Test de sânge: hemoglobina

  • Larger text sizeLarger text sizeRegular text size

Ce este un test de sânge?

Un test de sânge este atunci când se prelevează o probă de sânge pentru a fi analizată într-un laborator. Medicii trimit analize de sânge pentru a verifica lucruri precum concentrația de glucoză, hemoglobina sau globulele albe din sânge. Acest lucru poate ajuta la detectarea problemelor, cum ar fi o boală sau o afecțiune medicală. Uneori, testele de sânge îi pot ajuta să știe cât de bine funcționează un organ (cum ar fi ficatul sau rinichii).

Ce este un test de hemoglobină?

Testul de hemoglobină este un test de sânge care îi ajută pe medici să evalueze concentrația de globule roșii din sânge. Globulele roșii distribuie oxigenul în diferite părți ale corpului.

De ce se face?

Testul hemoglobinei se face pentru a afla dacă există o concentrație scăzută sau ridicată de globule roșii în sânge. Poate fi efectuată ca parte a unui control medical de rutină, ca test de depistare sau deoarece copilul nu se simte bine. Atunci când numărul de celule roșii din sânge este scăzut, se spune că persoana este anemică. Atunci când numărul de globule roșii este ridicat, se spune că persoana are policitemie.

Cum ar trebui să ne pregătim pentru testul de hemoglobină?

Copilul dumneavoastră poate mânca și bea în mod normal, cu excepția cazului în care trebuie să facă un alt test în același timp, care necesită post. Spuneți medicului copilului dumneavoastră despre orice medicamente pe care le ia copilul dumneavoastră, deoarece unele medicamente pot afecta rezultatele testului. De asemenea, spuneți medicului dacă copilul dumneavoastră a suferit o transfuzie de sânge sau dacă copilul dumneavoastră fumează. Ambele pot afecta nivelul hemoglobinei.

Dacă copilul dvs. poartă un tricou cu mânecă scurtă în ziua testului, acest lucru poate face lucrurile mai ușoare pentru el; de asemenea, poate aduce o jucărie sau o carte pentru a-i distrage atenția.

Cum se face testul?

Pentru majoritatea testelor de sânge, se prelevează o probă de sânge dintr-o venă. Pentru a face acest lucru, un profesionist din domeniul sănătății:

  • curăță pielea
  • plasează o bandă de cauciuc (garou) în jurul zonei astfel încât venele să se umfle cu sânge.
  • introduce un ac într-o venă (de obicei în braț, fie în interiorul cotului, fie pe dosul mâinii)
  • introduce proba de sânge într-o fiolă sau seringă
  • îndepărtează elasticul și îndepărtează acul din venă

Hemoglobina este uneori testată prin înțepare cu degetul. Furnizorul de asistență medicală va curăța degetul copilului dvs. și apoi va înțepa vârful degetului cu un ac mic (sau lanceta) pentru a colecta o mică mostră de sânge.

La sugari, sângele poate fi prelevat de la un băț de călcâi. După ce a curățat zona, furnizorul de asistență medicală va face o mică puncție în călcâiul bebelușului cu un ac mic (sau lănțișor) pentru a colecta o mică mostră de sânge.

Colectarea unei mostre de sânge provoacă doar un disconfort temporar și tot ceea ce se simte este o înțepătură scurtă.

test de sânge

test de sânge, călcâi

Pot sta cu copilul meu în timpul testului?

Părinților li se permite, de obicei, să stea cu copiii lor în timpul testelor de sânge. Încercați să vă convingeți copilul să se relaxeze și spuneți-i să stea foarte nemișcat, deoarece mușchii încordați pot îngreuna extragerea sângelui. Este posibil ca copilul dumneavoastră să prefere să nu se uite la ac atunci când acesta este înfipt în piele și când i se prelevează sânge. Ajutați-vă copilul să se relaxeze respirând adânc sau cântând un cântec preferat.

Cât durează testul de hemoglobină?

Majoritatea testelor durează doar câteva minute. Uneori poate dura mult timp pentru a găsi o venă, așa că este posibil ca profesionistul din domeniul sănătății să fie nevoit să facă testul de mai multe ori.

Ce se întâmplă după test?

Profesionistul din domeniul sănătății va îndepărta lipiciul și acul, apoi va acoperi zona cu bumbac sau cu un plasture pentru a opri sângerarea. După îndepărtare, poate apărea o mică vânătaie, care ar trebui să dispară în câteva zile.

Când vor fi gata rezultatele?

Eșantioanele de sânge sunt procesate cu ajutorul unei mașini, iar rezultatele pot dura de la câteva minute până la o zi pentru a fi gata. Dacă rezultatele testului indică o posibilă problemă, medicul va comanda teste suplimentare pentru a afla care este problema și cum să o trateze.

Testul hemoglobinei este asociat cu riscuri?

Testul hemoglobinei este considerat o procedură sigură și este asociat cu riscuri minime. Unii copii amețesc sau leșină atunci când li se recoltează sânge. Câțiva copii și adolescenți se tem foarte mult de ace. Dacă copilul dumneavoastră este anxios, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de test despre modalitățile de a face procedura mai ușoară.

O mică vânătaie și/sau o ușoară durere musculară la locul de puncție este comună și poate dura câteva zile. Cereți sfatul medicului dacă disconfortul sau disconfortul copilului dumneavoastră se agravează sau durează mai mult timp.

Dacă aveți întrebări despre testul de hemoglobină, discutați cu medicul copilului dumneavoastră sau cu furnizorul de asistență medicală care va efectua recoltarea de sânge.

Dacă aveți întrebări despre testul de hemoglobină, discutați cu medicul copilului dumneavoastră sau cu furnizorul de asistență medicală care va efectua recoltarea de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.