-se de urechi și împingându-și ghearele și nasurile prin gratiile cuștii în care erau ținute.

Știm că, în această etapă, niciuna dintre pisici nu avea nume. Ele au venit de la misteriosul dealer fără nume, bineînțeles, iar după ce au ajuns la centrul spațial au primit identități formate doar din numere și litere – o încercare deliberată de a împiedica oamenii de știință și alte persoane care urmau să se ocupe de ele să se atașeze prea mult de ele.

Știm, de asemenea, datorită fotografiilor făcute mai târziu, în timpul antrenamentului lor, că în grupul de „candidați la zbor” erau pisici de toate formele și rasele diferite. Acele fotografii granulate arată o selecție de brune și albe, tabbies, negre și albe, toate tipurile de pisici. Dacă ne uităm la rând, există două pisici negre ca jetul, ambele ar fi arătat foarte bine dacă ar fi ținut companie unei vrăjitoare cârcotașe în căsuța ei din pădure. O alta este o pisică roșcată și albă foarte drăguță și delicată, cu ochi uriași, ca niște globuri, aparent mult mai tânără decât celelalte. Încă una este o fată mai bătrână, mare și plină de vânătăi, cu fața albă și lată, cu două pete negre foarte distincte, una pe bărbie și cealaltă pe nas, care ies în evidență, ca niște semne din naștere. Un alt membru marcant al grupului pare să aibă o singură pată neagră chiar deasupra buzei superioare, ceea ce face ca comparațiile cu Hitler să fie nefericite, dar inevitabile.

Și acolo, mereu la capătul liniei în fiecare fotografie, este o pisică mică, de smoching alb-negru, probabil cea mai mică din întregul grup. La două luni după ce au fost făcute aceste fotografii de grup, această pisică mică avea să intre în istorie și să primească un nume propriu – Félicette. Dar în timpul antrenamentului și zborului ei a fost cunoscută doar ca „C341”.

În unele dintre acele fotografii, ochii lui C341 sunt niște fante înguste, în timp ce privește cu suspiciune noua lume ciudată în care s-a aflat. Pe alte fotografii, ochii pisicii sunt mari, fie de alarmă, fie de teamă, este imposibil de spus. Nu avem cum să știm, deoarece pe toate fotografiile, cu excepția câtorva, tot ceea ce este vizibil din C341 – și din oricare dintre pisici – este fața ei.

Sau, mai degrabă, capul ei.

Și acesta, cred, este unul dintre motivele pentru care povestea lui Félicette nu este la fel de cunoscută ca cea a lui Laika.

Căutați pe Google Image Search pentru „Laika” și veți fi răsplătiți cu pagini și pagini de fotografii care o arată fericită și aproape fără griji. De fapt, tocmai asta am făcut pentru a mă ajuta să scriu acest capitol. Aici este fotografiată stând pe o masă; acolo este ținută în brațe de unul dintre îngrijitorii ei sau stând în picioare în capsula ei; mai jos pe pagină este prezentată purtându-și hamul și fiind mângâiată de cineva. În fiecare fotografie pare de fapt entuziasmată să fie acolo unde se află și aproape că îi poți vedea coada dând din coadă și o poți auzi țipând fericită în timp ce este pregătită pentru întâlnirea cu destinul. Și pe atât de multe dintre fotografii o putem vedea în întregime.

Nu la fel și „pisicile spațiale” franceze. O căutare similară pe Google pentru fotografii cu ele vă va umple ecranul cu imagini foarte… diferite.

Pentru a aprecia cât de diferit este, trebuie să ne întoarcem în timp, în primele zile ale programului spațial american, când aterizarea triumfală a lui Apollo 11 era la mulți ani distanță, iar „Zborul în spațiu” era de fapt încă un subiect de science-fiction. La începutul anilor 1960, în același timp cu alegerea pisicilor spațiale, în cadrul unor conferințe de presă de înaltă ținută au fost dezvăluiți lumii, în timpul unor conferințe de presă, piloții de încercare și aviatorii navale americani care au trecut prin antrenamentele epuizante și invazive pentru a se califica pentru a deveni astronauți. Acei candidați astronauți Mercury și Gemini au fost conduși afară ca niște concurenți de pe Insula Iubirii și au fost așezați în spatele unui birou lung, îmbrăcați în costume ascuțite, cu fălcile pătrate ieșite în evidență, cu o tunsoare de păr nr. 1 pe cap, zâmbind, râzând și glumind cu presa, făcând schimb de glume de mascul alfa între ei, bucurându-se de atenție, fericiți că se aflau acolo.

