Suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării

Peștele gras, cum ar fi anșoa sau somon, este o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați esențiali cu lanț lung (LCPUFA), inclusiv acidul arahidonic, acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Acești acizi grași, în special DHA, sunt necesari pentru dezvoltarea retinei și a creierului, cu precădere în cel de-al treilea trimestru de sarcină, când sunt dobândiți prin transfer placentar și postnatal prin laptele matern sau preparatele pentru copii.1 Într-adevăr, mamele care consumă mult pește în timpul sarcinii și alăptării își pot proteja copiii de viitoarele scoruri scăzute ale IQ-ului verbal.2 LCPUFA pot fi, de asemenea, importanți pentru funcția imunitară.3 Astfel, este important ca femeile însărcinate și cele care alăptează să obțină un aport alimentar adecvat de acești acizi grași pentru a susține creșterea și dezvoltarea copilului lor.

Se recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează să consume cel puțin 200 mg DHA pe zi.4 Un studiu recent sugerează că recomandarea actuală ar putea fi prea mică. Stoutjesdijk et al.5 au constatat că, pentru a asigura concentrații ideale de LCPUFA disponibile pentru bebeluș, femeile ar trebui să consume 535 + 215 mg DHA+EPA pe zi în timpul celui de-al treilea trimestru și 715 + 285 mg DHA+EPA pe zi în timpul primei luni de alăptare. Este important de menționat faptul că, consumând cele 10 oz (2-3 porții) de pește recomandate pe săptămână, se pot obține cu ușurință aceste niveluri de LCPUFA.6 Cu toate acestea, puțini americani consumă această cantitate de pește. Americanul mediu consumă doar 4 oz pe săptămână, mai puțin de jumătate din cantitatea recomandată.6 În plus, soiurile consumate cel mai des sunt sărace în LCPUFA.7

Există un risc de acumulare a mercurului în țesuturile corpului, în special în interiorul fătului, în cazul unui consum ridicat de anumite tipuri de pești prădători mari. Astfel, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite peștele cu conținut ridicat de mercur, inclusiv peștele-spadă, rechinul, macroul, marlinul, pionul portocaliu, peștele țiglă și tonul bigeye. În schimb, FDA și EPA recomandă ca femeile însărcinate sau care alăptează să consume pește cu conținut scăzut de mercur, vizând 8-12 oz (2-3 porții) pe săptămână.6 Această recomandare a fost făcută pe baza a numeroase studii care arată că beneficiile nutriționale ale consumului de pește cu conținut scăzut de mercur depășesc riscul de toxicitate a mercurului la făt.8,9

Consumul redus de pește de către americani și teama de toxicitate a mercurului ar putea face ca femeile însărcinate și cele care alăptează să fie tentate să ia în considerare pur și simplu administrarea unui supliment de ulei de pește. Aceste suplimente sunt derivate din țesuturile grase ale peștilor grași, așa că, în teorie, ar trebui să fie o sursă bună de DHA pentru un copil în curs de dezvoltare. Întrebarea este dacă suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării este cu adevărat benefică pentru copil? Dovezile actuale nu sunt concludente și, în cele din urmă, nu susțin utilizarea suplimentelor de DHA (adică a uleiului de pește) în timpul sarcinii pentru neurocogniție la sugari.1 Nu este clar de ce suplimentele de ulei de pește nu par să ofere aceleași beneficii ca și peștele, dar poate fi un exemplu al modului în care nutrienții din sursele de alimente integrale lucrează adesea împreună pentru a hrăni organismul mai bine decât nutrienții individuali. De fapt, un studiu recent realizat de Julvez et al.10 a arătat că consumul de pește gras în timpul sarcinii a avut un beneficiu moderat asupra dezvoltării cognitive și neuropsihologice a copilului, dintre care doar o parte a fost explicată prin nivelurile de DHA. Acest lucru sugerează că beneficiile consumului de pește nu se datorează pur și simplu conținutului său de acizi grași. De asemenea, este de remarcat faptul că suplimentele nu sunt reglementate de FDA în Statele Unite și, prin urmare, calitatea și puterea suplimentelor nu pot fi garantate.

Suplimentarea cu ulei de pește în timpul alăptării este mai puțin studiată decât în timpul sarcinii. Laptele matern este în mod natural o sursă bună de DHA, dar nivelurile variază în funcție de regimul alimentar al mamei.11 Într-adevăr, mamele care iau un supliment de ulei de pește în timpul alăptării au niveluri mai ridicate de DHA în laptele matern.12 La sugarii la termen, acest lucru nu pare, totuși, să fie corelat cu îmbunătățiri în dezvoltarea vizuală sau cerebrală a copilului.13 În schimb, la copiii prematuri, utilizarea de către mamă a suplimentelor de LCPUFA în timpul alăptării pare să îmbunătățească semnificativ dezvoltarea creierului, cel puțin până în copilăria timpurie.14

Câteva dovezi indică faptul că suplimentarea cu ulei de pește de către mamă poate avea beneficii imunitare pentru copil. S-a constatat că nivelurile ridicate de DHA din laptele matern sunt asociate cu un nivel mai ridicat de IgA la sugar, o clasă de anticorpi care este importantă în imunitatea mucoaselor.3 În plus, suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii poate reduce, de asemenea, riscul de alergii alimentare și astm la descendenți.15,16 Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste asocieri.

