Studiu prospectiv privind asocierea calcificărilor prostatice cu simptomele clinice și rezultatele tratamentului la bărbații cu prostatită de tip III

Calculii prostatici sunt întâlniți frecvent în practica urologică; nu se știe dacă calculii prostatici sunt nesemnificativi din punct de vedere clinic sau dacă au potențialul de a provoca simptome. În acest studiu retrospectiv, descriptiv, am dorit să caracterizăm incidența și caracteristicile clinice ale calculilor prostatici la bărbații cu prostatită de tip III.

Este posibil să existe incidențe diferite ale calculilor prostatici datorită divergențelor în definiție și în populațiile studiate13. Geramoutsos et al 8. au examinat 1374 de bărbați cu vârsta mai mică de 50 de ani și au găsit 101 (7,4%) cazuri de calculi prostatici. Park și colegii săi2 au identificat prezența calculilor prostatici la 41,8% din 802 bărbați care se plângeau de LUTS. Incidența calcificărilor prostatice în seria noastră a fost diferită față de aceste rapoarte; este probabil ca această disparitate să se datoreze în parte populațiilor diferite de pacienți și diferențelor în ceea ce privește ratele de detectare a calculilor prostatici, care depinde de sensibilitatea metodei imagistice. Ecografia abdominală a fost utilizată pentru a detecta calcificările prostatice în studiul lui Geramoutsos8. În plus, definiția și clasificarea calcificărilor prostatice nu au fost standardizate.

Există două tipuri de calcificări în funcție de modelele de ecou ale calculilor prostatici, așa cum au fost descrise anterior: tipul I: ecouri discrete, multiple, mici, de obicei distribuite difuz în întreaga glandă și tipul II: masă mare de ecouri multiple, mai grosiere14.

În acest studiu, doar focarele mai mari (cu diametrul de peste 3 mm), mai ecogene (Fig. 1) care au provocat umbrirea acustică au fost considerate calcificări prostatice semnificative. Sung-Woo Park15 și Daniel16 au raportat că modificările inflamatorii prostatice au fost strâns asociate cu calcifierea de tip II. Acești calculi sunt, de obicei, mai mari, situați în principal în canalele prostatice, iar compoziția lor este similară pietrelor găsite oriunde în tractul urinar17, 18. Calculii discreți cu multiple ecouri mici, care se distribuie difuz în întreaga glandă, au fost considerați ca o modificare normală a îmbătrânirii fără semnificație clinicăși nu au fost incluși în studiu19.

Figura 1
figura1

Calcificări prostatice cu umbrire acustică. Legendă: Imaginea ecografică a pacienților cu calcificări de prostată la prima vizită clinică Calcificările de prostată au apărut sub forma unor focare hiperecogene (săgeată neagră). Umbra acustică a apărut ca o coadă întunecată (săgeată albă)

Mecanismele exacte de formare a calcificărilor în prostată rămân necunoscute; calcificările sunt, de obicei, distribuite în întreaga glandă prostatică, dar sunt observate mai frecvent în zona de tranziție decât în alte zone20 Datele actuale sugerează că, de obicei, calcificările sunt multifațetate și situate în principal în canalele prostatice21.În acest studiu, majoritatea calcificărilor de prostată (90,6%) au fost observate în zona de tranziție. Și nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește eficacitatea terapiei în funcție de localizarea prostatei (date neevidențiate în lucrare)

Calculele prostatice sunt frecvente la pacienții cu PC/CPPS și sunt asociate cu o inflamație și simptome mai mari22. Un studiu anterior a arătat că majoritatea calculilor sunt asociați cu modificări histologice inflamatorii: infiltrarea inflamatorie a limfocitelor și histiocitelor este strâns legată de litiaza prostatică23. Dilatarea canalului prostatic și refluxul urinar ar putea fi mecanismul posibil în dezvoltarea calculilor. Compoziția calcificării prostatice nu poate fi găsită în secrețiile prostatice, dar este similară cu cea a calculilor din tractul urinar17, 24. Arnaud și colegii săi au sugerat că infecția pe termen lung are un rol semnificativ în procesul litogenetic al calcificării prostatei și au fost descoperite amprente bacteriene pe calcificarea prostatei25.

