The New York Times > Călătorii > Tur pietonal în Greenwich Village

Tur pietonal în Greenwich Village

.

.

TIMES NEWS TRACKER

Să urmăriți știrile care vă interesează.

Greenwich Village și-a câștigat cu mult timp în urmă o reputație de magnet pentru boemi și intelectuali. Generații de artiști și scriitori – Henry James și Edgar Allan Poe, Jackson Pollack și e.e. cummings – au conferit cartierului identitatea sa liberă, iar gânditorii radicali, de la Upton Sinclair la John Reed, au ținut discursuri în cafenelele afumate din Village.

Dar au trecut mulți ani de când artiștii înfometați și-au putut permite aceste chirii. În timp ce cartierul păstrează o vibrație clară de tip live-and-let-live, de centru-stânga, a devenit de lux în aceste zile. Scena artistică cu adevărat avangardistă a fugit de mult în Chelsea, East Village, Brooklyn și Queens.

Cu toate acestea, Village rămâne unul dintre cele mai atrăgătoare cartiere din New York și un loc deosebit de încântător pentru a te plimba. Străzile pline de frunze, mărginite de case de oraș în stil federal și brownstones acoperite de iederă, șerpuiesc în voie, sfidând modelul simetric al rețelei de străzi care pune ordine în lumea de deasupra străzii 14. (Luați cu dumneavoastră o hartă bună, astfel încât să vă puteți plimba fără să vă rătăciți iremediabil). Locuitorii cartierului rămân fideli brutăriei organice locale și pieței de legume din colț. Magazinele amuzante de artizanat, buticurile artistice și cafenelele de pe trotuar refuză să cedeze locul Pottery Barns și Starbucks. Este un cartier la o scară foarte umană, cu mici delicii la fiecare colț.

Începeți plimbarea luând trenul A, C sau E până la Eighth Avenue și 14th Street, granița nordică a Village. Mergeți spre sud de-a lungul Eighth Avenue până când ajungeți pe Bleecker Street, care se ramifică spre stânga. Plimbați-vă acum pe Bleecker, ceea ce vă va oferi o bună imagine a cartierului. Cele trei blocuri dintre Bank Street și Charles Street oferă cumpărături grozave, cu o concentrație bună de comercianți de antichități, plus poșete, bijuterii, lumânări, trabucuri și multe altele, funky și accesibile. Veți trece pe lângă elegantul butic Marc Jacobs; Les Pierre Antiques, pentru piese de lux din Țara Franceză; Kim’s Music and Video, Rebel Rebel și Bleecker Bob’s pentru o selecție excelentă de CD-uri folosite; Details, pentru articole pentru casă și cadouri amuzante și colorate; și Condomania, care vinde o varietate mai mare de prezervative decât veți avea nevoie în timpul șederii dvs. în New York.

Bleecker se intersectează cu Christopher Street, unde vă puteți abate pentru mai multe cumpărături. Aceasta este inima comunității gay din New York – Mișcarea de Eliberare a Homosexualilor s-a născut aici în timpul faimoasei Rebeliuni de la Stonewall din 1969 – așa că multe magazine se adresează unei clientele gay și lesbiene.

Un bloc dincolo de Christopher este Grove Street, unde veți face la dreapta. Mai mergeți încă un bloc până la intersecția dintre Grove și Bedford. La colțul dintre Bedford și Grove se află o casă pitorească cu schelet de lemn; secțiuni ale acesteia datează de la începutul secolului al XIX-lea. În apropiere, observați casa de la 102 Bedford St. cu o cornișă curbată ciudată în stil chalet. Aici a locuit cândva chiar antiteza boemei radicale, Walt Disney însuși. Continuați pe Grove Street și aruncați o privire în fermecătoarea curte privată dintre nr. 10 și 12 Grove St.

Acum mergeți la câțiva pași la sud de Grove Street, pe Bedford Street. La nr. 86 se află intrarea nevăzută la Chumley’s (făcută intenționat discretă pentru a alunga polițiștii în zilele prohibiției). Acesta este unul dintre barurile clasice ale New York-ului – aruncați neapărat o privire înăuntru, atâta timp cât puteți găsi calea de acces (faceți pașii chiar în curtea aparent privată și nu vă sfiiți să întrebați de locația barului dacă nu o găsiți). Chumley’s a fost un loc de întâlnire al scriitorilor timp de decenii, atrăgând patroni precum Calvin Trillin, John Steinbeck, John Dos Passos, Allen Ginsberg și mulți, mulți alții. Trageți un scaun lângă șemineu și beți o halbă.