Cele mai comune imagini ale „pisicilor spațiale” îi arată și pe aceștia aliniați pe ecran, dar, spre deosebire de Alan Shepherd și John Glenn, ei nu sunt în mod clar fericiți să fie acolo.

Cu deosebire de Laika, ele nu sunt văzute în picioare, dând din coadă, cu urechile ciulite, privind cu ochii mari la lumea din jurul lor; tot ceea ce putem vedea de la ele sunt capetele lor ieșind din ceea ce par a fi mici cutii de păsări albe, din lemn sau metalice, sau chiar sicrie verticale, aliniate pe un raft ca niște ornamente. Arată ca și cum ar fi fost aruncați în lanțuri medievale ca un fel de pedeapsă. Este evident că nu se pot mișca în cutiile lor, nici măcar puțin, și oricine care știe cât de agitate pot deveni pisicile dacă sunt ținute nemișcate chiar și pentru câteva momente se uită la aceste fotografii și își dă seama cât de mizerabil trebuie să fi fost.

Pentru a înrăutăți situația, fotografiile arată că pisicile au ceea ce par a fi cărămizi mari de Lego care le ies din cap. Acestea sunt de fapt pachete de electrozi, implantate chirurgical în creierul lor pentru a le monitoriza activitatea neurologică în timpul zborului. Sunt lucruri urâte, abominații cu adevărat, și mulți – inclusiv eu însumi – cred că acestea sunt motivul pentru care povestea „pisicii spațiale” este cunoscută de atât de puțini oameni: editorii de ziare, editorii de reviste și alte instituții media au fost, pe bună dreptate, reticenți în a folosi fotografii care arată pisicuțe drăguțe, aparent transformate în monștri Frankenstein de către boșii spațiali fără inimă.

În timp ce Laika arată ca un câine normal în fotografiile sale, deși un câine normal într-un loc foarte neobișnuit, pisicile spațiale franceze au fost reduse la capete fără corp, ca ceva dintr-un film științifico-fantastic sau de groază. Este ca și cum corpurile lor nu există, iar tot ceea ce îi interesează pe oamenii de știință este jumătatea de kilogram sau cam așa ceva de blancmange roz pal ascunsă în craniile lor.

Dacă intrați pe popularul site de partajare video online YouTube, puteți găsi – foarte ușor, de fapt – un film de nouă minute cu imagini cu Félicette fiind pregătită pentru zborul ei. Eu, personal, îl consider profund tulburător în multe locuri și mă voi referi la el de multe ori în următoarele capitole, așa că ar fi o idee bună să vă opriți din citit aici și să mergeți să-l vedeți, dar una dintre cele mai tulburătoare secvențe arată un om de știință care introduce un conductor în blocul de electrozi încorporat în capul uneia dintre pisicile spațiale. Nu este făcut cu blândețe, sau cu delicatețe; este făcut cu toată dragostea și considerația cuiva care își conectează nerăbdător un cablu SCART în spatele televizorului.

Am spus mai devreme cum niciuna dintre pisici nu a primit nume, pentru a preveni ca oamenii de știință să se apropie de ele sau să le găsească. De fapt, uneia i s-a dat un nume și, în mod ironic, a fost din cauza acelor electrozi îngrozitori.

În timp ce 13 dintre pisici păreau să nu fi avut reacții adverse la electrozii lor, una a avut, iar sănătatea ei a început să se deterioreze. Pentru a da credit oamenilor de știință din misiune acolo unde se cuvine, în loc să respingă pisica bolnavă și să o eutanasieze, ei au îndepărtat electrozii și au făcut din pisică mascota misiunii, dându-i porecla „Scoubidou” după o brățară scoubidou pe care au găsit-o în jurul gâtului ei.

