American Soccer Analysis

Som du kan se sköt Columbus mindre ofta när de hade ledningen. Detta är en ganska typisk trend.

Med hjälp av logistisk regression kan vi utvärdera effekten av skott och skottkvalitet på ett ledande lags chanser att släppa in nästa mål. Den modell jag har byggt upp, liksom Garrys, bryter ner en match i en sekvens av speltillstånd. Matchen börjar vid 0-0, och varje gång ett mål görs börjar ett nytt speltillståndssegment. Min modell tar som indata antalet skott som det ledande laget tar och den genomsnittliga kvaliteten på dessa skott (med hjälp av webbplatsens modell för förväntade mål) under ett segment. Den ger sedan ut sannolikheten för att det laget släpper in nästa mål.

I allmänhet är det mindre sannolikt att lag som skjuter mer släpper in nästa mål i en match. Lag som tar bättre skott är också mindre benägna att släppa in nästa mål. Om vi endast inkluderar situationer där ett lag leder med ett mål, gäller samma resultat. Men om vi bara tittar på tidsramar mot slutet av matcherna och när lagen leder med ett mål – situationer där det skulle vara lämpligt att parkera bussen – förändras saker och ting.

För att undersöka problemet på detta sätt har jag byggt separata modeller med hjälp av data filtrerade efter när varje segment börjar. Jag har filtrerat uppgifterna på detta sätt eftersom jag hoppas kunna besvara frågan om när ett lag bör börja gå in i ett defensivt skal. Att använda starttiden för segmentet tycker jag är en bra om än inte perfekt approximation för detta. För att till exempel se om det är en bra taktik att parkera bussen upp ett mål efter 70 minuter byggs modellen alltså upp med hjälp av data från matchavsnitt som börjar på eller efter den 70:e minuten. Observera att jag som en intressepunkt också har inkluderat huruvida det ledande laget är hemma eller borta som en variabel i modellen.

Diagrammet nedan visar minutmarkeringen som jag har filtrerat efter och huruvida var och en av de tre variablerna för det ledande laget – skott, skottkvalitet och spelplats (hemma eller borta) – har en statistiskt signifikant effekt på huruvida det laget släpper in ett mål.