Trecerea gărzii BJJ – De ce nu funcționează și cum să o rezolvi

Există un defect fundamental în modul în care abordăm trecerea gărzii BJJ. Atât de mult, de fapt, încât chiar o spunem greșit de la început. Opinia mea personală este că acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni consideră că trecerea de gardă este foarte greu de realizat. Chiar și cei care iubesc trecerea gărzii se luptă uneori împotriva adversarilor cu jocuri de gardă neortodoxe. Vedem acest lucru chiar și pe cele mai mari scene mondiale de grappling. Încă o dată, în umila mea opinie personală, există o modalitate ușoară de a rezolva acest lucru. Aceasta implică o abordare conceptuală a pasei și o muncă progresivă prin mai multe etape. Învățați asta și nu vă veți mai chinui niciodată să treceți pe cineva.

Disputa supremă în Jiu-Jitsu brazilian se întâmplă cel mai adesea atunci când o persoană joacă de gardă, iar cealaltă încearcă să o depășească. În ceea ce privește avantajele și dezavantajele, aceasta este destul de mult considerată a fi o situație 50/50. Cu toate acestea, orice schimb care are loc în acest mod favorizează, de fapt, mult mai mult jucătorul de gardă decât cel care trece. Da, chiar și garda 50/50 are de fapt mai multe avantaje pentru jucătorul de jos decât pentru cel de sus. Iar motivul pentru acest lucru se întoarce la rădăcinile Jiu-Jitsu-ului brazilian, pentru început. Mai mult decât atât, avem un defect larg răspândit în terminologie atunci când vine vorba de trecerea gărzii în BJJ. Este timpul să remediem acest lucru și să abordăm lucrurile așa cum sunt.

Ideea fundamentală a trecerii de gardă

Pe măsură ce BJJ a apărut, a devenit faimos pentru abilitatea oamenilor de a-i supune pe alții în timp ce stau culcați la sol. Garda închisă, la acea vreme, era aproape de un puzzle imbatabil cât se poate de imbatabil. Desigur, acest lucru era în termeni de BJJ vs. orice alte arte marțiale. Cu toate acestea, atunci când era vorba de doi grappler care se înfruntau unul împotriva celuilalt, era garda încă arma cea mai bună? Răspunsul este da, deoarece trecerea gărzii în BJJ este, de fapt, ceva de neconceput. Garda închisă era un puzzle dublu – cum să ieși din ea și apoi, ulterior, să o treci. Pe măsură ce oamenii au început să descopere lucrurile, a apărut o întreagă generație nouă de gărzi.

Jocul gărzii deschise este ceva ce oamenii încă mai joacă și astăzi. De la gărzile deschise de bază, cum ar fi garda De la Riva, până la gărzile cu rever complicate și pozițiile inversate, garda deschisă este destul de mult un domeniu care nu are limite. Varietatea pură a diferitelor gărzi înseamnă că trecerea lor devine o sarcină mult mai dificilă. Dar, chiar aveți nevoie de o pasă diferită pentru fiecare tip de gardă deschisă de acolo, sau există o formulă câștigătoare pentru a le învinge pe toate?

Să aruncăm o privire asupra gărzii în sine. De fapt, haideți să aruncăm o privire la ideea de bază din spatele unui joc de gardă. Garda, similar cu artele marțiale în picioare, este poziția zero. Asta o face să fie o poziție de siguranță. În BJJ înseamnă, de asemenea, că ai control asupra unui adversar. Și, după cum știm cu toții, dacă ai control, poți ataca. În schimb, pornind din poziția de sus împotriva oricărei gărzi care este bine fixată, te plasează într-o poziție dezavantajoasă. Așadar, cum puteți trece o gardă fără să cădeți pradă tuturor capcanelor care vă stau în față?