Ei au descoperit o prezență ridicată de amprente bacteriene (78%) în 23 de calculi prostatici, ceea ce a indicat o infecție trecută sau prezentă a țesutului prostatic. Un alt studiu a arătat că terapia menită să dizolve din punct de vedere medical pietrele a dus la o ameliorare simptomatică11 Pacienții noștri cu calcificări au avut markeri crescuți ai inflamației în EPS, o constatare observată și de alții8, 26. Ludwig et al. au concluzionat că calculii prostatici sunt semne tipice de inflamație27. Cu toate acestea, Sung-Woo Park et al 15. nu au arătat că prostatita a cauzat calculi prostatici. Studiul lor a arătat o diferență semnificativă în ceea ce privește durata durerii pelviene între grupurile cu calculi prostatici și cele fără calculi, confirmată și de studiul nostru, dar nu a arătat o diferență semnificativă în ceea ce privește numărul de WBC din fluidele prostatice.

Deși acest studiu nu a relevat asocierea DE a pacienților cu și fără calcificări; pacienții fără calcificări prostatice au răspuns mai bine la medicație. Pot exista mai multe mecanisme de bază pentru a explica acest lucru. În primul rând, inflamația prostatică afectează relaxarea musculaturii netede și afectează microvascularizația prostatei28, scăzând astfel capacitatea țesutului penian de a menține o erecție. În al doilea rând, inflamația prostatei ar putea afecta producția de chemokine, oxid nitric sintetază și ciclooxigenază-229. Mai mult, spasmul planșeului pelvian legat de inflamație ar putea cauza apariția disfuncției erectile30.

Din câte știm, studiul nostru este primul care compară efectele medicației la pacienții cu PC/PSPC cu și fără calculi la prostată. Datele noastre sugerează că prezența calcificărilor se corelează cu o perioadă mai lungă de tratament eficient, sugerând o posibilă infecție cronică. Un posibil mecanism prin care CP/CPPS devine cronică și rezistentă la medicație este calcifierea; calcifierea cronică ar putea duce la leziuni tisulare locale și inflamație, iar calcifierea însăși ar putea fi sursa de infecție care adăpostește microorganisme. Un studiu recent a demonstrat că bărbații cu CPPS recalcitrant cu calculi prostatici tratați prin terapie combinată pentru a eradica calcifierea nanobacteriană s-au ameliorat semnificativ după trei luni11.

În acest studiu, calcifierea prostatică a fost asociată cu o durată mai lungă a simptomelor. Dacă calcifierea este un efect al episoadelor repetate de infecție și/sau inflamație, calcifierea ar putea fi un marker al duratei bolii. Obstrucția canalului glandelor prostatice ar putea fi cauzată de calcificare, ceea ce poate duce la creșterea presiunilor intraprostatice și la inflamație secundară. Un astfel de mecanism ar putea explica ameliorarea temporară a simptomelor prin medicație antiinflamatorie și masaj prostatic. Inflamația persistentă în zonă ar putea duce la iritarea persistentă a nervilor și mușchilor, ceea ce ar duce la durere și la simptome ale tractului urinar inferior. Mai mult, în această situație, calcifierea ar putea indica stadiul cronic ulterior al bolii, în care monoterapia nu este eficientă31.

Limitele acestui studiu au inclus lipsa datelor ultrasonografice privind dimensiunea și localizarea (localizările) calcificărilor; cu toate acestea, criteriile de definire și clasificare a calcificărilor prostatice nu au fost încă bine stabilite. Anticipăm că studii mai mari în viitor vor caracteriza mai bine subtipurile de calculi prostatici și vor ajuta la evaluarea asocierii dintre litiaza prostatică și CP/CPPS. Dacă calcificarea trebuie să fie un marker al cronicității, atunci cu siguranță trebuie să fie posibilă cuantificarea gradului de calcificare prin ecografie transrectală. Ar fi util să avem o clasificare care să permită identificarea imediată a pacientului cu cele mai mici șanse de răspuns. În acest studiu, focarele mai mari (peste 3 mm) care au provocat umbrire acustică au fost considerate calcificări prostatice. În ciuda acestor limitări, acest studiu prezintă prima comparație a semnificației clinice a CP/CPPS la pacienții cu și fără calcificări prostatice și adaugă cunoștințe importante pentru a informa proiectarea studiilor de tratament.

Rezultatele noastre au indicat că pacienții cu calcificări au îndurat simptome pentru o perioadă semnificativ mai lungă de timp și au fost mai susceptibili de a avea prostatita de tip IIIA în comparație cu pacienții fără calcificări. O perioadă mai lungă de medicație a fost necesară la pacienții cu calcificări prostatice pentru rezultate optime ale tratamentului.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.