Dacă vă întrebați ce era una dintre acestea – și a trebuit să verific – brățările nu aveau nimic de-a face cu câinele laș, mâncător de gustări și rezolvator de crime Scooby-Doo; acel serial de desene animate extrem de popular nu a fost difuzat decât mulți ani mai târziu, de fapt în 1969, așa că nu a existat nicio legătură sau legătură între cele două animale. Nu, un scoubidou era un fel de brățară a prieteniei împletită, împletită, foarte populară la acea vreme, în special printre copii. Ele apăreau chiar și într-un cântec foarte popular cântat de suavul cântăreț francez Sacha Distel —

-hang on a minute…

Dacă pisica a fost găsită purtând o brățară în jurul gâtului, asta nu sugerează că ar fi aparținut cuiva? Dacă nu cumva a fost incredibil de isteață și a confecționat-o singură, apoi și-a strecurat-o cumva la propriul gât pentru a se da mare în fața prietenilor nețesători, acel scoubidou i-a fost pus de cineva, sugerând că a fost deținută de cineva, ca animal de companie, nu-i așa? Așa că ne întoarcem la întrebarea destul de stânjenitoare despre cum a obținut pisicile dealerul care le-a furnizat agenției spațiale. Poate că „dealerul” a adunat pisici de pe stradă în loc să le ia de la un crescător? Și poate că, la urma urmei, Felicette a fost o „pisică de stradă”?

Cum au fost obținute pisicile spațiale, Scoubidou a avut o scăpare foarte norocoasă, datorită electrozilor care i-au fost montați – și respinși – de craniul ei.

Imaginile realizate cu pisicile cărora li s-au montat electrozii sunt stridente și tulburătoare și, deși ne putem consola știind că astăzi nu am face niciodată așa ceva, că erau „alte vremuri” și că „vremurile s-au schimbat”, atunci când mă uit la acele fotografii cu pisicile aliniate în cutiile lor, nu pot să nu mă întreb cât de speriate și confuze erau în timp ce aparatele de fotografiat făceau clic și blițurile apăreau în jurul lor.

Și acolo, pe acele fotografii, la capătul rândului, se află C341, o pisică tuxedo mică, albă și neagră, care se uită din cutia ei de închisoare cu ochi furioși și îngustați, întrebându-se ce naiba se întâmplă. Două luni mai târziu avea să fie botezată Felix de către presa franceză, iar apoi rebotezată, mai adecvat, Félicette. Dar mai multe despre asta mai târziu.

Anainte de a fi „obținută” de la dealer de către agenția spațială, Félicette fusese doar o altă pisică destinată să fie cumpărată de cineva și dusă la o nouă viață ca animal de companie al familiei. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, dacă soarta ar fi luat o altă întorsătură, ea ar fi putut ajunge undeva într-o casă de familie, trăindu-și cele nouă vieți acolo, cu un pat lângă un foc crepitant în care să se ghemuiască și să doarmă, mâncare și apă la liber, jucării strălucitoare și zgomotoase cu care să se joace pe covor și mai multe poale primitoare din care să aleagă atunci când obosea. Dar acea viață – viața pe care o merită toate pisicile – i-a fost furată.

Oare nu-i așa? Să fim sinceri aici. Nu toate pisicile ajung în case bune. Poate că dacă nu ar fi fost dusă de acel dealer la agenția spațială, acea mică pisică Tuxedo ar fi ajuns într-un loc întunecat, fără dragoste și afecțiune; într-un loc cu o podea rece și goală drept pat, cu resturi de mâncare pentru a trăi și fără poale moi pe care să se ghemuiască. S-ar fi putut chiar să fie eliminată după câteva luni, dacă nimeni nu ar fi cumpărat-o. Poate că a avut o scăpare norocoasă?

Nu vom ști niciodată, pentru că soarta a avut alte planuri pentru C341. Era destinată să ajungă mai departe și mai sus decât orice altă pisică înainte, și până în ziua de azi nici o pisică nu a ajuns mai departe sau mai sus decât a făcut-o ea în octombrie 1963.

Dar mai întâi, ca toți candidații la astronautică, C341 a trebuit să treacă de antrenamentul ei…

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.