Abordarea greșită a trecerii gărzii în BJJ

Motivul pentru care trecerea gărzii în BJJ nu funcționează este că oamenii încearcă să treacă direct la ea. Nu mă înțelegeți greșit, nu așa se învață să trecem garda. Cu toate acestea, odată ce intrăm în focul unui meci de grappling, este ecxact cum încercăm să o executăm. Și asta se datorează în mare parte unei înțelegeri slabe a ideii fundamentale de trecere. Primul aspect este că nu există absolut nici o modalitate ca cel care trece să se confrunte frontal cu orice poziție de gardă. Aceasta este o bătălie pierdută 100% din timp.

Motivul pentru care nu poți să treci pur și simplu cu buldozerele pe lângă o gardă BJJ este simplu – acestea sunt concepute pentru a te împiedica să faci acest lucru. Așa cum am spus anterior, unul dintre punctele forte ale pazei BJJ este siguranța. De la poziționarea de bază până la metodele de retenție și recuperare, a rămâne în gardă este mult mai ușor decât a te confrunta cu ea. În plus, există și partea de atac, care derivă din control. Deci, dacă încerci să treci de o gardă, să zicem, spider guard, cel mai probabil vei sfârși într-un triunghi sau măturat. Asta pentru că joci direct în punctele forte ale poziției. În schimb, trebuie să exploatezi punctele slabe. Dar unde anume sunt acestea?

Un lucru pe care îl consider vinovat de această abordare este terminologia. Cu toții spunem că trebuie să depășim un paznic. În esență, acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, dacă ne uităm mult mai atent, de fapt nu trecem niciodată o gardă. În ceea ce privește exemplul paznicului păianjen, poți trece cu adevărat de el frontal? Sau trebuie să începeți să rupeți apucăturile, să desprindeți picioarele și apoi să treceți? Acum gândește-te la asta în felul următor – odată ce ai rupt prinderile și structura gărzii, mai treci de o gardă?

Pasarea gărzii BJJ – Înțelegerea etapelor

Conceptul de bază al trecerii gărzii BJJ pe care sunt pe cale să îl prezint este ceva ce am folosit în ultima vreme. mi-a luat aproape un deceniu în BJJ să îmi dau seama singur. Ceea ce îmi place să spun ori de câte ori trebuie să predau trecerea gărzii este că este imposibil să pășești o gardă. Garda este o poziție concepută pentru a-i oferi jucătorului de jos toate avantajele. În schimb, trebuie să vă gândiți la trecerea picioarelor. Cu toate acestea, există o diferență între a începe în garda cuiva și a avea capacitatea de a trece de picioare. Pentru a reduce acest decalaj, trebuie să întreprindeți acțiuni specifice, care sunt împărțite în trei etape distincte de trecere. Cu toate acestea, pentru început, trebuie să renunțați la sintagma trecere de gardă și să începeți să vorbiți și să vă gândiți la trecerea picioarelor.

Etapa 1: Neutralizați pericolul

Primul lucru pe care trebuie să îl abordați atunci când încercați să vă ocupați de garda cuiva este pericolul gărzii în sine. Pentru a face asta, trebuie să cunoașteți ideea de bază din spatele acelei gărzi. În exemplul nostru de gardă de păianjen, postura ruptă, apucăturile dominante și gestionarea distanței sunt adevăratele amenințări. Așadar, trebuie să le neutralizați. Asta începe prin crearea unei distanțe pentru a face picioarele ineficiente, apoi prin eliberarea bicepsului și, în cele din urmă, prin ruperea apucăturilor. Cu toate acestea, dacă nu treceți la etapa a doua, jucătorul de gardă de aici își va reveni și va începe să atace din nou. Așadar, ideea de bază a naturalizării pericolului este de a omorî toate căile de atac pe care un jucător de gardă le oferă celui de jos. Abia atunci puteți începe să vă gândiți să treceți.