Grove Street se transformă în Hudson Street, lângă biserica istorică St. Luke in the Fields, fondată de Clement („Twas the Night Before Christmas”) Moore în 1822. Luați Hudson Street un bloc spre sud până la Barrow Street și virați la dreapta. Este o plimbare splendidă de-a lungul Barrow, care este mărginită de brownstones în stil federal și italian. Luați-o pe Barrow timp de câteva blocuri până la Washington Street, apoi virați la stânga; luați-o pe Washington un bloc până la Morton Street și virați din nou la stânga. Morton este una dintre cele mai pitorești străzi din Village, mărginită de brownstones perfecte de carte poștală.

Curgeți Morton înapoi două străzi până la Hudson Street, faceți la dreapta, apoi la stânga pe St. Luke’s Place, care este mărginită de arbori gingko și de case de oraș impunătoare din secolul al XIX-lea de tip italian. La nr. 6 se află o casă superbă, ocupată cândva de flamboaiantul primar al New York-ului, Jimmy Walker, un funcționar public petrecăreț care în cele din urmă a fost forțat să demisioneze în dizgrație. Clădirea brownstone de la nr. 10 a fost folosită pentru filmările exterioare ale casei Huxtable din The Cosby Show. Theodore Dreiser, Marianne Moore și Sherwood Anderson au locuit în acest bloc la un moment dat sau altul.

Pe St. Luke’s întoarceți-vă la Bedford Street și faceți la stânga. Chiar înainte de a ajunge la Commerce Street, nu uitați să observați 75 1/2 Bedford St., despre care o placă proclamă că este cea mai îngustă casă din Village (la 9 1/2 picioare lățime, probabil că este). Edna St. Vincent Millay a locuit cândva aici; printre chiriașii de mai târziu s-au numărat Cary Grant și John Barrymore.

Întoarceți-vă înapoi spre sud până la Morton Street, și luați-o pe Morton până la capătul ei din Bleecker Street. Traversați Bleecker și plimbați-vă de-a lungul Cornelia Street. Cornelia se termină la West 4th Street, pe care o veți lua, îndreptându-vă spre est peste Sixth Avenue. La un bloc după Sixth Avenue se află Macdougal Street, unde veți vedea legendarul Provincetown Playhouse, administrat de Eugene O’Neill în anii 1920 și locul unde au avut loc premierele pentru multe dintre piesele sale. Bette Davis și-a făcut debutul pe scenă aici. (Dacă aveți nevoie de o pauză în acest punct, faceți un ocol spre sud de-a lungul Macdougal până la colțul cu Bleecker Street, unde puteți prinde o masă în aer liber la cafeneaua atmosferică Café Figaro pentru un cappucino.)

La intersecția dintre Macdougal și West 4th, vă aflați la colțul de sud-vest al Washington Square Park. Nu este chiar un parc, ci mai degrabă versiunea cartierului de piață a orașului. Un arc de triumf proiectat de Stanford White prezidează parcul atât de maiestuos încât nu ai ghici niciodată că acesta a fost cândva un câmp umil de olărit; la începutul secolului al XIX-lea, infractorii întâlneau ștreangul de spânzurătoare în acest loc, deoarece execuțiile publice se făceau la Hanging Elm, lângă Macdougal Street.

În ciuda istoriei sordide a Washington Square, această zonă a devenit un refugiu pentru clasele înstărite care locuiau în lumea rarefiată a lui Henry James și Edith Wharton. Plimbați-vă până la marginea vestică a parcului și faceți la dreapta pe Washington Square North. Aproape că vă puteți imagina trăsurile sosind la lumina lămpilor cu gaz pentru o cină elegantă în acest șir de case de oraș elegante și formale de tip Greek Revival, dintre care majoritatea datează din anii 1830.

La colțul de nord-est al pieței, mergeți spre nord timp de un bloc de-a lungul University Place. Întoarceți la stânga în Washington Mews, o stradă pietruită fermecătoare, mărginită de clădiri cu două etaje din secolul al XIX-lea acoperite cu viță-de-vie. Aceste case adorabile sunt în cea mai mare parte grajduri și case de trăsuri transformate, construite inițial pentru a deservi rezidenții bogați din Washington Square North. Ele sunt tipice pentru surprizele ascunse după fiecare colț al acestui cartier minunat și istoric.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.