În concluzie, deși suplimentele de ulei de pește sunt în general considerate sigure, în prezent nu există suficiente dovezi care să sugereze că administrarea unui supliment de ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării este cu adevărat benefică pentru dezvoltarea neurocognitivă a unui nou-născut la termen. Mai degrabă, o dietă sănătoasă, care să includă pește cu conținut scăzut de mercur și vitamine prenatale de înaltă calitate, rămâne cea mai bună modalitate de a vă asigura că bebelușul dumneavoastră primește o nutriție adecvată atât în perioada prenatală, cât și în timpul alăptării.

Pentru mai multe informații despre tipuri specifice de pește în timpul sarcinii și alăptării, vă rugăm să vizitați https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

Hana Setterquist, MS

Christine D. Garner, PhD, RD

 1. Meldrum S, Simmer K. Docosahexaenoic Acid and Neurodevelopmental Outcomes of Term Infants. Analele de nutriție & metabolism. 2016;69 Suppl 1:22-28.
 2. Hibbeln JR, Davis JM, Steer C, et al. Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. Lancet. 2007;369(9561):578-585.
 3. Dunstan JA, Roper J, Mitoulas L, Hartmann PE, Simmer K, Prescott SL. Efectul suplimentării cu ulei de pește în timpul sarcinii asupra imunoglobulinei A din laptele matern, a CD14 solubil, a nivelurilor de citokine și a compoziției acizilor grași. Alergia clinică și experimentală : revista Societății Britanice de Alergologie și Imunologie Clinică. 2004;34(8):1237-1242.
 4. Koletzko B, Cetin I, Brenna JT. Aportul de grăsimi dietetice pentru femeile însărcinate și cele care alăptează. Jurnalul britanic de nutriție. 2007;98(5):873-877.
 5. Stoutjesdijk E, Schaafsma A, Dijck-Brouwer DAJ, Muskiet FAJ. Doza suplimentară de ulei de pește necesară pentru a atinge 1g% DHA+EPA în laptele matur. Prostaglandine, leucotriene și acizi grași esențiali. 2018;128:53-61.
 6. U.S. Food and Drug Administration. Sfaturi privind consumul de pește. 2019; Disponibil la: https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish. Accesat 07/10/2020, 2020.
 7. Zeng L, Ruan M, Liu J, et al. Trends in Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, and Fish Consumption in the United States, 1999-2016. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică). 2019;119(7):1085-1098.e1012.
 8. Kim Y, Ha EH, Park H, et al. Expunerea prenatală la mercur, aportul de pește și dezvoltarea neurocognitivă în primii trei ani de viață: Studiu prospectiv de cohortă mamele și sănătatea mediului pentru copii (MOCEH). Știința mediului total. 2018;615:1192-1198.
 9. Xu Y, Khoury JC, Sucharew H, Dietrich K, Yolton K. Expunerea gestațională de nivel scăzut la mercur și consumul matern de pește: Asociații cu neurocomportamentul în copilăria timpurie. Neurotoxicologie și teratologie. 2016;54:61-67. 2016;54:61-67.
 10. Julvez J, Méndez M, Fernandez-Barres S, et al. Maternal Consumption of Seafood in Pregnancy and Child Neuropsychological Development: A Longitudinal Study Based on a Population With High Consumption Levels. Jurnalul american de epidemiologie. 2016;183(3):169-182. 2016;183(3):169-182.
 11. Olafsdottir AS, Thorsdottir I, Wagner KH, Elmadfa I. Polyunsaturated fatty acids in the diet and breast milk of lactating icelandic women with traditional fish and cod liver oil consumption. Analele de nutriție & metabolism. 2006;50(3):270-276.
 12. Boris J, Jensen B, Salvig JD, Secher NJ, Olsen SF. Un studiu randomizat și controlat al efectului suplimentării cu ulei de pește la sfârșitul sarcinii și la începutul alăptării asupra conținutului de acizi grași n-3 din laptele matern uman. Lipide. 2004;39(12):1191-1196.
 13. Delgado-Noguera MF, Calvache JA, Bonfill Cosp X, Kotanidou EP, Galli-Tsinopoulou A. Suplimentarea cu acizi grași polinesaturați cu lanț lung (LCPUFA) a mamelor care alăptează pentru îmbunătățirea creșterii și dezvoltării copilului. Baza de date Cochrane de revizuiri sistematice. 2015(7):Cd007901.
 14. Wang Q, Cui Q, Yan C. The Effect of Supplementation of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids During Lactation on Neurodevelopmental Outcomes of Preterm Infant From Infancy to School Age: O revizuire sistematică și o meta-analiză. Neurologie pediatrică. 2016;59:54-61.e51. 2016;59:54-61.e51.
 15. Garcia-Larsen V, Ierodiakonou D, Jarrold K, et al. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: O revizuire sistematică și o meta-analiză. PLoS medicine. 2018;15(2):e1002507. 2018;15(2):e1002507.
 16. Yang H, Xun P, He K. Fish and fish oil intake in relation to risk of asthma: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2013;8(11):e80048.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.