Etapa 2: Spargeți structura

Încă, chiar și după ce neutralizați pericolul, este departe de a fi sigur să încercați să treceți de picioare. Așa cum am spus, vom uita de trecerea de gardă în BJJ și vom vorbi despre trecerea picioarelor în Jiu-Jitsu. Acesta este modul în care vrei să gândești de fiecare dată când ești deasupra. După ce neutralizezi pericolul, este timpul să iei calea abilității adversarului de a reface garda. În exemplul gărzii de păianjen, acest lucru înseamnă să aduni ambii genunchi ai adversarului pentru a omorî complet garda.

Acesta este momentul în care te duci pentru apucături dominante ale tale, căutând să aduci genunchiul și picioarele într-o parte sau să le ții șoldurile ridicate. Odată ce reușești acest lucru, nu mai există gardă. Dacă compari poziția de pornire cu cea în care te afli în prezent, vei vedea că structura gărzii a ieșit complet din peisaj. Acum sunteți în siguranță pentru a începe să treceți picioarele.

Etapa 3: Treceți picioarele

În cele din urmă, ajungem la partea de trecere. Aici intră de fapt în joc ceea ce noi considerăm a fi trecerea de gardă BJJ. Cu toate acestea, dacă vă amintiți, am naturalizat paza de păianjen (ca exemplu) și apoi i-am rupt mai întâi structura. Asta înseamnă că acum suntem într-o poziție privilegiată pentru a trece. Cum funcționează o pasă? Ei bine, în mod similar cu înainte aveți etape. Scopul final este de a trece cu șoldurile pe lângă picioarele, genunchii și șoldurile adversarului. Acest lucru este integral de reținut, deoarece chiar și într-o situație în care nu există o gardă clară, un adversar încă poate recupera prin mișcări inteligente. Așadar, trebuie să fiți metodic.

Conform exemplului nostru, să spunem că vă decideți să aruncați genunchii și picioarele într-o parte pentru a merge pentru o tragere de picior. Ceea ce trebuie să vă concentrați mai întâi este să faceți ca gleznele adversarului să treacă de șoldul dumneavoastră. Aceasta este practic poziția de pornire a unui leg drag. Odată ce cobori și prinzi picioarele de jos, vei observa că șoldurile trec și ele pe lângă chei. Acum, de acolo, prin manipularea prinderilor și a distribuției greutății, poți ajunge în cele din urmă în control lateral, trecându-ți șoldurile pe lângă șoldurile lor. Felicitări, tocmai ai executat cu succes o trecere BJJ. Cu toate acestea, nu ați trecut un gardian cu capul înainte. Ceea ce ai făcut a fost să te ocupi de o gardă, iar apoi să treci de picioarele adversarului. Aceasta este formula câștigătoare a trecerii gărzii în BJJ.

Dacă doriți mai multe informații despre trecerea gărzii, întoarceți-vă la Lachaln Giles. Incredibilul său set de DVD-uri în 8 părți „Guard Passing Anthology” vă va învăța tot ce trebuie să știți despre cum să vă ocupați de jumătatea gărzii.

Cuvinte finale

O abordare conceptuală a lucrurilor vă va duce mult mai departe în BJJ în comparație cu una pur tehnică. Cu toate acestea, veți avea întotdeauna nevoie de tehnici. În acești termeni, a-i învăța pe oameni cum să treacă de gardă trebuie să implice prezentarea diferitelor tehnici de trecere. Cu toate acestea, trebuie să abordăm din nou trecerea gărzii BJJ în forma sa cea mai fundamentală și să începem să vorbim despre ruperea gărzilor și trecerea picioarelor. Nu contează dacă este vorba despre garda închisă, garda păianjen, garda Tronado sau garda vierme. Principiul este același: neutralizați, frânați și treceți picioarele/. Dacă nu încercați să treceți de garda adversarului, ci mai degrabă de picioarele sale, această abordare va funcționa de fiecare dată.

Choise Your Jiu-Jitsu Game: Pass Or Play Guard?

Renato Canuto DVD – Advanced Guard Passing

Double Leg Takedown – How to Do It & The Most Common Mistakes

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.